• No results found

Social media trends 6

Slim adverteren 6.1.1

Inmiddels kan men op Instagram, Pinterest en straks ook op Snapchat adverteren. Het blijft op het gebied van tijd en geld een investering. Als men adverteren op social media vergelijkt met adverteren op traditionele media, is het goedkoper om via social me dia te adverteren (Ik ga starten, 2015). Op de website van Adformatie (2014) wordt er vertelt dat adverteren steeds belangrijker wordt.

Segmenteren 6.1.2

Met de komst van advertising op sociale netwerken waaronder Instagram, Snapchat en Pinterest, kan men bepalen op welke social media geadverteerd wordt. Reclame zal er altijd zijn. Door te segmenteren voorkomt men spam en kan men de juiste boodschap, op het juiste moment, bij de juiste persoon onder de aandacht brengen. Bedrijven en organisaties kunnen op deze m anier een volledig customer journey ondersteunen en een meerwaarde bieden aan consumenten (Adformatie, 2014).

Mobiel en Whatsapp 6.1.3

Op websites komt een groot deel van de bezoekers via mobiele apparaten. Bij het gebruik van social media is het aantal nog hoger, gemiddeld tussen de 70 en 80 procent (Breakout marketing, 2014). Op de website van Frankwatching (2015) vertelt Jarno Duursma dat Whatsapp niet meer over het hoofd gezien kan worden als social media trend van 2015. Steeds meer bedrijven gaan experimenteren met Whatsapp. Van de Nederlandse bevolking gebruikt 50 procent Whatsapp. Zeker voor bedrijven met een jonge doelgroep is Whatsapp een belangrijk onderde el om te overwegen in een social mediastrategie. Dit biedt potentie voor de Buma Music Academy.

Influencers 6.1.4

Influencers, bloggers en vloggers (video bloggers) worden alleen maar groter. De bekende ‘YouTubers’ in Nederland, zoals EnzoKnol, hebben meer dan honderdduizend abonnees. Niet alleen jongeren maar ook het volwassen publiek wordt nu goed bereikt door vloggers. Dit biedt potentie voor organisaties. Organisaties zouden samen met vloggers kunnen samenwerken. Het maken van een video kost wel veel tijd en tijd is geld (The Next Network, 2014).

Personalized content 6.1.5

In 2015 draait het allemaal om goede online content. Content maketing is in een grote investering welke continu onderhouden moet worden. Klanten zijn dol op foto’s en video’s. Een voordeel va n video is dat er in een korte periode veel informatie kan worden verwerkt en de klant onthoudt het vaak ook nog. Via video is bijna iedere doelgroep te bereiken (Bloeise, 2015). Een organisatie kan inspelen op de wensen en behoeften van iedere bezoeker op social media, om zo een meer gepersonaliseerd aanbod te kunnen doen. Het is belangrijk om de informatie direct te presenteren zodat de bezoeker niet hoeft te zoeken. Dit kan op basis van klik-gedrag of op basis van informatie die beschikbaar is door bijvoorbeeld een social-login (Frankwatching, 2014).

Video’s 6.1.6

YouTube is niet het enige videoplatform meer. Video’s krijgen op andere social media een steeds grotere rol. De video’s op Facebook worden automatisch afgespeeld in het nieuwsoverzicht en Twitter heeft video ook in het platform geïntegreerd. Video is ook een onderdeel van Instagram en Snapchat. Dit zijn de social media waar jongeren het meest op te vinden zijn (Breakout marketing, 2014).

Van tactisch naar strategisch 6.1.7

Op de website van mediaweb (2015) staat dat in 2015 voor veel organisaties social media verschuift van tactisch naar strategisch. Organisaties kunnen niet meer om de invloed van social media gebruikers heen. Wereldwijd gaat 71 procent van het social media verkeer via de mobiele telefoon. Het percentage smartphone gebruikers is het afgelopen jaar in Nederland gegroeit van 56 procent naar 71 procent (Nu, 2015). Ook moet een website geschikt zijn voor smartphones anders gooit men aan social traffic 75 procent weg. Als consumenten op hun smartphone slechte ervaringen hebben met een website, gaan ze later de website ook niet op hun computer of tablet bezoeken. Mark Zuckerberg vertelt dat over vijf jaar de meeste content op Facebook video zullen zijn (Facebook, Q&A Mark Zuckerb erg, 2015).

Conclusie

6.2

De belangrijkste social mediatrends in 2015 zijn : Ondernemers kunnen niet meer zonder social media. Een website moet toegankelijk zijn voor mobiel, anders haken consumenten af. Klanten houden van content en onthouden dit ook makkelijker. De video is over vijf jaar de meest gedeelde content op social media en is dit jaar (2015) al onmisbaar voor bedrijven . Het delen van informatie doen mensen met een achterliggende gedachten. Tegenwoordig kan op Instagram, Snapchat en Pinterest, waar de doelgroep van Buma Music Academy te vinden is , geadverteerd worden. Door te segmenteren wordt spam voorkomen en kan er gericht geadverteerd worden, waardoor een meerwaarde kan ontstaan voor de doelgroep.

7

Best practices

Veel organisaties maken gebruik van social media. Er zijn een aantal organisaties die zich richten op muziek waaronder Stichting STIMED, Kinderen maken muziek en de online muziekschool. De Buma Music Academy is de enige organisatie in Nederland die muziek alleen op het voortgezet onderwijs wil terugbrengen en hier niets aan hoeft te verdienen. Tijdens de eerste scan is er gekeken hoe andere muziekorganisaties zich op social media profileren. Echter maakt de Buma Music Academy het meest gebruik van social media van de bovenstaande muziekorganisaties. Daarom is er gekozen voor vier organisaties met een goede social mediastrategie zodat de Buma Music Academy iets van hen kan leren.

Criteria best practices