• No results found

Hoofdstuk 3 Decentrale human capital beleidsinitiatieven

3.5 Beleidsinitiatieven in Zentralschweiz

3.5.4 Careers Service

Historische achtergrond

Wij gaven al aan dat de Fachhochschule Zentralschweiz (FHZ) een relatief jonge hogeschool is. Zij is eind jaren ’90 tot stand gekomen uit de fusie van verscheidene kleine hogescholen in Zentralschweiz. Eén van die kleinere instellingen was

Hochschule für Wirtschaft (HfW). Vanaf aanvang van de nieuwe Fachhochschule

Zentralschweiz hebben de kantons in Zentralschweiz middels het Zentralschweizer

Fachhochschul-Konkordat een belangrijke rol gespeeld in de organisatie van de

62 Kanton Luzern, Verhandlungen des Grossen Rates 2001: März/ Maisession, p. 629. 63 ITZ, 14. Jahresbericht 2004, 2005: 6.

64 Idem, p. 8. Een groot deel van de WTT-Aktionen, 33%, zijn technisch van aard. Hiervoor

wendt men zich tot de meer technische afdelingen van de Fachhochschule Zentralschweiz. Echter, een niet minder groot deel van 37% van de interventies richtte zich in 2005 op typische bedrijfskundige thema’s als personeelsbeleid en marketing. De WTT-Aktionen zijn divers van aard, iets dat geldt voor zowel de betrokken partners als voor de onderwerpen. De groeiende inkomsten en het groeiende aantal WTT-Aktionen wijst erop dat ITZ slaagt in haar

onderwijsinstelling. Dit betekende dat de FHZ tot 2008 een federale structuur zou hebben. In haar korte bestaan heeft de FHZ vrij veel werk willen maken van de carrièreperspectieven van haar alumni. Dit is iets dat vooral in de praktijk wenst te brengen middels het project Careers Service.

Careers Service is eind 2005 ontstaan als een idee van de directie van de HfW. Voor dit plan kreeg men ook bij de andere hogescholen en de nog jonge moederorganisatie FHZ al snel de handen op elkaar. De HfW stelde zich met Careers Service primair tot doel om haar afstudeerders te ondersteunen bij het zoeken van een baan. Door de steun van FHZ werd het programma verbreed tot alle hogeschoolstudenten in Luzern. De hogescholen, alsmede de centrale directe concludeerden volgens de respondenten dat de FHZ en de afzonderlijke afdelingen meer konden doen om de carrièreperspectieven af afstudeerders te ondersteunen. Teneinde dit te bewerkstelligen werd een medewerker van de FHZ voor 80% vrijgesteld om aan het project te werken. Deze medewerker hield zich in het begin vooral bezig met het voorlichten van studenten over de arbeidsmarkt in Zentralschweiz.

In maart 2006 legde zij contact met Interface Politikstudien. Interface participeerde toentertijd in het Interregproject Brain Drain Brain Gain (BDBG). Uit dit project is ook dit boek voortgekomen. Namens BDBG concludeerde Interface dat Careers Service en BDBG in dezelfde regio min of meer vergelijkbare doelen nastreefden als BDBG en hierbij min of meer dezelfde doelgroep voor ogen hadden. Deze constatering had twee belangrijke consequenties. In de eerste plaats zou Interface zich vanaf dat moment actief bezig houden met het uitbouwen van Careers Service. Dit deed men vooral door Careers Service te voorzien van informatie over - en contacten in de regionale arbeidsmarkt. De tweede consequentie was dat BDBG op instigatie van Interface een medewerker van Interface voor ongeveer 15% vrijstelde om voor Careers Service te werken. Dit contact met Interface had in de marge gevolgen voor de doelstellingen van het programma. Het had echter vooral gevolgen voor het netwerk waar Careers Service gebruik van maakte.

Activiteiten

Careers Service houdt zich bezig met een klein aantal activiteiten. Middels deze activiteiten worden drie doelgroepen bediend: studenten, alumni en ondernemingen. De meeste activiteiten worden via de website aan deze doelgroepen aangeboden.

De meest in het oog springende activiteit is het opzetten van een CV-databank op de website. Studenten en alumni kunnen hun CV hier achter laten in de hoop dat ondernemingen in Zentralschweiz zich hiertoe aangetrokken voelen. Ook wordt hun –deels via de website- informatie geboden over potentiële werkgevers in Zentralschweiz. Op de website wordt hiermee feitelijk een Jobbörse opgezet. Daarnaast is het de bedoeling dat succesvolle alumni worden op de website gebruikt als Best-Practice voor studenten.

Buiten de context van de website wordt ook een aantal zaken georganiseerd voor studenten van de FHZ. Zo geeft men advies aan individuele studenten over

sollicitaties en aanverwante zaken.65 Ook geeft men, onder de titel

Schlüsselqualifikationen, cursussen op het gebied van vaardigheden die in het

bedrijfsleven van belang worden geacht.

Ook ondernemingen kunnen gebaat zijn bij de activiteiten van Careers Service. In de eerste plaats kunnen zij via de CV-database op zoek gaan naar geschikte sollicitanten. Ook kunnen zij zich –wederom voornamelijk via de website- presenteren aan eventuele toekomstige medewerkers. In dit licht is het de bedoeling dat een klein aantal ondernemingen zich kan presenteren als ‘partner’ van Careers Service.

Zoals gezegd is het idee van Careers Service afkomstig van de FHZ. De oorspronkelijke doelgroepen waren studenten van de FHZ en ondernemingen in Zentralschweiz. De samenwerking met Interface heeft geleid tot het toevoegen van de doelgroep alumni. Aanvankelijk was het niet de bedoeling van de FHZ om het beleidsinitiatief op deze groep te richten. Feit was echter wel dat deze doelgroep zonder al te veel problemen in het programma kon worden geïntegreerd. De kern van het programma was immers de CV-databank. Wel impliceerde dit dat ook onder alumni veel promotie voor het programma zou moeten worden gemaakt.

De omvang van het beleidsinitiatief

Careers Service is een klein programma in vergelijking met de overige bestudeerde programma’s. Het bedrag dat er jaarlijks in om gaat fluctueert tussen de CHF 170.000 (±€100.000) en CHF 200.000 (±€117.000). Wanneer het programma draait, zal het slechts één medewerker hebben die zich vier dagen in de week met de Careers Service bezig kan houden.

De doelstelling van het beleidsinitiatief

In de formulering van de doelstelling speelt het regionale percentage hoger opgeleiden geen rol van betekenis. Het programma is opgezet om meer transparantie te creëren in de arbeidsmarkt voor afgestudeerden van de FHZ. Afgestudeerden van de FHZ hebben voor Zwitserse begrippen weinig tijd nodig om een eerste baan te bemachtigen.66 De FHZ realiseerde zich echter dat middels meer transparantie in de arbeidsmarkt waarin haar afstudeerders actief zijn, deze gemiddelde duur nog verder naar beneden zou kunnen brengen.

Bij aanvang richtte het project zich dan ook louter op studenten van de FHZ. In de woorden van één van de betrokkenen: “Careers Service beoogt studenten aan te moedigen en ze te ondersteunen bij het tijdig concretiseren van hun carrièrewensen, hun mogelijkheden en hun Suchstrategien.67 Op dit moment was Careers Service een typisch Type IV-beleidsprogramma: het regionale percentage hoger opgeleiden speelde geen enkele rol in de formulering van de beleidsdoelen. Het ging er volgens 65 FHZ, Careers Service: Update, Luzern, 22. Juni 2006.

Het is nog niet duidelijk in hoeverre dit een blijvend onderdeel kan zijn van Careers Service. Er heerst eind 2006 nog veel onduidelijkheid over de wijze van financiering.

66 Bundesamt für Statistik BFS, Von der Hochschule ins Berufsleben: Erste Ergebnisse der

Absolventenbefragung 2005, Neuchâtel, 2006.

de policy entrepreneurs slechts om afstudeerders van de eigen opleidingen sneller aan een baan te helpen.

Echter, in maart 2006 ontstonden de contacten met FHZ en Interface. De laatste twee traden op namens BDBG. Zowel BDBG als Careers Service richtte zich op afstudeerders van de FHZ. Careers Service deed dat wellicht vanuit een ander perspectief dan BDBG. Careers Service ging het er vooral om dat haar studenten aan de slag zouden komen, BDBG ging het er meer specifiek om dat dit in Zentralschweiz zou zijn. Maar men concludeerde dat deze doelen goed te integreren zouden zijn: “niets stond een samenwerking in de weg”. De samenwerking werd daarnaast vergemakkelijk door het feit dat BDBG een uitgebreid relatienetwerk en mankracht kon inbrengen en het feit dat BDBG een project was waar één van de onderdelen van FHZ in participeerde.

Vanaf dat moment ging het regionale percentage hoger opgeleiden in het beleidsprogramma een rol spelen. Dit manifesteerde zich niet in de officiële doelstellingen van Careers Service. Immers, deze waren voorheen nooit gesteld, hetgeen ook niet veranderde. De participatie van BDBG uitte zich echter wel in het toevoegen van alumni van de FHZ aan de oorspronkelijke doelgroepen –studenten en bedrijven- van Careers Service. BDBG realiseerde zich dit het een wijze was om hoger opgeleiden weer terug naar de regio te trekken.

Door de participatie van BDBG kreeg de regionale voorraad hoger opgeleiden een rol in het programma. Dit gebeurde door alumni in de doelgroepen te betrekken en op deze wijze aan te sturen op een brain gain. De rol van alumni is echter tamelijk beperkt. Mailings kunnen slechts worden toegezonden aan relatief weinig alumni68 en de activiteiten lijken zich nog steeds primair op studenten te richten.

Dit is vrij makkelijk te verklaren, het is immers nog steeds een programma van de FHZ. Haar grotere doelen moet het dientengevolge dienen. Participatie van BDBG leidde echter wel tot een kwalificatie als Type III-doelstelling. Het regionale percentage hoger opgeleiden speelt een betrekkelijk kleine rol in het programma.

Resultaten

Het programma is nog te jong om uitspraken te kunnen doen over de resultaten. De betrokkenen geven aan dat zij tevreden zijn over de respons die zij tot dusver vooral uit het bedrijfsleven ontvangen.