• No results found

Zorgkaders

In document Aan handen en voeten gebonden (pagina 99-102)

DEEL 1 HOOFDRAPPORT

6 Zorgkaders voor BDSM-beoefenaars

6.2 Zorgkaders

Er zijn daarom ook geen waterdichte schotten tussen informele hulp vanuit de scene en pro-fessionele hulp. Dat geldt niet alleen op het psychische vlak, maar ook op het fysieke. Door slaan, snijden of vastknopen kan er fysiek letsel optreden of kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Dat vergt soms behandeling en als die ter plaatse kan worden geboden dan is dat mooi meegenomen. Sommige BDSM’ers doen (mede) daarom een cursus EHBO of verdiepen zich anderszins in de fysieke gevolgen van hun handelen. Een van de respondenten van de websurvey geeft aan dat je als Dominant goede kennis van het menselijk lichaam moet heb-ben zodat je weet waar je wel en niet mag slaan. Een andere respondent geeft het volgende voorbeeld van dit aspect:

Ik heb tijdens een feest gespeeld met een dame. Hierbij heb ik haar opgehangen in een zijwaart-se suspension. Ik heb zelf veel ervaring met suspension. Ik weet de signalen waar ik op moet letten en ik weet waar ik op moet controleren tijdens een suspension. Een van de controles die ik uitvoer is of ze in mijn hand kunnen knijpen. Kunnen ze dat niet, dan moet ik touwen die over de bovenarm liggen verleggen. Deze zenuwafknelling veroorzaakt ook een dood gevoel bij de duim en wijsvinger. Na afloop van de suspension bleek dat ze in haar rechterhand haar mid-del-, ringvinger en duim niet kon strekken. Gelukkig was er een fysiotherapeut aanwezig die dat probleem kon verhelpen. Ik heb naar aanleiding van dit voorval verder onderzoek gedaan en laat in het vervolg de subs ook hun vingers strekken. Waar ik heen wil is dat ik eigenlijk een van onze afspraken heb geschonden, namelijk geen schade toebrengen. Alleen is dit helemaal on-gewild gegaan en had ik liever gehad dat dit mij nooit was overkomen. Technisch gezien valt dit onder misbruik en is het een vlak wat ook belicht moet worden. (Man, 31-35 jaar)

6.2 Zorgkaders

Tussen de informele zorg vanuit het eigen netwerk en de professionele zorg vinden we tal van meld- of zorgpunten. Hier kunnen mensen – al dan niet anoniem – hun verhaal doen, advies krijgen en eventueel worden doorverwezen. Deze meld- of zorgpunten worden soms (deels)

99

bemenst door vrijwilligers, maar soms ook door professionals. In verband met BDSM lijken de volgende meldpunten het meest van belang:

 GGD-sense; een website voor vragen over seksualiteit waarbij de mogelijkheid bestaat medewerkers te raadplegen per telefoon, mail of chat. Hulpzoekers tot en met 24 jaar kunnen er een afspraak maken voor een gratis persoonlijk en vertrouwelijk gesprek.46

 Korrelatie; een landelijke organisatie, die telefonisch of online anonieme, professione-le psychosociaprofessione-le hulp (advies) verprofessione-leent over tal van onderwerpen, waaronder seksuali-teit, huiselijk en seksueel geweld. Er werken psychologen en maatschappelijk werkers bij Korrelatie op vrijwillige basis.

 Slachtofferhulp Nederland; een organisatie van 350 beroepskrachten en 1.300 vrijwil-ligers die hulp bieden aan slachtoffers van misdrijven – waaronder seksueel misbruik – en ongevallen. De aangeboden hulp is gratis en bestaat uit emotionele steun, prakti-sche hulp en juridisch advies.

 Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) met vestigingen in elke provincie; het steunpunt geeft advies, zorgt ook voor opvang of verwijst door naar een hulpverlener. Er kan anoniem worden gebeld naar het SHG.

 Hulplijn Seksueel Misbruik; een telefoondienst die overdag op doordeweekse dagen te bereiken is. De functie van de hulplijn is het doorverwijzen naar de juiste hulpinstantie op basis van de hulpvraag. De hulplijn kan anoniem worden gebeld.

De professionele, reguliere gezondheidszorg in Nederland is gesegmenteerd. Iedereen heeft rechtstreeks toegang tot de eerstelijnszorg. Onder de eerstelijnszorg vallen onder andere de huisarts, GG & GD, Eerste Hulpposten van ziekenhuizen en algemeen maatschappelijk werk. De eerstelijnszorg vormt de toegangspoort tot specialistische hulp (tweedelijnszorg). In som-mige gevallen kan iemand zonder verwijzing aankloppen bij een professional uit de tweede-lijn, maar dit heeft dan wel consequenties voor de kostenvergoeding. Zorgverzekeraars ver-goeden in de regel alleen als er sprake is van een verwijzing.

De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) richt zich op de psychische gezondheid van mensen. Psychologische en psychiatrische hulp worden geschaard onder GGZ, maar ook coaching en counseling. Ook de GGZ is gesegmenteerd; het onderstaande schema geeft de drie te onder-scheiden segmenten weer.

46 GGD Sense houdt spreekuren in de volgende regio’s: Nederland, Oost-Nederland, Noord-Holland/Flevoland, Zuid-Holland, regio Haaglanden, Zuid-Holland, regio Rotterdam, Noord-Brabant /Zeeland, Limburg en Utrecht.

100 Bron: www.psychotherapie.nl

Naast het feit dat bovenstaand schema de drie segmenten in kaart brengt, maakt het ook de recente veranderingen binnen de GGZ zichtbaar. Sinds 1 januari 2014 is het stelsel van GGZ gewijzigd. Er is sprake van een verschuiving van de gespecialiseerde GGZ (minder ‘licht’, minder bedden) naar de generalistische basis GGZ (meer patiënten uit de tweede lijn). Nieuw is de POH-GGZ. Deze afkorting staat voor PraktijkOndersteuner Huisarts Geestelijke Ge-zondheidsZorg. De POH-GGZ is in de regel opgeleid als basispsycholoog of sociaalpsychia-trisch verpleegkundige en is een hulpverlener die zich binnen de huisartsenpraktijk bezig houdt met lichte psychiatrische en psychologische klachten. Vanuit de overheid wordt het doel van de stelselwijziging als volgt omschreven:

Het doel van deze stelselwijziging is een passende behandeling op de juiste plaats. Patiënten met lichte klachten worden geholpen in de huisartsenzorg. Behandeling van lichte tot matige, niet complexe psychische stoornissen vindt plaats in de generalistische basis GGZ. Patiënten met complexe stoornissen worden geholpen in de gespecialiseerde GGZ. Uitgangspunt is dat patiënten dichtbij huis en minder zwaar – en daarmee goedkoper – worden behandeld. (www.invoeringbasisggz.nl)

Om vast te stellen voor welke vorm van geestelijke gezondheidszorg iemand in aanmerking komt, wordt het volgende risicoschema gehanteerd:

101 Bron:www.invoeringbasisggz.nl

In document Aan handen en voeten gebonden (pagina 99-102)