• No results found

Entree in de BDSM-scene

In document Aan handen en voeten gebonden (pagina 50-53)

DEEL 1 HOOFDRAPPORT

3 BDSM-scene(s)

3.3 Entree in de BDSM-scene

Als we de uitkomsten van de websurvey als een indicatie beschouwen voor de leeftijd waarop iemand zich daadwerkelijk bezig gaat houden met BDSM dan ligt de piek bij de leeftijd van jongvolwassenheid. Figuur 3.1 suggereert dat er zich ook een kleine ‘opleving’ voordoet bij eind-dertigers. Deze ‘tweede golf’, zoals een van de geïnterviewde experts (E08) het uitdrukt, bestaat vooral uit mensen die na het mislukken van een vanillarelatie hun entree in de wereld van BDSM maken. Een uitsplitsing naar sekse leert dat curves van de debuutleeftijd bij man-nen en vrouwen nagenoeg identiek zijn.

50

Bron: websurvey

De wijze en het moment waarop mensen ‘aan de BDSM raken’ verschilt vanzelfsprekend. Vaak sluimert het gevoel daarover al in de jonge puberjaren en soms duurt het ook niet lang voordat de persoon in kwestie zijn weg gevonden zegt te hebben. Twee getuigenissen over dit aspect:

Via het weekblad de VIVA las ik een real life verhaal, en ik dacht: “Dit heeft gewoon een naam.” Ik kende BDSM alleen van foute SBS-documentaires waar veertigplussers in een leren pakje rond renden. Dat is zo’n stompzinnige cliché waar mensen heel vaak op botsen, als ze zich erin gaan verdiepen. Bij mij viel het kwartje, toen ik de eerste keer een meppartij kreeg, toen had ik zoiets van: ‘Oh kijk, dat is het!’ Het is gewoon de constatering: ‘Dit werkt voor mij’. (E07)

Ik had mijn onderdanige gevoelens eigenlijk al heel jong. Het begon bij het kijken naar de tv-serie met de avonturen van Angelique, met die scene dat ze op de markt werd verkocht als sla-vin. Maar ook fantasieën dat je als vrouw wordt meegenomen op een kameel van de woestijn-bedoeïenen. Later heb ik de film de Sheltering Sky, waar zo’n tafereel in voor komt, wel tig keer bekeken. Of de cowboys die met hun lasso meisjes vangen; het spel van meisjespakkertje, het speelde al op de lagere school. Dat idee dat je als vrouw wordt bezeten, gepakt wordt, dat vond, en vind ik nog steeds heel erg spannend. (Bezoekster BDSM-party in erotisch café, 46-50 jaar)

Uit de gesprekken die we hebben gevoerd, tekenen we echter ook verhalen op van mensen die pas op latere leeftijd toegeven aan het gevoel waarmee ze dan al vaak tientallen jaren rondlo-pen. In de regel gaat het om mensen die een gewone relatie hebben, maar iets missen in de

0 5 10 15 20 25 30 35 12-17 18-23 24-29 30-35 36-41 42-47 48-53 54-59 Pe rc e n ta g e Leeftijdsklassen Figuur 3.1 Debuutleeftijd BDSM Mannen (n=253) Vrouwen (n=318)

51

seksuele band met hun partner. Een man die over zijn relatie vertelt, zegt het volgende over het dilemma:

Mijn vrouw had het ook door. Ik heb wel eens geopperd, dat er drie mogelijkheden waren, na-melijk: ik ga het niet doen, terwijl ik het eigenlijk wel wil. Of mijn vrouw gaat het toch doen, terwijl ze het eigenlijk niet wil. Of ik ga het met iemand anders doen. En, uiteindelijk kwam zij zelf met: “Ga gewoon maar op zoek.” Ze moest toen wel ergens overheen, merkte ik. Ze heeft niet zo veel moeite met SM, maar wel met het feit dat ik intiem contact heb met iemand anders dan zij zelf. Ik zie dat zelf niet zo als een bezwaar of bedreiging. Maar zij denkt: “Hij heeft wel een vrouw die hem iets kan bieden dat ik hem niet kan bieden.” Dus toen ging ik op zoek. Nou ja, ik had eigenlijk al veel virtuele contacten, vaak berichtjes uitwisselen via BDSM-zaken of Fetlife. (….) Ik denk dat het uiteindelijk wel een soort van geaardheid is. Omdat ik het vanaf mijn jeugd al had. Zoals je dat ook met homo- en heteroseksualiteit hebt. De rol die het vervult in mijn leven is ook gewoon, omdat ik meer mijzelf kan zijn. (R08 Man, 41-45 jaar)

Soms neemt de ‘buitenvrouw’ dan de rol van BDSM-speelpartner, en blijft de oorspronkelijke relatie overeind. Waarbij overigens soms wel wordt afgesproken dat er met de buitenechtelij-ke BDSM-partner geen seks zal zijn, maar alleen het ‘droge’ BDSM-spel. Maar we tebuitenechtelij-kenen ook verhalen op van BDSM’ers die op latere leeftijd hun vanillarelatie toch definitief verrui-len voor een samenzijn met een partner waarin BDSM een belangrijke rol speelt.

Al in de jaren zeventig toen ik in de puberteit was, beginnen die SM-gevoelens te spelen. Voor-al na het zien van de film Histoire d’O. “Wat is dit? Wat doet deze film met mij? (…)” Ik heb het heel lang begraven tot het vijftien jaar geleden terug wakker geworden is. Pas op oudere leeftijd, nu zeven jaar geleden ben ik die gevoelens met mijn nieuwe partner ook eindelijk daadwerkelijk in de praktijk gaan brengen. Ik spreek over BDSM in termen van geaardheid. Je bent het of niet. En: “Dit ben ik.” Ik ben niet iemand van de feesten waar je in de openbaarheid treedt en speelt met elkaar, terwijl anderen kunnen toekijken. Dat heb ik nooit gedaan en zal dat ook nooit doen. Voor mij en mijn nieuwe partner is het een spel voor ‘achter de gordijnen’, in de eigen privé-omgeving. (E02)

De beheerder van BDSMzaken legt zo af en toe een poll-vraag voor aan de deelnemers van de site (zie ook paragraaf 2.1). Een van deze polls gaat over de vraag waar de deelnemer voor het eerst iets heeft gehoord over BDSM. De vijf antwoordcategorieën zijn: televisie, tijd-schrift/krant, een bekende, internet en seksblaadje. Er hebben 192 personen aan deze poll meegedaan. Bij de uitslag zien we dat ‘internet’ met 35 procent het hoogst scoort, gevolgd door ‘seksblaadje’ (30 procent) en ‘via een bekende’ (18 procent). De poll-uitslag is verder gedifferentieerd naar sekse en daaruit blijkt dat mannen vaker via een seksblaadje voor het eerst over BDSM horen dan vrouwen (43 procent versus 11 procent), terwijl vrouwen vaker via bekenden worden ‘ingewijd’ dan mannen (32 procent versus 8 procent).

In een andere poll (n=187) wordt gevraagd hoeveel tijd er zit tussen het erkennen van BDSM-gevoelens en het daadwerkelijk in praktijk brengen hiervan. Meer dan de helft van de deelne-mers (52 procent) geeft aan dat daar jaren overheen zijn gegaan. Aan de andere kant van het

52

spectrum geeft ruim een kwart van de deelnemers (27 procent) te kennen dat ze al met BDSM bezig waren voordat ze wisten dat het ‘een speciaal naampje had’.

In document Aan handen en voeten gebonden (pagina 50-53)