• No results found

1. Universiteit en staat

3.6 Een nadere uitwerking van grondvormen van rechtspersonen

3.6.1 De vereniging

De vereniging wordt gezien als de samenwerking tussen (rechts)personen, die daartoe een lidmaatschap aangaan. Het doel, waartoe men zich verenigt, is vrij.50 Zodra men het eens wordt over het doel en daar gezamenlijk aan werkt, is er een vereniging. Men brengt geen goederen in, maar bindt zich als persoon. Het lidmaatschap is voor iedereen gelijk.

Een vereniging kan worden opgevat als gebaseerd op een gesubjectiveerde duurzame meerzijdige contractuele rechtsbetrekking tussen rechtssubjecten. In beginsel wordt een dergelijke duurzame rechtsbetrekking beheerst door het vereiste van contractuele wilsovereenstemming. Bovendien werkt zij alleen tus- sen partijen en niet tegenover derden. Het vereiste van contractuele wilsover-

47 Asser-Maeijer, 1997, pp. 174-175.

48 Gemeenten, communes, Gemeinden, provincies, départements, régions, Länder, verenigingen,

associations, Vereinigungen, BV’s, SARL’s, GMBH, stichtingen, fondations, Stiftungen, etc.

49 Schreuder, 1994; Van Rossum, 1997; Maeijer, 1997.

50 In de praktijk worden aan het doel grenzen gesteld in het belang van de openbare orde of de ze-

eenstemming brengt mee dat alle partijen moeten instemmen met besluiten, waardoor de besluitvorming het karakter heeft van een permanent hercontrac- teren. Het uitgangspunt dat contractuele rechtsbetrekkingen alleen tussen par- tijen werken, leidt er toe dat geen van de partijen mede namens de andere par- tijen transacties met derden kan sluiten. Deze beperkingen kunnen worden op- geheven door de rechtsbetrekking tussen de contractpartners te subjectiveren. Als een contractuele rechtsbetrekking in een rechtspersoon verandert, wordt de idee van contractuele wilsovereenstemming vervangen door de idee van een collectief beslissingsproces. In het collectieve beslissingsproces worden de uit- komsten niet meer opgevat als het resultaat van de overeenstemmende wilsui- tingen van deelnemers, maar als de uitkomst van de wil van de meerderheid van de leden. Deze constructie wordt toegekend aan de rechtsbetrekking waar- door deze rechtspersoonlijkheid krijgt.

De vereniging kan als volgt worden gekenschetst:

- In een vereniging zijn de rechtsbetrekkingen tussen een n-aantal subjecten gesubjectiveerd. De subjecten worden hierdoor leden van de vereniging. De duurzame meerzijdige contractuele rechtsbetrekking lost op in het nieuwe rechtssubject.

- Bij de vereniging is het lidmaatschap van de leden de laatste verbinding met het oorspronkelijke contract. Het stemrecht is de afgeleide vorm om een wij- ziging in het contract aan te brengen. Bij het beëindigen van het lidmaat- schap van een van de leden, kan de vereniging gewoon blijven functioneren zelfs als alle oorspronkelijke leden weg zijn. De enige restrictie voor de ver- eniging om te functioneren, is dat er nog leden over zijn.

- De meerderheid van de leden kan een besluit nemen tot liquidatie van de vereniging. De leden zijn daarmee niet alleen een constituerend orgaan voor de vereniging, maar ook het eventueel ontbindend orgaan daarvan.

3.6.2 De vennootschap

De vennootschap is gebaseerd op de maatschap, die zelf weer de voortzetting is van de heriditas ercto non cito. Daarmee wordt de opengevallen, maar nog on- verdeelde boedel van de erflater bedoeld.51 Deze rechtsvorm is als volgt ont- wikkeld. In het Romeinse recht ontstond door het overlijden van de pater famili-

as een onverdeelde boedel, die door de erfgenamen beheerd moest worden. De

eerste stap was dat men aanvaardde dat (rechts)handelingen door de erven- gemeenschap worden gepleegd, en niet door een van de erfgenamen. Men ac- cepteerde de erfgenaam als vertegenwoordiger. Vervolgens aanvaardde men dat de samenwerking niet alleen tussen de erven-maten, maar ook tussen ande- re maten kon bestaan. De samenwerking werd societas genoemd en bestond tus- sen de socii (maten). Op twee manieren is de societas vervolgens gerecipieerd in Europa. Via de Napoléontische codificaties (Frankrijk, maar ook in Nederland met het Burgerlijk Wetboek) is de onderlinge contractuele binding van de socii

de maatschap gaan bepalen. Via het Germaanse en het oudvaderlandse recht is de gezamendehandse eigendom de maatschap gaan bepalen.52 De maatschap is een organisatie-overeenkomst. Daaruit is de eigen rechtspersoonlijkheid van de maatschap ontwikkeld.

Een vennootschap is aanwezig, wanneer een of meer subjecten een of meer ob- jecten gezamenlijk in eigendom hebben of gezamenlijk een of meer beperkte rechten op zaken hebben of gezamenlijk een of meer andere vermogensrechten hebben. De mate waarin de gemeenschappelijke goederen aan een deelgenoot toekomen, heet ‘aandeel’. Een aandeel van een deelgenoot in een gemeenschap is de mate waarin de waarde van aan hem tezamen met een of meer andere deelgenoten toebehorende goederen, hem toekomen. De bevoegdheid van een deelgenoot om over een aandeel te beschikken, is daarmee de bevoegdheid tot overdracht van de waarde van die goederen naar de mate waarin deze hem toekomt. Er is een plicht om een aandeel of aandelen over te dragen aan een derde, indien de aandeelhouder zijn relatie met de vennootschap niet meer wenst te continueren, maar ook het recht om het aandeel over te dragen aan een derde teneinde vermogensrechtelijk voordeel te behalen.

Daarmee kan de vennootschap in de volgende punten worden samengevat: - In een vennootschap is de onderlinge rechtsbetrekking tussen een n-aantal

subjecten en hun ingebrachte objecten gepersonificeerd. De subjecten wor- den hierdoor aandeelhouder van de vennootschap.

- De rechten en aanspraken van de aandeelhouder geven hem alleen moge- lijkheden tot (vrucht)gebruik van het aandeel zelf (o.a. stemrecht, winstuit- kering), maar wijzen hem niet aan als een mede-eigenaar van de vennoot- schapsgoederen, zodat hij ook niet over deze goederen kan beschikken. De vennootschapsgoederen behoren toe aan de rechtspersoon, de rechtspersoon aan de aandeelhouders.

- De meerderheid van de aandeelhouders kan een besluit nemen tot liquidatie van de vennootschap. De aandeelhouders zijn daarmee niet alleen een con- stituerend orgaan voor de vennootschap, maar ook het eventueel ontbin- dend orgaan daarvan.

3.6.3 De instelling

De instelling is ook ontstaan uit het erfrecht. De erflater zonderde een deel van zijn vermogen bij testament af teneinde een georganiseerd charitatief of ideëel doel te dienen. Voorbeelden zijn de bouw van een kerk, een armenhuis of een begijnenhof.53 Wie in ieder geval niet meer werd gediend was de erflater zelf. Daaruit is het beginsel ontstaan dat de instelling geen voordeel aan zijn oprich- ters kan teruggeven. Verder blijkt ook dat er geen juridische binding meer is tussen de stichter en de instelling. Op enig moment is erkend dat men ook een

52 Pitlo, 2000, pp. 19-20. 53 Pitlo, 2000, p. 26.

instelling kan oprichten zonder eerst te overlijden. Vanaf dat moment is het mogelijk geworden om een instelling op te richten, zolang maar duidelijk is dat de oprichter geen voordeel meer geniet van de instelling.

Het meest bekende voorbeeld van de grondvorm instelling is de stichting. Er zijn echter ook publieke fondsen met rechtspersoonlijkheid die niet de rechts- vorm van een stichting hebben. Het oorspronkelijke rechtsinstituut dat aan de grondvorm instelling ten grondslag ligt, heeft de vorm van een rechtsbetrekking tussen een subject en een object. Door de stichting op te richten of een publiek fonds in te stellen, verkrijgt de rechtsbetrekking en het eventueel daaraan ge- koppelde vermogen zelf de positie van het subject. Dit betekent dat aan de rechtsbetrekking en het eventuele vermogen zelf een geobjectiveerde wil wordt toegerekend die door het statutaire of wettelijke doel wordt geleid en tot uiting wordt gebracht door de subjecten die geen stemrecht of een aandeel hebben in de rechtsbetrekking, maar die de rechtsbetrekking vertegenwoordigen bij het nastreven van het wettelijk doel dat de plaats inneemt van de wilsformulering. De instelling kent geen leden of aandeelhouders. Daardoor zijn er geen leden die van belang zijn voor de instandhouding van de instelling. Dat laatste bete- kent dat een instelling alleen van buitenaf kan worden opgeheven. In het Ne- derlandse recht kan een instelling alleen worden ontbonden door een rechter of door de wetgever. De reden is dat alleen een daartoe aangewezen onafhankelij- ke functionaris mag beoordelen of het doel van de instelling bereikt is of on- haalbaar is. Daarin schuilt in ieder geval ook een bescherming van de laatste wil van de oprichter van de instelling.

Dat betekent het volgende:

- De rechtsbetrekking tussen een n-aantal subjecten en hun ingebrachte objec- ten wordt gepersonificeerd, door het toekennen van een doelstelling aan het object. De subjecten verliezen hierbij iedere rechtsbetrekking met de objec- ten.

- De oprichter(s) en de instelling kunnen geen band onderhouden die de op- richter tot voordeel strekt.

- Er is geen besluitvormingsorgaan dat bestaat uit leden of aandeelhouders van de rechtspersoon. Er is ook geen andere macht binnen de instelling die kan beslissen over de opheffing. De instelling kan dus nooit opgeheven worden door een intern orgaan.

3.6.4 Balans

Uit het voorgaande kan worden geconcludeerd:

- dat er drie vormen van rechtspersoonlijkheid zijn: de vereniging, de ven- nootschap en de instelling;

- dat deze vormen kenmerken vertonen die kunnen worden afgeleid van de rechtsbetrekkingen waaruit zij zich hebben ontwikkeld;

- dat deze kenmerken ertoe leiden dat de vormen van rechtspersoonlijkheid bij uitstek geschikt zijn voor de personificatie van bepaalde activiteiten en

besluitvormingsprocessen en minder geschikt voor de personificatie van an- dere activiteiten.

De vereniging leent zich bij uitstek voor de personificatie van besluitvorming tussen personen op grondslag van een oorspronkelijke relatie met een contrac- tueel karakter, wat betekent dat de gemeenschappelijke wilsuiting van de leden geldt als een voortzetting van hun wilsovereenstemming bij overeenkomst. De vennootschap leent zich bij uitstek voor de personificatie van besluitvor- ming tussen personen op basis van een oorspronkelijke relatie met het karakter van een gemeenschap van goederen, wat betekent dat de gemeenschappelijke wilsuiting van aandeelhouders geldt als een voortzetting van hun gemeen- schappelijk vermogensbeheer.

De instelling leent zich bij uitstek voor de personificatie van subjectloze besluit- vorming ter verwezenlijking van een doel.

Rechtspersoonsvormen op basis van de drie beschreven grondvormen van rechtspersoonlijkheid zijn in het rechtspersonenrecht van Nederland, Frankrijk en Duitsland terug te vinden.54 In onderstaande tabel staan de kenmerken van de grondvormen naast elkaar.

Tabel 2: Kenmerken van de grondvormen van rechtspersonen.

Kenmerken Vereniging Vennootschap Instelling

Doel ideëel of individueel

doel

individueel doel ideëel doel

Deelnemers leden aandeelhouders geen aandeelhouders

of leden Toetreding deel-

nemers

vrije toe- en uittreding voorwaardelijke toe- en uittreding

geen toe- en uittreding Oprichting55 vrij op te richten vrij op te richten vrij op te richten

Beëindiging vrij op te heffen vrij op te heffen beperkingen bij ophef- fing

Ter illustratie kunnen voorbeelden uit het Nederlandse recht worden gegeven van de drie basisklassen.56 Voorbeelden van een groep maten die zich laten bin- den door een onderlinge contractuele overeenkomst zijn de naamloze vennoot- schap (art. 2:64 BW) en de besloten vennootschap (art. 2:175 BW). Het verschil tussen beide vennootschappen zit in de mate van beperking die een maat heeft

54 Asser-Maeijer, 1997; Carbonnier, 1994; Meijers, 1958; Pitlo, 2000; Raiser, 1999; Seriaux, 1992; Wolff

& Bachof & Stober, 1994.

55 De oprichting is voor elke grondvorm vrij. Daarna is het geen onderscheidend kenmerk voor de

grondvorm van de rechtspersoon. Dit kenmerk is wel opgenomen omdat het een belangrijk ken- merk is voor een rechtspersoon.

56 Zie voor Frankrijk art. 6 de la loi 1 juli 1901 over het verenigingscontract; art. 1845 CC voor de

société civile; art. 18 de la loi n° 87-571 23 juli 1987 voor de ontwikkeling van het mecenaat voor de instelling.

als hij zijn aandelen wil overdragen. De tweede vorm van subjectivering heeft betrekking op een subject dat met een eventueel vermogen een ideëel doel wil nastreven. Het voorbeeld daarvan is de stichting (art. 2:285 BW). Ten derde is er een rechtsbetrekking tussen subjecten onderling waarbij geen winstoogmerk voor de oprichters wordt nagestreefd. Dit is de vereniging (art. 2:26 BW). De subjecten besluiten zich op een algemeen doel te richten. Om de duurzaamheid te bevorderen en te ontsnappen aan de voortdurende overlegsituatie, gaan zij over tot een subjectivering in de vorm van een vereniging. De vereniging gaat eigen rechten en plichten krijgen. Een variant op deze vorm van subjectivering is de vrijwillig samenwerking waarbij wel een winstoogmerk wordt nage- streefd. Het gaat om de coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij (art. 2:53 BW).

De grondvormen zijn dus de vereniging, de vennootschap en de instelling. Als aangenomen wordt, dat er geen andere grondvormen van rechtspersoonlijk- heid zijn, dan zullen de universiteiten in de verschillende landen aan een van deze drie grondvormen moeten beantwoorden.

3.7 Samenvatting en conclusies

Uit de institutionele rechtstheorie zijn twee modellen afgeleid. Het eerste model maakt het mogelijk om een vergelijking te trekken tussen instituties in twee of meer regelstelsels. De instituties die worden onderzocht zijn rechtspersonen. Rechtspersonen zijn in vier groepen van regels te beschrijven. De eerste groep bestaat uit de constitutieve regels, de instellings-, de beëindigings- en de vernie- tigingsregels alsmede de inhoudsregels en gevolgenregels. De tweede groep regels betreft de vertegenwoordiging van de rechtspersoon, die immers zelf niet publiek kan handelen. De derde groep regels betreft het interne optreden van de rechtspersoon, dat wil zeggen de bevoegdheidsverdeling tussen de verschil- lende vertegenwoordigers en de wijze waarop de gezags- en verantwoordelijk- heidsregels zijn vorm gegeven. De vierde groep regels betreft het externe op- treden, dat wil zeggen de aansprakelijkheid van, de verantwoordelijkheid van en het toezicht op de rechtspersoon. Door de notie van recursie kunnen die vier groepen regels ook toegepast worden op 'complexe' rechtspersonen. Daaronder vallen federale rechtspersonen, maar ook andere gelaagde rechtspersonen. Door het tweede model kan worden beoordeeld of de juridische relatie voldoet die is gelegd tussen de institutionele vormgeving van instituties en de expliciete doelstellingen van de wetgever voor instituties. Er zijn drie grondvormen van rechtspersoonlijkheid afgeleid uit de subjectivering van relaties tussen subjecten onderling en subjecten en objecten. De grondvormen hebben kenmerken waar- door zij van elkaar zijn te onderscheiden. Die kenmerken kunnen ook worden geïnventariseerd voor de onderzochte instituties. Aldus kan worden beoor- deeld of de expliciete doelstellingen van de wetgever worden gerealiseerd in de juridische vormgeving van die institutie.

De veranderingsambitie in het veld geeft thans het momentum, dat aangegrepen moet worden om de universiteiten in bestuurlijke opzicht te modernise- ren.1

4 De Nederlandse universiteit

4.1 Inleiding

In het vorige hoofdstuk is uiteengezet op welke wijze een institutie kan worden beschreven. In dit hoofdstuk wordt de Nederlandse wet- en regelgeving geana- lyseerd terzake van de vormgeving van instituties waar wetenschappelijk on- derwijs wordt gegeven en wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. Deze instituties worden in Nederland aangeduid met de term universiteit. De analy- se zal niet alleen gaan over die wetgeving, maar ook over de door de wetgever gegeven redenen voor gemaakte keuzes in de normering. Daarbij wordt uitge- gaan van de wetgeving die op 31 december 2002 van kracht is. De analyse is beperkt tot de openbare universiteit. Niet zal worden ingegaan op de bijzonde- re instellingen voor hoger onderwijs.

De combinatie van onderwijs en onderzoek is voor Nederland vrij recent. Pas, door de invoering van de Wet op het wetenschappelijk onderwijs in 1960, krijgt ‘onderzoek doen’ een eigen plaats binnen de universiteit.2

4.2 Verzelfstandiging, democratie en professionalisering

De belangrijkste wetgeving voor de institutionalisering van universiteiten is tussen 1960 en 1997 tot stand gekomen. Deze wetgeving laat zich vangen in de trefwoorden verzelfstandiging, democratie en professionalisering.