• No results found

Tariefregulering VULA over FttH

[XXX] Derden eigen

].117 Via glasvezel zijn ongelimiteerde

5 Potentiële mededingingsproblemen op de markt voor WFA

6.8 KPN: Tariefregulering

6.8.5 Tariefregulering VULA over FttH

618. In paragraaf 6.5.4 heeft de ACM geconcludeerd dat KPN wordt verplicht tot levering van VULA over FttH voor bepaalde locaties. Op basis van dezelfde argumenten als VULA over koper, acht de ACM kostenoriëntatie ook voor deze vorm van toegang passend (zie randnummer 535 en verder). In de eerste plaats zorgt kostenoriëntatie ervoor dat buitensporig hoge tarieven worden voorkomen. Ten tweede draagt kostenoriëntatie bij aan het voorkomen van marge-uitholling. Ten slotte biedt kostenoriëntatie een geschikte signaalfunctie voor (potentiële) toetreders. Ook dit laatste argument maakt kostenoriëntatie tot een passende verplichting, aangezien een andere (lichtere) invulling deze signaalfunctie minder goed kan vervullen. Kostenoriëntatie is immers de enige invulling die relevante informatie over de kostprijs van toegang kan bieden.

619. Om deze redenen acht de ACM een tarief op basis van kostenoriëntatie een passende verplichting. De ACM licht hierna toe hoe zij invulling geeft aan kostenoriëntatie.

620. In paragraaf 6.8.3 heeft de ACM geconcludeerd dat het tarief voor VULA over koper tot stand dient te komen door de bestaande safety caps voor MDF-access te vermeerderen met de meerkosten voor VULA over koper op basis van de EDC-systematiek. Daarbij heeft de ACM beargumenteerd dat deze invulling van kostenoriëntatie in overeenstemming is met de ND-aanbeveling van de Commissie.

621. De argumenten die de ACM hiertoe aanvoert, gelden evenzeer voor VULA over FttH. Zo onderstreept de ACM in randnummer 585 het belang dat de tariefstructuur van VULA over koper zo wordt vormgegeven dat deze in zekere mate vergelijkbaar is met de business case en tariefstructuur voor MDF-access. Evenzo is het van belang dat de tariefstructuur van VULA over FttH vergelijkbaar is met de business case en tariefstructuur van ODF-access FttH.

622. De ACM heeft in paragraaf 6.8.4 geconcludeerd dat het tarief voor ODF-access FttH tot stand komt op basis van kostenoriëntatie zoals beschreven is in de beleidsregel FttH – oftewel op basis van de DCF-systematiek.

623. Op grond van bovenstaande acht de ACM het van belang om de tariefregulering voor VULA over FttH vast te stellen op basis van het vastgestelde ODF-access FttH tarief

vermeerderd met de meerkosten van VULA over FttH op basis van de EDC-systematiek. 252 624. Hiermee handelt de ACM in lijn met de doelstellingen van het regelgevingskader en de uitgangspunten van de ND-aanbeveling. Zo leidt deze systematiek tot voorspelbare en stabiele tarieven en gaat hier het juiste ‘bouwen of kopen-signaal’ vanuit. Bovendien wordt de verhouding tussen koper- en glasvezeltarieven hiermee niet verstoord: er wordt immers voor zowel VULA over koper als voor VULA over FttH eenzelfde tariefstructuur gehanteerd waarbij onderliggende componenten (MDF- en ODF-access) jaarlijks met CPI toenemen. Hierdoor blijven zij in

verhouding tot elkaar staan. Bovendien wordt de tariefafstand tussen ODF-access FttH en VULA over FttH hiermee gewaarborgd.

625. Ten slotte merkt de ACM nog op dat VULA over FttH en VULA over koper voor een deel dezelfde delen van het netwerk beslaan. Vanuit het oogpunt van kostenoriëntatie is het KPN niet toegestaan om een afnemer van VULA die beide diensten afneemt tweemaal dezelfde kosten in rekening te brengen. Ter illustratie wijst de ACM op de bestaande eenmalige vergoedingen en

upfront-kosten die afnemers van VULA over koper aan KPN verschuldigd zijn.253 Indien een

afnemer dergelijke eenmalige vergoedingen en upfront-kosten al heeft betaald voor het afnemen van VULA over koper, mag KPN deze kosten niet meer in rekening brengen als deze afnemer ook VULA over FttH wenst af te nemen.

Procedurele aspecten

252

Dit geldt zowel voor het regionale als het landelijke tarief.

253

626. De ACM zal in eerste instantie niet ambtshalve de tarieven voor VULA over FttH beoordelen. De ACM geeft partijen in beginsel een termijn van zes maanden na de

inwerkingtreding van dit marktanalysebesluit om via onderhandeling tot een overeenkomst te komen.

627. KPN dient uiterlijk na afloop van deze zes maanden bij de ACM een tariefvoorstel in. Indien partijen overeenstemming over de tarieven hebben bereikt kan de KPN deze tarieven als tariefvoorstel indienen.

628. Indien geen overeenstemming is bereikt binnen zes maanden is KPN verplicht bij het tariefvoorstel een EDC/WPC-kostentoerekeningssysteem dat aan de in Annex A beschreven voorschriften voldoet ter goedkeuring aan de ACM voor te leggen. Indien een (potentiële) afnemer van VULA over FttH of KPN zelf de ACM een verzoek doet tot beoordeling van de tariefplafonds van dergelijke diensten, is KPN verplicht binnen drie maanden een EDC/WPC-kostentoerekeningssysteem dat aan de in Annex A beschreven voorschriften voldoet ter goedkeuring aan de ACM voor te leggen. Op basis daarvan zal de ACM in dat geval de tariefplafonds voor de tarieven van VULA over FttH vaststellen in een tariefbesluit. Partijen kunnen te allen tijde hiertoe een verzoek doen bij de ACM.

629. Tevens dient KPN altijd een accountantsrapportage te voegen bij de rapportage over het resultaat van de toepassing van het kostentoerekeningssysteem. De ACM kan zich voorstellen dat dit bij kleine dienstaanpassingen niet altijd nodig is. Deze uitzonderingen kan KPN aan de ACM voorleggen. Indien KPN in het concrete geval kan onderbouwen dat een

accountantscontrole disproportioneel is, kan de ACM in die specifieke situaties KPN toestaan om geen externe accountantscontrole te laten uitvoeren.

630. Zolang de ACM niet in een tariefbesluit de tariefplafonds heeft vastgesteld, gelden de tarieven uit het gepubliceerde referentieaanbod van KPN als de tariefplafonds.

Conclusie

631. De ACM concludeert dat het passend is om de tariefplafonds voor ODF-access FttH254 op te nemen in de tariefplafonds voor de lijntarieven van VULA over FttH, vermeerderd met de meerkosten voor VULA over FttH op basis van de EDC-systematiek. Daarnaast acht de ACM het passend om de tariefplafonds voor andere tarieven dan het lijntarief van VULA over FttH te bepalen op basis van een EDC-kostentoerekeningssysteem dat voldoet aan de voorschriften die nader zijn uitgewerkt in Annex A van dit besluit, tenzij het gaat om bijbehorende faciliteiten voor VULA over FttH die op exact dezelfde wijze al worden aangeboden in het referentieaanbod voor ODF-access FttH of VULA over koper en waarvoor derhalve al een tariefplafond is vastgesteld. 632. Wat betreft de procedurele aspecten voor de vaststelling van de tarieven voor VULA over FttH verwijst de ACM naar randnummer 626 tot en met 630.

254