• No results found

Seksuele gezondheid en illegaal sekswerk op Curaçao

In document Di mi ta di bo (pagina 82-85)

7. Commercieel sekswerk op Curaçao

7.4 Seksuele gezondheid en illegaal sekswerk op Curaçao

Het grote nadeel van illegale prostitutie is het gevaar dat dit met zich meebrengt voor de vrouwen die hier werken, voor de klanten die hen bezoeken en voor de seksuele contacten die deze klanten vervolgens weer hebben. Slechts 120 van de 5000 sekswerkers worden met zekerheid regelmatig gecontroleerd op besmettelijke ziektes. Uit het onderzoek van Faas &

Fransisca in 2000 kwam naar voren dat de kennis van vrouwen in illegale bordelen over SOA’s en HIV zeer klein was. Slechts 30 procent van de 300 vrouwen gaf aan altijd veilige seks met haar klanten te hebben, dit waren met name oudere sekswerkers van boven de dertig (Faas & Fransisca, 2000). De reden om geen condoom te gebruiken was over het algemeen omdat de klant dit weigerde. Uit een groep van 150 vrouwen die werkzaam waren in illegale bordelen had 18 procent één of meerdere SOA’s. Veel van de seksuele contacten vinden snel plaats, waardoor de vagina geen natuurlijk vocht produceert. Hierdoor is de kans groot dat er scheurtjes ontstaan door penetratie. Bij orale seks is het niet gebruikelijk een condoom te gebruiken. Faas & Fransisca gaven aan dat veel vrouwen aangaven pijn te hebben in hun vagina en onderbuik. Veel jongere sekswerkers gaven aan regelmatig anaal contact te hebben, wat niet altijd met condoom gebeurt. Naar schatting bezoekt 65 procent van de volwassen mannen op Curaçao regelmatig een sekswerker. Dit verschilt niet van schattingen in

Venezuela, Colombia en de Dominicaanse Republiek (Faas & Fransisca, 2000). Commerciële sekswerkers vormen dus een risicogroep vormen als het gaat om SOA’s en HIV. De AIDS epidemie verspreidde zich in het Caribisch gebied dan ook allereerst onder commerciële sekswerkers (Barnett & Whiteside, 2006: 11). Dit heeft te maken met de werkomstandigheden van deze vrouwen en de positie waarin zij verkeren. Veel vrouwen geven aan niet aan de lange termijn gevolgen van hun handelen te kunnen denken als zij seksuele diensten

verrichten om hun kinderen te verzorgen (Barnett & Whiteside, 2006: 22). De migratie in het Caribisch gebied is hoog. Door de regionale verschillen in rijkdom, verlaten veel vrouwen tijdelijk hun land van herkomst waar ze vaak hun kinderen, ouders of man achterlaten. Het geld dat zij verdienen met sekswerk gebruiken ze om hun familie te onderhouden, hun studie te kunnen betalen of aan de armoede van het land van herkomst te ontsnappen. Janssen geeft aan dat veel vrouwen hun eigenwaarde in hun nieuwe economische rol binnen de familie vinden (Janssen, 1997: 23).Vaak wordt de ware aard van het werk in het thuisland verzwegen.

De vrouwen houden hun werk geheim voor hun kinderen, familie en vrienden vanwege de morele veroordeling van prostitutie in hun land (Janssen, 1997: 9).

Dominicaanse en Colombiaanse vrouwen worden door Curaçaose vrouwen vaak met prostitutie geassocieerd en gediscrimineerd. Ze worden als hoer gezien en als vrouw zonder moraal, omdat Dominicaanse en Colombiaanse vrouwen het imago hebben van seks te houden en minder preuts te zijn dan de Curaçaose vrouw. Ze verrichten handelingen die voor Curaçaose vrouwen als taboe gelden. Dit is volgens veel Curaçaose vrouwen de reden dat mannen naar Campo Alegre gaan of via een andere weg contact zoeken met commerciële sekswerkers van buiten Curaçao. Dit is een verschijnsel dat in meerdere samenlevingen voorkomt.

It is also widely acknowledged that both married and unmarried men turn to the services that proper wife and mother might shun (Parker, 1999: 259).

Er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de nette, goede vrouw en de

ondeugdelijke, losbandige vrouw. De vrouw met wie je trouwt en die de zorg voor je kinderen draagt dient een nette vrouw te zijn en zich ook zo te gedragen tussen de lakens. De vrouw die mannen opzoeken voor wat plezier dient het tegenovergestelde te zijn van de vrouw met wie je trouwt. Als illustratie hiervoor keer ik terug naar een eerder citaat waarin Stacey in het groepsgesprek heeft verteld dat haar echtgenoot een byside heeft, overigens een nette vrouw.

Danique reageert hier op:

Danique: Je moet zo’n sterk hart hebben Stacey! Ik zou echt zeggen dat hij alleen naar Campo mag..

Stacey: Nee! Weet je hoe veel vrouwen er op het eiland geen partner hebben? Het is stom om alle mannen naar Campo te sturen. Bovendien wil ik dat het een nette vrouw is, beter een Creoolse dan een vreemde. (…)

Danique: Ik zou hem naar Campo sturen. Ik zou iemand uitzoeken voor hem met wie hij het mag doen en hem dan weer ophalen.

Danique geeft echter aan dat zij haar man of vriend eerder naar Campo Alegre zou sturen.

Ook hieruit blijkt dat het niet zo erg is als je man of vriend seksueel contact buiten de relatie om heeft, zolang je er als vrouw maar controle op kunt uitoefenen. Doordat Campo Alegre geen nette vrouwen kent, vormen zij ook geen serieuze bedreiging voor de relatie van

Danique met haar vriend. Danique zegt dan ook dat Stacey een sterk hart moet hebben, omdat haar man op regelmatige basis seksueel contact heeft met dezelfde vrouw. Het feit dat dit echter een nette vrouw is, maakt het voor Stacey acceptabel. Daarnaast is het voor Stacey een

illustratie van het feit dat ze zo’n goede relatie heeft, dat haar man altijd bij haar terugkomt ondanks dat hij seksueel contact heeft met een andere nette vrouw.

Uit bovenstaande discussie tussen Stacey en Danique blijkt tevens dat discriminatie van Dominicaanse en Colombiaanse vrouwen gevoed wordt door het idee dat er een tekort aan mannen op Curaçao bestaat. De cijfers van het CBS illustreren dit, al is de man-vrouw verhouding niet zo scheef als veel vrouwen denken.

In document Di mi ta di bo (pagina 82-85)