• No results found

Alternatieve methoden voor abortus

In document Di mi ta di bo (pagina 96-99)

8. Vaginale praktijken en abortus op Curaçao

8.6 Alternatieve methoden voor abortus

Tijdens de interviews die ik met mannen en vrouwen gehad heb, vroeg ik de geïnterviewden of zij manieren kennen om een zelf ongewenste zwangerschap af te breken. Iedere respondent had hier een antwoord op, sommige respondenten konden mij meerdere methodes noemen.

Quincy (16): Basora pretu, dat eet men. Het heet “mata yu” (het doodt je kind), jonge geitjes mogen dat kruid ook echt niet eten.

Eén van de bekendste methodes is het drinken van een kruidendrank, gemaakt van het kruid basora pretu. Zelfs jongens zijn op de hoogte van het veronderstelde effect van dit kruid. Door

de thee van basora pretu te drinken ‘tot je zwart ziet’ zou de zwangerschap afgebroken worden en er een miskraam opgewekt worden. Ik heb echter niemand gesproken bij wie dit daadwerkelijk gelukt is. Ook Grace heeft twee keer geprobeerd abortus te plegen door een sterk extract van basora pretu te drinken.

Wendele: Basora pretu kan je toch ook gebruiken voor abortus?

Grace: Ik heb dat wel gehoord ja…. Maar weet je, ik heb het een keer geprobeerd, niks!

Weet je want… ja, laat me zo zeggen.. Toen ik Anne May kreeg wilde ik geen kind. En ik heb het gedronken, maar het lukte niet. Toen zeiden ze dat er ook zout in moest, maar ik heb het gedronken en er gebeurde niets. Ik heb 1 keer, 2 keer gedaan, maar ze zeiden: “Ja, je hebt het nu gewoon schoongemaakt”, haha. Maar er moet zout in en dan echt bitter.

Naast basora pretu is het drinken van Guinness Stout ook een veelbesproken methode. De meningen verschillen echter over hoe dit klaargemaakt moet worden, mensen zeggen veelal dat warme of lauwe Guinness Stout een abortus zou opwekken, andere zeggen hier ei en/of zout bij in te moeten doen.

Wendele: Basora pretu kan ook worden gebruikt voor abortus toch?

Marusjka: Ja, Guinness Stout ook, met ei. Guinness is dat zwarte bier.

Wendele: En dat drinken ze dan?

Marusjka: Ja, warm drinken ze dat. Ook als het een week of twee weken is, dan gaat het...

Wendele: Dan krijg je een miskraam.

Marusjka: Ja.

Of dit daadwerkelijk een abortus opwekt is niet bekend. In meerdere landen, waaronder de Bahamas en Ghana drinken vrouwen warme Guinness Stout om een abortus op te wekken.

Anarfi heeft onderzoek gedaan naar abortus in Ghana en kwam daar hetzelfde gebruik tegen.

Guiness Stout is used quite often for this purpose, used alone or with lots of sugar. In the pilot study for this paper, some women mentioned Guiness and Malt drink; these two are seen as blood tonic in Ghana. It is believed that the combined effect of the Guiness can cause the fetus to melt (Anarfi, 2003: 145).

Naast het gebruik van deze middelen zijn er ook vrouwen die een miskraam opwekken door abortusmedicijnen te gebruiken die op de zwarte markt verkrijgbaar zijn. Op de ronde markt

in Punda, waar ook de eerder in dit hoofdstuk genoemde kruiden en medicijnen voor vaginale hygiëne te koop zijn, is het tevens mogelijk pillen te kopen die artsen voor chemische abortus gebruiken. Vaak is dit Cytotec, een maagbeschermer die de bijwerking heeft een abortus op te wekken. Bij de huisarts worden deze pillen vaginaal of oraal toegediend, vaak in combinatie met een injectie waardoor de abortus opgewekt wordt. Het is echter zeer belangrijk de juiste dosering van deze medicijnen te bepalen. De dosering hangt af van een aantal

omstandigheden, waaronder de duur van de zwangerschap. Deze medicijnen zijn dus wel effectief, maar uiterst gevaarlijk om zelf mee te experimenteren. Doordat het moeilijk is in te schatten welke hoeveelheid van deze medicijnen toegediend moet worden, kunnen er allerlei complicaties optreden. De meest gevaarlijke variant hiervan is een hevige bloeding, waardoor iemand die geen medische hulp krijgt dood kan bloeden. Tevens kan de vrouw die een

bloeding krijgt denken dat ze een abortus heeft gehad, terwijl de zwangerschap niet

afgebroken is. Omdat vrouwen zich schamen, komen zij bijvoorbeeld wel op de eerste hulp omdat ze zo’n hevige bloeding hebben, maar willen ze niet vertellen wat er gebeurd is. Eén van de abortusartsen zei hier het volgende over:

Ze hebben de klok horen luiden. Chemische abortus is eerst een prik en na 4,5 dagen tabletten vaginaal of onder de tong. Die injecties daar kunnen ze zelf niet aan komen, dus dan gaan ze zelf die tabletten inbrengen en dan krijgen ze een bloeding en 9 van de 10 keer lukt het niet en 1 van de 10 keer lukt het wel maar met teveel bloeding en dan zitten ze om 3 uur ’s nachts bij de EHBO.

Daarnaast zijn er rond zwangerschap en abortus ook een hoop mythes. Eén daarvan is het reinigende effect van het zwemmen in zee. Zowel Rooyer, kinderarts en Gerstenbluth, epidemioloog, vertelden mij dat vrouwen na de geslachtsgemeenschap of als ze vermoeden zwanger te zijn in zee gaan zwemmen om de vrucht kwijt te raken. Dit geloof in het afbreken van zwangerschappen kan vervelende gevolgen hebben, vertelde Gerstenbluth:

Er was een jong meisje en die werd door haar moeder verboden, “Let op, als je zwanger wordt gooi ik je het huis uit”. Die kwam met een vermeende zwangerschap en was door een andere huisarts gezien. Ze had een vaginale bloeding en hij dacht aan een abortus die al aan de gang was. Het meisje kreeg dus het advies.. Ze had geen pijn en ging allemaal goed, geen overmatig bloedverlies … "Nou doe maar rustig, we kijken nog een keer, bedrust en als er dan een abortus aan de gang is, nou laat maar komen.” Twintig procent van de zwangerschappen eindigt immers in een spontane abortus. Een paar weken

later komt datzelfde meisje naar een reguliere huisarts. Het meisje zegt, “Dokter, ik begrijp het niet, ik ben nog steeds aan het bloeden, maar het kind is weg. De dokter zei, “Hoe weet je dat”? “Ja nee, want ik was bij de dokter en die zei dat en daarna ben ik naar de zee gegaan” - dat is ook een soort van magisch denken- “En toen is het allemaal weggegaan”.

“Toen begon ik weer te bloeden en toen ben ik weer in zee gegaan en toen is het weer allemaal weggegaan. Maar ik blijf bloeden”. Naar zee gaan heeft een soort cleansing effect in het magisch denken. Maar het kind was gewoon zwanger, die was haar zwangerschap nooit kwijt geraakt. De baby lag waarschijnlijk voor de opening van de baarmoedermond waardoor ze af en toe bloedt. Maar ze heeft gewoon een intacte zwangerschap en ze is vervolgens dus gewoon de deur uitgegooid door haar moeder.

In document Di mi ta di bo (pagina 96-99)