• No results found

Motieven voor abortus

In document Di mi ta di bo (pagina 99-102)

8. Vaginale praktijken en abortus op Curaçao

8.7 Motieven voor abortus

Tijdens mijn onderzoek viel het me op dat vrouwen in veel gevallen open vertellen over abortus. Een aantal vertelde mij abortus te hebben gepleegd, het te hebben geprobeerd of het te hebben overwogen. Veel vrouwen gaven echter aan tegen abortus te zijn en hier morele en vaak ook religieuze bezwaren tegen te hebben. Toch vonden deze vrouwen wel dat het in noodgevallen mogelijk moest zijn om abortus te plegen. Ook was er een aantal vrouwen dat ondanks het feit dat ze negatief tegenover abortus stonden, toch een baby had laten aborteren.

Naar schatting van één van de huisartsen die abortus pleegt is 75 procent van de vrouwen die bij hem komen onder de dertig. Ook signaleert hij dat hij vaak tieners behandelt die hun zwangerschap komen afbreken. De invloed van de ouders op deze keuze van de tiener is vaak groot. Zo vertelde Cherinda (21) tijdens een groepsgesprek dat ze abortus heeft laten plegen toen ze zwanger werd op haar zeventiende.

Ik was 17 jaar, ik had zuigcurettage. Dat doet pijn! Het was eigenlijk de beslissing van mijn moeder. Ik had het kind wel gewild, maar mijn moeder wilde niet.

Ook Bianca (20) vertelde dat haar moeder wilde dat ze haar kind liet aborteren toen bleek dat ze op haar achttiende zwanger was.

Maar ik wilde het niet, ik heb gezegd, “Hoe weet ik of dit mijn enige kind zal zijn”. Mijn moeder wilde het niet, die zei “Nee, je ga het aborteren. Ik zei” Nee!” En toen we naar de dokter gingen zei de dokter, “Je bent al 18 weken dus het kan niet”.

Wendele: Als hij had gezegd het kan, had je het toen wel gedaan?

Bianca: Nee. Mijn moeder was de enige die het heeft gezegd. Mijn tantes hebben het gezegd van nee. Want die gaan naar de kerk en die hebben gezegd dat het niet mag van God. En toen zei mijn moeder,” Ok, laat maar”. En nu houdt ze van dat kind. Iedereen, als ik naar mijn werk ga dan zeggen ze allemaal “Neem je kind mee”!

Wendele: Je moeder zei laat het maar aborteren omdat je te jong was?

Bianca: Ja, ze zei “Je moet je school nog afmaken” enzo. “Hoe ga je een kind opvoeden dan, je school is niet af, ik werk niet, mijn man werkt niet..”.

De motieven voor abortus zijn vaak van praktische aard. Angelique (28) heeft twee kinderen en heeft twee keer een abortus gepleegd. Ze was achttien bij haar eerste abortus. Ze heeft haar zwangerschap laten afbreken omdat haar andere kind pas zes maanden was en dit onhandig was qua opvoeding en het moeilijk zou zijn om rond te kunnen komen. In het groepsgesprek met zes jongens bij Stichting Mai, vroeg ik een aantal van hen of ze het kind zouden willen laten aborteren als zou blijken dat ze een meisje zwanger zouden hebben gemaakt.

Sandy (16): Idealiter zou ik het op tijd laten afbreken.

Semmo (16): Abortus

Quincy (18): Als ik genoeg geld op de bank heb, dan weet ik het wel, ook abortus.

Semmo: Laat het gaan. Ik ben nog jong en je moet zo veel geld betalen voor (de opvoeding van) het kind anders. Ik heb daar nu “geen ruimte voor”.

De reden dat vrouwen alternatieve middelen gebruiken om zelf een abortus op te wekken heeft veelal een financiële achtergrond. We zagen net al dat Grace twee maal heeft

geprobeerd een abortus op te wekken door basora pretu te drinken, maar dat dit niet gelukt is.

Ik vroeg haar waarom ze niet naar de huisarts is gegaan om het kind alsnog te laten aborteren.

Grace: Weet je hoeveel je moet betalen om een abortus te laten doen!?

Wendele: Iets van driehonderd gulden ofzo toch?

Grace: Jaha..! Laat mijn kinderen dan maar leven. Of je moet de pil drinken of condoom.

Weet je wat het is, abortus is voor mij iets ergs. Dat je zo’n kind doodt. Ja, als het

gehandicapt is dan is het een ander verhaal, maar zo zo doen, nee.. Kijk ze eens leven, lekker hè! En als je moe bent, “Gio, pak een beetje water voor mama”. “Sí mama!” Maar naar wie ga je anders roepen? Ik hou van al mijn kinderen.

Los van het financiële plaatje denk ik dat Grace abortus bij de huisarts ook als een meer onherroepelijke stap ziet. Ze geeft aan het idee een leven af te breken erg te vinden, maar uit praktische overwegingen heeft ze toch geprobeerd een abortus op te wekken met kruiden. Het is bekend dat een abortus die opgewekt wordt door basora pretu niet altijd slaagt. Ook al zegt Grace het niet expliciet, ik denk dat zij het gevoel heeft gehad dat, als ze door de basora pretu een miskraam had gekregen, het dan zo had moeten zijn. Nu het tot twee keer toe niet lukte, heeft ze zich er bij neergelegd een kindje te krijgen. Naar de huisarts gaan zou, los van het financiële plaatje, een heftigere ingreep zijn omdat ze zeker zou zijn het kind te verliezen. Met de basora pretu had Grace misschien het idee de beslissing het kindje te houden of niet voor een deel uit handen te geven. Dit kan ook een religieuze achtergrond hebben waarbij God invloed kan uitoefenen op het slagen van een abortus door middel van het innemen van basora pretu.

Daarnaast zijn vrouwen bang dat een abortus bij de huisarts het gevolg heeft dat ze nooit meer kinderen kunnen krijgen. Tijdens mijn onderzoek heb ik niet gehoord dat deze vrouwen hier ook bang voor waren bij abortus via alternatieve middelen.

Daisy: Maar ze zeggen ook dat als je abortus pleegt dat je de volgende keer niet zwanger kan raken.

Wendele: Nee, als ze het goed doen is er niets aan de hand.

Bianca: Nee, maar tieners gaan niet naar goede dokters, omdat ze niet veel geld hebben.

Daisy: Maar iedereen is er bang voor dat je dan geen kind meer kan krijgen. Er zijn vrouwen die geen moeder kunnen worden en ze willen een kind en jij krijgt die privilege om een kind krijgen en gaat het aborteren.. Dat is niet leuk!

9. Conclusie

Hoe hangen culturele noties en sociaaleconomische omstandigheden samen met de seksuele gezondheid en het seksuele gedrag van vrouwen op Curaçao en wat zijn hiervan de gevolgen voor de verspreiding van HIV/AIDS? Om deze vraag te beantwoorden heb ik in de

voorafgaande hoofdstukken een beeld geschetst van de sociaaleconomische en culturele omstandigheden die van invloed zijn op de seksuele gezondheid van Curaçaose vrouwen uit de lagere sociale klasse en die het risico op besmetting met HIV/AIDS mogelijk verhogen. Ik heb mij afgevraagd welke invloed culturele noties van seksualiteit, gender en

lichaamsbeleving hebben op de seksuele gezondheid en het seksuele gedrag van vrouwen en heb ik gekeken naar wat de invloed van sociaaleconomische factoren hierop is.

Op deze vragen geeft dit explorerend onderzoek geen antwoord dat in één zin samen te vatten is. De seksuele gezondheid van Curaçaose vrouwen kan door veel factoren beïnvloed worden.

Welke factoren dit zijn hangt van de persoonlijke situatie van het individu af en dat is dus niet voor iedere vrouw hetzelfde. Ik heb echter geprobeerd de factoren die van invloed kunnen zijn te onderzoeken en ze, ingebed in theorie, nader toe te lichten in deze scriptie. In dit hoofdstuk geef ik de belangrijkste conclusies uit mijn onderzoek weer.

In document Di mi ta di bo (pagina 99-102)