• No results found

Noodzakelijkheid toegangsverplichting

In document Marktanalyse vaste telefonie (pagina 170-173)

meervoudige gespreksdiensten

9.3 Doelstelling van regulering

9.4.1.2 Noodzakelijkheid toegangsverplichting

723. De vervolgvraag is of een telefoniespecifieke toegangsverplichting voor gespreksopbouw en

WLR noodzakelijk is.

724. Telefonie kan worden geleverd met gebruikmaking van de hoger gelegen wholesalediensten

ULL, ILL en WBT. Echter, de verplichtingen op de markten voor ontbundelde toegang en wholesale breedbandtoegang en huurlijnen zijn niet voldoende om effectieve concurrentie op de

downstreammarkten te bevorderen.

725. Telefoniespecifieke wholesaleregulering draagt bij aan het realiseren van concurrentie op de

downstreammarkten. Door een telefoniespecifieke toegangsverplichting zijn aanbieders in staat om een extra groep klanten te bereiken die traditionele telefonie afnemen. De telefoniespecifieke toegangsverplichting zorgt voor meer concurrentie op traditionele telefonie.

726. Zoals bij de bepaling van de reguleringsdoelstelling 273werd genoemd, is het belangrijkste

doel van een toegangsverplichting dienstenconcurrentie op de retailmarkten te bevorderen. Tevens is het vergroten van de klantkeuze van belang.

727. De doelstelling van het bevorderen van concurrentie op de retailmarkt(en) als gevolg van het

vergroten van de keuzemogelijkheden voor eindgebruikers valt uiteen in een aantal subdoelstellingen voor de toegangsverplichting:

273

170 a) de toegangsverplichting dient alternatieve aanbieders in staat te stellen de retail klantrelatie

over te nemen voor PSTN en ISDN-diensten;

b) de toegangsverplichting dient alternatieve aanbieders in staat te stellen gebundelde aanbiedingen voor zowel aansluitingen als verkeer te doen; en

c) de toegangsverplichting dient de schaalgrootte van alternatieve aanbieders op het gebied van klantacquisitie en marketing te verbeteren, ten opzichte van KPN.

728. Door de telefoniespecifieke toegangsverplichtingen gespreksopbouw en toegang tot de

aansluiting (WLR) zijn aanbieders in staat om een extra groep klanten te bereiken die traditionele telefonie afneemt. Alternatieve aanbieders zullen op basis van C(P)S/gespreksopbouw en WLR in staat zijn om de zakelijke afnemers met lagere verkeersvolumes te bedienen. Verder zullen zij in staat zijn op basis van WLR/gespreksopbouw een combinatie van de diensten PSTN met ISDN van de retailmarkten voor enkel-, twee- en meervoudige gesprekken aan te bieden. Bovendien kunnen grotere zakelijke afnemers met meerdere locaties beter worden bediend, omdat gespreksopbouw en WLR alternatieve aanbieders in staat stellen om alle (ook de kleinere) locaties van hun klanten te bedienen (´one stop shopping´).

729. Het college verwacht weliswaar dat hoger gelegen toegangsdiensten in de komende

reguleringsperiode een grotere rol zullen gaan spelen, echter telefoniespecifieke

wholesaleverplichtingen zullen ook de komende reguleringsperiode een belangrijke bouwsteen blijven. De combinatie van beide type wholesalebouwstenen zorgt voor concurrentiedruk die KPN in enigerlei mate kan disciplineren bij het aanbieden van diensten op de retailmarkten voor enkel-, twee- en meervoudige gesprekken. Door telefoniespecifieke toegang zullen partijen in staat zijn hun klantenbestand op te bouwen op de onderliggende retailmarkten en daardoor hun marktpositie te verstevigen. Door deze klanten aan zich te binden op basis van C(P)S/gespreksopbouw en WLR wordt het makkelijker om deze groep klanten uiteindelijk te migreren naar een VoB-dienst.

730. De repliceerbaarheid van de infrastructuur is beperkt, in de zin dat binnen de termijn van de

herziening en de direct voorzienbare toekomst replicatie op onvoldoende grote schaal kan

plaatsvinden om tot effectieve mededinging te leiden. Voor toetreders die het vooruitzicht hebben op de langere termijn tegen lagere kosten dan KPN diensten aan te bieden, zal het aantrekkelijker zijn om eigen infrastructuur aan te leggen.

731. Een alternatieve aanbieder die in eigen infrastructuur investeert, heeft meer mogelijkheden

om zijn diensten te differentiëren van de diensten van KPN. Zo stelt eigen infrastructuur alternatieve aanbieders in staat om over dezelfde aansluiting vaste telefoniediensten aan te bieden in combinatie met andere diensten zoals breedbandinternettoegang of televisie. Voor aanbieders die meerdere diensten willen aanbieden aan hun eindgebruikers vormt een wholesale telefonieaansluiting geen alternatief. Het voorkomen van negatieve prikkels voor partijen die investeren in infrastructuur, sluit aan bij de geselecteerde prioritaire doelstelling, waarbij het streven naar dienstenconcurrentie geschikt werd geacht voor zover dit de mogelijkheden voor de ontwikkeling van

171

732. Het college is van oordeel dat het opleggen van de toegangsverplichtingen gesprekopbouw

en toegang tot de telefoonaansluiting in de vorm van WLR niet alleen geschikt, maar ook noodzakelijk is. Er bestaan namelijk geen „lichtere‟ verplichtingen (dat wil zeggen minder belastende maar wel effectieve instrumenten) om die toegang te bewerkstelligen.

733. Andere verplichtingen dan toegangsverplichtingen zoals de verplichting tot transparantie,

non-discriminatie of kostenoriëntatie zullen op zichzelf, indien niet eerst een toegangsverplichting is opgelegd om dienstenconcurrentie te bevorderen, geen concurrentie kunnen introduceren op de onderliggende retailmarkten. Immers, indien leveringsweigering een mededingingsprobleem vormt, omdat een aanbieder die over moeilijk te repliceren infrastructuur beschikt niet vrijwillig toegang verschaft, zullen verplichtingen tot non-discriminatie en transparantie pas effectief zijn indien eerst een toegangsverplichting is opgelegd. Dit geldt ook als KPN toegang tegen onredelijke voorwaarden aanbiedt.

734. Op basis hiervan trekt het college de tussenconclusie dat de verplichtingen gespreksopbouw

en WLR noodzakelijk zijn voor alle typen PSTN- en ISDN-aansluitingen en alle verkeer van wholesalemarkten voor enkel-, twee- en meervoudige gespreksdiensten.

735. De telefoniespecifieke toegangsverplichting is niet noodzakelijk voor het leveren van VoB,

omdat toegangsdiensten zoals ULL en WBT daarvoor beter geschikt zijn. Het college legt daarom ook een uitzondering op voor VoB met betrekking tot de telefoniespecifieke toegangsverplichting

(C(P)S/gespreksopbouw en WLR).

736. Het college acht de verplichting voor KPN om op lokaal niveau ten behoeve van

gespreksopbouw toegang tot haar telefonienetwerk te bieden niet (langer) noodzakelijk. In het marktanalysebesluit vaste telefonie 2008 heeft het college deze verplichting opgelegd omdat hij een redelijk toegangsverzoek voor lokale gespreksopbouw niet op voorhand uitsloot. Het college

overweegt hierover thans het volgende. Het college constateert dat in de afgelopen jaren het belang

van traditionele telefonie is afgenomen. 274 Daarnaast merkt het college op dat gelet op de nog

beperkte resterende levensduur van dat traditionele telefonienetwerk, het aanbieden en leveren van lokale toegang van KPN aanzienlijke extra inspanningen vergt en het feit dat lokale toegang tot op heden niet wordt afgenomen, aanleiding voor het college vormt om het continueren van lokale toegang niet langer proportioneel te achten.

9.4.1.3 Conclusie

737. Het college stelt dat het opleggen van toegangsverplichtingen voor C(P)S/gespreksopbouw

en WLR aan KPN op de wholesalemarkten voor enkel-, twee- en meervoudige gespreksdiensten een geschikte en noodzakelijke maatregel is. Het college acht het niet noodzakelijk dat KPN ten behoeve van gespreksopbouw toegang tot haar telefonienetwerk biedt op lokaal niveau. De telefoniespecifieke toegangsverplichting voor C(P)S/gespreksopbouw en WLR acht het college niet noodzakelijk voor het leveren van VoB.

274

172

9.4.2 Non-discriminatieverplichting

738. Het college kan op grond van artikel 6a.8 van de Tw een non-discriminatieverplichting

opleggen voor bepaalde vormen van toegang. Door het opleggen van deze verplichting worden de mogelijkheden voor KPN om het afnemen van C(P)S/gespreksopbouw en WLR door andere

aanbieders te frustreren, beperkt en kan geen bevoordeling plaatsvinden van de retailorganisatie van KPN.

739. In het onderstaande wordt beargumenteerd dat het opleggen van een verplichting aan KPN

tot non-discriminatie ter ondersteuning van toegang ten behoeve van gespreksopbouw en toegang tot de aansluiting in de vorm van WLR op wholesalemarkten voor enkel-, twee- en meervoudige

gespreksdiensten een geschikte en noodzakelijke maatregel is. De nadere, specifieke invulling van deze verplichting wordt in hoofdstuk 10 gegeven.

In document Marktanalyse vaste telefonie (pagina 170-173)