• No results found

Beleidsterrein 8C Sport

In document Programmabegroting 2015 (pagina 120-123)

In de Sportnota Verleiden tot bewegen 2013 - 2018 staan de sportambities geformuleerd voor de komende jaren op het gebied van de sportaccommodaties, de verenigingsondersteuning en de sportstimulering. De belangrijkste doelstelling is dat in 2016 meer Leidenaren gaan sporten en bewegen en dat 75 % van de

Leidenaren voldoet aan de beweegnorm. In de Sportnota is als integraal onderdeel een sportaccommodatieplan opgenomen voor de periode 2013 – 2025 waarin alle noodzakelijke investeringen voor de sport zijn opgenomen inclusief de benodigde dekking.

In 2015 zal - in overleg met de KNVB en de voetbalverenigingen - een plan worden opgesteld om de

voetbalverenigingen te vitaliseren. De vertrekpunten hierbij zullen onder meer zijn een optimalisering van de bespeling van de velden, financieel gezonde verenigingen en verenigingen met toekomstperspectief.

De voorbereidingen van de bouw van een nieuw binnenzwembad aan de Vliet in combinatie met de

handhaving van het bestaande 50 meter buitenbad en een ligweide van zwembad De Vliet worden voortgezet. Het nieuwe binnenbad is een vervanging van het verouderde Vijfmeibad. Bij de toekomstige exploitatie van het nieuwe zwembad wordt ook de rol van de zwemverenigingen onderzocht.

De gemeente stimuleert de sportbeoefening van alle Leidenaren met een extra inspanning voor bepaalde doelgroepen zoals jeugd, ouderen en mensen met een beperking. De combinatiefunctionarissen en de consulent voor sport voor mensen met een beperking spelen hierbij een belangrijke rol.

Doelen en prestaties bij 8C Sport

Doel Prestaties

8C1.1 Exploiteren, beheren en onderhouden van de gemeentelijke sportaccommodaties (sporthallen, zwembaden, sportvelden, tennisbanen en overige sportaccommodaties)

8C1 Leiden zorgt voor voldoende en kwalitatief goede sportvoorzieningen

8C1.2 Uitvoering geven aan het sportaccommodatieplan v.w.b. de jaarschijf 2015 8C2 Leiden ondersteunt haar sportverenigingen

zodat ze sterk zijn en naast hun sportfunctie ook een maatschappelijk functie vervullen

8C2.1 Ondersteunen van sportverenigingen

8C3.1 Organiseren van kennismakingscursussen

8C3.2 Stimuleren en faciliteren van sportevenementen (Marathon, Singelloop) door subsidiëring

8C3.3 Verstrekken van sportstimuleringssubsidies 8C3.4 Stimuleren aandacht voor fair play 8C3 Leiden stimuleert dat alle inwoners meer sporten

en bewegen

8C3.5 Ondersteunen en faciliteren topsport

8C1.1 Exploiteren, beheren en onderhouden van de gemeentelijke sportaccommodaties (sporthallen, zwembaden, sportvelden, tennisbanen en overige sportaccommodaties)

■ Actualiseren van de bestaande beheerplannen

Iedere 4 jaar worden de beheerplannen voor sportaccommodaties geactualiseerd. Het plan dateert van 2010, eerste actualisering is doorgevoerd in 2014.

Bij drie sporten zijn ruimtelijke frictieproblemen vastgesteld: hockey maar ook tennis heeft dringend behoefte aan extra velden, voetbal zit wat ruim in het jasje en datzelfde geldt voor korfbal. Naar

verwachting zal eind 2014 een haalbaarheidsonderzoek zijn afgerond om te komen tot een oplossing voor met name hockey en tennis.

Voor de geconstateerde ruimteproblemen bij Docos en UVS zoeken we naar mogelijkheden door ofwel aanleg van extra kunstgras ofwel het inzetten van een veld op een aanpalend complex.

Voor de langere termijn constateren wij dat de voetbalsector met een aantal problemen worstelt: sommige verenigingen worden erg klein, de clubfinanciën staan hier en daar onder zware druk doordat leden moeite hebben hun contributie te betalen en sponsoren afhaken, en het aantal kaderleden neemt snel af.

Een aantal voetbalverenigingen heeft het Sportbedrijf in individuele gesprekken aangegeven dat zij een sturende rol van de gemeente op het gebied van het revitaliseren van de sector noodzakelijk achten. Wij onderkennen de noodzaak van een programma dat leidt tot een sterkere sector en beraden ons op de vraag hoe wij een dergelijke rol, eventueel in samenwerking met de KNVB, op ons kunnen nemen.

Een bond als de KNVB constateert dat de verenigingen winst kunnen boeken bij het binnenhalen van specifieke doelgroepen:

De KNVB (en de clubs) kunnen (veel) ledenwinst boeken door in te zetten op de werving van speciale doelgroepen. Deze speciale doelgroepen zouden voetbalmomenten aangeboden kunnen worden op andere momenten dan de zaterdag, dan wel op momenten waarop accommodaties niet goed bezet zijn.

Wij zullen in 2015 de verenigingen stimuleren om in samenwerking met hun bonden de mogelijkheden te onderzoeken.

■ Stimuleren kostenbesparingen en duurzame oplossingen

Een quick scan naar de mogelijkheden voor ledverlichting is afgerond, het toepassen van Ledverlichting is voor sportveldverlichting nog geen alternatief, omdat de aanschafkosten te hoog zijn in relatie tot het gebruik. Bij de vervanging van installaties, lichtarmaturen of renovaties wordt overleg gevoerd met de verenigingen of gebruikers om die maatregelingen te nemen die energie- en kosten besparend zijn. ■ Stimuleren medegebruik accommodaties door scholen, specifieke doelgroepen en wijkbewoners

Scholen maken ruim en vaak gebruik van de buitenaccommodaties. Dit is zeker niet het geval voor specifieke doelgroepen zoals hierboven genoemd. Een paar sportaccommodaties zijn inmiddels opengesteld voor de bewoners uit de wijk. Een aantal sportverenigingen heeft aangegeven dat ze veel overlast ondervinden van het medegebruik door een (klein) deel van de wijkbewoners: vervuiling, vernielingen, vandalisme en wangedrag. Zij zien een oplossing in het aanstellen van toezichthouders of toch de terreinen gedurende een deel van het etmaal afsluiten. Begin 2015 zullen wij voorstellen doen hoe met dit probleem om te gaan. Het verder openstellen en/of doorgankelijk maken van sportaccommodaties (Genoemd zijn Tuin van Noord, Montgomerypark, Morskwartier en Roomburg) heeft geen prioriteit zo lang het genoemde probleem nog niet is opgelost.

■ Efficiënter gebruik accommodaties door betere verdeling zaterdag en zondag ■ Vervangen gras door kunstgras

In een aantal gevallen maakt dit deel uit van een breder proces zoals herinrichting van een sportpark. Voor de korte termijn zijn al in 2014 toplagen van drie kunstgrasvelden vervangen die in de meerjarenbegroting zijn voorzien voor 2015 en 2016. In het meerjaren investeringsplan is voorzien in een aantal nieuwe of te vervangen kunstgrasvelden. Een deel daarvan is voorzien voor de jaren na 2020.

8C1.2 Uitvoering geven aan het sportaccommodatieplan v.w.b. de jaarschijf 2015

Het accommodatieplan bestaat uit: beheerplan Klein Onderhoud, beheerplan Groot Onderhoud en

Meerjarenraming Investeringen Sportaccommodaties. Voor 2015 zijn o.a. opgenomen het realiseren van 2 extra hockeyvelden (wordt wellicht 1) en de realisatie van sportzalen Dieperhout waarvan de start van de bouw door vergunning perikelen langer op zich laat wachten dan gewenst.

De bouw van een combibad aan de Voorschoterweg kan betekenen dat een herinrichting/verdichting van de voetbalvelden noodzakelijk is op sportpark De Vliet om het zwembad te kunnen inpassen. Het proces om het voetbal te vitaliseren kan ook leiden tot een herinrichting van de voetbalvelden als dit leidt tot een betere benutting van de velden. Het streven is om deze deelplannen te combineren tot een totaal integraal plan voor de bespeling van de sportterreinen in Leiden, maar het is de vraag of dat mogelijk is omdat de deelplannen een verschillende tijdsplanning en een verschil in urgentie hebben.

Ten behoeve van de oplossing van het vraagstuk tekort hockey en tennis vs. onderbespeling bij andere sporten; er wordt onderzocht of het mogelijk is TC Roomburg te verplaatsen naar de Zoeterwoudsesingel waardoor de hockeyaccommodatie met een veld kan worden uitgebreid. Met korfbalvereniging Trigon wordt gesproken over de mogelijkheden van alternatieve huisvesting. Nog in 2014 zal blijken of deze oplossing haalbaar is, vanaf 2015 zal dan de uitwerking volgen.

8C2.1 Ondersteunen van verenigingen

■ Ondersteunen sportverenigingen bij de organisatie en samenwerking en bij de opleiding van kader

Een aantal sportverenigingen worstelen met problemen op het gebied van ledenwerving, financieel beheer, vormgeving organisatie en communicatie. Ook de samenwerking tussen verenigingen kan in een aantal gevallen beter: de verenigingen zouden expertise en methodieken meer kunnen delen dan nu het geval

is. Daarvoor is kader nodig en de wil om samen te werken. Dit is de kern van de opdracht van de nieuwe breedtesportcoördinator.

■ Ondersteunen van het vervullen van de maatschappelijke functie van verenigingen

Een aantal verenigingen heeft te maken met specifieke omstandigheden door de wijk waarin ze zijn gevestigd of door andere factoren. Deze verenigingen hebben niet alleen een sportieve rol maar ook een maatschappelijke. Door de inzet van combinatiefunctionarissen en aandacht van jongerenwerk en andere organisaties proberen wij hen in deze rol te faciliteren.

■ Instellen van de functie breedtesportcoördinator

De door de verenigingen gewenste breedtesportcoördinator zal per 1 januari 2015 aan de slag gaan. De functie is inmiddels beschreven. De kern van de functie is het bieden van ondersteuning aan

sportorganisaties, zoeken van verbinding tussen maatschappelijke partijen en organisaties en de sportwereld door het creëren van een platform waar partijen elkaar ontmoeten en stimuleren van de samenwerking tussen sportverenigingen onderling.

■ Na evaluatie opnieuw aanstellen combinatiefunctionarissen

Op basis van de evaluatie van het bestaande project combinatiefuncties zal in 2015 een nieuwe regeling combinatiefuncties worden ingevoerd.

8C3.1 Organiseren van kennismakingscursussen

Met ingang van het jaar 2014 is de opzet en de organisatie van de kennismakingscursussen gedigitaliseerd. Deelnemers en aanbieders kunnen het programma rechtstreeks via internet benaderen. Dit zal naar verwachting leiden tot zowel vermindering inzet personeel (dat zal worden ingezet ten behoeve van de breedtesportcoördinatie) als (op enige termijn) groeien van het aantal deelnemers.

8C3.2 Stimuleren en faciliteren van sportevenementen (Marathon, Singelloop) door subsidiëring

De huidige aanpak en praktijk zal voor wat betreft de grotere evenementen in 2015 worden voortgezet. Voor wat betreft de kleinere evenementen is er een bescheiden budget dat jaarlijks kan worden ingezet.

8C3.3 Verstrekken van sportstimuleringssubsidies

De huidige aanpak en praktijk zal in 2015 worden voortgezet. 8C3.4 Stimuleren aandacht voor fair play

Er wordt in 2015 een pilot voortgezet bij LHC Roomburg met als inhoud: ■ Opstellen gedragscode

■ Uitdragen gedragscode ■ Borgen gedragscode

De resultaten van deze pilot zullen worden geëvalueerd en de opgedane ervaringen en methodiek aangeboden aan andere verenigingen.

8C3.5 Ondersteunen en faciliteren topsport Voor 2015 zijn drie acties voorzien:

■ Waar mogelijk accommodaties geschikt maken voor topsport; bij de planvorming van het nieuwe zwembad aan de Voorschoterweg wordt ernaar gestreefd het bad geschikt te maken voor waterpolo op topsportniveau;

■ Voortzetten van de subsidiëring van de Stichting Topsport en zo de continuïteit van de functie topsportcoördinator te borgen;

■ Ondersteunen van talenten met status NOC*NSF via het Olympisch Netwerk. Effectindicatoren bij 8C Sport

Streefwaarden Effectindicator Realisatie

2015 2016 2017 2018 Bron

Doel 8C1 Voldoende kwalitatieve en kwantitatieve sportvoorzieningen 8C1.a Rapportcijfer Leidenaren voor kwantiteit

sportvoorzieningen

7,2 (2011) 7,3 (2013)

7,4 - 7,4  - Stadsenquête

8C1.b Rapportcijfer Leidenaren voor kwaliteit

sportvoorzieningen 7,0 (2011)7,2 (2013) 7,4 - 7,4 - Stadsenquête

8C1.c Aantal bezoekers zwembaden 394.000 (2012) 418.000 (2013)

418.000 420.000 420.000 420.000 Sportbedrijf Leiden Doel 8C3 Voldoende sportstimuleringsactiviteiten voor Leidenaren

8C3.a Percentage Leidenaren dat sport 66% (2011) 73% (2013)

Beleidsterrein 8D Recreatie

In document Programmabegroting 2015 (pagina 120-123)