• No results found

Beleidsterrein 4C Autoverkeer

In document Programmabegroting 2015 (pagina 56-58)

Leiden wordt geflankeerd door de A4 en de A44, twee snelwegen die de Noord- en de Zuidvleugel met elkaar verbinden. De A4 wordt verbreed en aan beide snelwegen heeft de ‘agglomeratie Leiden’, inclusief Leiderdorp en Oegstgeest - drie afslagen. Vanaf de afslag A4/N11 is het 15 minuten rijden naar Schiphol, 20 minuten naar de Zuidas in Amsterdam, 10 minuten naar het Prins Clausplein in Den Haag en 20 minuten naar het Kleinpolderplein in Rotterdam. Het echte bereikbaarheidsprobleem van Leiden is gelegen in het onderliggend wegennet. De reistijd van het rijkswegennet tot aan de bestemming in Leiden is vaak relatief lang, zeker voor een stad met een omvang als die van Leiden. Het wegennet is gegroeid tot een diffuus en onbetrouwbaar netwerk. Het bestaat uit wegen en routes waartussen weinig onderscheid bestaat. Daardoor zijn er voor de lokaal bekende reiziger veel alternatieve routes te bedenken voor een bepaalde reis, maar ze zijn allemaal van matige kwaliteit qua doorstroming en betrouwbaarheid. Er bestaan maar weinig logische doorgaande routes door de stad, waardoor de oriëntatie vooral voor bezoekers die de stad niet kennen bijzonder lastig is. Er wordt gewerkt aan een aantal maatregelen die dit routeprobleem oplossen: Binnenstad 30 km-zone; Leidse Agglomeratie Bereikbaar (LAB 071); de Rijnlandroute; de ontlasting van het Lammenschansplein en de Hoge Rijndijk en de herkenbaarheid van de hoofdroutes. Dit allemaal om te komen tot een betrouwbare en acceptabele reistijd van en naar de bestemming. Dit betreft in eerste instantie de reistijd van en naar de Leidse economische toplocaties: het Bio Science Park en de binnenstad. Een korte en betrouwbare reistijd van en naar deze bestemmingen is eerste prioriteit voor het realiseren van de Leidse ruimtelijke en economische ambities. Doelen en prestaties bij 4C Autoverkeer

Doel Prestatie

4C1.1 Opstellen beleid autoverkeer 4C1.2 RijnlandRoute

4C1.3 Leidse Agglomeratie Bereikbaar 4C1.4 Ontsluiting Bio Science Park

4C1.5 Uitvoeringsprogramma Leiden Bereikbaar 4C1 Betere doorstroming op het Leidse wegennet

4C1.6 Uitvoeren maatregelen autoverkeer 4C1.1 Opstellen beleid autoverkeer

Wat betreft het opstellen van beleid voor autoverkeer is voorzien dat in 2014 de belangrijkste keuzen zijn gemaakt, waarbij met name de resultaten van de LAB071 verkenning zijn vertaald naar beleid en waarbij er voor infrastructuur een investeringsagenda is opgesteld. Op het gebied van beleid voor autoverkeer zal in 2015 waar nodig verdere invulling gegeven worden aan de inhoud van het beleid. Bijvoorbeeld, op het

gebied van Beter Benutten zullen in 2014 naar verwachting wel de hoofdkeuzen gemaakt zijn, maar een nadere detailleringsnoodzaak is wel te voorzien. De exacte activiteiten zijn afhankelijk van het resultaat van de beleidsinspanning in 2014.

4C1.2 RijnlandRoute

In 2015 is het Provinciaal Inpassingsplan vastgesteld en wordt het Tracébesluit RijnlandRoute vastgesteld. Leiden blijft zich inzetten voor een goede landschappelijke en stedenbouwkundige inpassing van het tracé, die de hinder voor omwonenden zo veel mogelijk beperkt. Leiden werkt aan de uitvoering van de afspraken die zijn opgenomen in de Samenwerkingsovereenkomst Provincie Zuid-Holland-Leiden. Hierin staan afspraken over de integrale inpassing van het tracé, mitigerende en compenserende maatregelen (watercompensatie, weidevogelcompensatie, groencompensatie), over beperken van hinder tijdens de bouw, over vergunningen, over kabels en leidingen, etcetera. Verder blijft Leiden de afspraken volgen die gemaakt zijn in de financiële bestuurlijke overeenkomst Provincie Zuid-Holland- Holland Rijnland, in verband met de financiële bijdrage aan de RijnlandRoute.

4C1.3 Leidse Agglomeratie Bereikbaar

Na het vaststellen van de rapportage Kansrijke oplossingen, waarvoor in 2013 een verkenning naar de

bereikbaarheid heeft plaats gevonden (LAB071) zijn door de Stuurgroep LAB071 aanbevelingen gedaan en ter kennisneming aan de colleges van Leiden en Leiderdorp (en Oegstgeest) aangeboden (maart 2014). Daarmee stopte de Verkenning van LAB071 in afwachting van de gemeenteraadsverkiezingen. Nu dat de nieuwe collegeakkoorden bekend zijn kan worden overgegaan tot nadere planuitwerking van LAB071.

De belangrijkste processtappen zijn:

■ Het Kaderbesluit Ringweg Oost van 2010, met het tracé plan gedeeltelijk via Leiderdorp, zal worden ingetrokken. Een uitzondering hierop vormt de reconstructie van het zuidelijk gedeelte van de Kanaalweg, inclusief onderdoorgang onder het spoor. Dit onderdeel zal verder worden uitgewerkt. De resterende vrijkomende budgetreservering zal beschikbaar blijven voor het bereikbaarheidsprogramma.

■ Het opstellen van een Bestuurs- / Samenwerkingsovereenkomst tussen Leiden en Leiderdorp (en Oegstgeest). ■ Het Beleidskader Bereikbaarheid moet op diverse onderdelen worden geactualiseerd. Het actualiseren van

het beleidskader Bereikbaarheid zal in nauwe afstemming met de agglomeratiegemeenten Leiderdorp en Oegstgeest en met belanghebbenden moeten plaatsvinden.

■ Het nader uitwerken van de kansrijke oplossingen van LAB071 tot Kaderbesluit. Een nieuw op te stellen Kaderbesluit wordt gebaseerd op het geactualiseerde beleidskader. In dit kaderbesluit wordt een nadere uitwerking gemaakt van de maatregelen van de hoofdinfrastructuur voor de versterking van de buitenring. In datzelfde kaderbesluit worden ook de kaders aangegeven voor het programma onderdeel Beter

Benutten / DVM, de samenhang met de inrichting van de Centrale As voor (H)OV en de samenhang met het masterplan fietsroutes.

■ Bij het Kaderbesluit zal een voorstel gedaan worden om de verschillende maatregelen met bijbehorende budgetreservering op te nemen in een breder Investeringsprogramma Infrastructuur.

Bouw onderdoorgang onder het spoor in de Kanaalweg

Hoewel het Kaderbesluit Ringweg Oost zal worden ingetrokken zal de reconstructie van de Kanaalweg vanaf het Lammenschansplein tot aan de aansluiting van de Lorentzkade, en de bouw van een onderdoorgang onder het spoor in de Kanaalweg, in 2015 verder voorbereid worden, waarna in 2016-2017 de realisatie kan plaatsvinden. In 2016 wordt gestart met de feitelijke reconstructie van de Kanaalweg en de bouw van de onderdoorgang onder het spoor. Vooruitlopend zullen er voorbereidende activiteiten worden uitgevoerd in de vorm van verleggen kabels en leidingen. Omdat bekend is geworden dat op de bouwlocatie de mogelijkheid bestaat niet gesprongen explosieven uit de 2e Wereldoorlog aan te treffen zal voorafgaand aan de bouw een detectie worden uitgevoerd.

4C1.4 Ontsluiting Bio Science Park

De Plesmanlaan is vanaf de A44 de toegangsweg naar Leiden en de hoofdontsluitingsweg voor het Bio Science Park. Na ingebruikname van de RijnlandRoute wordt de Plesmanlaan nog belangrijker voor het verkeer dat dan vanaf de A4 via de RijnlandRoute ook aan de westzijde van de stad kan binnenrijden. Het project Ontsluiting Bio Science Park (OBSP) zorgt met een ingrijpende reconstructie van de kruisingen op de Plesmanlaan en Haagse Schouwweg voor een vlotte verkeersafwikkeling op de Plesmanlaan en een goede ontsluiting van het Leiden Bio Science Park.

In de eerste helft van 2014 is de dialoogfase van de aanbestedingsprocedure voor OBSP afgerond. De opdrachtverlening van het D&C-contract vindt medio 2014 plaats. Het contract kent twee fasen namelijk: 1. de eerste contractfase; deze loopt van medio 2014 tot begin 2015 betreft de uitwerking van het

inschrijvingsontwerp naar definitief ontwerp tot en met de voorbereiding en de aanvraag van de vergunningen. In deze fase worden ook de benodigde werkvoorbereidingen ten behoeve van de daadwerkelijke uitvoering gestart.

2. de tweede contractfase betreft uitvoeringsfase, deze beslaat de periode van begin 2015 tot eind 2016 waarin de bouwwerkzaamheden worden gerealiseerd.

Parallel hieraan werkt de gemeente aan de uitwerking van het bestemmingsplan voor het project OBSP. Vaststelling van het definitieve bestemmingsplan OBSP wordt uiterlijk 1ste kwartaal 2015 verwacht. 4C1.5 Uitvoeringsprogramma Leiden Bereikbaar

In 2015 wordt het uitvoeringsprogramma geactualiseerd en daar waar nodig in de begroting verwerkt. In 2014 is de concept-nota bewegwijzering opgesteld. De nota Bewegwijzering is als onderdeel van het project ‘Beter benutten’ in het uitvoeringsprogramma voor het programma Bereikbaarheid opgenomen. In de eerste kwartaal van 2015 worden de voorbereidende onderzoeken afgerond, in het tweede kwartaal gevolgd door het uitvoeringsplan. De uitvoering start in het derde kwartaal en zal in fasen worden opgeleverd.

4C1.6 Uitvoeren maatregelen autoverkeer

In 2015 worden onder meer de volgende weggedeelten aangepakt: voertgangersoversteekplaats Haarlemmerstraat; kruispunt Hoge Rijndijk - Willem van der Madeweg; voetgangersoversteekplaats Lammenschansweg; kruispunt Rijnsburgerviaduct - Stationsplein; aansluiting Boerhaaveklaan op Oegstgeesterweg; Lage Rijndijk - Herensingel - Zijlpoort.

In document Programmabegroting 2015 (pagina 56-58)