• No results found

Verslag van de Groepsbestuursvergadering, gehouden op 29 Dec

In document Neerlandia. Jaargang 19 · dbnl (pagina 136-142)

1914

2)

.

Aanwezig de heeren Roessingh van Iterson, waarnemend voorzitter; Krom, Smith, Hillen en Van Emden.

De voorzitter verwelkomt de aanwezigen en verzoekt de notulen voor te lezen; deze worden in orde bevonden, goedgekeurd en vastgesteld.

In behandeling wordt genomen punt 1 van de agenda. 1) C. van Vollenhoven. De eendracht van het land, blz 55.

2) Het verslag eener op 31 Oct. 1914 gehouden Groepsbestuursvergadering is ons tot nu toe niet geworden

59

1. Rijstbouw: Ploegen van de natte Sawah.

3. Koffieaanplant met behouden gebleven oerwoudboomen, bananen als schaduwboomen.

4. Riettuin, Suiker 2e snit, 1e voor bibit geoogst.

60

Tropisch Nederland.

Sedert de vorige vergadering, waarin besloten was Tropisch Nederland bij gebrek aan een geschikten redacteur met ingang van 1 Jan. 1915 te staken, zijn verschillende stemmen opgegaan tot behoud van het blad. Zelfs boden zich eenige personen aan om de redactie op zich te nemen, waaronder de heer C. ten Bruggencate, die terzake een onderhoud had met de heeren Roessingh van Iterson en Hillen. Alvorens een beslissing te nemen achtte de Redactie-Commissie het echter wenschelijk een overzicht te doen maken van den geldelijken toestand van het blad over het afgeloopen jaar. De uitslag van dit onderzoek was, dat de kosten van Tropisch Nederland zeer hoog bleken te zijn en de Groepskas te zwaar drukten. In verband hiermede werd het niet verantwoord geacht langer met het blad voort te gaan en werd besloten den heer ten Bruggencate hiervan kennis te geven, onder aanbieding van 's Bestuurs verontschuldigingen voor de hem noodeloos gegeven moeite.

Verzoek van de Afdeeling Semarang om de kosten van de inzending van het Algem. Nederl. Verbond op de Koloniale Tentoonstelling voor rekening van de Groep te nemen.

Deze kosten bedragen na aftrek van de ontvangsten wegens verkoop van portretten van de Koningin en catalogi f 96.20. Daar de inzending de Groep Nederl.-Indië ten goede is gekomen, kunnen de kosten niet van het Hoofdbestuur in Nederland worden gevraagd. De Afdeeling Semarang de kosten te doen betalen wordt ook niet billijk geacht, zoodat besloten wordt het verzoek van de Afdeeling Semarang in te willigen.

Verkiezing afgevaardigde in het Hoofdbestuur.

Volgens een van den heer Bosboom ontvangen mededeeling was de heer C.R. Bakhuizen van den Brink op 31 Dec. 1914 aan de beurt voor aftreding als

afgevaardigde der Groep in het Hoofdbestuur. De heer Bakhuizen van den Brink, die zich herkiesbaar heeft gesteld, wordt met algemeene stemmen als afgevaardigde herkozen.

Hiervan zal aan het Hoofdbestuur en aan den heer Bakhuizen van den Brink mededeeling worden gedaan.

Verkiezing Commissie van Kasnazieners.

Verscheidene namen worden genoemd, daar men echter niet tot een resultaat kan komen, wordt het voorstel van den heer Roessingh van Iterson aangenomen dat het Dagel. Bestuur voor 3 geschikte personen zal zorgen.

Mededeelingen.

De voorzitter deelt mede, dat de Directeur van Onderwijs en Eeredienst het Groepsbestuur in de gelegenheid heeft gesteld om desgewenscht het in 1912 door de Groep tot de Regeering gericht request om toekenning van een jaarlijksche subsidie van f 2000.- aan te vullen met de sedert beschikbaar gekomen gegevens. Het request zal worden aangevuld met de gegevens uit de jaarverslagen over 1912, 1913 en 1914. Voorts wordt medegedeeld, dat de heer Van Lingen als lid van het Groepsbestuur heeft bedankt in verband met zijn a.s. vertrek. Besloten wordt genoemden heer den dank van het Bestuur te betuigen voor de wijze waarop hij steeds de belangen van de Vereeniging heeft behartigd.

De heer Krom stelt voor den Directeur van Onderwijs en Eeredienst, den heer Dr. E. Moresco uit te noodigen als lid zitting te nemen in het Groepsbestuur. Hiertoe wordt met algemeene stemmen besloten.

De heer Hillen vraagt of de f 500.- welke aan Tropisch Nederland werden gegeven, kunnen worden aangewend om andere vereenigingen te steunen. Dit zal worden behandeld na de vaststelling van de Rekening en Verantwoording over 1914. De voorzitter wijst erop, dat de Groep nu eerst moet trachten haar schuld aan den heer J. Dinger af te betalen.

De voorzitter deelt mede, dat de vertegenwoordiger te Serang, Mr. Heyman als zoodanig zal aftreden. Besloten wordt geen nieuwen vertegenwoordiger te benoemen. Aangezien het instituut van vertegenwoordigers weinig nut heeft, acht de voorzitter het beter deze instelling haar natuurlijken dood te doen sterven.

Nog wordt medegedeeld dat voortaan de bijdragen door middel van postwissels zullen worden geïnd, hetgeen een aanzienlijke besparing zal zijn. Hiertoe is den leden een rondschrijven toegezonden, met verzoek, om indien zij tegen de nieuwe wijze van inning bezwaar hebben dit te willen mededeelen.

Verder deelt de voorzitter mede dat aan de Directie van het Bataviaasch Genootschap het verzoek is gedaan om de boeken en tijdschriften van de Groep, welke thans in kisten zijn geborgen, een plaats te geven in het Gebouw van het Genootschap, waar zij mede ter beschikking zullen zijn van de leden dier instelling. De heer Krom weet mede te deelen, dat genoemde Directie geen bezwaar heeft het Groepsbestuur hierin ter wille te zijn. Door ziekte van den bibliothecaris, met wien vooraf overleg dient te worden gepleegd, zal het antwoord echter eenigen tijd moeten uitblijven.

Ten slotte vestigt de voorzitter de aandacht op de Nederl.-Indische Vereeniging tot Natuurbescherming. De bijdrage is zeer laag, slechts f 1.- per jaar dan wel f 10.-ineens, in welk geval men levenslang lid is. Aangezien de Groep niet voor zulk een gering bedrag lid kan worden, zal een jaarverslag van bedoelde Vereeniging onder de bestuursleden rondgaan, die dan gelegenheid hebben zich als lid op te geven.

Niets meer aan de orde zijnde, wordt de vergadering gesloten.

Zendt Nederl. boeken en tijdschriften naar het Boekenhuis A.N.V., Van der Duynstraat 63, Rotterdam.

61

Buitenlanders in Nederl. Indischen Staatsdienst en de Nederlandsche

In document Neerlandia. Jaargang 19 · dbnl (pagina 136-142)