• No results found

Transcriptie R5 (Relevante fragmenten)

In document Kunst om mee te leven (pagina 189-200)

Interviewer: N Geïnterviewde: R5 Duur: 1 uur en 34 minuten

# Fragment Codering

2 N: (…) eigenlijk is het gewoon een gesprekje. Dus laten we bij het begin beginnen en een voorstelrondje doen, kijken wie u bent. Wat u doet.

R5: Nou, ik heet [R5], en ik heb momenteel geen werk, ik heb van alles gedaan, maar het laatste jaar als personeel en organisatie medewerker bij de Hanze Hogeschool en het UMCG, en daarna heb ik dus allemaal wat tijdelijke baantjes gehad. Ik ben van vast naar tijdelijk gegaan, niet bewust hoor, maar één keer beviel het niet, en daarna krijg je dus bijna geen vaste baan meer. Maar goed, ik ben dus ergens weggegaan waar het me helemaal niet beviel, en ik ziek werd ook ervan. En dan heb ik alleen maar tijdelijke banen gehad en nu lukt het gewoon niet meer, om aan de bak te komen.

N: Nee, de tijd is natuurlijk niet..

R5: Nee, hopeloos. Eerlijk gezegd ben ik ook zoekende. Want eigenlijk vind ik een kantoorbaan niet echt bij mij passen. Dat is altijd zo, dat hoor je dan. Maar ja wat dan wel, en dat is heel moeilijk. Ja ik heb een opleiding net gedaan, dat is voedingskunde, dat is heel wat anders. En ik kook graag en ben geïnteresseerd in eten, en in kunst dus en in interieur vooral ook heel erg. En voor de rest zie ik gewoon wel wat er gebeurt.

N: Dus geen kunstgerelateerde banen gehad. R5: Nee, nee.

N: Dus het is echt een hobby?

R5: Ja, ik zou ook niet zo goed weten…als je een baan hebt, als je vastigheid hebt, dan fantaseer je altijd vanalles enzo he, dat is altijd heel makkelijk, en heel veilig om te doen. Dus toen fantaseerde ik nog wel eens van ik wil een eigen galerie, en ik wil dit en ik wil dat. Maar ja, als puntje bij paaltje komt en het is zo ver, dan doe je het niet, dan durf je het niet. Nee, in deze tijd ook niet, ik vind het knap, van mensen die het nu nog doen.

N: Een galerie starten..

R5: Ja, je hoort toch wel dat mensen...geven gewoon minder geld uit. N: Ja, het is aan alle kanten crisis natuurlijk. Nog steeds.

R5: Dus dan hou ik het maar gewoon op zoveel mogelijk naar musea, en galeries bezoeken, en dat vind ik ook fantastisch. En dan doe je altijd weer een soort inspiratie op, en zelf zou ik

ook graag iets willen maken, maar ik durf het niet. Dat is het.

Inspiratie opdoen door kunstbezoek Ambitie zelf kunst te maken

3 N: Ok, dus wel artistieke ambities..

R5: Ja. Ik doe wel eens wat hoor, maar weet je, ik heb altijd heel veel ideeën, maar ik geloof dat ik gewoon iemand anders ze moet laten uitvoeren. Die zijn er ook he..

N: Ja, maar kunst is wel één van de hobbies.

R5: Ja, al van jongs af aan eigenlijk.

Kunst is een hobby

4 N: En dat doe je samen met je man?

R5: Ja, dezelfde smaak, dat is echt bijzonder, vind ik. Het had een beetje kunnen afwijken, maar het wijkt helemaal niet af, dus dat is…

N: Al vanaf het begin zo, of is dat gegroeid?

R5: nee, vanaf het begin. Nee er zijn wel dingetjes waarvan hij zegt oh, dat vind ik heel mooi en dat ik denk nou, mwah, het doet mij net niks, het doet mij te weinig maar…

N: Over het algemeen..

R5: Ja, kijk hij vindt Escherachtige dingen ook mooi. Dat vind ik, daar heb ik minder mee, maar het schijnt sowieso dat vrouwen daar minder mee hebben.

N: Te wiskundig misschien.

R5: Ja, ik vind het heel knap, maar ik hoef het niet. Er zit weinig gevoel bij vind ik. N: Ja. Is dat belangrijk voor jou? Dat er gevoel in zit?

R5: Ja.

N: Waar zit dat in dan?

R5: Ja, het moet je raken, het moet je gelijk raken, je moet je fantasie er denk ik vooral in

kwijtkunnen, want er zijn hele mooie kunstwerken, nou noem maar…Helmantel, dat is

Samen kunstkopen met partner Kunst moet je raken Je moet je fantasie erin kwijtkunnen Er moet een soort vaagheid in zitten

gewoon kunstig, maar ik heb daar helemaal niks mee, het is helemaal af, dus dat is…daar kan ik niks meer mee, dan kijk ik, en dan denk ik alleen maar, heel knap. En voor de rest denk ik niks.

N: Dus er moet nog iets erbij…fantasie erbij gebruiken om het…

R5: Ja, en het moet toch iets, een soort vaagheid erin hebben, of het moet juist heel sterk zijn, zo zwart wit, dat vind ik ook heel mooi. Maar…

5 N: Wat is dat dan, want dat is wel een verschil

R5: Ja, dat is wel een verschil he? Ja, die bijvoorbeeld, daar zit zoveel kracht in, dat is maar een heel simpel beeld, maar er gewoon heel veel kracht in, er zit heel veel in, tegen de wind in…Ja, dus dat doet dat dan weer met me, dus dat is wel krachtig, sterk beeld.

N: Het is echt de vorm die je dan aanspreekt? R5: Ja.

N: En dan moet de vorm niet te…a la Helmantel niet te duidelijk zijn?

Krachtig, sterk beeld

6 R5: Nee, niet heel realistisch. Nee. Niet…maar heel abstract hebben we eigenlijk ook niet, en dat kan ik wel heel mooi vinden hoor, dat vind ik wel heel mooi, maar dan moet het hem dus echt wel zitten in de techniek, dan moet de techniek dus heel goed zijn, of heel mooi, of ja heel goed, dat is natuurlijk niet helemaal…nou iets bijzonders hebben. Ik weet niet of je Harm Abma kent? Nou die maakt gewoon van niks iets, dus dat is altijd abstract, maar dat vind ik zo geweldig, dat vind ik één van de beste kunstenaars, autodidactisch is hij. Maar daar ben ik, van alles wat hij maakt vind ik geweldig.

N: En wat is dat dan precies wat dat dan…

R5: Ja, dat is eigenlijk een beetje rommel bij elkaar ook, dat is…hoe noem je dat spul, wat om bouwplaatsen staat….betonijzer, bijvoorbeeld. Ik heb zelf iets nagemaakt hoor, ongeveer in de gang, maar…het is heel grof betonijzer, en daar doet hij stukken plastic in, dat weeft hij erin, of ja, andere draad, van dat stugge draad, ik vind het geweldig. Maar dat komt ook, het is heel imposant, en dat doet ook wat, imposant werk, groot.

Imposant, groot werk

7 N: En wat doet dat dan?

R5: overweldigend, vind ik echt fantastisch, echt prachtig. Ik zou wel een hele wand…ja.. N: Ja? Dus dat grote is..

R5: Dat vind ik ook heel mooi. Dus het is. Het is zo, het heeft zo met gevoel te maken… N: Ja, het zijn hele verschillende dingen die ik voorbij hoor komen. Het is en abstract en zwart wit, en…

R5: En kleur ook. Hoewel kleur bij ons niet echt in de primaire kleuren zit…

N: Even rondkijken hoor, wat er allemaal staat en hangt. Want het is ook sculptuur zie ik. R5: Er zijn ook beelden ja.

N: Dus het is niet per se aan een specifieke vorm gerelateerd, wat je aanspreekt in kunst? R5: Nee.

N: Maar bij Escher zit het dan weer niet, dus het is niet enkel… R5: Nee. Het is moeilijk hoor om uit te leggen.

N: Ja, dat is lastig. Het is denk ik ook wel de moeilijkste vraag hoor, die ik stel. R5: Ja

[gelach]

R5: Ja, want weet je wat ik me nou net bedenk, want bij Tsjalling, ah nou weet ik de naam niet meer, is dat uit de laatste tentoonstelling of de een na laatste. Die man die gewoon aanrechten schildert enzo.

N; Oh ja, met die bureaulades enzo.

R5: Ja, en dat is dan weer zo echt, nou dat is dan ook weer niet helemaal, want het is tweedimensionaal of hoe zeg je dat?

N: Ja.

R5: Dat vind ik dan ook geweldig. Ik vind het vooral heel leuk als iemand gewoon wat anders doet.

Overweldigend gevoel

8 N: Ja. En wat voor gevoel roept dat dan op, die werken die je echt aanspreken. Wat is dat dan wat…

R5: Dat kan echt met je emotie wat doen, dan kan je echt ontroerd raken. Nou heb ik het daar dus dan niet bij, want dat vind ik dan geweldig, vooral een schakelaar of een lampje ofzo, omdat ik gewoon dat…dat vind ik een leuk gegeven, dat hij dat doet, dus dat doet iets met je emotie, meer op het gebied van dat je daarom lacht, gaat glimlachen. Maar zo’n schilderij wat daar hangt, dat doet wat met míj. Ik ben heel graag aan zee, en de kleuren vind ik echt

Emotie Ontroerd raken Raken aan herinneringen

heel mooi, zo zie ik ze ook. Dus dat raakt je misschien aan herinneringen ofzo die je hebt… N: Dat klinkt alsof het wat dieper gaat, die emotie.

R5: Ja, en dat was met die ook. De eerste keer dat ik hem zag, had ik gewoon tranen in de ogen. Ja.

N: Vanwege een associatie die je dan hebt met het beeld? R5: Ja, gewoon zo mooi. Ja.

9 Helaas schildert hij erg veel, misschien ook iets te veel. Maar ja goed, ik vind deze nog steeds het mooiste, dus dat is wel leuk. Want je ziet heel veel van hem, en dan denk ik altijd, nee, die van ons is het mooist.

N: Ah ja, dus als iemand te veel maakt is dat…

R5: Nou, dat vind ik jammer, ik snap het wel, die man moet zijn geld gewoon verdienen he, en dat is ook logisch, maar je ziet het gewoon veel hangen, ja dan gaat de exclusiviteit er

misschien een beetje af. Maar, aan de andere kant, het is gewoon een mooi werk.

N: Ja, het doet aan dit werk niks af, maar toch is het niet helemaal…

R5: Nee, een paar vrienden van ons die heeft ook wat, en die heeft er wat van, en het hangt in kantoren natuurlijk.

N: Ja, dus als je het dan ergens tegenkomt dan denk je hmm.

R5: Ja, maar ze lijken niet op deze, dus dat is wel grappig. Ja, je wilt toch een beetje, als je

kunst koopt, een soort mate van exclusiviteit denk ik.

Exclusiviteit

10 N: Vind je jullie verzamelaars?

R5: Nee. Nee, ik denk dat bij verzamelaars, die ken ik ook die mensen, die willen gewoon, ja

natuurlijk die vinden het ook mooi, maar die kopen het gewoon om het kopen of sommige mensen doen het ook als een belegging, nou daar snap ik niks van, van het beleggen. Je

doet het met emotie. En een verzamelaar, nee, dat zou ik niet kunnen. En dat zou ik ook niet willen want ik wil gewoon, dan krijg je inderdaad dat je teveel hebt, dat je het niet op kan hangen. Dus dan leg je het onder je bed ofzo, daar moet ik niet aan denken, dat er iets niet

zichtbaar is, wat je mooi vindt. Als het vol is is het vol. Dan is het klaar.

N: Dus als het hier vol hangt dan stoppen jullie met kopen? R5: Ja, dat denk ik, ja.

N: Ja?

R5: Ja, dat denk ik wel, als het zo gaat. N: Want kunst moet opgehangen worden. R5: Ja, dat moet je zien, dat vind ik wel.

Vind zichzelf geen verzamelaar Kunst moet zichtbaar zijn

11 N: En hebben jullie dan een bepaalde, je hebt wel meerdere stukken hangen, koop je dan elk stuk op zich, zonder dat je dan denkt van nou, ik heb al meer dingen hangen, of zit er een bepaalde lijn in?

R5: Nee, even nadenken, hoe dat gaat. Nou je zoekt natuurlijk wel voor…nou deze hadden we al, die kwam hier gewoon heel mooi uit, maar die hing dus ook in twee andere huizen. N: Hij past hier alsof hij voor de muur gemaakt is..

R5: Ja, maar dat is dus niet zo. Die hebben we al heel lang, die heeft op heel veel verschillende plekken gehangen. Nou die is eigenlijk, daar wilden we wel wat groots, maar nee eigenlijk ook niet, hij had nog wel iets groter gekund. Dus, je weet alleen dat je wel wat groots daar kun hangen, zo is het.

N: Maar verder is er niet…

R5: Nee, want we hadden nog een hele grote, die hangt op de slaapkamer, die kun je straks wel even zien, eh, die vond ik hier wel te kleurig, omdat ik een beetje van rust om me heen hou, zo in de kamer. En die vond ik in het vorige huis wel heel mooi in de kamer, dat was een veel grotere kamer.

N: Dus je houdt bij het kijken naar, eventueel kopen, naar wel naar ongeveer wat voor formaat, maar verder niet naar wat er al hangt en wat er nog..

R5: Nee, nee helemaal niet. Want dit zijn drie verschillende…

Bij een aankoop wordt geen rekening gehouden met eerdere aankopen Formaat is wel belangrijk

12 N: Is er in die zin ook geen sprake van een verzameling ook, je vind jezelf geen verzamelaar, maar…

R5: Nee, want dat heb ik echt het idee, want die mensen kopen gewoon, ja vaak ook om de

naam, of is dat niet zo, misschien zie ik het niet goed hoor, misschien heb ik een andere

definitie van verzamelaar. Nee, want je kunt niet doorgaan. Helaas. Nee niet helaas, maar het is gewoon als je iets moois ziet, dan….maar dat zou nooit iets kunnen vervangen ofzo, er kan

niet iets weg.

Kunst in bezit is onvervangbaar en gaat nooit meer weg

N: Er kan niet iets weg. Maar dat is dan denk ik wel belangrijk ook, want dan heb je inderdaad op een gegeven moment dat de ruimte op is.

R5: Ja, dus dan houdt het op.

N: En als je dan niks weg kan halen, en je moet het ophangen, dan… R5: Ja, nee, dus het…

13 N: En je zou het niet helemaal vol gaan behangen… R5: Nee [gelach]

N: Die heb je ook die mensen

R5: Nee, want dan ben ik altijd bang dat de aandacht niet goed, dat dat niet goed gaat. Soms denk je nog wel eens van oh, er kan nog wel iets links op die wand, maar eigenlijk weet ik het niet. Het hoeft niet vol.

N: Nee. Dat zou dan de aandacht van de andere schilderij afhalen.

R5: Ja. Die wand kun je nog wat hangen, dan zet je het beeld ergens anders neer, dat kan. Ik ben ook helemaal niet iemand die de kamer verandert ofzo. Dat kan hier ook niet erg, maar dat heb ik ook nooit gehad, als het goed is is het goed denk ik dan. Als er een evenwicht is, dan is er een evenwicht, ja krijg die dan weer eens terug.

Er moet aandacht zijn voor de individuele werken in de kamer

14 N: Ja, je hebt er dan in eerste instantie wel veel zorg aan besteedt om het goed te plaatsen. R5: Ja, je hebt mensen die doen dat heel vaak, die veranderen de boel, hu ik moet er niet aan denken. Nee, er zit toch wel een beetje een idee achter, ik weet nog wel, in een huis was ik bezig, zou ik de vensterbank, alleen de vensterbank anders inrichten, nou uiteindelijk stond alles weer precies zoals het stond. Het wil niet.

N: Het klopte zoals het was. Er zit dan wel een duidelijke visie achter, hoe dat zou moeten, een duidelijk beeld.

R5: Ja, het kan niet zomaar anders.

De inrichting van het huis is goed overdacht, moet in balans zijn

15 N: En wat doet dat dan met het huis, en de ervaring in het huis, als er kunst hangt?

R5: Het wordt je eigen huis, het is je eigen smaak. Ik bedoel, meubels zijn al heel vaak, nou ja, die zou je ergens anders nog kunnen zien, tegen kunnen komen, en met kunst heb ik dat veel minder.

N: Dus een uiting van je eigen persoonlijkheid maken… R5: Ja, het zegt iets van iemand, ja.

Kunst is een uiting van de unieke persoonlijkheid van de eigenaar

16 N: Is het dan ook belangrijk dat mensen dat hier kunnen zien? Of is het echt voor jezelf. R5: Nou, het is wel voor mezelf. Het doet veel meer met…het is een hele grote toegevoegde waarde voor de rest van het interieur. Vind ik. En ik vind het ook altijd mooi als ik zelf bij mensen ben die wat hebben, het hoeft nog niet eens mijn smaak te zijn, maar ik vind het leuk als ze aandacht daarvoor hebben.

Toegevoegde waarde voor de rest van het interieur

17 N: Ja. Want wat brengt dat dan?

R5: Nou, dan denk ik die mensen zijn wat bewuster ofzo, ik weet het niet. Weet je wat ik doe heel vaak, dan kijk ik naar Funda, dat is sowieso lekker binnen gluren bij mensen. Nee, dat is leuk, en dan denk ik goh, hang dat schilderij wat lager he, zulke dingen. Die hangen ze heel hoog. Of hele…van de Ikea, nou ja, daar kan ook best wel wat leuks bij zijn hoor, maar goed. N: Dus een hele persoonlijke kijk bij mensen als er kunst hangt.

R5: Wat zeg je?

N: Dat is een hele persoonlijke kijk op mensen. R5: Ja, vind ik wel.

Persoonlijke kijk op mensen

18 N: Dus dat vind je dan hier voor jezelf ook…En hoe ga je dan dagelijks om met die kunstwerken, ga je echt kijken, of is het meer dat het op de achtergrond is?

R5: De achtergrond wel, maar als er net wat hangt niet. Maar nog hoor, ik kan soms echt een beetje zo van, geraakt worden als het licht anders is, of als je bijvoorbeeld van het balkon binnenloopt dan kijk ik heel anders naar het schilderij dan dat ik hier zit. Nee, maar dat gaat onbewust denk ik.

Kunstwerken hangen als onderdeel van de achtergrond Roepen soms een intensievere blik op

19 N: En is het dan, als het dan eenmaal hier hangt, is het dan decoratie, want je zegt het verfraait de kamer, of doet het dan met je emoties ook nog iets?

R5: Ja, beide is het, beide. Want anders zou je ook wel een paar gekleurde vlakken op

kunnen hangen ofzo, wat dan iets met het interieur doet, dit is veel meer.

N: Het is wel belangrijk dat dat ook nog verder gaat als het eenmaal hier is. R5: Ja.

Meer dan alleen decoratie Roept emoties op

het ook altijd iets blijft doen? R5: Ja.

In document Kunst om mee te leven (pagina 189-200)