• No results found

Topiclist diepte-interview galeriehouder

In document Kunst om mee te leven (pagina 104-108)

- Introductie

Ik wil beginnen met een korte inleiding in hoe de galerie opgezet is, te beginnen met het programma.

- Voor welk programma heb je gekozen?

- Is dit programma veranderd gedurende het bestaan van de galerie? Zo ja, waarom? - Kun je iets vertellen over de exposities? Duur, thema, kunstenaars, openingen, etc) - Kun je iets vertellen over overige evenementen, diensten of onderdelen van de galerie - Wat zijn je organisatorische doelstellingen?

- Wat zijn je persoonlijke doelstellingen?

Kernproduct

Ik wil na deze inleiding wat verder ingaan op de aard van je programma en de kunstwerken die je verkoopt.

- Wat is de reden dat je voor dit programma gekozen hebt?

- Hoe presenteer je dit programma aan de koper? (wat zijn zichtbare kenmerken van het aanbod?) - Hoe belangrijk zijn deze kenmerken voor de particuliere koper?

- Hoe je rekening met het belang van deze kenmerken voor de koper bij de selectie en programmering van werk?

- Wat voor effect hebben de eigenschappen van het programma en de kunst op de koper? - Maak je bewuste keuzes met deze effecten als doel/gewenst gevolg?

Samenvatting kernproduct

- Zijn er nog eigenschappen van het kunstproduct die belangrijk zijn voor de particuliere koper die nog niet aan bod zijn gekomen?

Basisproduct

Na deze bespreking van het pure product van de galerie, de kunst, wil ik een stapje verder gaan, en kijken naar het pakket waarin dit product aangeboden wordt. Hiermee bedoel ik, dat een kunstwerk niet zomaar van kunstenaar naar koper overgaat. Het werk wordt gepresenteerd in de galerie.

- Kun je iets vertellen over de locatie van de galerie? - Welke keuzes heb je daarin gemaakt?

- Wat voor effect heeft de locatie van de galerie op de koper?

- Maak je keuzes in locatie van de galerie die gericht zijn op evt effect bij de koper? - Wat zijn je wensen wat betreft de locatie voor de toekomst?

- Kun je iets vertellen over de plek die de galerie neemt in het sociale en culturele plaatje in Groningen? - Welke keuzes heb je daarin in gemaakt?

- Wat voor effect heeft deze plaats op de koper?

- Maak je keuzes in manier waarop je de galerie sociaal-cultureel inbedt, die gericht zijn op evt effect bij de koper?

- Wat zou je willen veranderen?

- Kun je iets vertellen over de uitstraling van het gebouw? - Welke keuzes heb je daarin gemaakt?

- Wat voor effect heeft de uitstraling van het gebouw op de koper?

- Maak je keuzes in de uitstraling van het gebouw die gericht zijn op evt effect bij de koper? Wat zou je willen veranderen?

- Hoe is de galerie van binnen vormgegeven? - Welke keuzes heb je hierin gemaakt? Waarom?

- Wat voor effect heeft de vormgeving van de galerie op de koper?

- Maak je keuzes in de vormgeving die gericht zijn op evt effect bij de koper?

Samenvatting attribuut plaats

- Zijn er nog aspecten met betrekking tot de locatie en de vormgeving van de galerie die nog niet besproken zijn?

Personeel

- Wat voor personeel is aanwezig is de galerie? - Met wie hebben kopers contact?

- Op welke manier vinden deze contacten plaats?

- Wat voor doel heeft contact met kopers voor de galerie? (informeren, verzenden, educatie, overhalen tot aankoop, etc)

- Wat voor doel hebben de verschillende contacten voor de koper? (informeren, educatie, aankoop, sociaal, etc)

- Wat zijn je overwegingen in de manier waarop je contact maakt? - Hoe sluiten de doelen van de galerie en de koper bij elkaar aan?

Samenvatting attribuut personeel

- Zijn er nog aspecten die te maken hebben met het personeel van de galerie en het klantencontact die niet aan bod zijn gekomen?

De galerie kan ook diensten aanbieden die de aankoop van een kunstwerk ondersteunen, zoals het verschaffen van informatie over de kunstenaar, of het mogelijk maken van een ontmoeting.

- Welke ondersteunende diensten levert de galerie met betrekking tot de aankoop van kunst? - Waarom kies je voor deze diensten?

- Welk (beoogd) effect hebben de diensten op de koper? - Wat zijn je wensen, mogelijkheden en beperkingen?

Daarnaast kunnen er diensten worden aangeboden, die in principe niks met de aankoop van werk te maken hebben, maar meer een aanvulling vormen. Bijvoorbeeld meedoen aan galerieroutes, het verstrekken van informatie die niet iets met de expositie te maken heeft, nazorg na de aankoop.

- Waarom kies je voor deze diensten

- Welk (beoogd) effect hebben de diensten op de koper? - Wat zijn je wensen, mogelijkheden en beperkingen?

Samenvatting van het basisproduct van de galerie en de belangrijkste zaken

- Zijn er nog aspecten die te maken hebben met de omringende diensten die de galerie levert, die nog niet behandeld zijn?

Uitgebreide product

Tot nog toe hebben we het aanbod van de galerie besproken als een soort pakket van kunstwerk en omringende aspecten. Dit pakket wordt op een bepaalde manier aangeboden aan de koper, er wordt een prijs op geplakt en er wordt moeite gedaan om het pakket te verkopen. Ik wil het in eerste instantie hebben over het aspect ‘prijs’.

- Op welke manier komt de prijs van een kunstwerk tot stand?

- Wat zijn je doelen bij het vaststellen van prijzen? (snelle verkoop, creëren van prestige, of iets anders?) - Is de prijs van een kunstwerk, als deze eenmaal is vastgesteld, flexibel of vast?

- In geval van flexibel: Hoe worden prijsveranderingen vormgegeven? (Vaste verlaging, korting, onder de tafel, etc)

- Wat is het doel van een prijsverandering voor de galerie?

- Wat voor (beoogd) effect heeft de prijs van een kunstwerk op de koper? - Wat voor (beoogd) effect hebben prijsveranderingen op de koper? - Wat zijn beperkingen in het bepalen van prijs en prijsveranderingen?

Samenvatting attribuut prijs

- Zijn er nog aspecten met betrekking tot de prijsstelling van het aanbod, die nog niet aan bod zijn gekomen?

Ten slotte wordt het geprijsde pakket gepresenteerd buiten de galerie, door middel van promotionele activiteiten. Hieronder vallen bijvoorbeeld publiciteit en reclame, maar ook de evenementen waaraan deelgenomen wordt, of die georganiseerd worden met als doel promotie te verrichten.

- Publiciteit is in principe niet beheersbaar door de galerie. Toch kun je publiciteit voor een deel beïnvloeden. Op welke manier beïnvloed je de gratis reclame voor de galerie?

- Wat zijn je organisatorische doelen met betrekking tot publiciteit? - Wat zijn de (beoogde) effecten van deze publiciteit op de koper? - Wat zijn beperkingen/wat zou je willen veranderen?

- Naast gratis publiciteit, kun je ook betaalde reclame inzetten. Op welke manier zet de galerie reclame in ter promotie?

- Wat is het organisatorische doel van de galerie met betrekking tot reclame? - Wat zijn de (beoogde) effecten van reclame op de koper?

- Wat zijn beperkingen/wat zou je willen veranderen?

- Wat voor evenementen organiseert de galerie? (Openingen, routes, samenwerkingen, etc) - Zijn deze evenementen structureel of speciaal?

- Wat zijn de doelen van deze evenementen? (per evenement) - Wat zijn de (beoogde) effecten van deze evenementen op de koper? - Aan wat voor evenementen neem de galerie deel? (Bv. Kunstbeurzen) - Wat zijn de doelen van de galerie m.b.t de deelname?

- Wat zijn de (beoogde) effecten op de koper?

Samenvatting promotionele mix

- Zijn er nog aspecten rondom de promotie van het product die niet aan bod zijn gekomen? Mis je in het gehele interview nog relevante vragen of informatie?

Bijlage 2 Transcript galeriehouder (fragmenten)

In document Kunst om mee te leven (pagina 104-108)