• No results found

Huishoudens tussen de 20 tot 60 jaar

5 Crossmedia en Interactie

7.2 Reeds gepasseerde afvalprogramma’s

In deze paragraaf zullen de drie meest recente Nederlandse afvalprogramma’s worden geanalyseerd, namelijk: Operatie NL Fit, The Biggest Loser Holland en Obese. Allereerst worden de programma’s kort toegelicht, vervolgens worden de programma’s op basis van een aantal criteriapunten met elkaar vergeleken. Deze vergelijking haalt de meest succesvolle programmapunten naar voren, deze zullen dienen als input voor ‘Heel Holland… door dik en dun’.

7.2.1 Uitleg

Operatie NL Fit

Operatie NL Fit was een crossmediaal concept met als doel zoveel mogelijk Nederlanders te helpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Operatie NL Fit wilde dat iedere kijker 10% van zijn of haar lichaamsgewicht af zou vallen en dat alle deelnemers mee zouden lopen met een groot hardloopevenement aan het einde van het programma. Operatie NL Fit concentreerde zich niet alleen op overgewicht maar ook op andere ongezonde aspecten zoals roken, alcohol en stress. Gedurende tien weken kon ‘iedere Nederlander’ meetrainen, meeleven en meedoen via televisie, radio, internet en hardloopevenementen door heel het land, aldus Operatie NL Fit zelf (2014). De doelgroepomschrijving was als volgt: ‘mensen

die weten dat ze eigenlijk iets moeten doen aan hun gezondheid maar tegelijkertijd geen plan van aanpak hebben en geen haast maken’.

Vijf gewone Nederlanders – de zogeheten aanvoerders – gingen gedurende deze tien weken aan de slag met zichzelf. Zij moesten laten zien dat een gezonder en slanker lijf bijdraagt aan je geluks-niveau. Het vijftal werd begeleid door drie deskundigen op het gebied van sport, psychologie en voeding. Voedingscoach Anja Bastings (z.j.) zegt over het programma: “Operatie NL Fit biedt een realistisch, laagdrempelig en deskundig, toegankelijk

en nationaal programma aan waarbij hulp, advies en informatie continue voorhanden is, en waar je niet voor hoeft te betalen. Operatie NL Fit motiveert, inspireert, adviseert en activeert. Met andere woorden: Vandaag is het de eerste dag van de rest van je leven!”

Naast 10 hoofd-afleveringen waren er via de website 63 online trainingsvideo’s te bekijken en 52 recepten te vinden. Ook waren er 24 bonus video’s (Operatie NL Fit, 2014). Daarbij kon je via een podcast op iTunes 30 afleveringen downloaden voor op je telefoon, mp3 of iPod. Deze afleveringen diende je te beluisteren tijdens het hardlopen: gegarandeerd een betere conditie binnen 10 weken, aldus de makers van Operatie NL Fit (2014). Ook bevatte Operatie NL Fit een dagelijkse radioshow, verschillende sociale media en print campagnes.

Flop

Op papier ziet Operatie NL Fit er fantastisch uit, maar in werkelijkheid was het een ware flop. Zo werd het programma niet alleen vroegtijdig verplaatst van primetime naar de vooravond, het werd tevens ingekort van een uur naar slechts een half uur. Dit liet

Mediacourant weten middels heftig artikel: ‘Herhalingen Africa in plaats van tv-flop Operatie

The Biggest Loser Holland

Eind augustus 2013 maakte SBS6 de Nederlandse versie van het Amerikaanse afval- programma The Biggest Loser, een programma dat al in meer dan 25 landen wordt gemaakt. In Nederland kreeg het de naam: The Biggest Loser Holland. In deze afvalrace strijden 16 deelnemers tegen hun overtollige kilo’s, hun onzekerheden én tegen elkaar. De winnaar van The Biggest Loser Holland ging met een groot geldbedrag (€25.000) naar huis. Het programma was gedurende 13 weken iedere werkdag te zien om 20:00 uur bij SBS6 (Mens en Gezondheid, 2013).

Gedurende drie maanden werden de kandidaten afgezonderd van de buitenwereld. Ze verbleven in een klooster en onder streng toezicht van twee personal trainers / voedingsdeskundigen probeerden ze zoveel mogelijk af te vallen. In het begin van het programma werden deelnemers aan elkaar gekoppeld waardoor er duo’s ontstonden. Na een aantal weken werden deze duo’s uit elkaar gehaald en werd de groep opgesplitst in een rood en een zwart team. Enkel de laatste weken van het spel stond iedereen er alleen voor. (Mens en Gezondheid, 2013).

Iedere week was er het welbekende weegmoment en moest er één kandidaat naar huis. De deelnemers met het laagste percentage gewichtsverlies kwamen in de gevarenzone, één van hen moest vervolgens worden weggestemd door de rest. Dit leverde vaak verdrietige scenes op omdat de onderlinge band tussen de deelnemers heel sterk was.

Er zaten veel spelelementen in het programma, zowel op fysiek als mentaal gebied. Met de spellen was er vaak een extra kilo te verdienen die jou tijdens het wekelijkse weegmoment veilig kon spelen. Ook kon je bijvoorbeeld een telefoontje naar het thuisfront winnen of een dagje spa. Vlak voor de finale stond de vier finalisten nog een enorme uitdaging te wachten: het (hard)lopen van 10 kilometer. Deelnemer Robert liep deze race het snelst en won een 8- daagse reis naar Gran Canaria. Kortom, allemaal prijzen die het afvallen vergemakkelijkten.

Obese

Obese is een televisieformat bedacht door het Nederlandse productiebedrijf Eyeworks. Succes had het zeker want binnen een jaar verkocht Eyeworks het format aan 125 andere landen. In Nederland wordt het programma uitgezonden door de zender RTL4 (RTL, 2012). Tijdens het programma gaan zes personen met ernstig overgewicht (morbide obesitas) de strijd aan tegen hun overtollige kilo’s. Zij worden een jaar lang intensief begeleid door een team van deskundigen. Deze begeleiding is op het gebied van beweging, voeding en op psychologisch gebied. De psychologische hulp is er pas het laatste seizoen bijgekomen (RTL, 2012).

Het motto van het begeleidingsjaar is om de kandidaten ‘hun leven terug te geven’. In iedere aflevering van een uur staat één deelnemer centraal, het geheel wordt gepresenteerd door Wendy van Dijk (RTL, 2012).

7.2.2 Vergelijking

In de bijlage op bladzijde 126 is een grote, overzichtelijke vergelijking te zien van de drie afvalprogramma’s. In de tabel worden de formats op de volgende punten beoordeeld:

identificatie, interactie en crossmedia, realisme, entertainment versus informatie en als laatste hulp. Door middel van een kleurensysteem is goed te zien van welke punten HHDDED wat kan leren.