• No results found

Huishoudens tussen de 20 tot 60 jaar

10 Advies – ‘Heel Holland door dik en dun!

Een spectaculair afvalconcept waarbij 15 dikke Nederlanders in vier maanden tijd een gezond gewicht proberen te bereiken. Iedere week staan de deelnemers voor een enorme uitdaging: passen ze door het steeds kleiner wordende gat? Wanneer het de

deelnemer lukt om zich door het gat te wurmen mag hij of zij door naar de volgende ronde en wordt er een flink geldbedrag aan de kas toegevoegd; lukt dit niet dan

eindigt het afvalproces per direct!

‘Heel Holland… door dik en dun’ is een crossmediaal afvalconcept met als doel om heel

Nederland in beweging te krijgen. Als basis kent het concept een wekelijks terugkerend tv- programma, bestaande uit 18 afleveringen van 50 minuten tot een uur. Iedere aflevering staat gelijk aan één afvalweek. De crossmediale uitbreidingen zullen (na vier weken) gaan zorgen voor participatie van de doelgroep.

Er zal nu eerst het tv-format worden besproken, daarna volgt logischerwijs de rest!

10.1 Het tv-format

10.1.1 Deelnemersveld

Er zullen 15 unieke deelnemers worden geselecteerd; 8 mannen en 7 vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën. De kandidaten moeten om verschillende redenen te zwaar zijn geworden. Van zwangerschapskilo’s tot eetverslaving; alles komt voorbij. Door deze verschillende oorzaken en typetjes kan de kijker zich optimaal identificeren met de deelnemers, dit lijdt tot een emotionele band.

10.1.2 Het spel element / gatensysteem

Mensen met overgewicht kennen het allemaal: de angst om ergens niet in, op, over, onder of door te passen vanwege hun te zware lichaam. Denk aan een vliegtuigstoel, een attractie, een glijbaan of een smalle doorgang. Bij ‘Heel Holland… door dik en dun’ wordt ingespeeld op deze angst in de vorm van een confronterend spelelement.

De 15 kandidaten ondergaan bij de start van het format een uitgebreide bodyscan, deze meet hun precieze omvang in centimeters en berekent waar het meeste vet opgehoopt zit. Ook zullen de kandidaten – voor de voorlopig laatste keer - op de weegschaal moeten staan om de ernst van hun situatie in kilo’s uit te drukken.

Iedere week zullen de kandidaten zich vervolgens door een op maat gemaakt gat moeten persen, een gat dat precies is

afgestemd op de resultaten van de body scan. Maar let op… iedere meting wordt het gat kleiner, de kandidaten moeten dus voldoende afvallen om door het gat te passen. Lukt dit niet dan zal de kandidaat per direct het programma moeten verlaten. Vanaf week vijf kunnen de kijkers ook gaan stemmen op hun favoriete kandidaat, degene met de meeste stemmen krijgt die week een vrijstelling. De kijker kan zelf stemmen verdienen, dit gebeurt middels een afvalgame. Later in dit hoofdstuk meer hierover. Kandidaten moeten zijwaarts door het gat, of wel ‘en profile’ (zie afbeelding hiernaast).

Iedere gat levert een geldbedrag op, behalve het start-gat. Hoe kleiner het gat wordt, hoe meer geld men kan verdienen. In de onderstaande tabel is allereerst te zien welk bedrag iedere deelnemer kan ophalen, daarnaast is te lezen hoeveel de groep die week samen op kan halen. Let wel, dit bedrag is het maximaal haalbare, alle 15 kandidaten zouden volgens deze tabel de finale halen.

Afbeelding 14) Gedurende 4 maanden zullen er 18 meetmomenten zien. De kandidaten moeten zijwaarts - zoals in de ze afbeelding te zien in - door het gat stappen. Iedere maand wordt het gat smaller.

Tabel 4) Het prijzengeld systeem

Kortom, iedere kandidaat kan in totaal €20.000 winnen. Wanneer alle 15 kandidaten door het eind- gat passen levert dit een bedrag op van €300.000.

In de finale-aflevering moeten de overgebleven kandidaten voor de tweede keer op de weegschaal. Dit zal een spectaculaire weging worden aangezien men zich dan vier maanden lang niet heeft mogen wegen. Degene die in de finale procentueel het meest aantal kilo’s heeft verloren gaat met 50% (!) van de pot naar huis. In het beste geval ontvangt de winnaar dus €150.000.

De tv-kandidaten zullen op den duur in tweestrijd komen. Enerzijds wil je dat je medekandidaten ook door hun gaten passen, zo wordt de kas namelijk goed gevuld. Anderzijds hoop je zelf wel het meest af te vallen, alleen dan ga je namelijk met een geldprijs naar huis.

Het goede doel

Zojuist was te lezen dat 50% van de kas zal gaan naar de finalist die

procentueel het meest gewicht heeft verloren. De andere 50% uit de kas gaat naar Unicef zorg, een bekende organisatie die zich onder andere inzet voor kinderen in hongersnood. De deelnemers kunnen op deze manier iets goeds betekenen voor hun medemens en tegelijkertijd zelf gewicht verliezen. Dit spelelement is ongelofelijk confronterend maar daardoor wel een perfecte stok achter de deur. Wanneer deelnemers het zwaar hebben worden ze herinnerd aan de mensen (kinderen) in Afrika, een continent waar voldoende voedsel niet eens vanzelfsprekend is.

Een onvergetelijke reis naar Burundi

Om de donatie zo visueel mogelijk te maken zullen de kandidaten in week drie van ‘Heel

Holland … door dik en dun’ afreizen naar Burundi, een land waar kindersterfte veelvuldig

voorkomt door de gevolgen van onder andere ondervoeding. De mensen van Unicef zullen dan laten zien waar het ‘kas-geld’ goed voor gebruikt kan worden. Ook worden de

kandidaten geconfronteerd met de mensen in Afrika, deze zijn alles behalve ‘dik’ en leven vaak 24/7 met een gevoel van honger. De kandidaten zullen in die week eten wat men in Gat Bedrag p.p Bedrag in totaal per ronde mits

iedereen (15) door het gat past

1 €0,- €0,- 2 €50,- €750,- 3 €100,- €1500,- 4 €150,- €2250,- 5 €200,- €3.000,- 6 €300,- €4.500,- 7 €400,- €6.000,- 8 €500,- €7.500,- 9 €600,- €9.000,- 10 €700,- €10.500,- 11 €1.000,- €15.000,- 12 €1.250,- €18.750,- 13 €1.500,- €22.500,- 14 €1.750,- €26.250,- 15 €2.000,- €30.000,- 16 €2.500,- €37.500,- 17 €3.000,- €45.000,- 18 €4.000,- €60.000,- Tot. €20.000,- €300.000,-

Burundi normaalgesproken eet, dit is vaak eenzijdig en heel weinig. Hun dieet thuis zal vervolgens reuze meevallen…

Met deze overweldigende indrukken zullen de kandidaten terug naar huis gaan. De reis zal niet alleen enorm confronterend zijn, het zal de band tussen de deelnemers ook versterken. Als laatste moet deze trip duidelijk maken dat ‘meer geld’ altijd welkom is. En dat geld … mogen de kijkers in een later stadium gaan verzamelen. (zie §10.2)

10.1.3 Inhoudelijke elementen

Het spelelement is nu duidelijk, echter: hoe worden de 4 maanden verder ingedeeld? Dat is te lezen in de komende alinea’s.

Introductie van kandidaten en coaches

In de eerste aflevering worden de kandidaten door middel van een korte intro voorgesteld aan de kijker. De 15 deelnemers vertellen waarom ze mee willen doen en wat de oorzaak is van hun overgewicht. Ook worden de vier coaches voorgesteld: twee personal trainers, een voedingsdeskundige en een psycholoog.

Bodyscan

In de eerste aflevering zal er een digitale bodyscan worden gemaakt. Doctoren zullen onderzoeken hoe ernstig het gesteld is met de kandidaten. Dit wordt ze – hoe confronterend ook – luid en duidelijk verteld door een arts (van Unicef). Iedereen zal horen wat de

(persoonlijke) risico’s zijn van overgewicht, ook zal er een shockerende

toekomstvoorspelling worden gedaan. Op basis van de bodyscan worden tevens de 18 gaten gemaakt.

Militaire basis

Een steeds terugkerend programma-element is de militaire basis, hier komen de kandidaten iedere week (en dus iedere aflevering) van vrijdagmorgen tot en met zondagavond samen om hard te trainen. Diversiteit in de trainingen is erg belangrijk, dit verhoogt de attentie van zowel de kijker als de deelnemer. De weekenden zullen worden begeleid door alle vier de coaches.

Naast de trainingen is er ieder weekend een spectaculaire challenge waar de spelers tegen elkaar moeten strijden om zeer toepasselijke prijzen. Zo kan de winnaar

bijvoorbeeld een privé-kok winnen voor die week, een luxe verwen-dag, een make-over of een vakantiecheque voor het hele gezin. De challenges zullen uiteraard een sportieve ondertoon hebben, daarbij staan ze in het teken van Afrika. Het moeten spannende en shokkerende spellen zijn, zoals bijvoorbeeld;

§ Wie legt het snelst een survivalbaan af, waarbij hoogtes een angstaanjagende rol spelen?

§ Wie blijft het langst onder water… in een bak vol Afrikaanse waterslangen?

Aan het eind van ieder weekend vindt het weegmoment plaats: de kandidaten moeten zich dan door hun persoonlijke gat zien te wurmen. Lukt dit niet dan is het voor hun het einde van ‘Heel Holland… voor dik en dun’.

Let op: In de eerste twee weken van ‘Heel Holland… door dik en dun’ wordt er nog een schepje bovenop gedaan, dan moeten de kandidaten namelijk intern. Ze zullen gedurende deze 14 dagen 24/7 bezig zijn met sporten en gezond eten. Daarnaast zullen ze ook elkaar erg goed leren kennen. In deze twee start-weken wordt hen (en onbewust de kijker) veel geleerd over de juiste manier van eten en bewegen, want na deze interne mini-opleiding staan ze er thuis alleen voor.

Dagelijkse bezigheden

Zoals net te lezen was zullen de kandidaten van vrijdagmorgen tot zondagavond verblijven op een militaire basis. Dat betekent dus dat ze – op de eerste twee weken na – door de week gewoon thuis of op hun werk zijn. Kandidaten moeten in deze dagen zelf hun afvalproces voort zetten. Dit is een bewuste keuze, zo kan de kijker zich namelijk optimaal identificeren met de deelnemers.

De kandidaten zullen naast hun dagelijkse bezigheden aan het werk gaan met allerlei tools die ze worden aangeboden door HHDDED. Zo is er een receptenvinder, is er een hardloop- podcast, een e-book en een bewegingstracker. Het leuke is dat de kijker deze tools vanaf week vijf ook kan gaan gebruiken, dit zijn namelijk de crossmediale uitbreidingen. Vanaf §10.2 worden ze uitgebreid besproken. Verder wordt de kandidaten ook een gratis sportschool-abonnement aangeboden. Zo kunnen ze – wanneer ze tijd over hebben – nog extra uren maken.

Door de week krijgen de deelnemers wel bezoekjes van de personal trainer(s), de voedingsdeskundige en/of de psycholoog. Deze deskundigen kijken hoe het gaat, geven tips behandelen de dagelijkse obstakels die voor iedereen herkenbaar zijn. De originaliteit van de zojuist benoemde tip-geving is erg belangrijk, zowel de kijker als de kandidaat wilt verrast worden met iets nieuws. Zo kan een personal trainer de kandidaat bijvoorbeeld meenemen naar de Wednesday Night Skate in Rotterdam, een super gezellig sportief evenement dat in de zomer iedere woensdagavond plaatsvindt. Tips als: ‘ga wandelen in je

lunchpauze’ zijn daarentegen niet wenselijk.

Een camera-journalist (camjo) zal iedere deelnemer van maandag tot vrijdag volgen, ook moeten de deelnemers zelf een videodagboek bijhouden. Zo ontstaat er een leuke en afwisselende manier van beeldregistratie.

10.2 De crossmediale uitbouw

Het tv-programma is duidelijk, nu is het tijd om te kijken hoe de rest van Nederland in beweging wordt gebracht. Er zijn de volgende ondersteuningen bedacht: een hardloopevent / sponsorloop, een afvalgame, een receptenvinder, een podcast en een e-book plus bijbehorende workout video’s. Via onder andere een mobiele applicatie, een website, sociale media en print worden deze tools naar buiten gebracht. Het leuke is dat ook de tv-

kandidaten deze tools zullen gebruiken wanneer ze door de week thuis aan de slag moeten. Dit zorgt voor een optimale identificatie.

Alle ondersteuningen zijn afzonderlijk te gebruiken, je hoeft dus niet alle tools te gebruiken. Uiteraard is dit niet het wenselijke scenario, maar er zijn altijd mensen die bijvoorbeeld door een blessure beperkt zijn.

10.2.1 Duur + indeling

Gekozen is voor een totale concept-duur van ongeveer vier maanden, wat neer komt op 18 weken. Het televisieprogramma zal de gehele periode te zien zijn, de crossmediale uitbreidingen gaan pas na een maand van start. De eerste maand is dus bedoeld om de kijker middels het televisieprogramma over te halen om zelf deel te nemen aan het

grootschalige afvalplan, pas vanaf week 5 wordt de deelname van de kijker officieel. Dit is in de onderstaande tabel duidelijk weergegeven door middel van de dikke scheidingslijn.

Tabel 5) Tijdsindeling / planning van 'Heel Holland ... door dik en dun'.

Week à 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Door- lopend* Televisieprogramma B Hardloopevent Afvalgame Receptenvinder Podcast E-book + video’s

*Je ziet in de bovenstaande afbeelding dat een aantal tools doorlopen. Omdat uit onderzoek blijkt dat het lang duurt om iemand zijn of haar gedrag te veranderen, moeten mensen hier de tijd voor krijgen die ze nodig hebben. Wanneer kandidaten bijvoorbeeld na de

uitzendingen nog gebruik willen maken van de receptenvinder of van het e-book dan moet dit natuurlijk geen probleem zijn

In de volgende tabel wordt vervolgens duidelijk via welke media de tools worden verspreid / ingezet.

Tabel 6) Overzichtelijk weergave van de ingezette media; iedere tool wordt via verschillende media naar de doelgroep gebracht. Mobiele App Website Social Media Event Print TV Tv programma

Hardloop event / sponsorloop Afvalgame

Receptenvinder Podcast

E-book + ondersteunende video’s