• No results found

Huishoudens tussen de 20 tot 60 jaar

E- book + ondersteunende video’s Extra / overig

10.2.2 De crossmediale tools

Hieronder volgt een omschrijving van de crossmediale tools.

Hardloopevent / sponsorloop

Gedurende ‘Heel Holland… door dik en dun’ zullen er twee soortgelijke hardloopevents plaats vinden, namelijk een in week 5 en een in week 17. Deze evenementen symboliseren het officiële begin- en einde van het grootschalige Nederlandse afvalproject waarbij de groep kijkers ook in actie kan komen.

Zoals in §10.1 al werd aangetoond is er in de eerste vier weken van ‘Heel Holland… door dik en dun’ enkel een televisieprogramma te zien. Doel hiervan is om de kijker vanaf moment één te motiveren en aan te sporen om zelf ook aan de slag te gaan. Door het brede deelnemersveld en de verschillende types voelt de kijker zich (hopelijk) direct

aangesproken. Daarnaast zullen de confronterende resultaten afkomstig van de bodyscans de kijker shockeren. Hij of zij zal vervolgens extra geraakt worden door het contrast tussen dik en dun dat tijdens de eerste weken van het tv-programma sterk naar voren komt door de samenwerking met Unicef.

Gelukkig biedt HHDDED de kijker OOK de mogelijkheid om of te vallen, een mooie bijkomstigheid is dat ook zij hierdoor iets goeds kunnen betekenen voor Burundi: In week 5 kan iedere Nederlander meelopen met de landelijke 5 kilometerloop. Tijdens dit eerste hardloopevent zullen de prestaties niet al te best zijn, maar dit is gek genoeg juist de bedoeling. Vanaf dat moment heeft de kijker drie maanden de tijd om te zorgen dat zijn / haar (dramatische) eerste tijd een flink verbeterd wordt. Via onder andere de podcast wordt men hierbij geholpen, dit wordt later toegelicht.

De bedoeling is dat de kijker (en nu tevens deelnemer) zijn /haar eerste hardlooptijd deelt op social media, hierdoor kan namelijk geld worden ingezameld voor Burundi. Vrienden, familie en kennissen dienen in dit geval als sponsor door de volgende zin in te vullen: ‘Per 60 seconde die ’persoon X’ harder loopt tijdens de vijf kilometer in week 17 doneer ik € … aan Burundi’

Kortom, hoe sneller de persoon in kwestie loop tijdens het hardloopevent in week 17, des te meer geld hij of zij ophaalt voor het goede doel. Dit systeem zorgt voor een bepaalde sociale druk. Mensen ‘moeten’ op social media laten zien dat ze mee doen met HHDDED en dus bezig zijn met afvallen. Wanneer ze vervolgens geen enkele seconde verbeteren op de 5 kilometer dan falen ze in het bijzijn van al hun virtuele vrienden. Dit sponsor-systeem zorgt op deze manier voor een sociale stok achter de deur waardoor deelnemers extra hard zullen trainen. Daarnaast zien we bij de momenteel bekende ‘ALS Icebucket challenge’ dat mensen graag aan hun vrienden laten zien dat ze ‘iets goeds’ voor de wereld doen. Dit effect zal je ook hebben bij deze manier van sponsoren zoeken.

Uiteraard zullen de televisie-kandidaten ook meedoen met de twee evenementen. De deelnemer heeft zo echt het gevoel dat hij / zij samen met de tv-kandidaten aan het strijden is, men hoort er bij.

Podcast

Nadat de deelnemers hun eerste 5 kilometer hebben gelopen in week 5 hebben zij drie maanden de tijd om te zorgen voor verbetering. Immers, hoe sneller je loopt hoe meer geld je op haalt voor Burundi.

Om de doelgroep tegemoet te komen moet er een podcast ontwikkelt worden voor HHDDED die de deelnemers helpt om daadwerkelijk progressie te boeken. Nog even voor de duidelijkheid: ‘Een podcast is een audio programma dat via internet beschikbaar wordt

gesteld aan mensen met een smartphone of digitale mp3-speler’ (Woorden-boek, z.j.).

Via de mobiele applicatie of via een download op de website worden speciale

hardlooplessen aangeboden gespecialiseerd op het lopen van vijf kilometer. Deze lessen beluister je tijdens het lopen, er wordt je dan precies verteld wat je moet doen en hoe hard je moet gaan. Vanaf week vijf zijn deze lessen te downloaden. Wanneer je netjes alle lessen volgt dan ben je in drie maanden klaargestoomd voor de tweede vijf-kilometer-loop in week 17. De podcast zal de deelnemers helpen om een flinke verbetering te realiseren. Omdat er hoogstwaarschijnlijk veel niveauverschillen zijn tussen de deelnemers is het slim om ten minste drie podcasts te ontwikkelen in de categorieën beginner – gemiddeld – gevorderd. Afhankelijk van de tijd die men loopt tijdens hardloopevent één wordt men ingedeeld in een categorie.

Afvalgame waardoor men invloed heeft op het verloop van het tv-programma

Wat ook moet worden ontwikkeld is een afvalgame. Zoals de marktanalyse al aantoonde zijn er tegenwoordig veel gedetailleerde bewegingstrackers te verkrijgen via de appstore. Zo’n mobiele applicatie noteert al je bewegingen en maakt uit zichzelf onderscheid tussen wandelen, hardlopen of fietsen. Ook herkent de app andere manieren van voortbewegen zoals een ritje met de auto, trein of tram. Een bewegingstracker kan dus – wanneer je deze download – exact bijhouden of je voldoende beweegt ja of nee.

HHDDED moet zo’n bewegingstracker ontwikkelen en deze verwerken in de mobiele applicatie. Het moet een bewegingstracker worden in de vorm van een game. Iedere doordeweekse dag moet degene die app op zijn / haar telefoon heeft een bepaald dag- target halen, namelijk 30 minuten beweging per dag. Dit is een algemeen bekende maatstaf die voor nagenoeg iedereen haalbaar is. Voor iedere dag dat je je target haalt krijg je een stem, per week kun je dus zeven stemmen halen. Deze stemmen kun je diezelfde week via de applicatie inzetten om je favoriete tv-kandidaat in het spel te houden. De kandidaat met de meeste stemmen – ofwel de publiekslieveling – krijgt een vrijstelling voor het ‘prop-jezelf-

door-het-gat-moment’ die week. Na iedere week staan de tellers weer op nul en kan het

stemmen weer beginnen.

Kortom, hoe meer de kijker beweegt, hoe meer zeggenschap hij of zij heeft in het verloop van het programma. Ook zorgt dit ervoor dat sowieso één iemand de finale haalt, zo creëer je een bepaalde zekerheid binnen je programma.

Om te zorgen dat iedereen zijn dag-target haalt zullen er pushberichten worden verstuurd. Zo krijgt de app-beheerder een enthousiast bericht wanneer hij / zij zijn dagtarget heeft gehaald. Is dit om 18:00 uur nog niet het geval dan zal de eigenaar een

herinneringsberichtje ontvangen. Overigens kunnen mensen dit push-systeem zelf uit en aan zetten, dit om irritaties te voorkomen.

Visualisatie

Je bewegingen worden niet alleen gemeten, ze worden ook gevisualiseerd. Zo kan de eigenaar van de app zijn of haar voortgang zien. Naast een dag-overzicht moet de applicatie ook zorgen voor een week- en maandoverzicht. Een voorbeeld van deze visualisatie is te zien in de afbeelding hiernaast.

Goed is om op de website alle accounts van de tv-kandidaten openbaar te maken. Zo kan jij als deelnemer via de website zien of jouw favoriet al veel kilometers heeft gewandeld / gefietst vandaag.

Wanneer je de app start dan visualiseert de achtergrondkleur de status. Wanneer je scherm helemaal groen is dan heb je je dag-target gehaald, is je scherm rood dan moet je nog even flink aan de bak.