• No results found

Huishoudens tussen de 20 tot 60 jaar

5 Crossmedia en Interactie

9.2 De doelgroep in beweging

In de vorige paragraaf is geconcludeerd dat het tv-programma het hoofdmedium moet worden. Daaromheen moet een website komen, een mobiele applicatie, social media en één of meer evenementen. Deze vier mediavormen moeten zorgen dat de doelgroep zelf ook aan de slag kan. De tools moeten in ieder geval:

§ een sportprogramma aanbieden § een voedingsschema aanbieden

9.2.1 Algemeen, geldend voor alle crossmediale uitstappen

In deze paragraaf worden een aantal algemene conclusies getrokken die gelden voor zowel de website, de mobiele applicatie, social media en het evenement.

Zorg voor eenvoud en eenduidigheid

Hoe makkelijker het concept, hoe lager de drempel om mee te doen. Eenvoud moet in alle lagen van het concept worden doorgevoerd. Zo moet de lay-out en vormgeving in iedere tool hetzelfde zijn. Je vraagt veel (een gedragsverandering) van de doelgroep, daarom moet je hen tegemoet komen door middel van overzicht, orde en gebruiksgemak. De doelgroep wil met zo min mogelijk inspanning het maximale resultaat behalen.

Het zelfde geldt voor de manier waarop je overgewicht meet: hanteer één duidelijke maatstaf waarmee je gaat werken. Werk in percentages in plaats kilo’s, zo houd je rekening met proporties. Het is knap wanneer iemand van 100 kilo 10 kilo afvalt (-10%), maar het is nog veel knapper als iemand van 70 kilo 10 kilo afvalt (-14%). Slim is om de afvalprocessen (digitaal) te visualiseren. Dat is minder informatief, simpel, overzichtelijk en het spreekt boekdelen.

Personaliseer

De doelgroep bestaat uit 3,4 miljoen mensen; het is onmogelijk en niet wenselijk om al deze mensen over een kam te scheren. Terwijl de ene persoon graag in de avonden sport, heeft de ander alleen in de ochtend tijd. Ook op het gebied van financiën zijn er verschillen: niet iedereen kan en wil veel geld besteden aan een maaltijd. Verder zijn er ook mensen die niet alles lusten of mogen, daarom is het fijn wanneer de doelgroep keuze krijgt tussen

verschillende menu’s. Verder staan vrouwen anders tegenover afvallen dan mannen: zo willen vrouwen afvallen omwille van een uiterlijke verbetering terwijl mannen zich meer richten op een gezondheidsverbetering.

Motiveer

Uit onderzoek blijkt dat mensen een motivator nodig hebben. Mensen met overgewicht hebben zichzelf vaak een ongezond leefpatroon aangeleerd. Dit ongezonde gedrag voert men automatisch uit. Het omschakelen van automatisch ongezond gedrag naar bewust gepland gezond gedrag kost veel energie en mensen kunnen daarom wel een steuntje in de rug gebruiken. Zorg voor voldoende motivatie gedurende het hele programma, net zo lang tot de persoon in kwestie de voordelen van het nieuwe gezonde gedrag ervaart. Bij reeds gepasseerde afvalpogingen van de doelgroep was te zien dat men sterk begon, maar dat met het niet volhield. Men heeft aan het einde zelfs nog meer steun nodig dan aan het begin.

Wees realistisch

Aangezien het doel is om de kijker thuis ook te laten afvallen moet HHDDED zorgen voor een realistische aanpak. Wanneer je een haalbare aanpak hanteert kunnen ‘de mensen thuis’ ook mee doen.

9.2.2 Conclusie per medium

Per medium volgt nu een kleine omschrijving / toelichting, in het volgende hoofdstuk Advies worden de media gedetailleerd uitgewerkt.

Evenement(en)

Zoals al in de eerste paragraaf te lezen was is het goed om een sportief kick-off evenement te organiseren, de doelgroep krijgt zo letterlijk de kans om in beweging te komen en heeft een startpunt waar hij/zij zich metaal op kan voorbereiden. Kies voor een grootschalig evenement waarbij alle soorten en maten door elkaar heen zitten. Omdat 70% van de doelgroep meedoen belangrijker vindt dan winnen moet de focus van het evenement niet liggen op de plaats die je behaalt. Iedereen die mee doet moet als winnaar worden beschouwd.

Het is goed om zowel aan het begin als aan het einde van HHDDED hetzelfde evenement te organiseren. Zo kunnen mensen hun verbetering meten en is de behaalde progressie direct duidelijk. Met een eind-evenement hebben mensen ook iets om naar toe te werken; een officieel einde.

Een hardloopevenement komt het beste uit de verf. Dit is organisatorisch goed haalbaar en wandelen dat kan nagenoeg iedereen.

Website en mobiele applicatie

Het is slim om de website en de mobiele applicatie voor een groot deel hetzelfde te houden. Mensen die het niet fijn vinden om een mobiele applicatie te downloaden kunnen dan alsnog (deels) meedoen maar dan via de website. Via deze media moet ten minste een

voedingsschema en een sportschema te vinden zijn. Dit zijn immers de belangrijkste hulptools. Deze tools moeten zich aanpassen aan persoonlijke kenmerken van de doelgroep. Hoe hier precies invulling aan wordt gegeven is te lezen in het volgende hoofdstuk. Verder is het belangrijk dat deze media iedere dag zorgen voor vernieuwende tips en tricks. Deze zullen zorgen voor steun, begrip en motivatie.

Social Media

Lang niet iedereen wilt zijn of haar ervaringen delen omtrent afvallen. Voor degene die hier wel behoefte aan heeft is het zinvol om een Facebook pagina te maken, 95% van de doelgroep maakt namelijk gebruik van dit netwerk.

Daarnaast is het ontwikkelen van een ‘hashtag’ ideaal, zo kun je voor – tijdens of na het tv- programma met anderen praten. Wanneer je verschillende hashtags ontwikkelt kunnen mensen zelf hun tweets specificeren. Met bijvoorbeeld #HHAmsterdam zou je leden uit Amsterdam met elkaar kunnen koppelen, met #HHBreda kunnen mensen uit het rondom Breda met elkaar contact zoeken.

Verder is het slim om iemand zijn afvalprestaties te koppelen aan social media, net als wordt gedaan bij de WIFI body scale (zie het hoofdstuk Marktanalyse). Mensen blijken schichtig wanneer ze openbaar moeten maken dat ze willen afvallen, je faalt namelijk wanneer dit niet lukt. Deze bekendmaking is – of mensen het nu willen of niet – wel een effectieve sociale stok achter de deur.

Print

Print is ten aller tijden handig voor ondersteuning en kan daarnaast heel persoonlijk worden gemaakt. Daarbij hechten mensen vaak extra waarde aan print, zo geeft een kaartje dat door de brievenbus komt een hele andere lading dan een e-card.