• No results found

Huishoudens tussen de 20 tot 60 jaar

5 Crossmedia en Interactie

8.1 Kwantitatief – enquêtes

De komende tekst bevat de resultaten van de grootschalige enquête die is gehouden onder de doelgroep. De enquête zelf is terug te lezen in de bijlage op bladzijde 119.

Social media

Nagenoeg de hele doelgroep gebruikt Facebook (95%). Ook Instagram is verassend populair, ruim 47% maakt gebruikt van deze mobiele applicatie. Instagram is zelfs populairder dan Twitter (40%) of LinkedIn (39%). Dit zou kunnen komen door het lagere opleidingsniveau van de doelgroep; Linkedin is voornamelijk bedoeld voor HBO +. Wel zijn er meer vrouwen met Instagram dan mannen.

Apparatuur

Bijna de hele groep is in het bezit van een smartphone (98%). Deze wordt actief gebruikt: 87% van de smartphone-gebruikers is dagelijks online, 9% doet dit meerdere malen per week. Ook bezit 94% van de doelgroep een televisie. De laptop neemt – in verhouding tot de personal computer en de tablet – duidelijk de overhand. Zo bezit 84% over een laptop, 33% over een personal computer en 42% over een tablet. Lang niet iedereen heeft een dvd speler (63%). Het medium tijdschrift wordt wel gebruikt, maar met mate: meer dan de helft van doelgroep (55%) leest zelden tot nooit een tijdschrift; dit zijn voornamelijk mannen.

Mobiele applicaties

Verreweg de meeste mensen downloaden mobiele applicaties ‘enkele keren per maand’, dit doet 59% van de doelgroep. 19% van de doelgroep download zelfs enkele keren per week een mobiele applicatie. Een vijfde van de doelgroep is minder actief, zij houdt het bij een paar downloads per jaar. Dit zijn over het algemeen oudere mensen.

De frequentie waarmee mobiele apps worden gebruikt is hoog. 60% maakt iedere dag gebruik van applicatie(s), 28% gebruikt mobiele applicaties zeer regelmatig.

De applicaties die men downloadt worden voor een breed scala aan onderwerpen ingezet, zoals te zien is in onderstaande afbeelding. De thema’s nieuws en social media springen er bovenuit.

Afbeelding 9) Thema’s van mobiele applicaties op basis van populariteit bij de doelgroep.

Online participatie

De mate van online participatie binnen social media ligt verassend hoog. Zo plaatst maar liefst 47% regelmatig updates van wat hem of haar bezig houdt. 21% produceert zelf wel eens content. Er wordt daarnaast volop gereageerd op andermans berichten, 65% doet hier aan mee. De groep ‘kijkers’ blijft het hoogst, 76% bekijkt namelijk andermans content. Te zien is dat 19% weinig tot nooit gebruik maakt van social media. Over het algemeen is te zien dat hoe ouder de persoon, hoe minder deze gebruik maakt van social media.

Zelfevaluatie

Wanneer mensen zichzelf mogen beoordelen zien we dat mensen alles behalve tevreden zijn. Men geeft het huidige lichaam een 5,4, het huidige eetpatroon een 5,9 en de huidige sportieve inzet krijgt een 4,7. De onderstaande grafiek laat zien dat er qua sportieve inzet nogal verschillen zijn. Zo is er een grote groep fanatieke sporters, maar tegelijkertijd een grote groep die werkelijk niets doet. Hoe jonger men is, hoe vaker men sport.

Afbeelding 10) Rapportcijfers die de doelgroep zichzelf geeft voor haar sportieve inzet.

Bijwerkingen overgewicht

Zoals verwacht heeft de relatief jonge doelgroep weinig last van bijwerkingen, zo geeft 82% aan geen lichamelijke klachten te hebben. Daarentegen is wel iedere geënquêteerde te zwaar. Slechts 17% heeft lichamelijke klachten, dit zijn voornamelijk de mensen in de leeftijdscategorie 40 tot 50. Dit is zorgelijk, want het feit dan mensen geen last hebben van de bijwerkingen wil niet zeggen dat deze er niet zijn.

Schaamte

32% van de doelgroep schaamt zich niet voor zijn / haar uiterlijk, 42% doet dit wel en de overige 26% denkt hier neutraal over. Hoe jonger de leeftijd, hoe meer schaamte. Daarnaast zijn het voornamelijk vrouwen die zich schamen.

Afvallen algemeen

Een groot deel van de doelgroep (61%) heeft nooit tot een enkele keer geprobeerd om af te vallen, dit zijn voornamelijk mannen. De overige 39% (voornamelijk vrouw) probeert wel regelmatig af te vallen. Echt lukken wil het niet, men geeft de laatste uitgevoerde afvalpoging het cijfer 5,3.

Nagenoeg iedereen (81%) wilt afvallen om er aantrekkelijker uit zien. Ook het verkrijgen van een gezonder gevoel is voor velen (91%) een drive.

Of afvallen beloond moet worden daar zijn de meningen over verdeeld. 33% vindt van niet, terwijl 49% juist wel vindt dat afvallen een beloning waard is. 18% kijkt hier neutraal tegenaan. Een beloningssysteem is dus blijkbaar erg persoonlijk.

Afvallen in groepsverband

Het overgrote deel van de groep (68%) is van mening dat ‘samen afvallen’ beter werkt dan alleen, voor (21%) maakt dit geen verschil. Ook hier is een sekseverschil: mannen zijn minder enthousiast over een afvalpartner dan vrouwen.

Lang niet iedereen trekt zich wat van een ander aan in de sportschool. Slechts 36% van de doelgroep sport liever in een omgeving met mensen die minstens hetzelfde gewicht hebben als zij. Hoe zwaarder de persoon, hoe meer ongemak en schaamte hij of zij ervaart. Voor velen (63%) duurt het (te) lang voordat het afvallen zichtbaar resultaat geeft.

Houding

In de onderstaande afbeelding is te zien dat mensen gewillig zijn om aan de slag te gaan. Men wil en kan veel tijd vrijmaken voor ‘Heel Holland… door dik en dun’.

Afbeelding 11) De tijd die men kan en wil vrijmaken voor ‘Heel Holland… door dik en dun’.

Mensen moeten wel realistisch blijven; tussen de 0 en 2 uur tijdsinvestering is echt te weinig.

Tijdsdoel

Wel heerst het beeld ‘hoe sneller afvallen, hoe beter’ bij de doelgroep. Zo hoopt 10% binnen één maand haar doel te bereiken, 41% hoopt binnen 3 maanden slank te zijn en 29% hoopt

dit in zes maanden te realiseren. Slechts een klein deel van de doelgroep (5%) is van plan er een jaar (of langer) voor uit te trekken. De doelen zijn uiteraard over per lichaam verschillend, iemand met een BMI van 38 heeft meer tijd nodig dan iemand met een BMI van 28.

Gepasseerde afvalprogramma’s

De gepasseerde afvalprogramma’s zijn lang niet allemaal met plezier gekeken, een kwart van de doelgroep keek zelfs totaal niet met plezier. De helft van de doelgroep kijkt wel graag, de overige 15% is neutraal. Deze neutrale groep zal af en toe kijken, afhankelijk wat er nog meer op televisie is. Te zien is dat vrouwen meer kijken dan mannen.

Vermakelijk vindt de doelgroep een afvalprogramma over het algemeen niet. De helft van de doelgroep vindt afvalformats confronterend, de andere helft juist niet. Vrouwen vinden de formats eerder confronterend dan mannen, evenals dat obesitaskandidaten de formats eerder confronterend vinden dan mensen met slechts een paar kilo overgewicht. Wel wordt het merendeel van de doelgroep (67%) gemotiveerd door een afvalformat. Op de vraag of men zelf mee zou doen wordt heel divers geantwoord: Meer dan de helft (55%) doet niet mee tegenover 28% die wel mee zou willen doen. De overige 17% is neutraal of vindt deze vraag ‘niet van toepassing’. Mensen die niet in de categorie ‘obesitas’ vallen mogen ook niet mee doen aan een programma als Obese, wellicht hebben daarom veel mensen ‘niet van toepassing’ ingevuld.

Mobiele applicatie over afvallen

De volgende stellingen werden aan de doelgroep voorgelegd met betrekking tot een mobiele applicatie rondom het thema afvallen. Achter iedere stelling staat het percentage mensen dat het hier (sterk) eens mee is:

§ Een mobiele applicatie die mij dagelijks (persoonlijke) voedingstips geeft zou ik zeker downloaden. (82%)

§ Een mobiele applicatie die mij dagelijks (persoonlijk) sportadvies geeft zou ik zeker downloaden. (76%)

§ Een mobiele applicatie die mijn bewegingen registreert lijkt me handig, zo kan ik precies zien of ik voldoende beweeg op een dag. (81%)

§ Ik zou het fijn vinden om stimulerende berichtjes (sms / whatsapp) te ontvangen die mij kunnen steunen tijdens het afvallen. (64%)

Te zien is dat er enkel twijfel bestaat over een eventuele sms-dienst. 20% dit namelijk niet zitten en is 16% neutraal.

Website / community

De meeste mensen (89%) willen zich - in ruil voor persoonlijk afvaladvies – best registreren via een website. Slechts 27% van de doelgroep lijkt het leuk om via een online community in contact te komen met andere deelnemers. Het zijn voornamelijk vrouwen die dit graag willen. Hoe dikker der persoon in kwestie, hoe meer behoefte hij of zij heeft aan contact met anderen.

Sporten met anderen

Mensen reageren wat dat betreft positiever op de stelling: ‘Wanneer ik mee doe aan

HHDDED, lijkt het me leuk om met andere deelnemers uit de buurt samen te gaan sporten.’

Ongeveer de helft van de doelgroep ziet dit zitten, 29% die dit niet zou doen. Opmerkelijk is dat ook hier weer een grote groep (19%) voor de antwoord-mogelijkheid ‘neutraal’ kiest. Uit de verkennende interviews kwam naar voren dat men best samen met buurtgenoten wilt sporten maar dat men zich dit nog niet echt kan voorstellen. Het zijn vooral mannen en jongeren die huivering zijn voor de groepssamenstelling: Mannen willen niet tussen allemaal vrouwen terecht komen en jongeren willen niet met alleen maar oudjes sporten.

Sportief evenement

De doelgroep staat open voor een sportief evenement. Sterker nog, het grootste deel (62%) vindt het leuk om hier eens aan mee te doen. 24% ziet het niet zitten, 13% weet het nog niet. 56% van de doelgroep zal voorafgaand aan het evenement extra gemotiveerd zijn om te trainen. 25% is bang om bij een sportief evenement laatste te worden, de rest

bekommerd zich hier niet om. Te zien is dat vooral vrouwen vrezen voor een laatste plaats, evenals de zwaarste geënquêteerden. Het overgrote deel van de doelgroep vindt meedoen belangrijker dan winnen.

Workout video’s

Meer dan de helft van de doelgroep (62%) kijkt positief naar online workout-video’s die afgestemd zijn op persoonlijke doelen. Toch ziet 20% dit niet zitten, dit zijn over het algemeen de ouderen. 18% heeft nog zijn / haar twijfels, dit hangt af van de uitwerking.

Gewenste informatie

Er werden aan de doelgroep verschillende onderwerpen getoond, aan hen de vraag of ze hier wel of geen informatie over zouden willen ontvangen. In de onderstaande afbeelding is te zien in hoeverre men dit interessant vindt ja of nee.

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100%

Motiverende sms-jes / whatsappjes van een digitale personal trainer

Ontvangen van tips voor een gezonde levensstijl Ontvangen van geonde recepten Ontvangen van persoonlijke trainingsschema's Coaching op het gebied van de juiste lichaamsbeweging Coaching op het gebied van gezonde voeding Informatie over de juiste lichaamsbeweging Informatie over gezonde voeding

zeer oninteressant oninteressant matig interessant interessant zeer interessant