• No results found

Parijs overrompeld door ongekende reeks aanslagen

Met bomaanslagen, schietpartijen en een gijzeling is Parijs vrijdag op uitgaansavond getroffen door de zwaarste aanslagen in Frankrijk in decennia.

Getuigen verklaarden dat ze aanslagplegers hadden horen roepen dat hun daden de wraak waren voor de bombardementen op Syrië.

President François Hollande heeft de noodtoestand uitgeroepen en de grenzen gesloten om voortvluchtige daders te kunnen pakken. Het leger gaat Parijs militair versterken om nieuwe aanslagen tegen te gaan. Hij sprak van een 'verschrikkelijke beproeving' en riep de Franse bevolking op 'solidariteit, eenheid en koelbloedigheid te tonen'.

Bij het sluiten van deze editie van de Volkskrant waren er volgens politiebronnen minstens 60 doden en vele tientallen gewonden gevallen in restaurants in het centrum en het voetbalstadion aan de rand van de Franse hoofdstad. In een concertzaal hielden aanvallers 100 bezoekers gegijzeld. De golf van min of meer gelijktijdige aanvallen overrompelde Parijs, hoewel de

veiligheidsmaatregelen in de stad zijn opgeschroefd na de aanslagen in januari op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt. Chaos kreeg de stad in zijn greep toen de politie met man en macht uitrukte, straten en pleinen in het hippe uitgaansgebied schoonveegde en gasten in restaurants opsloot.

De aanvallen begonnen rond tien uur, met een schietpartij gemeld in restaurant Le Petit Cambodge in het 10de arrondissement. Met een kalasjnikov werd het vuur geopend op de gasten. Onduidelijk was hoeveel schutters daar waren, maar de indruk was dat ze verder trokken: er werden schoten gemeld bij popconcertzaal Bataclan, waar de band Eagles of Deathmetal optrad. Daarna kwam een terras in het 11de arrondissement bij Place de la Bastille onder vuur te liggen. Zender BFM TV telde in totaal zeker vijf schietpartijen.

Kort daarop waren er explosies bij het voetbalstadion Stade de France in Saint Denis, aan de rand van Parijs. De oorzaak van de explosies was onduidelijk: eerst was sprake van granaten, later

meldden anderen dat het zelfmoordaanslagen waren geweest. In het stadion was de oefenwedstrijd Frankrijk-Duitsland aan de gang, met president Hollande op de tribune. Hij is ogenblikkelijk

geëvacueerd en heeft zich teruggetrokken met de veiligheidschefs van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Om middernacht kwam de ministerraad bijeen.

De schutters in het centrum van de stad drongen ondertussen de concertzaal Bataclan binnen. Na een eerste bevrijdingsactie van de politie zouden ze er 100 mensen in gijzeling houden. Tegen TV5 zei getuige Celia, die aan het theater was ontsnapt, dat 'bebaarde mannen' riepen dat 'onze makkers sterven in Syrië'. Meer was er nog niet duidelijk over aantallen en identiteit van de aanslagplegers. Het lijkt er daarmee op dat Frankrijk getroffen is uit wraak voor de bombardementen die de luchtmacht sinds september uitvoert op Islamitische Staat in Syrië. Het zou daarmee de derde vergeldingsaanslag in korte tijd kunnen zijn - na het opblazen van het Russische toestel boven de Sinaï en de zelfmoordaanslagen van donderdag in de Hezbollah-wijk van Beiroet.

98 Sinds de aanslagen van januari is er veel beveiliging rond stations, winkelcentra, vliegvelden en Joodse instellingen in Frankrijk. Het gevoel dat een nieuwe aanslag ophanden was, werd vrijdag versterkt door de plotselinge ontruiming van het hotel waarin het Duitse voetbalelftal verbleef. Ook verscherpte Frankrijk vrijdag de grenscontroles, maar dat was gericht op de internationale klimaattop die op 30 november begint en waarnaar vrijwel alle wereldleiders afreizen.

99

STAP 2 + 3

[event structure: 1]

[spanningsboog: complicatie]

Met bomaanslagen, schietpartijen en een gijzeling is Parijs vrijdag op uitgaansavond getroffen door de zwaarste aanslagen in Frankrijk in decennia.

[event structure: 5C]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Getuigen verklaarden dat ze aanslagplegers hadden horen roepen dat hun daden de wraak waren voor de bombardementen op Syrië. = flashforward + parallel verhaal

[event structure: 8] [spanningsboog: climax]

Bij het sluiten van deze editie van de Volkskrant waren er volgens politiebronnen minstens 60 doden en vele tientallen gewonden gevallen in restaurants in het centrum en het voetbalstadion aan de rand van de Franse hoofdstad. = flashforward

[event structure: 8B] [spanningsboog: climax]

In een concertzaal hielden aanvallers 100 bezoekers gegijzeld. = flashforward [event structure: 2]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Chaos kreeg de stad in zijn greep toen de politie met man en macht uitrukte, straten en pleinen in het hippe uitgaansgebied schoonveegde en gasten in restaurants opsloot.

[event structure: 1A]

[spanningsboog: ontwikkeling]

De aanvallen begonnen rond tien uur, met een schietpartij gemeld in restaurant Le Petit Cambodge in het 10de arrondissement. Met een kalasjnikov werd het vuur geopend op de gasten. Onduidelijk was hoeveel schutters daar waren, maar de indruk was dat ze verder trokken: = flashback

[event structure: 2A]

[spanningsboog: ontwikkeling]

er werden schoten gemeld bij popconcertzaal Bataclan, waar de band Eagles of Death Metal optrad. [event structure: 3]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Daarna kwam een terras in het 11de arrondissement bij Place de la Bastille onder vuur te liggen. [event structure: 3A]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Zender BFM TV telde in totaal zeker vijf schietpartijen. = parallel verhaal [event structure: 4]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Kort daarop waren er explosies bij het voetbalstadion Stade de France in Saint Denis, aan de rand van Parijs. De oorzaak van de explosies was onduidelijk: eerst was sprake van granaten, later meldden anderen dat het zelfmoordaanslagen waren geweest.

100 [event structure: 4A]

[spanningsboog: ontwikkeling]

In het stadion was de oefenwedstrijd Frankrijk-Duitsland aan de gang, met president Hollande op de tribune. Hij is ogenblikkelijk geëvacueerd en heeft zich teruggetrokken met de veiligheidschefs van het ministerie van Binnenlandse Zaken. = parallel verhaal

[event structure: 5]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Om middernacht kwam de ministerraad bijeen. = parallel verhaal [event structure: 5A]

[spanningsboog: ontwikkeling]

De schutters in het centrum van de stad drongen ondertussen de concertzaal Bataclan binnen. [event structure: 6B]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Na een eerste bevrijdingsactie van de politie zouden ze er 100 mensen in gijzeling houden. [event structure: 7]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Tegen TV5 zei getuige Celia, die aan het theater was ontsnapt, dat 'bebaarde mannen' riepen dat 'onze makkers sterven in Syrië'. Meer was er nog niet duidelijk over aantallen en identiteit van de aanslagplegers. = parallel verhaal

Chronologie: vanaf event structure 1A tot en met event structure 7 is sprake van chronologie Omgekeerde piramidestructuur: niet aanwezig, in het hele verhaal door staan delen van de kern (de aanslag)

In begin aantal flashforwards, daarna is het verhaal chronologisch

Soort Aantal keer

Flashback 1

Flashforward 3

Cliffhanger

Parallel verhaal 5

Soort Aantal keer

Expositie

Complicatie 1

Ontwikkeling 12

101

Artikel 18

STAP 1