• No results found

De aanslag die de Duitsers al twee jaar vreesden

HIGHLIGHT: Maandagavond reed een grote vrachtauto in op het publiek van een van de populairste kerstmarkten van Berlijn. Er vielen zeker negen doden.

Negen doden en naar schatting vijftig gewonden: Berlijn lijkt maandagavond te zijn getroffen

door de grote aanslag waar Duitsland al bijna twee jaar voor vreesde - sinds de aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. Een vrachtwagen reed vijftig tot tachtig meter over een kerstmarkt in het centrum van de Duitse hoofdstad.

De aanslag doet denken aan die van Nice, waar op 14 juli van dit jaar een vrachtwagen 84

slachtoffers maakte op de Boulevard van de badplaats. In Berlijn reed een zwarte vrachtwagen rond acht uur vanaf de Budapester Strasse af op markt op de Breitscheidplatz, naast de Gedächtniskirche. Na vijftig tot tachtig meter is het voertuig tot stilstand gekomen. Toch hield de Berlijnse minister van Binnenlandse Zaken nog een slag om de arm: er zou ook sprake kunnen zijn van een ongeluk. De vrachtwagen heeft tijdens zijn rit een kerstboom, stukken van kraampjes en decoratie met zich meegesleept. De voorruit was verbrijzeld, onder het chassis lagen zilver- en goudkleurige dekens die hulpdiensten gebruiken om de slachtoffers te beschermen tegen onderkoeling.

De chauffeur was korte tijd voortvluchtig, maar is inmiddels opgepakt, zo liet de politie tegen tienen weten. Er zou een bijrijder in de vrachtwagen hebben gezeten die om het leven is

gekomen. De vrachtauto had een Pools kenteken. De eigenaar liet vanuit Polen weten dat hij sinds vier uur 's middags geen contact meer had gehad met de chauffeur. Het is niet duidelijk

of de chauffeur op de kerstmarkt de betreffende Poolse chauffeur is. Over zijn nationaliteit of drijfveer was nog niets bekend.

In een witte tent die dient als noodhospitaal, werden talloze brancards binnen gebracht . Ambulances reden af en aan naar ziekenhuizen. Burgemeester Müller liet rond tien uur weten dat de situatie onder controle is. 'Wat we hier zien, is dramatisch. Mijn gedachten gaan uit naar de familie die doden of gewonden te beklagen hebben', zei hij. Bondskanselier Merkel liet weten 'in rouw' te zijn.

'Mensen zijn verpletterd', twitterde een bezoeker, Emma Rushton kort na de aanslag. 'Ik ben veilig, ik ben veilig.' Rushton zei zeker tien gewonden te hebben zien liggen op de grond. Volgens haar

reed de truck met hoge snelheid door de markt.

Onder de gewonden zijn volgens de politie ook toeristen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit of er Nederlanders onder hen zijn.

105 Op 26 november probeerde een 12-jarige jongen een aanslag te plegen op een kerstmarkt in

Ludwigshafen am Rhein. De Duits-Iraakse jongen wordt ervan verdacht banden te hebben met terreurorganisatie Islamitische Staat, meldde het Duitse magazine Focus afgelopen vrijdag op basis van bronnen bij deveiligheidsdiensten. Hij probeerde een zelfgemaakte spijkerbom tot ontploffing te brengen op de kerstmarkt, maar de ontsteker werkte niet. Een onbekend lid van terreurorganisatie IS zou hem geholpen hebben bij het voorbereiden van de aanslag. Op 5 december probeerde hij het nog eens. Hij verstopte een zelfgemaakte bom in een rugzak bij het stadhuis van Ludwigshafen. Een voorbijganger vond zijn tas. De explosievenopruimingsdienst maakte de bom vervolgens onschadelijk.

106

STAP 2 + 3

[event structure: 1] [spanningsboog: climax]

Negen doden en naar schatting vijftig gewonden: Berlijn lijkt maandagavond te zijn getroffen

door de grote aanslag waar Duitsland al bijna twee jaar voor vreesde - sinds de aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo.

[event structure: 1A]

[spanningsboog: complicatie]

Een vrachtwagen reed vijftig tot tachtig meter over een kerstmarkt in het centrum van de Duitse hoofdstad.

[event structure: 1B]

[spanningsboog: complicatie]

In Berlijn reed een zwarte vrachtwagen rond acht uur vanaf de Budapester Strasse af op markt op de Breitscheidplatz, naast de Gedächtniskirche.

[event structure: 2]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Na vijftig tot tachtig meter is het voertuig tot stilstand gekomen. [event structure: 1C]

[spanningsboog: ontwikkeling]

De vrachtwagen heeft tijdens zijn rit een kerstboom, stukken van kraampjes en decoratie met zich meegesleept. = flashback

[event structure: 2A]

[spanningsboog: ontwikkeling] De voorruit was verbrijzeld [event structure: 3]

[spanningsboog: ontwikkeling]

onder het chassis lagen zilver- en goudkleurige dekens die hulpdiensten gebruiken om de slachtoffers te beschermen tegen onderkoeling.

[event structure: 3A]

[spanningsboog: ontwikkeling]

De chauffeur was korte tijd voortvluchtig, maar is inmiddels opgepakt, zo liet de politie tegen tienen weten.

[event structure: 2B]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Er zou een bijrijder in de vrachtwagen hebben gezeten die om het leven is gekomen. = flashback [event structure: 3B]

107 In een witte tent die dient als noodhospitaal, werden talloze brancards binnen gebracht . = parallel verhaal

[event structure: 3C]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Ambulances reden af en aan naar ziekenhuizen. = parallel verhaal [event structure: 1D]

[spanningsboog: ontwikkeling]

'Mensen zijn verpletterd', twitterde een bezoeker, Emma Rushton kort na de aanslag. 'Ik ben veilig, ik ben veilig.' Rushton zei zeker tien gewonden te hebben zien liggen op de grond. Volgens haar

reed de truck met hoge snelheid door de markt. = flashback + parallel verhaal

Chronologie: Verhaal heeft veel chronologie (1-2, 1C-3A, 2B-3C), met op enkele plekken flashbacks Omgekeerde piramidestructuur: de kern (aanslag en aantal gewonden/doden) staat in begin van het verhaal, de elementen die op het eind staan, zijn minder relevant en daardoor is er ook sprake van een omgekeerde piramidestructuur.

Soort Aantal keer

Flashback 3

Flashforward Cliffhanger

Parallel verhaal 3

Soort Aantal keer

Expositie

Complicatie 2

Ontwikkeling 9

108

Artikel 20

STAP 1

Vijf doden bij terreurdaad in centrum Londen

HIGHLIGHT: Terwijl Brussel de aanslagen van een jaar geleden herdacht, werd woensdagmiddag een andere Europese hoofdstad slachtoffer van terreur. Bij het Britse parlement in Londen vielen ten minste vijf doden, onder wie de dader en een een politie-agent. Tientallen mensen raakten gewond. De dader, die eerst met een auto inreed op voetgangers en daarna met een mes een agent aanviel die het parlementsgebouw bewaakte, werd door ooggetuigen omschreven als een Aziaat van een jaar of veertig. De identiteit van de man, die door de politie werd neergeschoten, was gisteravond nog niet bekendgemaakt door de autoriteiten. Evenmin is duidelijk of hij de radicale islam aanhing. De aanslag, met zowel een auto als een mes, komt overeen met een oproep die de terreurbeweging Islamitische Staat aan haar aanhangers in het Westen heeft gericht.

De aanslag vond plaats op de dag dat in Brussel de slachtoffers van aanslagen op het vliegveld en een metrostation werden herdacht. De zelfmoordacties werden een jaar geleden uitgevoerd door

radicale moslims.

Volgens radicaliseringsexpert Raf Pantucci, verbonden aan de gerenommeerde Londense denktank RUSI, was het een kwestie van tijd voordat een aanslag in Groot-Brittannië zou plaatsvinden. 'De afgelopen drie jaar zijn in het hele land 13 aanslagen verijdeld', aldus Pantucci. 'We spreken vaak over 'eenzame wolven', terroristen die op eigen houtje handelen, maar ze onderhouden doorgaans contacten met anderen. Daardoor kunnen de veiligheidsdiensten hen op het spoor komen.' De politie gaat ervan uit dat de aanslagpleger in Londen geen handlanger ter plekke had, zoals sommige Britse media hadden bericht.

Premier Theresa May, die sprak over een 'zieke en laaghartige' aanslag, heeft woensdagavond spoedberaad gehouden met enkele ministers en hoofden van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Buitenlandse leiders spraken hun afschuw uit over de terreurdaad en toonden hun medeleven met slachtoffers en nabestaanden. De Amerikaanse president Donald Trump belde premier May en prees de Britse politie en hulpdiensten.

Londen was eerder het toneel van bloedige aanslagen die gepleegd werden door extremistische moslims. In 2015 werden drie mensen in een metrostation neergestoken door een uit Somalië afkomstige man die was geïnspireerd door IS. Twee in Groot-Brittannië geboren mannen met Nigeriaanse voorouders brachten in 2013 met kapmessen soldaat Lee Rigby om het leven. De zwaartste aanslag werd in 2005 gepleegd: drie Britten van Pakistaanse herkomst en een emigrant uit Jamaica bliezen zichzelf uit naam van Al Qaida op in het openbaar vervoer en doodden daarbij meer dan vijftig anderen.

109

STAP 2 + 3

[event structure: 1]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Terwijl Brussel de aanslagen van een jaar geleden herdacht, werd woensdagmiddag een andere Europese hoofdstad slachtoffer van terreur.

[event structure: 3] [spanningsboog: climax]

Bij het Britse parlement in Londen vielen ten minste vijf doden, onder wie de dader en een een politie-agent. = flashforward

[event structure: 3A] [spanningsboog: climax]

Tientallen mensen raakten gewond. = flashforward [event structure: 1A]

[spanningsboog: complicatie]

De dader, die eerst met een auto inreed op voetgangers [event structure: 2]

[spanningsboog: complicatie]

en daarna met een mes een agent aanviel die het parlementsgebouw bewaakte, [event structure: 3B]

[spanningsboog: ontwikkeling]

werd door ooggetuigen omschreven als een Aziaat van een jaar of veertig. [event structure: 4]

[spanningsboog: ontwikkeling]

De identiteit van de man, die door de politie werd neergeschoten, was gisteravond nog niet bekendgemaakt door de autoriteiten.

Chronologie: aanwezig in event structure 1A-4

Omgekeerde piramidestructuur: belangrijkste staat aan begin, wat onderaan staat is minder relevant, dus sprake van omgekeerde piramidestructuur

Soort Aantal keer

Flashback

Flashforward 2

Cliffhanger Parallel verhaal

Soort Aantal keer

Expositie

Complicatie 2

Ontwikkeling 3

110

Reportages de Telegraaf natuurrampen

Artikel 21

STAP 1