• No results found

Van onze redactie buitenland

NORCIA - Centraal Italië is opnieuw getroffen door een aardbeving. Na twee aardschokken vorige week en een zware beving op 24 augustus werd het gebied gisterochtend opnieuw getroffen. De beving had een kracht van 6,6 op de schaal van Richter en is daarmee de zwaarste van het jaar. Er vielen enkele tientallen gewonden, maar slechts één slachtoffer is er slecht aan toe. De schade aan het cultureel erfgoed in het getroffen gebied is echter zeer groot. Omdat het de vierde beving in negen weken was, bleek het de genadeklap voor veel gebouwen die bij de vorige aardschokken al beschadigd waren geraakt. Zo is de basiliek van Sint Benedictus in Norcia, te zien op de foto bij dit artikel, grotendeels ingestort. Alleen enkele muren en de voorgevel staan nog overeind. In Amatrice, vlakbij het epicentrum van de aardbeving in augustus, zijn twee torens ingestort. „Wij moeten van de grond af aan opnieuw beginnen”, verzuchtte de locoburgemeester van een plaatsje in het getroffen gebied. Scholieren in Rome hebben vandaag vrij met dank aan de aardbeving. Omdat de schok ook in de Italiaanse hoofdstad te voelen was, wil burgemeester Virginia Raggi schoolgebouwen laten inspecteren. Gisteren bleven al enkele kerken en andere openbare gebouwen dicht, om te zien of ze schade hadden opgelopen als gevolg van de beving. De Italiaanse seismoloog Gianluca Valensise is bang voor een domino-effect. Hij vreest dat elke aardbeving weer een nieuwe kan uitlokken. Volgens Valensise is er een duidelijk verband tussen de aardbeving in augustus en de daaropvolgende

aardschokken. „Een aardbeving met een kracht van zes of hoger veroorzaakt spanningen in de aardkorst, die langs die oneffenheden gaan en ervoor zorgen dat ze barsten. Dit is waarschijnlijk wat wij hebben gezien sinds augustus”, vermoedt de seismoloog. Door Italië lopen twee breuklijnen, waardoor het land regelmatig wordt getroffen door aardbevingen. Zo vielen in 2009 ruim 300 doden bij een aardbeving in de buurt van L’Aquila. En ruim een eeuw geleden, in 1908, kwamen

tienduizenden mensen om het leven door een zware aardbeving in de Straat van Messina, die bovendien een tsunami tot gevolg had.

49

STAP 2 + 3

[event structure: 1]

[spanningsboog: complicatie]

Centraal Italië is opnieuw getroffen door een aardbeving. Na twee aardschokken vorige week en een zware beving op 24 augustus werd het gebied gisterochtend opnieuw getroffen. De beving had een kracht van 6,6 op de schaal van Richter en is daarmee de zwaarste van het jaar.

[event structure: 2] [spanningsboog: climax]

Er vielen enkele tientallen gewonden, maar slechts één slachtoffer is er slecht aan toe. [event structure: 2A]

[spanningsboog: ontwikkeling]

De schade aan het cultureel erfgoed in het getroffen gebied is echter zeer groot. Omdat het de vierde beving in negen weken was, bleek het de genadeklap voor veel gebouwen die bij de vorige aardschokken al beschadigd waren geraakt.

[event structure: 2B]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Zo is de basiliek van Sint Benedictus in Norcia, te zien op de foto bij dit artikel, grotendeels ingestort. Alleen enkele muren en de voorgevel staan nog overeind.

[event structure: 2C]

[spanningsboog: ontwikkeling]

In Amatrice, vlakbij het epicentrum van de aardbeving in augustus, zijn twee torens ingestort. [event structure: 3]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Gisteren bleven al enkele kerken en andere openbare gebouwen dicht, om te zien of ze schade hadden opgelopen als gevolg van de beving.

Chronologie: hele verhaal is chronologisch

Omgekeerde piramidestructuur: kern (de aardbeving) staat aan begin, op eind minder relevante dingen dus ook omgekeerde piramidestructuur.

Soort Aantal keer

Flashback Flashforward Cliffhanger Parallel verhaal

Soort Aantal keer

Expositie

Complicatie 1

Ontwikkeling 4

50

Artikel 2

STAP 1

Reddingswerk race tegen klok

Van onze redactie buitenland

NORCIA - Italië treurt om de zeker 120 doden, onder wie veel kinderen, die zijn gevallen bij de aardbeving in Midden-Italië gisternacht.

De meeste slachtoffers van de beving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter vielen in het plaatsje Amatrice, dat vrijwel recht boven het epicentrum is gesitueerd. Van Amatrice, dat vorig jaar nog werd verkozen tot een van Italiës mooiste historische plaatsjes, is weinig meer over. „Drie kwart is verwoest”, vertelde burgemeester Pirozzi aan de Italiaanse staatsomroep RAI. „Het doel is nu om zo veel mogelijk levens te redden. We horen stemmen onder het puin; we moeten die mensen redden.”

Ook in Accumoli, een dorpje even ten noorden van Amatrice, zijn er veel slachtoffers en is de schade groot. Omdat de beving even na half vier ’s nachts plaatsvond, werden veel mensen in hun slaap verrast. Zo overleed een compleet gezin van een man, vrouw en twee zoons, doordat hun huis instortte. „God heeft hen allemaal tegelijkertijd tot zich genomen”, jammerde een oma toen ze het stoffelijk overschot van een van haar kleinkinderen weggebracht zag worden. Er is nu een race tegen de klok gaande om alle overlevenden die onder het puin begraven liggen, zo snel mogelijk te redden. Bewoners van de getroffen plaatsjes gingen eerst zelf op zoek en kregen al snel hulp van

professionele hulpverleners met speciaal getrainde speurhonden. Ook het leger is inmiddels ter plekke om te helpen bij de reddingswerkzaamheden. Sommige dorpjes zijn niet meer bereikbaar, omdat de toegangswegen ernaartoe zijn verwoest door de aardbeving of versperd als gevolg van aardverschuivingen. De bewoners van deze plaatsjes worden zo veel mogelijk per helikopter geëvacueerd. Bewoners van de getroffen steden en dorpen die nog wel bereikbaar zijn, worden tijdelijk ondergebracht in tenten. De Italiaanse premier Renzi heeft in een televisietoespraak beloofd om niemand aan zijn lot over te laten: „Geen familie, geen gemeenschap, geen buurt, niemand. We moeten meteen aan het werk om dit gebied dat zo zwaar is getroffen, weer hoop te geven.”

51

STAP 2 + 3

[event structure: 2]

[spanningsboog: complicatie]

Italië treurt om de zeker 120 doden, onder wie veel kinderen, die zijn gevallen bij de aardbeving in Midden-Italië gisternacht.

[event structure: 2A]

[spanningsboog: ontwikkeling]

De meeste slachtoffers van de beving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter vielen in het plaatsje Amatrice, dat vrijwel recht boven het epicentrum is gesitueerd. Van Amatrice, is weinig meer over.

[event structure: 2B]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Ook in Accumoli, een dorpje even ten noorden van Amatrice, zijn er veel slachtoffers en is de schade groot.

[event structure: 1]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Omdat de beving even na half vier ’s nachts plaatsvond, werden veel mensen in hun slaap verrast. = flashback

[event structure: 2C]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Zo overleed een compleet gezin van een man, vrouw en twee zoons, doordat hun huis instortte. [event structure: 3]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Er is nu een race tegen de klok gaande om alle overlevenden die onder het puin begraven liggen, zo snel mogelijk te redden.

[event structure: 3A]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Bewoners van de getroffen plaatsjes gingen eerst zelf op zoek en kregen al snel hulp van professionele hulpverleners met speciaal getrainde speurhonden.

[event structure: 4]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Ook het leger is inmiddels ter plekke om te helpen bij de reddingswerkzaamheden. [event structure: 2D]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Sommige dorpjes zijn niet meer bereikbaar, omdat de toegangswegen ernaartoe zijn verwoest door de aardbeving of versperd als gevolg van aardverschuivingen. De bewoners van deze plaatsjes worden zo veel mogelijk per helikopter geëvacueerd. = flashback

[event structure: 4A]

[spanningsboog: ontwikkeling]

Bewoners van de getroffen steden en dorpen die nog wel bereikbaar zijn, worden tijdelijk ondergebracht in tenten.

52 Chronologie: event structure 1-4.

Omgekeerde piramidestructuur: kern (aardbeving) staat aan het begin. Op het einde komen minder relevante details naar voren, dus omgekeerde piramidestructuur.

Soort Aantal keer

Flashback 2

Flashforward Cliffhanger Parallel verhaal

Soort Aantal keer

Expositie

Complicatie 1

Ontwikkeling 9

53

Artikel 3

STAP 1