• No results found

Huisvestingskosten Dienst Justitie ¨ le Inrichtingen

In document Rechtmatigheidsonderzoek 1995 (pagina 64-67)

RAPPORT BIJ DE FINANCIËLE VERANTWOORDING 1995 VAN HET MINISTERIE VAN JUSTITIE

2.5 Huisvestingskosten Dienst Justitie ¨ le Inrichtingen

Zowel in 1993 als in 1994 rapporteerde de Rekenkamer in het rapport bij de financie¨le verantwoording van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) dat ministeries in strijd met de regels

huisvestingsuitgaven verantwoorden ten laste van hun eigen begroting.

Dergelijke uitgaven horen echter thuis op de begroting van Rijks-huisvesting.

In 1995 zijn huisvestingskosten van het agentschap Dienst Justitie¨le Inrichtingen (DJI) in strijd met de richtlijnen in de verantwoording van Justitie opgenomen. Het betreft de volgende uitgaven:

– f 10,1 miljoen inzake bouwkosten van de penitentiaire inrichting Willem II te Tilburg. Al in 1993 en 1994 zijn uitgaven hiervoor op de Justitiebegroting verantwoord, waarvoor (achteraf) door Financie¨n en VROM toestemming is verleend;

– f 1,3 miljoen inzake de verbouwing van een keuken en de aanschaf van keukenapparatuur voor de penitentiaire inrichting de Grittenborgh te Hoogeveen;

– f 1,4 miljoen inzake beveiligingssystemen en een verbouwing voor de penitentiaire inrichting De Marwei te Leeuwarden.

De Rekenkamer concludeerde dat de uitgaven van agentschap DJI voor f 12,8 miljoen onrechtmatig zijn.

De minister deelde wat het project Tilburg betreft mee, omwille van een bestendige gedragslijn, de kosten in 1995, evenals in 1993 en 1994, in afwijking van de vigerende regelgeving bij het agentschap DJI, te hebben verantwoord. De uitgaven inzake het beveiligingssysteem in De Marwei te Leeuwarden zijn volgens de minister bij de DJI verantwoord omdat niet eenduidig was vast te stellen onder wiens verantwoordelijkheid ze vallen.

De minister van VROM heeft de Rekenkamer laten weten te zullen bewerkstelligen dat voortaan een correcte verantwoording van huisvestingsuitgaven gerealiseerd wordt (zie Rapport bij de financie¨le verantwoording VROM, paragraaf 2.8).

2.6 Agentschappen

Het ministerie had in 1995 twee agenschappen, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Justitie¨le Inrichtingen (DJI). Het financieel beheer bij de ind is in 1995 verbeterd met uitzondering van de ontvangsten inzake leges toelating vreemdelingen en naturalisatie-verzoeken. Deze werkzaamheden zijn in 1995 gedecentraliseerd en de administratieve organisatie voldoet nog niet aan de eisen. Hierdoor had de Rekenkamer onvoldoende zekerheid over de volledigheid van een ontvangst van f 1,5 miljoen en een vordering van f 0,6 miljoen. Ook zijn verplichtingen voor f 1,4 miljoen te weinig verantwoord.

Bij de DJI waren door onvoldoende werking van de administratieve organisatie en interne controle correctiewerkzaamheden door de AD en de dienst zelf noodzakelijk. De risico’s in het financie¨le beheer hangen deels samen met de grootte van organisatieonderdelen en het lokale

management.

Per 1 januari 1996 heeft het Centraal Justitieel Incasso Bureau de agentschapstatus verkregen. Daarnaast bestaat het voornemen om per 1 januari 1997 het agentschap Korps Landelijke Politiediensten in te stellen.

Voor dit korps signaleerde de AD in zijn samenvattend rapport nog een aantal knelpunten in het financieel beheer.

3 FINANCIËLE VERANTWOORDING 3.1 Rekening

Overzicht 1 laat de totaalbedragen zien waaruit de rekening 1995 van het Ministerie van Justitie (exclusief agentschappen) is samengesteld.

Daarvan is afgetrokken het gedeelte waarvan de Rekenkamer met redelijke zekerheid heeft kunnen vaststellen dat het geen fouten of onzekerheden bevat die de tolerantiegrenzen overschrijden. Wat overblijft

is het totaalbedrag aan fouten en onzekerheden die de tolerantiegrens wel overschrijden.

Overzicht 1

Bedragen van de rekening 1995, Justitie (x f 1 miljoen)

Verplichtingen1 Uitgaven Ontvangsten

Totaal 6 871,7 5 755,6 1 220,7

Geen belangrijke fouten/

onzekerhe-den 6 871,7 5 372,3 1 220,6

Belangrijke fouten/onzekerheden 383,3 0,1

Onvolledigheden2 0,2 1,4

(224,6)

1Het bedrag aan verplichtingen bevat in totaal f 992,8 miljoen aan overschrijdingen. Indien de Staten-Generaal niet akkoord gaan met de desbetreffende slotwetmutaties, zal de Rekenkamer haar positieve oordeel op dit punt moeten herzien.

2Het tussen haakjes plaatsen van een bedrag duidt op onzekerheid over de volledigheid ervan, zonder dat een indicatie kan worden gegeven van de mate van volledigheid.

Een specificatie van de fouten en onzekerheden is opgenomen in de bijlage. De fouten en onzekerheden in de uitgaven en ontvangsten hadden betrekking op drie uitgavenartikelen en drie ontvangstenartikelen. Deze zijn reeds behandeld in hoofdstuk 2. Op de overige fouten en onzeker-heden wordt hierna ingegaan.

Bij het ontvangstenartikel 02.02 (diverse ontvangsten politie) consta-teerde de Rekenkamer een onzekerheid over de volledigheid van de ontvangsten van twee divisies. De totale ontvangsten van deze divisies bedroegen f 56,8 miljoen. Bij het ontvangstenartikel 06.02 (griffierechten) constateerde de Rekenkamer dat naast het bedrag van f 164,6 miljoen aan onzekerheden (zie paragraaf 2.3.1) als gevolg van tekortkomingen in het M en O-beleid, het artikel voor f 0,1 miljoen onjuist was belast, voor f 1,2 miljoen onvolledig was belast en dat daarnaast onzekerheid bestond over de volledigheid van een bedrag van f 0,4 miljoen als gevolg van tekortko-mingen in de administratieve organisatie. Bij het ontvangstenartikel 06.03 (diverse ontvangsten) constateerde de Rekenkamer naast de onzekerheid over de ontvangsten inzake Plukze (zie paragraaf 2.2.6) nog een onvol-ledige weergave van f 0,2 miljoen.

3.2 Toelichting bij de rekening

De Rekenkamer is van oordeel dat de toelichting bij de rekening voldoet aan de eisen. Zij stelde vast dat verhoudingsgewijs veel kengetallen zijn opgenomen. Daar waar in de begroting informatie over activiteiten, prestaties en kengetallen is gegeven, bevat de toelichting overeenkom-stige informatie. De toelichting geeft geen concrete uiteenzettingen over het gerealiseerde beleid. Wel worden verschillen tussen gerealiseerde en oorspronkelijk geraamde bedragen verklaard.

3.3 Saldibalans met toelichting

Overzicht 2 laat het totaalbedrag van de saldibalans 1995 zien, het gedeelte dat de Rekenkamer niet heeft beoordeeld en het gedeelte waarvan de Rekenkamer met redelijke zekerheid heeft kunnen vaststellen dat het geen fouten of onzekerheden bevat die de tolerantiegrenzen overschrijden.

Overzicht 2

Saldibalans 1995, Justitie (bedragen x f 1 miljoen)

debet credit

Totaal 15 341,4 15 341,4

Niet beoordeeld1 11 443,9 6 073,2

Beoordeeld 3 897,5 9 268,2

Geen belangrijke fouten/onzekerheden 3 897,5 9 268,2

Onvolledigheden2 (23,2)

1Zie punt 2.5 van het Algemeen Gedeelte van deze bundel.

2Het tussen haakjes plaatsen van een bedrag duidt op onzekerheid over de volledigheid ervan, zonder dat een indicatie kan worden gegeven van de mate van onvolledigheid.

Buiten de reeds in paragraaf 2.2.6 toegelichte onzekerheid over de deugdelijke weergave van f 23,2 miljoen aan ontvangsten buiten

begrotingsverband voldoet de saldibalans aan de daaraan te stellen eisen.

De toelichting bij de saldibalans voldoet eveneens aan de eisen, behalve op het punt dat er geen inzicht wordt gegeven in het verloop van de vorderingen.

3.4 Financie¨ le verantwoording agentschappen

In document Rechtmatigheidsonderzoek 1995 (pagina 64-67)