• No results found

Gepersonaliseerd Burgerportaal

In document CONCEPT PROGRAMMA VAN EISEN (pagina 87-91)

Inzage in eigen integraal klantbeeld (inclusief plan)

5 PvE: Specifieke inrichting

5.3.2 Gepersonaliseerd Burgerportaal

Dit omvat het deel van de 3D-suite waarop de burger toegang heeft tot zijn gegevens/ dossier en diverse functionaliteiten tot zijn beschikking heeft. Hierdoor kan de burger in belangrijke mate ac-tief ‘meedoen’ in de uitgezette trajecten. Zelfregie is mogelijk.

O40 Zelfdiagnose

Hoewel het ondersteuningsplan (zie ook S14) als een gezamenlijk (van regisseur en burger/gezin) actieplan gezien kan worden weerspiegelt de bovengenoemde functionaliteit een reactieve burger.

Het is zaak om de burger juist in de intake c.q. bij het opstellen van het ondersteuningsplan zelf het initiatief/ de regie te laten nemen. Inzicht in de eigen situatie en zelf aan de slag gaan met voorgestelde acties is een belangrijk gegeven.

Geef aan welke functionaliteit de 3D-Suite biedt om burgers een zelfdiagnose uit te laten voeren.

Op basis van bij voorkeur het (zelf aangevulde) klantbeeld en een zelf ingevulde zelfredzaamheidmatrix evt. met inzet van andere instrumenten verkrijgt de burger:

- Relevante (regionale) informatie

- Waar mogelijke voorstellen om zelf actie te ondernemen

- Overzicht naar juiste hulpverleners met de nadruk op collectieve voorzieningen en de informele sector/ het eigen netwerk.

Beschrijf uw functionaliteit in deze. Geef tenslotte aan in welke mate dit wordt geconfigureerd o.b.v. de in voorgaande hoofdstuk beschreven standaardfunctionaliteiten.

S13. Persoonlijke gegevens inzien en aanpassen (basis)

De 3D-Suite biedt functionaliteit om burgers inzage te geven in eigen gegevens, waaronder ten minste:

- de eigen algemene persoonsgegevens uit het GBA

- mailadres en telefoonnummers. Hierbij wordt bovendien de mogelijkheid geboden om het e-mailadres en de telefoonnummers zelf in/aan te vullen / te wijzigen

- de eigen gegevens uit het DKD, Digitaal Klant Dossier – mits daartoe geautoriseerd

O41 Persoonlijke gegevens inzien en aanpassen (aanvullend)

Geef aan welke functionaliteit de 3D-Suite biedt om burgers inzage te geven in hun eigen klantprofiel dat wordt opgebouwd aan de hand van scores op o.a.:

- De zelfredzaamheidmatrix - De participatieladder

De 3D-Suite biedt functionaliteit om burgers in een Burgerportaal het eigen klantbeeld te verrijken (aanpassen) en te beheren. Men kan daarbij denken aan:

- Gegevens qua opleiding, werkervaring

- Eigenschappen, competenties, voorkeuren (evt. aangevuld door anderen)

88 Beschrijf uw functionaliteit in deze. Geef aan in welke mate dit wordt geconfigureerd o.b.v. de in voorgaande hoofdstuk beschreven standaardfunctionaliteiten.

S14. Mijn ondersteuningsplan (basis)

De 3D-Suite biedt functionaliteit om burgers inzage te geven in:

- Het ondersteuningsplan

- Lopende zaken (de afgesproken acties) en lopende contacten. Hierbij wordt ten minste de ac-tuele statusinformatie (incl. toelichting) getoond.

Er is ook functionaliteit om te reageren op de lopende zaken en de eigen zaken te beheren.

Daarbij kan gedacht worden aan:

- Online toevoegen van informatie (vragen, opmerkingen) aan het ondersteuningsplan en/of lo-pende zaken/ contacten

- Beheren van de eigen (aan de burger zelf toegewezen) acties uit het ondersteuningsplan

O42 Mijn ondersteuningsplan

Beschrijf de mate waarin de burger ondersteund wordt om zo gebruiksvriendelijk mogelijk de functionaliteiten kan gebruiken als beschreven in voorgaande wens.

Geef tevens aan in welke mate dit wordt geconfigureerd o.b.v. de in voorgaande hoofdstuk be-schreven standaardfunctionaliteiten.

S15. Mijn dossiers

De 3D-Suite biedt functionaliteit om burgers:

- inzage te geven in de documenten die hij heeft ingediend en in andere documenten waar hij toe is geautoriseerd (bijv. documenten in deelzaken waar hij zelf verantwoordelijk voor is) - reacties op documenten online toe te voegen

- zelf documenten toe te voegen

G21 Notificatie en persoonlijke berichtenbox

G21.1 De 3D-Suite biedt functionaliteit om burgers voorkeuren voor gepersonaliseerde informatie in het Burgerportaal op te laten geven. Aan de hand van het ingegeven interesseprofiel krijgt de burger een e-mail-notificatie, waarin een korte omschrijving met een link naar het nieuwsbericht is opgenomen. Dit omvat ten minste

- Statuswijziging van ondersteuningsplan en/of acties - Wijzigingen aangaande de contactpersoon/regisseur

- Uitnodiging om afspraak te maken en/of reminder vlak voor een geplande afspraak - Reminder voor het indienen van gevraagde informatie

- Toegevoegde informatie (brochures e.d.) door de regisseur aan ‘Algemene informatie’ (of ge-lijkwaardig)

G21.2 De berichten worden afgeleverd en bewaard in een persoonlijke berichtenbox.

S16. Mijn contactpersoon

De 3D-Suite biedt functionaliteit om burgers snel contact te leggen met hun regisseur/

contactpersoon. De contactgegevens en bereikbaarheid van de contactpersoon en/of team zijn

89 beschikbaar. Daarbij is ook functionaliteit opgenomen om direct een bericht aan de

contactpersoon online in te dienen.

S17. Mijn Agenda

De 3D-Suite biedt functionaliteit om burgers met betrokken hulpverleners en andere daartoe geautoriseerde personen (zoals familieleden of mantelzorg) een gezamenlijke agenda te voeren.

Dit betreft ten minste:

- Het toevoegen van afspraken door burgers

- Het plaatsen van uitnodigingen voor overleg door de regisseur en andere professionals - Het opnemen van mijlpalen van het ondersteuningsplan. Hierdoor is het mogelijk om een

be-knopt overzicht (in grafische vorm) van de mijlpalen en voortgang van het ondersteuningsplan apart toe te voegen. Dat overzicht kan bij de agenda, maar ook op de pagina van het onder-steuningsplan geplaatst worden.

S18. Algemene informatie

- De 3D-Suite biedt functionaliteit om burgers in een ‘Mijn Omgeving’ snel toegang te geven tot (voor hun situatie c.q. ondersteuningsplan) relevante algemene niet-gepersonaliseerde infor-matie zoals brochures etc.

- Burgers kunnen zelf het onderdeel beheren, maar ook de regisseur/ professionals kunnen al-gemene informatie aanbieden.

- Via het interesseprofiel kan de burger hiervoor toestemming geven. Via notificatie krijgt de burger bericht als er nieuwe informatie toegevoegd is.

O43 Digitale aanvragen

Beschrijf de mate waarin de 3D-Suite functionaliteit biedt om burgers digitale aanvragen te laten indienen. Hierbij moet men denken aan:

- Het indienen van een aanvraag via een e-formulier incl. voorinvulling (prefill) van reeds be-kende gegevens

- Digitale aanvragen kunnen een nieuw (nog op te starten) ondersteuningsplan betreffen

- Digitale aanvragen kunnen vanuit een lopend ondersteuningsplan gestart worden. De aanvraag heeft dan ook de kenmerken van (is gekoppeld aan) het ondersteuningsplan.

- Opslaan van gedeeltelijk ingevulde e-formulieren, die later weer opgepakt kunnen worden voor verdere invulling

- Hergebruik van vorige (de laatst ingediende) aanvraag als basis voor de nieuwe aanvraag. Dit is handig als er frequent (jaarlijks) een nieuwe aanvraag ingediend moet worden en de situatie vrijwel ongewijzigd is

- Een betaalmodule. In een traject, waarin betaling aan de orde is een stap ingebouwd waar een specificatie incl. factuur wordt opgesteld en aan ‘Mijn Omgeving’ wordt aangeboden. Daar kan de burger met online betaling (iDEAL) de betaling regelen. Gemak voor de burger, efficiëntie voor de gemeente/ondersteuner en snelheid voor beide partijen.

- Etc.

NB dit betreft het gebruik door burgers (vaak met verminderde zelfredzaamheid). Het inrichten en beheren van de formulieren is gevraagd in par. 4.3.

90 S19. Koppeling met de landelijke voorziening ‘MijnOverheid’

De 3D-Suite biedt bij voorkeur functionaliteit voor directe aansluiting op de landelijke voorziening MijnOverheid.nl, zodat per zaak ten minste actuele statusinformatie en de zaakdocumenten uit het zaakdossier - rekening houdend met autorisaties – onder ‘lopende zaken’ in de landelijke voorziening MijnOverheid.nl worden getoond.

Daarnaast worden gepersonaliseerde berichten getoond in de ‘berichtenbox’ van MijnOverheid.nl.

Dit betreft ten minste: ontvangstberichten, verzoeken om nadere informatie, besluiten, attenderingen, betaalspecificaties, oproepen, etc.

O44 Visie op zelfregie

Natuurlijk beogen we het ‘zelf doen’ te stimuleren, maar de hoofdrol ligt bij de professionele regisseur. De 3D-Suite dient vooral die regisseur te ondersteunen. Geef uw visie – en de mate waarop dit nu en in de toekomst wordt ondersteund met uw 3D-Suite - hoe u met de ontwikkeling van uw oplossing aankijkt tegen zelfregie.

91

In document CONCEPT PROGRAMMA VAN EISEN (pagina 87-91)