• No results found

Beslisondersteuning en vraagverheldering

In document CONCEPT PROGRAMMA VAN EISEN (pagina 60-65)

Inzage in eigen integraal klantbeeld (inclusief plan)

4 PvE: Generieke functionaliteit

4.5 Medewerkerportaal en werkbak

4.5.3 Beslisondersteuning en vraagverheldering

O18 Zelfredzaamheidsmatrix, participatieladder, en vergelijkbare hulpmiddelen Beschrijf de functionaliteit die de 3D-Suite biedt om een Zelfredzaamheidsmatrix,

Participatieladder11 en/of vergelijkbare beslisondersteuning te gebruiken. Geef aan of hierbij ten minste per domein een classificering (1-5, of vergelijkbaar) en een onderbouwing is te geven via opmerkingen en documenteren, alsook of en hoe de verbetering of verslechtering in de tijd kan worden weergegeven.

Geef daarbij aan of in aanvulling daarop een beslisboom kan worden ingericht en gebruikt ter bepaling van de classificering en bespreek of en hoe het is uit te breiden, bijv. door het Onderwijs-domein toe te voegen aan de Zelfredzaamheidsmatrix.

Geef tenslotte aan of en hoe de Zelfredzaamheidsmatrix-classificeringen (of vergelijkbaar) gevisualiseerd kunnen worden bij een klantdossier en hoe een duiding kan worden gegeven van verslechtering van de situatie van de burger (bijv. via een signalering).

O19 Beslisbomen

Beschrijf de functionaliteit van de 3D-Suite m.b.t. ondersteuning van gebruikers middels beslis-bomen, incl. vraagverheldering. Ga daarbij ten minste in op (voor zover van toepassing):

- De wijze waarop beslisbomen gepresenteerd worden (binnen 3D-Suite en/of daarbuiten) aan gebruikers en hoe zij die invullen, incl. de beschikbare vraagvormen (zoals radiobuttons, drop-down-/picklists, etc.). Beschrijf ook of de uitkomst kan leiden tot geautomatiseerde acties van 3D-Suite (zoals het starten van processen met specifieke parameters, bijv. t.b.v. bieden van bepaalde diensten / ondersteuning bij bepaalde ketenpartners).

11 www.zelfredzaamheidmatrix.nl resp. www.participatieladder.nl

61 - De wijze waarop beslisbomen worden gecreëerd en beheerd (CRUD). Ga daarbij ten minste in

op (voor zover van toepassing):

▪ De wijze waarop beslisbomen worden gecreëerd.

De wijze waarop wordt aangegeven in welke context beslisbomen worden gebruikt.

Centrale vastlegging van vragen / rules t.b.v. beslisbomen, zodat wijzigingen doorwerken in alle beslisbomen waarin deze voorkomen.

Het beheer rondom beslisbomen, incl. autorisaties (rechten en rollen), versiebeheer, etc.

Meegeleverde standaardcontent (uitputtende opsomming incl. een beschrijving) in de vorm van voorgedefinieerde (vragen / rules t.b.v.) beslisbomen.

- In welke mate en op welke wijze dit middels configuratie door Contractant is ingericht in 3D-Suite (zoals via configuratie van zaaktypen in een zaaktypencatalogus).

- In welke mate en op welke wijze functioneel beheerders van Gemeente e.e.a. volledig zelf-standig, zonder dat daarvoor geavanceerde programmeerkennis nodig is (zero coding), kunnen beheren (zoals via configuratie van zaaktypen in een zaaktypencatalogus).

O20 Checklists

Beschrijf de functionaliteit van de 3D-Suite m.b.t. ondersteuning van gebruikers door middel van checklists cf. ZTC 2.0. Ga daarbij ten minste in op (voor zover van toepassing):

- De wijze waarop checklists gepresenteerd worden binnen de 3D-Suite aan gebruikers en hoe zij die afvinken. Beschrijf ook of de uitkomst kan leiden tot geautomatiseerde acties van de 3D-Suite (zoals het genereren van documenten met specifieke parameters).

- De wijze waarop checklists worden gecreëerd en beheerd (CRUD). Ga daarbij ten minste in op (voor zover van toepassing):

▪ De wijze waarop checklists worden gecreëerd.

De wijze waarop wordt aangegeven in welke context checklists worden gebruikt en of deze leiden tot geautomatiseerde acties van de 3D-Suite.

Centrale vastlegging van vragen t.b.v. checklists, zodat wijzigingen doorwerken in alle checklists waarin deze voorkomen.

Het beheer rondom checklists, incl. autorisaties (rechten en rollen), versiebeheer, etc.

Meegeleverde standaardcontent (uitputtende opsomming incl. een beschrijving) in de vorm van voorgedefinieerde (vragen t.b.v.) checklists.

- In welke mate en op welke wijze dit middels configuratie door Contractant is ingericht in de 3D-Suite.

- In welke mate en op welke wijze functioneel beheerders van Gemeente e.e.a. volledig zelf-standig, zonder dat daarvoor geavanceerde programmeerkennis nodig is (zero coding), kunnen beheren.

O21 [Externe informatie- / kennisbronnen]

Beschrijf de functionaliteit van de 3D-Suite m.b.t. ondersteuning van gebruikers door middel van raadpleging van en eventuele interactie met in- en externe informatie- / kennisbronnen (binnen resp. buiten Gemeente). Ga daarbij ten minste in op (voor zover van toepassing):

- Interne kennisbronnen van Gemeente, zoals:

 Het extranet ([merk, type, versie], zie de betreffende specificaties in bijlage [XX]).

 De gemeentelijke PDC ([merk, type, versie], zie de betreffende specificaties in bijlage [XX]).

 Eventuele overige informatie- / kennisbronnen waarmee een standaardkoppeling wordt

62 meegeleverd (dus inbegrepen bij de prijsopgave (zie ####) en als zodanig zonder additio-nele kosten ‘off-the-shelf’ beschikbaar), incl. toelichting (merk, type, versie(s), functionali-teit, etc.).

- Externe kennisbronnen buiten Gemeente, zoals:

 Naslagwerken / handleidingen m.b.t. toepassing van Nederlands en vreemd recht.

 […]

 Eventuele overige externe informatie- / kennisbronnen waarmee een standaardkoppeling wordt meegeleverd (dus inbegrepen bij de prijsopgave (zie ##) en als zodanig zonder addi-tionele kosten ‘off-the-shelf’ beschikbaar), incl. toelichting (merk, type, versie(s), functio-naliteit, etc.). Denk bijv. aan informatie-/kennisbronnen van het Ministerie zoals ###.

Beschrijf daarbij steeds ten minste (voor zover van toepassing):

- Op welke manier een match gemaakt wordt met de burger (ten minste per gezinslid, waarbij wordt gezocht op BSN)

- Binnen welke context de betreffende functionaliteit kan worden gebruikt, incl. eventuele ‘con-textgevoeligheid’ (zoals: wordt er gelinkt naar de homepage van een informatie-/kennisbron (gebruikers moeten vervolgens verder zoeken) of naar een in de betreffende context relevant element?).

- De wijze waarop de betreffende informatie-/kennisbron gepresenteerd wordt aan gebruikers - Of en zo ja hoe daarbij sprake is van gegevensuitwisseling (incl. welke gegevens en of

gebrui-kers daartoe nog handelingen dienen te verrichten), dan wel of het slechts een URL-koppeling betreft.

- Of er op de betreffende kennisbron nog apart ingelogd dient te worden (indien van toepassing) of dat er sprake is van single sign-on (SSO).

- In welke mate de koppeling kan worden onderworpen aan autorisaties (rechten en rollen), zo-als dat informatie alleen ingezien kan worden zo-als de ingelogde gebruiker daar autorisatie toe heeft.

- De flexibiliteit (mate van aanpasbaarheid) van de betreffende koppeling, incl. de mate waarin dit door middel van configuratie (paramaters) kan worden gerealiseerd. Beschrijf daarbij te-vens in welke mate en op welke wijze functioneel beheerders van Gemeente e.e.a. volledig zelfstandig, zonder dat daarvoor geavanceerde programmeerkennis nodig is (zero coding), kunnen beheren.

NB: Met ‘context’ wordt hier gedoeld op de plaatsen / momenten waarop deze functionaliteit kan worden gebruikt, zoals in de werklijst, detailschermen, etc.

4.5.4

Dienstenboek (product- dienstencatalogus)

Diensten kunnen allerhande diensten van derden betreffen: het UWV, schuldhulp maar ook oppas-oma’s. Diensten worden gezamenlijk door regisseur en burger gekozen, bijvoorbeeld met een persoonsgebonden budget in het achterhoofd.

S8. Dienstenboek

De 3D-Suite bevat een product-dienstencatalogus / kennisbank met ten minste de volgende func-tionaliteiten:

- Weergave en beheer van beschikbare producten en diensten, incl. levensgebied, vrije tekstvel-den, URL, betrokken uitvoeringsorganisaties, kosten per voorziening (intern, extern), overige

63 aandachtspunten

- Weergave en beheer van per product en dienst ketenpartners die de dienst kunnen leveren.

De 3D-Suite biedt functionaliteit voor het aanbieden van een overzichtsweergave van beschikbare producten en diensten, in meerdere varianten van groepering en sortering. Beschikbare weerga-ven zijn ten minste op alfabet, op doelgroep en op thema.

Gebruik van rechten en rollen: een regisseur mag meer zien dan een uitvoeringsorganisatie (die bijv. géén bedragen mag zien), die weer meer kan zien dan een burger (die overige nader te bepalen velden niet kan zien).

S9. Contentbeheer dienstenboek

De 3D-Suite biedt functionaliteit voor het creëren, beheren en publiceren van informatie over pro-ducten en diensten, inclusief versiebeheer, metadatering, opmaak (vormgeving) en structuur (na-vigatie) van deze content.

Als de gemeente een abonnement heeft op standaard-content kan per dienst en per blok content daarbinnen (bijv.: prijsinformatie) een update van de feed worden gebruikt, of kan de gemeente er voor kiezen voor dat blok juist afwijkende content zelf op te nemen en te beheren.

S10. Integrale medewerkersportaal-inzage en zoeken in externe dienstenboeken, VAQ, FAQ

De 3D-Suite biedt standaard koppelvlakken (batch, bijv. via ETL) waarmee diensteninformatie én de kennisbank-informatie (VAC, FAQ, anderszins) van uitvoeringsorganisaties ingelezen kan wor-den in de 3D-Suite zodat het medewerkersportaal de beschikking heeft over alle content, zowel intern als van uitvoeringsorganisaties, volledig in de interface van de 3D-Suite (dus zonder alt-tab en zonder (portlet/iframe-)interfaces van externe software.

Op deze wijze is integraal zoeken in content (dienstenboeken, FAQ en VAC) mogelijk, dus zonder de zoekvraag in meerdere zoekboxen (per uitvoeringorganisatie) opnieuw te moeten ingeven.

O22 Medewerkersportaal: inzage en zoeken in externe dienstenboeken, VAQ, FAQ Beschrijf de functionaliteit van de (koppelvlakken van de) 3D-Suite ten behoeve van het mede-werkersportaal in het kader van content die door uitvoeringsorganisaties aangeboden wordt.

Indien de koppelvlakken alleen content overbrengen, beschrijf de wijze waarop dit gebeurt.

Indien de koppelvlakken werken op een andere wijze, beschrijf tevens hoe dit gebeurt, bijv. met portlets of i-frames (dus middels de webbased grafische gebruikersinterface van de externe soft-ware) en beschrijf de voorzieningen omtrent SSO om dit goed te laten werken. Ga tevens in of en zo ja hoe integraal zoeken tot stand wordt gebracht, dus zonder de zoekvraag in meerdere zoek-boxen (per uitvoeringorganisatie) opnieuw te moeten ingeven.

4.5.5

Zoeken

E6 Autorisaties bij zoeken

De 3D-Suite biedt functionaliteit waarmee bij zoeken en filteren in de 3D-Suite autorisaties

geres-64 pecteerd worden. Dat wil zeggen dat hierbij uitsluitend resultaten worden gepresenteerd waarvoor de betreffende gebruiker in de 3D-Suite is geautoriseerd.

O23 Zoeken: algemeen

Beschrijf de functionaliteit van de 3D-Suite m.b.t. zoeken. Ga daarbij ten minste in op (voor zover van toepassing):

- Welke bronnen (uitputtende opsomming) door middel van zoekopdrachten vanuit de 3D-Suite doorzocht worden, zoals:

▪ Welke typen gegevens in de 3D-Suite zelf.

Zowel de inhoud als de documentattributen (metadata) van documenten in de documentop-slagfaciliteit [van het DMS/zaaksysteem.][Ga daarbij ook in op ondersteund bestandsforma-ten, incl. indexatie- en zoekmethoden (zoals “full-text”).]

▪ Interne bronnen zoals GBA,

▪ Verwijsindices zoals VIR,

▪ Gegevens die beschikbaar zijn via het koppelpunt GeVS,

▪ etc.

- Welke van de aldus benoemde bronnen door middel van zoekopdrachten vanuit de 3D-Suite in combinatie (dus met één en dezelfde zoekopdracht) doorzocht kunnen worden, al dan niet incl.

relaties tussen resp. binnen deze bronnen (zaken i.r.t. objecten, zaken resp. objecten onder-ling, etc.).

- De mate waarin bij zoeken rekening gehouden wordt met autorisaties (rechten en rollen), zo-dat alleen zoekresultaten worden getoond waarvoor de betreffende gebruiker is geautoriseerd.

- Functionaliteit die ervoor zorgt dat gebruikers bij zoeken een goede gebruiksvriendelijkheid (zoals: een melding als bij zoeken op BSN een ongeldig BSN wordt ingegeven) en performance ervaren.

G14 Zoeken: geavanceerd G14.1

De 3D-Suite biedt functionaliteit m.b.t. zoeken waarbij gebruikers zowel vrije (d.m.v. eigen in-voer) als gestructureerde (d.m.v. selecties uit één of meer dropdown-/picklists) zoekopdrachten van één of meer “velden” (tekst, categorieën, datum, waarde / bereik, etc.) kunnen “samenstel-len” om te zoeken in de 3D-Suite. Daarbij is bovendien ten minste onderstaande functionaliteit beschikbaar:

G14.2

- Het gebruik van zowel enkelvoudige (bijvoorbeeld “Jansstraat”) als samengestelde (bijvoor-beeld “klachten Jansstraat”) zoektermen.

G14.3

- Het gebruik van zogeheten booleaanse operatoren (ten minste EN, OF, NIET, etc.).

G14.4

- Het gebruik van zogeheten wildcards voor één of meer karakters.

G14.5

- (On)gevoeligheid t.a.v. hoofdletters en diakrieten (z.d.d. zoeken op bijv. Dhr. Sirac en siraç dezelfde resultaten worden gegeven).

G14.6

- Auto-aanvullen / instant zoeken zodat bij het invoeren van de eerste letter van de zoekterm de eerste zoekresultaten al getoond worden en er, naarmate er meer letters van de zoekterm

65 worden ingevoerd, steeds minder zoekresultaten overblijven.

G14.7

- Ondersteuning van fuzzy logic (gelijkende woorden, vgl. “bedoelde u …”).

G14.8

- Ondersteuning van synoniemen (gelijkende betekenissen).

G14.9

- De mogelijkheid om met een nieuwe zoekopdracht - incl. alle betreffende functionaliteiten - verder te zoeken in de zoekresultaten (zoekresultaten verfijnen).

G14.10

- De mogelijkheid om (zowel enkelvoudige als en samengestelde) zoekopdrachten op te slaan als zogeheten snelzoekopdracht (t.b.v. hergebruik).

G15 Zoeken: zoekresultaten G15.1

− De 3D-Suite biedt functionaliteit zodat zoekresultaten worden gepresenteerd op basis van zo-geheten relevance ranking.

G15.2

− Wanneer er sprake is van relaties tussen zoekresultaten, dan worden deze in samenhang (ge-groepeerd) gepresenteerd (zoals gezinsleden, eerdere zaken van dezelfde burger, etc.).

G15.3

− Zoekresultaten kunnen door gebruikers middels kolommen zowel op- als aflopend worden ge-sorteerd op ten minste alfabet, datum en relevantie, waarbij gebruikers de kolommen van de resultatenlijst voorafgaand aan de zoekopdracht zelf kunnen bepalen (aanpassen van de standaardsamenstelling).

G15.4

− Daarbij worden zoekresultaten gepresenteerd inclusief een samenvatting rondom de zoek-term(en) waarop is gezocht (waarbij de zoekzoek-term(en) is/zijn gemarkeerd) en een link naar de gevonden zaken, documenten, objecten, personen, etc.

G15.5

− Gebruikers kunnen via die link vanuit de zoekresultaten doorklikken naar de gevonden zaken, documenten, objecten, personen, etc. waarbij documenten in een eigen, geïntegreerde viewer binnen de 3D-Suite worden getoond.

4.5.6

Kalenderfunctionaliteit

In document CONCEPT PROGRAMMA VAN EISEN (pagina 60-65)