• No results found

Gegevensbeheer en -opslag

In document CONCEPT PROGRAMMA VAN EISEN (pagina 46-49)

Inzage in eigen integraal klantbeeld (inclusief plan)

4 PvE: Generieke functionaliteit

4.3 Gegevens en dossiers .1 Inleiding (gegevens)

4.3.2 Gegevensbeheer en -opslag

E2 Gegevensbeheer en -opslag: basisfunctionaliteit klantdossiers

De 3D-Suite biedt functionaliteit m.b.t. gegevensbeheer en –opslag, waaronder ten minste:

- Beheer en opslag van gegevens m.b.t. burgers, gezinnen en organisaties, waarbij de betref-fende gegevens worden beheerd door middel van en opgeslagen in de 3D-Suite (zoals als

9 De situatie bijvoorbeeld dat een kind verhuist van het gezin van de moeder naar het gezin van de vader, levert vragen op ten aanzien van toegang, beheer en het bewaren van historie van de gegevens.

47 derdeel van klantbeeld, klantdossier of zaakdossier)

- Beheer en opslag van gegevens m.b.t. zaken (inclusief documenten conform RGBZ)

- Beveiliging (zie hoofdstuk 8) m.b.t. bovenstaande, waaronder ten minste autorisaties (rechten en rollen) en auditing / logging (incl. protocollering).

O4 Gegevensbeheer en -opslag: algemeen

Beschrijf de functionaliteit van de 3D-Suite m.b.t. gegevensbeheer en -opslag van respectievelijk:

- Gegevens m.b.t. burgers, gezinnen en organisaties (zie E2), inclusief documenten.

- Overige objectregistraties (zie O7).

- Gegevens t.a.v. zaken (zaak- en aanverwante gegevens, zie E2).

Ga daarbij ten minste in op (voor zover van toepassing):

- De precieze wijze en “locatie” waarop elk van deze gegevens in c.q. door middel van de 3D-Suite worden beheerd en opgeslagen (v.w.b. domeinspecifieke gegevens bijvoorbeeld via kop-peling met een 3P bronsysteem zoals een verwijsindex), incl. de mate waarin en de wijze waarop daarbij van elk van die gegevens ook historie en relaties worden opgeslagen.

- In welke mate en op welke wijze bovenstaande middels configuratie is ingericht in de 3D-Suite (zoals via configuratie van zaak-/objecttypen in een zaak-/objecttypencatalogus).

- In welke mate en op welke wijze functioneel beheerders van Gemeenten bovenstaande - incl.

het datamodel van de betreffende gegevens (voor zover toegestaan), zowel v.w.b. entiteiten en attributen als relaties - volledig zelfstandig, zonder dat daarvoor geavanceerde program-meerkennis nodig is (zero coding), in de 3D-Suite kunnen beheren na een cursus zoals be-schreven in par. 10.2, zoals via configuratie van /objecttypen in een

zaak-/objecttypencatalogus.

Maak daarbij bovendien - voor zover van toepassing - steeds onderscheid tussen de betreffende gegevens als objectregistratie enerzijds (met een levensduur langer dan 1 specifieke zaak) en in de context van de uitvoering van zaken anderzijds.

S5. Delen van dossiers

Daartoe geautoriseerde medewerkers kunnen (gezins)dossiers delen met externe partijen die na ad-hoc autorisatie webbased toegang krijgen tot enkel de aan hen toebedeelde delen van dossiers en zaken.

O5 Beheer gegevens uitvoerende organisaties

Beschrijf de functionaliteit van de 3D-Suite met betrekking tot het beheren van (gegevens over) uitvoeringsorganisaties door de Gemeente. Ga daarbij in op de mogelijkheid om alle relevante or-ganisaties in de 3D-Suite vast te leggen/registreren, incl. algemene contactgegevens en gegevens over contactpersonen.

Geef tenslotte aan in welke mate en op welke wijze dit middels configuratie door Contractant is ingericht in de 3D-Suite en in welke mate en op welke wijze functioneel beheerders van

Gemeente e.e.a. volledig zelfstandig -zonder dat daarvoor geavanceerde programmeerkennis nodig is (zero coding)- kunnen beheren.

NB: Licht uw beantwoording zo nodig toe met afbeeldingen, schematische weergaven, etc.

48 O6 Relatiebeheer burgers, gezinnen en overige betrokkenen

Een gezin of groep samenwonende personen kan vele vormen hebben. Beschrijf de functionaliteit van de 3D-Suite met betrekking tot het definiëren van gegevens over burgers, gezinsstructuren, contactpersonen en dergelijke (incl. de mate waarin relevante historische gegevens bewaard blij-ven).

Beschrijf de mate van flexibiliteit van type en structuur van gegevens die geregistreerd kunnen worden:

- In welke mate een functioneel beheerder (of zelfs een regisseur, voor een specifieke zaak) zelf velden kan toevoegen, incl. veldtype (tekst, datum, getal, etc.)

- In welke mate een functioneel beheerder (of zelfs een regisseur, voor een specifieke zaak) zelf simpele validaties kan toevoegen, zoals datum van-tot

- Is er een technische grens aan aantallen en type te registreren gegevens?

Geef tenslotte aan in welke mate en op welke wijze dit middels configuratie door Contractant is ingericht in de 3D-Suite en in welke mate en op welke wijze functioneel beheerders van

Gemeente e.e.a. volledig zelfstandig -zonder dat daarvoor geavanceerde programmeerkennis nodig is (zero coding)- kunnen beheren.

O7 Centrale bedrijfsregels (business rules)

Op diverse plaatsen worden bedrijfsregels gebruikt, bijvoorbeeld bij filtering (“wanneer is sprake van een veiligheidsrisico en is direct behoefte aan aandacht van de regisseur”), bij het definiëren van bepaalde velden (“wanneer is iemand volwassen”), bij zowel gegevensinvoer door burgers als medewerkers, etc.

Een voorbeeld van een business rule betreft de situaties waarin wanneer een signaal wordt gemaakt als een burger in een (door gemeente bepaalde) tijd een (door gemeente bepaald) aan-tal eenvoudige/enkelvoudige aanvragen heeft ingediend; of wanneer sprake is van veiligheidsrisi-co’s bij een signaal.

Geef aan in welke mate u een centraal ingerichte ‘business rule engine’ of vergelijkbaar biedt, de mate waarin de regels door de functioneel beheerder van de gemeende zijn aan te passen, en de wijze waarop door de functioneel beheerder de regels zijn te gebruiken.

Maak waar nodig onderscheid tussen verschillende onderdelen van de delen van de 3D-Suite, zo-als indien bedrijfsregels enkel zijn te gebruiken bij objectenregistraties, o.i.d.

O8 Overige objectregistraties

Beschrijf de functionaliteit van de 3D-Suite met betrekking tot het definiëren t.b.v. het vastleggen van gegevens over andersoortige objecttypes zoals bijv. rolstoelen waarbij per objecttype (bijv.

rolstoel) gegevens van verschillende types worden vastgelegd (bijv. onderhoud, verwijzing naar burger waar het is uitgeleend, etc.).

Beschrijf de mate van flexibiliteit van type en structuur van gegevens die geregistreerd kunnen worden, de relaties die met andere objecten kunnen worden gelegd.

Geef tenslotte aan in welke mate en op welke wijze dit middels configuratie door Contractant is ingericht in de 3D-Suite en in welke mate en op welke wijze functioneel beheerders van

Gemeente e.e.a. volledig zelfstandig -zonder dat daarvoor geavanceerde programmeerkennis nodig is (zero coding)- kunnen beheren.

49

In document CONCEPT PROGRAMMA VAN EISEN (pagina 46-49)