• No results found

A.1 Inleiding

In deze bijlage wordt aan de hand van de 4 P’s van de marketingmix (product, prijs, plaats en promotie) een productomschrijving gegeven worden van de dienst P2T, zoals deze geïntroduceerd is in de zakelijke mobiele telecommunicatiemarkt. Voordat deze omschrijving gegeven wordt zal eerst het ontstaan van de huidige P2T-technologie aan bod komen.

Ontstaan Push2Talk

In 1996 werd Push-to-Talk door de Amerikaans telecommunicatieaanbieder Sprint Nextel Corporations geïntroduceerd op de Amerikaanse mobiele telecommunicatiemarkt. Push-to-Talk bleek al snel een succes te zijn en er volgden meerdere aanbieders met ieder hun eigen technologie om te kunnen Push-to-Talken. Doordat verschillende aanbieders hun eigen technologie hadden ontwikkeld konden alleen de gebruikers van dezelfde aanbieder met elkaar communiceren. Sinds juni 2006 bestaat er voor Push-to-Talk een internationale standaard technologie (net als voor SMS en MMS). Daardoor is het mogelijk dat iedereen met een Push-to-Talk-abonnement met elkaar kan communiceren. Deze technologie heet OMA PoC en staat voor Open Mobile Alliance Push to Talk over Cellular en is ontwikkeld op initiatief van een aantal mobiele telecommunicatieaanbieders, toestelfabrikanten en netwerkleveranciers die participeren in de Open Mobile Alliance.

Nu deze internationale technologie ontwikkeld is, zijn steeds meer aanbieders van mobiele telecommunicatie, waaronder KPN, geïnteresseerd om deze dienst aan te bieden voor hun klanten. KPN heeft besloten om deze dienst in maart 2007 te introduceren op de zakelijke mobiele telecommunicatiemarkt onder de naam Push2Talk (P2T).

A.2 Product

De dienst P2T van KPN valt te verdelen in drie onderdelen, namelijk de dienst, de mobiele telefoon genaamd KPN Porto 300 en een soort telefooncentrale genaamd de dispatcher.

De dienst Push2Talk

Deze dienst wordt aan KPN geleverd door het Amerikaanse bedrijf Sonim Technologies28. Dit bedrijf heeft in Engeland een dedicated P2T-server29 staan die al het P2T verkeer van KPN regelt.

P2T maakt het mogelijk om een mobiele telefoon als walkietalkie te gebruiken en wil een gebruiker P2T-en dan is het overbodig om een telefoonnummer te draaien, zoals met GSM. De gebruiker kan de met één druk op de knop met één of meerdere andere P2T-gebruikers direct spreken. Op deze manier is het mogelijk om onafgebroken één-op-één of in groepsverband direct met elkaar in contact te staan en kunnen korte berichten door gegeven worden over een onbeperkte afstand (wereldwijde dekking). Daarnaast maakt deze dienst het mogelijk om cijfercodes en noodsignalen te versturen.

P2T is een spraakdienst die gebruik maakt van het GPRS-netwerk in plaats van het voor spraak geschikte GSM-netwerk en betreft daarom een Voice over IP-dienst. Een voordeel van het

28

http://www.sonimtech.com/ 29

netwerk is dat het bereik, voornamelijk in gebouwen, beter is dan dat van het GSM-netwerk. Een nadeel is dat het netwerk niet ontwikkeld is met als uitgangspunt om het te gebruiken voor spraakdiensten. Daarom zit er tijdens het gebruik van P2T een vertraging van een kleine seconden in het netwerk en is de geluidskwaliteit lager.

KPN Porto 300 Figuur A.1: KPN Porto 300 De dienst P2T werkt op dit moment alleen met de KPN Porto 300 (zie

figuur A.1). Dit is een mobiele telefoon die ontwikkeld is voor gebruik onder zware omstandigheden, zoals in branches als de bouw, de industrie en de beveiliging. Het toestel is stootvast, heeft extra grote knoppen, een dubbele luidspreker, een geluidsonderdrukker, een aparte knop om P2T gesprekken te voeren en is IP 54 gecertificeerd30.

Ook kan de gebruiker op deze toestellen zien wie er wel of niet voor een P2T-gesprek beschikbaar is en kan er met deze P2T-telefoon ook

gebeld en ge-sms’t worden.

Dispatcher

Optioneel kan er dispatcher-software (“telefoon centrale” voor centrale aansturing van de P2T-gebruikers) aangeschaft worden. Deze software maakt het mogelijk om vanaf een computer te zien wie er beschikbaar is voor een P2T-gesprek, kunnen alle P2T-gebruikers aangestuurd worden en kunnen alle (gemiste) P2T-gesprekken nogmaals afgeluisterd worden. De dispatcher maakt het mogelijk om 10 gelijktijdige sessies te voeren en een sessie kan bestaan uit één individu of uit een groep van maximaal 20 personen.

A.3 Prijs

In tabel A.1 worden de prijzen weergegeven die KPN hanteert voor P2T in de zakelijke mobiele telecommunicatiemarkt.

Tabel A.1: Overzicht van de tarieven voor Push2Talk Tarieven Push2Talk

Push2Talk¹ €18,50/mnd²

Dispatcher (optioneel) €49,95 per account/mnd

Training Push2Talk €300,- per dag deel

KPN Porto 300 €243,- per toestel

¹ Minimum contractduur 1 jaar. Een fair use van 10.000 pushes per maand is van toepassing. Voor Push2Talk gebruik in het buitenland wordt 5 / 12,50 (niet / wel voordeelnetwerk) euro per MB in rekening gebracht (afrekenen per 10kb).

² Voor dataverkeer anders dan Push2Talk (bijvoorbeeld internet, wordt 0,50 euro per MB in rekening gebracht (nationaal) en internationaal 5 / 12,50 (niet / wel voordeelnetwerk) per MB in rekening gebracht (afrekenen per 10kb).

De training Push2Talk houdt in dat de telecommanager van een bedrijf getraind wordt in het gebruik en beheer van Push2Talk en de dispatcher.

30

Als een toestel IP 54 gecertificeerd is betekend dat hij bestand is tegen spatwater, hoge luchtvochtigheid, chemicaliën, extreme temperaturen en zout.

A.4 Plaats

P2T zal verkocht worden door middel van persoonlijke verkoop, waarbij KPN gebruik maakt van de volgende verkoopkanalen; Corporate Market, Relatie verkoop, Telefonische verkoop, Value Added Resellers en de Business Centers. Value-Added Resellers zijn bedrijven die zicht richten op zakelijke klanten en streven er naar de communicatieproblemen van deze klanten op te lossen door hen communicatiesystemen van verschillende telecommunicatieaanbieders te verkopen. De overige verkoopkanalen zijn kanalen die in eigen beheer zijn van KPN.

A.5 Promotie

KPN positioneert P2T als een spraakdienst die communicatie snel en eenvoudig maakt. De reden dat P2T als een spraakdienst gepositioneerd wordt is dat de consument het gevoel heeft dat men gebruik maakt van een spraakdienst en niet van een datadienst. Om de consument duidelijk te maken dat P2T een eenvoudige manier van communiceren is gebruikt men de volgende slogan; ‘Met één druk op de

knop communiceren.’

Om Push2Talk te promoten op de zakelijke mobiele telecommunicatiemarkt zet KPN de volgende media in: internet, gedrukte media, direct mailings, evenementen en enkele sales ondersteunende materialen (filmpjes, brochures, testimonials). In figuur A.2 worden een aantal voorbeelden van gedrukte media gegeven.

Figuur A.2: Voorbeelden van gedrukte media ten aanzien van de promotie van P2T in de zakelijke mobiele telecommunicatiemarkt (van links naar rechts: een advertentie, een artikel en een testimonial).