• No results found

Analyse foto 21

In document Beeld of Tekst? (pagina 145-148)

BIJLAGE II: ANALYSES 4.6 Analyse foto 6

4.21 Analyse foto 21

B

139 4.21.1 Analyse van de foto

Analyse van de foto op basis van Iconische, Indexicale en Symbolische inferenties die de kijker maakt.

INFERENTIES

Iconisch Indexicaal Symbolisch

We herkennen het object links als een dier, namelijk een kip. Het is echter zo groot dat het geen echt maar een nepexemplaar betreft. Ook is de achterzijde van de kip open en is hierin een plant geplaatst. De plek van de foto associëren we naar de werkelijk als een strand. We zien zand op de grond en mensen in zwemkleding op het zand liggen. Een normale situatie van een strand met mensen die liggen te zonnen. Naast de mensen die in zwemkleding op het zand liggen zien we rechts een groep van vier mensen staan, die vergezeld zijn door twee camera’s en standaarden. Een van hen heeft een camera gericht op de grote ‘nep’ kip. Het is een ongewone situatie die wordt afgebeeld. Omdat het niet ‘normaal’ is dat een enorm nagemaakt exemplaar van een kip op een strand staat. Het lijkt erop dat de kip tentoon wordt gesteld op het strand.

We leggen als kijker een causale relatie tussen de vier mensen links en de camera’s dat zij iets aan het opnemen zijn.

De camera’s zijn gericht op de enorme ‘nep’ kip, waaroor bij de kijker het verband ontstaat, dat dit object waarschijnlijk het hoofdonderwerp van de foto is.

Het lijkt of de foto vanaf een verhoging is genomen. Wellicht om het effect van het beeld van een enorme kip te vergroten. Doordat het lijkt alsof de foto van bovenaf is genomen, lijken de mensen die zich rondom het beeld van de kip bevinden ‘klein’. Het beeld van de kip lijkt daardoor wellicht nog groter. De foto beeld een zonnige dag op het strand uit. Op deze foto bevinden zich mensen in

zwemkleding, die in het plaatje passen. De enorme kip (waarin een plant is geplaatst) valt echter niet in het ‘normale’ plaatje. Waarom dit object op het strand is geplaatst wordt uit enkel de foto niet duidelijk. Wel is uit de stand van de mensen en de camera’s op te maken dat het kip-object de aanleiding van de foto is. Het beeld van de kip is te omschrijven als de blikvanger van de foto. Maar waarom, of wat de fotograaf hiermee wil uitbeelding is niet te achterhalen.

Denotatie Connotatie

Essentie: We zien mensen in zwemkleding en een

enorm object dat we herkennen als een beeld van een kip op een strand afgebeeld.

Het lijkt of de foto vanaf een verhoging is genomen. Doordat het lijkt alsof de foto van bovenaf is genomen, lijken de mensen die zich rondom het beeld van de kip bevinden ‘klein’. Het beeld van de kip lijkt daardoor wellicht nog groter.

Subniveaus: Rechts zijn mensen met camera’s te zien

die zich richten tot het beeld van de kip. Het lijkt op een tentoonstelling van het beeld dat op een kip lijkt.

De foto beeld een zonnige dag op het strand uit. Het beeld van de kip is te omschrijven als de blikvanger van de foto.

Aard van interpretatie:

We zien een strand waar zich mensen begeven die liggen te zonnen en een groep mensen met camera’s. Die

camera’s zijn gericht op de blikvanger van de foto, namelijk een enorm beeld van een kip.

Een zonnige dag op een strand, waarbij een nagemaakt beeld van een kip de blinkvanger is. Doordat het lijkt alsof de foto van bovenaf is genomen, lijken de mensen die zich rondom het beeld van de kip bevinden ‘klein’. Het beeld van de kip lijkt daardoor wellicht nog groter.

140 4.21.2 Analyse bijschrift

De inferenties die de kijker maakt op basis van deze tekst in relatie tot de foto. Badplaats, op surrealistische wijze vastgelegd.

SYDNEY. Deze roestvrijstalen kip trekt wel de aandacht. Ze staat op Tamarama Beach, een strand aan de oostkust van Australië vlakbij Sydney, waar journalisten haar van dichtbij bekijken. De hen is een creatie van de Zuid-Koreaanse artiest Yang Tae-Geun en vormt onderdeel van de veertiende editie van ‘Sculpture By The Sea’. De creatie, die 2,5 meter breed, 3 meter hoog en 2,5 meter lang is, moest in stukken worden aangevoerd. Op de strandtentoonstelling zijn behalve de hen nog ruim honderd andere sculpturen te zien, afkomstig uit elf verschillende landen. De tentoonstelling duurt van 28 oktober tot 14 november. Er worden ruim 600.000 bezoekers verwacht. Onze beeldredacteur Sterre Sprengers wijst ons op het standpunt waaruit deze foto is genomen. Er is geen horizon te zien waardoor geen van de elementen op de foto elkaar raken, op de vrouw links van de kip na. Alsof de badgasten er later op zijn geplakt, vult ze aan. Verder weet ze te melden dat de Italiaanse fotograaf Massimo Vitali als een van eerste fotografen badplaatsen op deze surrealistische wijze

fotografeerde.

Co- text Context

Feitelijke identificatie van: Aansturen van:

Iconische inferenties Indexicale inferenties Symbolische

inferenties

Zin 1 Zin 1

1) Deze

roestvrijstalen kip, 2) Waar journalisten haar van dichtbij bekijken.

1) Ze staat op Tamarama Beach, een strand aan de oostkust van Australië vlakbij Sydney.

1) trekt wel de aandacht

Zin 2 Zin 2

1) De hen 1) Is een creatie van de Zuid-Koreaanse artiest Yang

Tae-Geun en vormt onderdeel van de veertiende editie van ‘Sculpture By The Sea’.

Zin 3/4/5/6/7 Zin 3/4/5/6/7

Zin 8 Zin 8

1) Op de vrouw links van de kip na.

1) Er is geen horizon te zien waardoor geen van de elementen op de foto elkaar raken.

Zin 9 Zin 9

1) Alsof de badgasten 1) Er later op zijn geplakt, vult ze aan

Zin 10 Zin 10

Denotatie Connotatie

Een roestvrijstalen kip, die journalisten van dichtbij bekijken, staat op Tamarama Beach, een strand aan de oostkust van Australië vlakbij Sydney.

De kip trekt wel de aandacht en is een creatie van de Zuid-Koreaanse artiest Yang Tae-Geun en vormt onderdeel van de veertiende editie van ‘Sculpture By The Sea’. Er is geen horizon te zien waardoor geen van de elementen op de foto elkaar raken.

141

In document Beeld of Tekst? (pagina 145-148)