• No results found

Analyse foto 22

In document Beeld of Tekst? (pagina 148-154)

BIJLAGE II: ANALYSES 4.6 Analyse foto 6

4.22 Analyse foto 22

142 4.22.1 Analyse van de foto

Analyse van de foto op basis van Iconische, Indexicale en Symbolische inferenties die de kijker maakt.

INFERENTIES

Iconisch Indexicaal Symbolisch

Het eerste dat opvalt op deze foto is een groot kruis. We herkennen dit object aan de vorm en associëren dit naar de werkelijkheid als een kruis. We zien slechts een deel van de vorm van het kruis, omdat dit object omgeven is door vuur en rook (ook indexicaal, maar om een relatie te leggen tussen rook-vuur, moeten we het eerst als zodanig waarnemen). Het kruis staat in brand, is wat we waarnemen. Aan zowel de rechter als de linkerkant van het kruis zijn twee mensen afgebeeld. In totaal dus vier. De plek van de foto lijkt ergens in een park of bos. We zien dat de foto is omringt door bomen en vertalen dit naar de werkelijkheid als een park of bos.

De kleding van de personen: een lang gewaad met puntmaskers, legt een verband voor de kijker naar de Ku Klux Klan. Het enige verschil is de kleur van de kleding, die bij de ku klux klan bekend is als wit.

Onze algemene kennis zegt ons dat zij een racistische groepering zijn. Het kruis, een religieus symbool van het christendom, past in dit geval in het plaatje van het geloof van de ku klux klan.

We leggen als kijker een causale relatie tussen de rook die we boven het kruis zien uitstijgen naar dat het kruis in brand staat. Er is ook een causale relatie aanwezig tussen het kruis en geloof. Het kruis is een bekend symbool van het Christendom.

Daarnaast is er ook een relatie te benoemen tussen het brandende kruis (een kruis gaat samen met geloof) en de stand van de personen (armen gespreid) eromheen. We leggen een relatie naar een ritueel of seance.

De foto lijkt een soort van ritueel uit te beelden, waarvan in eerste instantie de mensen op de foto overeenkomsten vertonen met aanhangers van de ku klux klan. Het kruis staat symbool voor het Christendom.

Zij staan bekend als een racistische groepering, en als men daadwerkelijk een ritueel aan het uit voeren is, is de plek van de foto – een bos/park – enigszins te begrijpen. Namelijk een afgelegen plek.

Wat zij precies op deze foto doen en waarom het kruis in brand staat is niet duidelijk.

In precies het midden van de foto is een groot brandend kruis afgebeeld, waardoor automatisch hier de focus naar uitgaat. Het licht wat het vuur veroorzaakt, geeft als het ware een rode gloed aan de achtergrond van de foto. Waardoor duidelijk is dat de foto is het donker genomen is.

Denotatie Connotatie

Essentie: De plek van de foto is een bos/park.

Mensen staan met armen gespreid om een kruis afgebeeld. De mensen brengen we in verband met de ku klux klan.

Er wordt een ritueel uitgebeeld op een afgelegen plek.

Subniveaus: De stand en positie van de mensen ten

opzichte van het kruis leggen een verband naar een ritueel of seance. Het kruis staat in brand. Ook wordt het kruis in verband gebracht als symbool voor het christendom en

In precies het midden van de foto is een groot brandend kruis afgebeeld, waardoor automatisch hier de focus naar uitgaat. Het licht wat het vuur veroorzaakt, geeft als het ware een rode gloed aan de achtergrond van de foto. Waardoor duidelijk is dat de foto is het donker genomen is.

Aard van interpretatie:

We zien een brandend kuis met mensen eromheen die een soort van ritueel lijken uit te oefenen. De personen worden waargenomen als

aanhangers/leden van de ku klux klan. De plek van de foto is ergens in een bos/park.

Een ritueel wordt uitgebeeld op een afgelegen plek. In precies het midden van de foto is een groot brandend kruis afgebeeld, waardoor automatisch hier de focus naar uitgaat. Het licht wat het vuur veroorzaakt, geeft als het ware een rode gloed aan de achtergrond van de foto. Waardoor duidelijk is dat de foto is het donker genomen is.

143 4.22.2 Analyse bijschrift

De inferenties die de kijker maakt op basis van deze tekst in relatie tot de foto. Afrekenen met het negatieve imago

WARRENVILLE. Leden van de Ku Klux Klan (KKK) houden een rituele verbrandingsceremonie in Warrenville, een Amerikaanse plaats in South Carolina. Het bijna vijf meter hoge brandende kruis is verpakt is met kerosine besprenkelde katoenen lakens en jutten zakken. De ceremonie is de eerste openbare in vijftig jaar. Het schouwspel vertegenwoordigt volgens de Klan geen haat en intimidatie, maar moet worden gezien als ritueel. Onder de Ku Klux Klan vallen verschillende geheime ‘blanke’ genootschappen in de Verenigde Staten, die bekend staan om racistisch geweld. “we begrijpen dat als je KKK hoort, dat je denkt aan racisme en haat”, zegt KKK-voorman Duwayne Johnson tegen het Amerikaanse dagblad The Augusta Chronicle. “Maar wij geloven niet in haat, dit is strikt ritueel”. Johnsons groepering, de ‘Onzichtbare Ridders’, is een nieuwe afdeling binnen de KKK die wil afrekenen met het negatieve imago van haat en geweld. In totaal kent de groepering al 922 leden, verdeeld over negen Amerikaanse staten. De organisatie roept op tot de bescherming van de Amerikaanse waarden en bepleit het weren van illegale immigranten op de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Co- text Context

Feitelijke identificatie van: Aansturen van:

Iconische inferenties Indexicale inferenties Symbolische

inferenties Zin 1 Zin 1 1) Leden van de Ku Klux Klan (KKK) 1) Houden een verbrandingsceremonie, 2) In Warrenville, een Amerikaanse plaats in South Carolina. 1) Ritueel Zin 2 Zin 2

1) Het bijna vijf meter hoge brandende kruis

1) Is verpakt is met kerosine besprenkelde katoenen lakens en jutten zakken.

Zin 3 Zin 3

1) De ceremonie 1) Is de eerste openbare in vijftig jaar.

Zin 4/5/6/7 Zin 4/5/6/7

1) Het schouwspel moet worden gezien als een ritueel, 2) Onder de Ku Klux Klan vallen verschillende geheime ‘blanke’ genootschappen in de Verenigde Staten, die bekend staan om racistisch geweld.

Zin 8/9/10 Zin 8/9/10

Denotatie Connotatie

Leden van de Ku Klux Klan (KKK), houden met een bijna vijf meter hoog brandend kruis een verbrandingsceremonie in Warrenville, een Amerikaanse plaats in South Carolina.

Het kruis is verpakt met kerosine besprenkelde katoenen lakens en jutten zakken. Het is de eerste openbare ceremonie in vijftig jaar. Het schouwspel moet worden gezien als een ritueel en niet als haat. Onder de Ku Klux Klan vallen verschillende geheime ‘blanke’ genootschappen in de Verenigde Staten, die bekend staan om racistisch geweld.

144 4.23 Analyse foto 23

145 4.23.1 Analyse van de foto

Analyse van de foto op basis van Iconische, Indexicale en Symbolische inferenties die de kijker maakt.

INFERENTIES

Iconisch Indexicaal Symbolisch

Op deze foto zijn slechts twee dingen waar te nemen. Ten eerste zien we persoon, die we herkennen als een man die ligt. Hij ligt op een bed, wat we herkennen doordat een persoon erop ligt, een kussen te zien is, hij onder dekens ligt en rechts de zijkant van wat wij herkennen als een bed zien. De zijkant van een bed is niet zoals de zijkant van een bed thuis. Het is een stalen stang die omhoog geschoven is. We associëren dit met een

ziekenhuisbed. De plek van de foto vertalen we dan naar de werkelijkheid als een ziekenhuis. Ook de kleding van de man bevestigt dit idee. We

associëren het blauwe pak als een ziekenhuis pyjama. (Ook kan met natuurlijk thuis verzorgd worden, maar in dit geval is de bevinding van een ziekenhuis de eerste die de kijker maakt).

We leggen als kijker een causale relatie tussen de positie van de man, de kleding van de man en de omgeving waarin hij zich bevindt. Dit brengt het verband met zich mee dat we een zieke man in een ziekenhuis zien afgebeeld. Een ‘zieke man’ komt voort uit de causale relatie dat hij in een bed ligt die we herkennen als een ziekenhuisbed, en een blauw pak aan heeft (wat we associëren met een ziekenhuispyjama). Zijn gezichtsuitdrukking is

nietszeggend, oftewel hij staart voor zich uit.

De foto symboliseert een man die op een bed ligt. Waarschijnlijk is hij ziek en is de foto genomen in een ziekenhuis. Omdat het niet ‘normaal’ is om foto’s van zieke mensen in een dagblad te plaatsen, is het aannemelijk dat de persoon die afgebeeld is een bekend persoon is. Maar wie is op het eerste gezicht niet af te leiden uit de foto. Wat opvalt aan de belichting van de foto, is dat het lijkt of er een lichtval op de man is geplaatst. Een soort van spotlight. Dit is vooral

waarneembaar omdat op de voorgrond en de achtergrond een schaduw te zien is.

Denotatie Connotatie

Essentie: Een man die onder dekens op een bed

ligt zien we afgebeeld. Zijn kleding lijkt op een ziekenhuis pyjama. De plek is aannemelijk een ziekenhuis te zijn.

Wellicht is het een bekend persoon, omdat het niet ‘normaal’ is frequent foto’s van zieke (onbekende) mensen in een Dagblad te plaatsen.

Subniveaus: De man is waarschijnlijk ziek Wat opvalt aan de belichting van de foto, is dat het lijkt of

er een lichtval op de man is geplaatst. Een soort van spotlight. Dit is vooral waarneembaar omdat op de voorgrond en de achtergrond een schaduw te zien is.

Aard van interpretatie:

We zien een naar schijnt zieke man in een ziekenhuis afgebeeld.

De man op de foto zou een bekend persoon kunnen zijn. De belichting van de foto is bijzonder, omdat het lijkt of er een spotlight op de man is gericht.

146 4.23.2 Analyse bijschrift

De inferenties die de kijker maakt op basis van deze tekst in relatie tot de foto. Terug in de media: Ariel Sharon

TEL AVIV. Griezelig echt is ‘ie. In de kunstgalerie Kishon te Tel Aviv wordt deze week een

levensgroot model van de voormalige Israëlische premier Ariel Sharon onthuld. Hij ligt in coma in een ziekenhuisbed, in een blauwe pyjama en met zijn ogen open. Ook is hij aangesloten op een infuus. Een motortje zorgt ervoor dat het net lijkt alsof hij ademhaalt. Mensen kunnen straks alleen in kleine groepjes van twee a drie man een ziekenbezoek brengen aan Sharon. Want hij heeft rust nodig. De Israëlische kunstenaar Noam Braslavsky wilde met dit kunstwerk de politieke traagheid van de Joodse staat tonen, zo zegt hij tegen het Franse persbureau AFP. En hij wil Sharon op deze manier weer terug in het nieuws brengen. Op 4 januari 2006 werd Ariel Sharon namelijk getroffen door een zware beroerte. Hij raakte in een coma en liet een politiek vacuüm achter. Tijdens zijn premierschap was Sharon begonnen aan de terugtrekking van alle Joodse kolonisten uit de Gazastrook, na 38 jaar bezetting. Toch heeft de terugtrekking de situatie in Gaza nauwelijks verbeterd. Aan het eind van 2008 lanceerde Israel een verwoestend 22-daags offensief in Gaza, waarbij 1.400 Palestijnen en dertien Israëliërs omkwamen. De nieuwe vredesonderhandelingen die zes weken geleden

begonnen, zijn inmiddels vastgelopen door een geschil over de bouw van Israëlische nederzettingen in de westelijke Jordaanoever, die nog steeds bezet is.

Co- text Context

Feitelijke identificatie van: Aansturen van:

Iconische inferenties Indexicale inferenties Symbolische

inferenties

Zin 1 Zin 1

1) Griezelig echt is ‘ie.

Zin 2 Zin 2

1) Ariel Sharon 1) In de kunstgalerie Kishon te Tel Aviv, 2) De voormalige Israëlische premier

2) Wordt deze week een levensgroot model onthuld.

Zin 3 Zin 3

1) Hij ligt in een ziekenhuisbed, 2) In een blauwe pyjama, 3) Met zijn ogen open.

1) In coma

Zin 4/5/6/7 Zin 4/5/6/7

1) Hij aangesloten op een infuus, 2) Een motortje simuleert de ademhaling, 3) Mensen kunnen in kleine groepjes een ziekenbezoek brengen aan Sharon.

Zin 8/9/10/11 Zin 8/9/10/11

1) Het kunstwerk is van de Israëlische kunstenaar Noam Braslavsky, 2) Hij wil hiermee de politieke traagheid van de Joodse staat tonen, 3) En hij wil Sharon op deze manier weer terug in het nieuws brengen.

Zin 12/13/14/15 Zin 12/13/14/15

Denotatie Connotatie

De voormalige Israëlische premier

Ariel Sharon ligt in een ziekenhuisbed, in een blauwe pyjama, met zijn ogen open, in de kunstgalerie Kishon te Tel Aviv.

Hij oogt griezelig en wordt deze week onthuld. Het kunstwerk is van de Israëlische kunstenaar Noam Braslavsky. Hij wil hiermee de politieke traagheid van de Joodse staat tonen en Sharon op deze manier weer terug in het nieuws brengen.

147

In document Beeld of Tekst? (pagina 148-154)