• No results found

Analyse foto 31

In document Beeld of Tekst? (pagina 177-181)

BIJLAGE II: ANALYSES 4.6 Analyse foto 6

4.31 Analyse foto 31

171 4.31.1 Analyse van de foto

Analyse van de foto op basis van Iconische, Indexicale en Symbolische inferenties die de kijker maakt.

INFERENTIES

Iconisch Indexicaal Symbolisch

Deze foto is hoogst waarschijnlijk genomen in een bos. We

herkennen bomen die dicht op elkaar staan en associëren dit naar de werkelijkheid als een bos. Tussen deze bomen is een object waar te nemen. Op basis van kleur en structuur identificeren we het materiaal van het object als plastic. Op basis van algemene kennis associëren we het met

vuilniszakken

We leggen als kijker een causale relatie tussen het plastic materiaal en de vorm van het object, dat het een soort van tent is. Tussen het plastic materiaal door zien we verscheidene takken omhoog en opzij steken, die voor de kijker een verband leggen naar een tentconstructie. Het is weliswaar geen tent zoals we die kennen, maar meer een geïmproviseerde tent van plastic zeilen en takken.

Slecht een object – dat lijkt op een soort tentconstructie – zien we afgebeeld. De foto van dit object dat midden in een bos staat afgebeeld, symboliseert eenzaamheid. Een bos is een afgelegen plek en de

tentconstructie staat niet gezellig op een camping maar helemaal alleen in het bos. Althans dat is wat de fotograaf ons laat zien.

Denotatie Connotatie

Essentie: Een plastic object, omgeven door

bomen. De plek is aannemelijk een bos

Er wordt een soort tentconstructie midden in een bos (een afgelegen plek) afgebeeld.

Subniveaus: Het object is waar te nemen als een

soort geïmproviseerde tentconstructie

De foto van dit object dat midden in een bos staat afgebeeld, symboliseert eenzaamheid.

Aard van interpretatie:

We zien een geïmproviseerde tent in een bos.

Er wordt een soort tentconstructie midden in een bos (een afgelegen plek) afgebeeld. De foto van dit object dat midden in een bos staat afgebeeld, symboliseert eenzaamheid.

172 4.31.2 Analyse bijschrift

De inferenties die de kijker maakt op basis van deze tekst in relatie tot de foto. Mensen blijven menselijk in een onmenselijke situatie.

CALAIS. Dekens die netjes opgevouwen op bed liggen en jassen die keurig zijn opgehangen. Dat viel fotograaf Henk Wildschut het meeste op aan de hutjes van illegale immigranten. De

‘huiselijkheid’. Ondanks het besef dat elke dag de laatste zou kunnen zijn. Wildschut besloot een fotodocumentaire te maken van de onderkomens, als symbool voor de illegaliteit en om een beeld te schetsen van wat het betekent om buitengesloten te worden. In 2005 bezocht wildschut voor het eerst de mannen die de sprong naar illegaliteit waagden om hun families te onderhouden. In grote doorgangskampen, zoals het kamp bij Calais waar bovenstaand hutje deel uitmaakt, wachtten zij geduldig op een kans om ‘de grote oversteek’ naar Groot Brittannië te maken, het land dat werd beschouwd als het beloofde land voor de illegale arbeider. Tussen de bomen achter een villawijk van de Franse kustplaats trof hij overal kleurrijke hutjes aan, gemaakt van dekens, kleding en afval, zorgvuldig aan elkaar geknoopt met stukjes touw en tape. De ‘jungle’, zoals de illegalen het stukje bos noemden, was grofweg ingedeeld in drie sectoren: het Afrikaanse deel, het Indiase deel en het Pakistaans-Afghaanse deel. ’s Nachts rivaliseerden die groepen om een geschikte vrachtwagen te vinden waarin – of waaronder – zij stiekem mee konden reizen naar het Britse vasteland. Tijdens zijn laatste bezoek aan het illegale kamp bij Calais afgelopen september merkte Wildschut op dat er bijna niemand meer is. De paar Afghaanse jongens die er nog waren vertelden dat de situatie uitzichtloos was geworden. De politie ‘bezocht’ de kampen meerdere malen per dag. Ze zouden de

overgebleven mensen uit hun slaap houden en opjagen, net zolang totdat ze het zouden opgeven. Met als gevolg dat het probleem zich heeft verplaatst naar de haven van Duinkerken, waar nieuwe kampen zijn ontstaan.

Co- text Context

Feitelijke identificatie van: Aansturen van:

Iconische inferenties Indexicale inferenties Symbolische inferenties

Zin 1 Zin 1

1) Dekens die netjes opgevouwen op bed liggen en jassen die keurig zijn opgehangen.

Zin 2 Zin 2

1) De hutjes 1) Van illegale immigranten

1) Dat viel fotograaf Henk Wildschut het meeste op.

Zin 3/4/5/6 Zin 3/4/5/6

1) Wildschut besloot een fotodocumentaire te maken van de onderkomens, als symbool voor de illegaliteit en om een beeld te schetsen van wat het betekent om buitengesloten te worden.

Zin 7 Zin 7

1) Kamp, 2) Bovenstaand hutje deel uitmaakt

1) Bij Calais 1) In grote doorgangskampen, wachtten zij geduldig op een kans om ‘de grote oversteek’ naar Groot Brittannië te maken.

Zin 8 Zin 8

1) Tussen de bomen, 2) Kleurrijke hutjes aan, gemaakt van dekens, kleding en afval, zorgvuldig aan elkaar geknoopt met stukjes touw en tape

1) Achter een villawijk van de Franse kustplaats

173

Zin 9 Zin 9/10

.

Zin 11/12/13/14/15 Zin 11/12/13/14/15

1) Tijdens zijn laatste bezoek aan het illegale kamp bij Calais afgelopen september merkte Wildschut op dat er bijna niemand meer is, 2) De paar Afghaanse jongens die er nog waren vertelden dat de situatie uitzichtloos was geworden.

Denotatie Connotatie

Een kamp met kleurrijke hutjes, gemaakt van dekens, kleding en afval, zorgvuldig aan elkaar geknoopt met stukjes touw en tape van illegale immigranten. Tussen de bomen, achter een villawijk in de Franse kustplaats Calais.

Fotograaf Henk Wildschut besloot een

fotodocumentaire te maken van de onderkomens, als symbool voor de illegaliteit en om een beeld te schetsen van wat het betekent om buitengesloten te worden. In grote doorgangskampen, wachtten zij geduldig op een kans om ‘de grote oversteek’ naar Groot Brittannië te maken. Tegenwoordig is er bijna niemand meer is.

174

In document Beeld of Tekst? (pagina 177-181)