• No results found

Analyse foto 24

In document Beeld of Tekst? (pagina 154-158)

BIJLAGE II: ANALYSES 4.6 Analyse foto 6

4.24 Analyse foto 24

148 4.24.1 Analyse van de foto

Analyse van de foto op basis van Iconische, Indexicale en Symbolische inferenties die de kijker maakt.

INFERENTIES

Iconisch Indexicaal Symbolisch

Op de foto zijn vijf mannen afgebeeld. Op basis van de volgende kenmerken (uniform, helmen, geweren, en

beschermingsvesten) van de mannen, is de kijker in staat meer betekenis aan hen te geven. We maken een associatie tussen de mannen en de genoemde kenmerken, namelijk het zijn militairen/soldaten. De man links ligt onderuit tegen een muur aangeleund, met een gezichtsuitdrukking die we

identificeren als vermoeid.

De plek van de foto kan overal zijn. Het enige wat we zien is dat een aantal van de militairen onderuitgezakt tegen een muur aan zitten.

We leggen een causale relatie naar een gebeurtenis tijdens de foto:

gevechten/oorlog. Militairen voeren gevechten en gevechten worden gevoerd tijdens een oorlog. Op deze manier is het mogelijk een relatie te leggen tussen het gebeuren dat we zien afgebeeld (militairen die vechten in een oorlog) en de plek van de foto. De foto is afkomstig uit 2010, en de meest bekende en omstreden oorlog van dat moment is de oorlog in Afghanistan. Maar dat is slechts een aanname.

Het lijkt of de mannen zich aan het verschuilen zijn, omdat ze zich tegen (of achter) een muur bevinden. Ook kan het natuurlijk zijn dat ze een break ingelast hebben of een strategie bedenken etc. Wel is het aannemelijk dat de foto een beeld van de oorlog in Afghanistan wil uitbeelden. De man links op de foto trekt de meeste aandacht, omdat de twee mannen die om hem heen zitten hun blikken op hem richten. De foto is vanuit een dusdanig standpunt genomen, dat beide gezichten van de mannen te zien zijn en dus duidelijk is dat zij beiden naar de man link is beeld kijken. Het is geen vrolijk beeld, de mannen lijken eerder bezorgd of

terneergeslagen naar hun collega te kijken. Waardoor de inferentie ontstaat dat hij gewond tijdens een gevecht dat zojuist heeft plaatsgevonden en daar van aan het bijkomen is.

Denotatie Connotatie

Essentie: We zien militairen in uniform, met

geweren en beschermingsvesten

De man links op de foto trekt de meeste aandacht, omdat de twee mannen die om hem heen zitten hun blikken op hem richten. Het is geen vrolijk beeld, maar de mannen lijken eerder bezorgd of terneergeslagen naar hun collega te kijken.

Subniveaus: De locatie is aannemelijk een gebied

waar oorlog gevoerd wordt. De plek is in eerste instantie te identificeren als een beeld van de oorlog in Afghanistan.

Het lijkt alsof de militairen zich verschuilen voor de vijand, of aan het bijkomen zijn van een gevecht dat zojuist heeft plaatsgevonden.

Aard van interpretatie:

Aannemelijk zien we een beeld van militairen tijdens de oorlog in Afghanistan.

De man links op de foto trekt de meeste aandacht, omdat de twee mannen die om hem heen zitten hun blikken op hem richten. Het is geen vrolijk beeld, maar de mannen lijken eerder bezorgd of terneergeslagen naar hun collega te kijken.

Het lijkt alsof de militairen zich verschuilen voor de vijand.

149 4.24.2 Analyse bijschrift

De inferenties die de kijker maakt op basis van deze tekst in relatie tot de foto. De zorgen van een militair.

NABUK. Ze zijn erop getraind, het Amerikaanse eerste bataljon van de Alpha-compagnie, gelegerd in Afghanistan. Een paar momenten geleden werden ze nog door rebellen aangevallen met

raketaangedreven granaten. Nu rusten ze uit tegen een muurtje nabij Nabuk in de Afghaanse provincie Helmand. Geen gewonden, maar ze worden nog wel even gecontroleerd op een eventuele hersenschudding. Maar militaire acties laten hun sporen na, training of geen training. Militairen kunnen gewond raken, maar ook zwaar getraumatiseerd. Tussen 2002 en 2009 werd 14 procent van alle Amerikaanse troepen in Afghanistan en Irak terug naar huis gestuurd wegens psychisch

problemen, zo hebben verscheidene media deze week bekendgemaakt. Maar, zo stellen deskundigen, dat is nog maar het topje van de ijsberg, want vaak beginnen depressies en stoornissen, zoals het posttraumatisch stress-syndroom (ptss), pas wanneer militairen al lang en breed weer thuis zitten. Met als gevolg dat het Amerikaanse ministerie van Defensie zich geen raad weet met het enorme aantal zelfmoorden onder de troepen. Ruim 1.100 militairen beroofden zichzelf tussen 2005 en 2009 van het leven, zo meldt defensie. Deze week introduceert het ministerie dan ook een groot preventieprogramma, Shoulder to Shoulder, waarin het Amerikaanse leger de

terugkerende troepen uit oorlogsgebieden op een betere manier moet gaan opvangen, zo schrijft de website defensie.gov. En onderzoekers proberen een preventieve training te ontwikkelen waardoor militairen ook na traumatische ervaringen toch mentaal gezond blijven.

Co- text Context

Feitelijke identificatie van: Aansturen van:

Iconische inferenties Indexicale inferenties Symbolische

inferenties

Zin 1 Zin 1

1) Amerikaanse eerste bataljon van de

Alpha-compagnie.

1) Gelegerd in Afghanistan.

1) Ze zijn erop getraind.

Zin 2 Zin 2

1) Een paar momenten geleden werden ze nog door rebellen aangevallen met raketaangedreven granaten.

Zin 3 Zin 3

1) Rusten uit tegen een muurtje

1) Nabij Nabuk in de Afghaanse provincie Helmand.

Zin 4/5/6/7 Zin 4/5/6/7

1) Geen gewonden, maar wel controle op een eventuele hersenschudding.

150

Zin 8/9/10 Zin 8/9/10

Zin 11/12 Zin 11/12

1) Deze week introduceert het ministerie een groot preventieprogramma, Shoulder to Shoulder, waarin het Amerikaanse leger de terugkerende troepen uit oorlogsgebieden op een betere manier moet gaan opvangen.

Denotatie Connotatie

Het Amerikaanse eerste bataljon van de Alpha-compagnie, gelegerd in Afghanistan. Rusten uit tegen een muurtje, nabij Nabuk in de Afghaanse provincie Helmand.

Ze werden net nog door rebellen aangevallen met raketaangedreven granaten. Geen gewonden, maar wel controle op een eventuele hersenschudding. Militaire acties laten hun sporen na. Deze week introduceert het ministerie een groot

preventieprogramma, Shoulder to Shoulder, waarin het Amerikaanse leger de terugkerende troepen uit oorlogsgebieden op een betere manier moet gaan opvangen.

151

In document Beeld of Tekst? (pagina 154-158)