• No results found

Analyse foto 34

In document Beeld of Tekst? (pagina 187-190)

BIJLAGE II: ANALYSES 4.6 Analyse foto 6

4.34 Analyse foto 34

181 4.34.1 Analyse van de foto

Analyse van de foto op basis van Iconische, Indexicale en Symbolische inferenties die de kijker maakt.

INFERENTIES

Iconisch Indexicaal Symbolisch

Het eerste wat op valt in deze foto is de enorme boom in het midden van de foto en een auto die op de top van de boom is geplaatst. We herkennen de boom als een dennenboom. In de top van de boom is een auto geplaatst. Een auto hoort zich op de weg te bevinden en niet in de top van een boom, waardoor er een ongewone situatie ontstaat. Wat ook bijzonder is aan deze foto is dat de boom door middel van touwen recht wordt gehouden. Normaal gesproken staat een boom – of een

dennenboom in dit geval – zonder touwen of dergelijke in de natuur. Op de achtergrond zien we gebouwen of huizen/boerderijen. De grond is bezaaid met sneeuw. De plek is dus ergens buiten in de buurt van de bewoonde wereld.

We leggen als kijker een causale relatie tussen de dennenboom en de sneeuw, naar kerst. Met kerst zet men zo’n soort boom in de kamer en tuigt deze op, we noemen dit dan een kerstboom. Op de foto is de boom ook opgetuigd alleen dan met een auto. De auto is er door mensen of door een grote kracht bovenop geplaatst, zoals een tornado. Maar doordat de boom recht wordt gehouden door een touwconstructie is het aannemelijker dat de auto er bewust bovenop is geplaatst.

De fotograaf geeft duidelijk aan wat het hoofdonderwerp van de foto is: een dennenboom met een

personenwagen als piek. Dit komt omdat we het begin waar de dennenboom uit de grond komt, tot aan het hoogste punt van de voorkant van de auto uitgebeeld is. Alle elementen op de foto die zich daaromheen bevinden vallen in het niet, omdat ze ‘kleiner’ zijn. Er is echt ingezoomd op de dennenboom. De foto infereert naar kerst. De dennenboom, en het gegeven dat deze min of meer is opgetuigt en de sneeuw doet de kijker denken aan kerst. Maar het is geen normale situatie van een kerstboom, waardoor er waarschijnlijk ook juist een foto van is gemaakt. Hoe en waarom is niet geheel duidelijk voor de kijker. Het is voornamelijk een grappige foto.

Denotatie Connotatie

Essentie: Een dennenboom met een auto die

op de top van de boom is geplaatst. De omgeving is in de buitenlucht, maar geen afgezonderde plek, omdat er gebouwen/huizen op de achtergrond staan

De fotograaf geeft duidelijk aan wat het

hoofdonderwerp van de foto is: een dennenboom met een personenwagen als piek. Een

humoristische versie van het optuigen van een kerstboom.

Subniveaus: Het doet denken aan kerst.

Vanwege de touwconstructie rondom de boom, lijkt de auto bewust op de top te zijn geplaatst.

Alle elementen op de foto die zich om de

dennenboom bevinden vallen in het niet, omdat ze ‘kleiner’ zijn. De foto infereert naar kerst. De dennenboom, en het gegeven dat deze min of meer is opgetuigt en de sneeuw doet de kijker denken aan kerst.

Aard van interpretatie:

We zien een auto die op de top van een dennenboom is geplaatst, waarbij touwen de boom recht houden. Op de achtergrond zijn gebouwen/huizen te zien.

Een humoristische versie van het optuigen van een kerstboom. Waarbij de fotograaf duidelijk aangeeft wat het hoofdonderwerp van de foto is – een dennenboom met een personenwagen als piek.

182 4.34.2 Analyse bijschrift

De inferenties die de kijker maakt op basis van deze tekst in relatie tot de foto. Kat-en-muisspel op het platteland.

BOERHAAR. Ja, je ziet het goed. Een auto als piek op een kerstboom. Het is op het Boerhaarse platteland, ten zuiden van Zwolle. Het betreft een actie van de Katholieke Plattelandsjongeren (KPJ) van Boerhaar, die op deze manier aandacht vragen voor hun jaarlijkse autorodeo. Door een auto elk jaar op de meest onmogelijke plekken neer te zetten proberen ze zo veel mogelijk in de (regionale) kranten te komen. Die wagens mogen daar natuurlijk niet blijven staan en moeten op last van de politie worden verwijderd, zegt woordvoerder van KPJ Boerhaar Sander Slinkman. “Het is de

afgelopen jaren een soort kat-en-muisspel geworden. De burgemeester zei een paar weken geleden nog dat hij benieuwd was waar dit jaar weer een voertuig naar beneden moest worden gehaald”. Vorig jaar had de stichting een auto op een paal gezet, met daarop weer een steigerpaal van zes meter waarop een ooievaarsnest rustte. En die zijn beschermd, zegt Slinkman. “Dus die mocht niet worden weggehaald en kon lang blijven staan. Daar hebben we veel publiciteit mee gehaald”. Hoe ze de auto op de boom hebben gekregen zegt Slinkman liever niet. “Hoe meer informatie bij de politie terechtkomt, hoe makkelijker het wordt om na te gaan wie het hebben gedaan”, zegt hij. “Dan moeten we de verwijdering van die wagens betalen. Dat geld hebben we niet”. En dat alles voor de autorodeo, die volgend jaar op 17 april wordt gehouden. Ze beginnen zo vroeg met hun ‘campagne’ omdat mensen zich moeten inschrijven voor de wedstrijd. Inschrijvingsdata worden nog

bekendgemaakt. De rodeo houdt in dat auto’s op een veld van 40 bij 40 meter elkaar in een greppel proberen te duwen.

Co- text Context

Feitelijke identificatie van: Aansturen van:

Iconische inferenties Indexicale inferenties Symbolische inferenties

Zin 1 Zin 1

1) Ja, je ziet het goed.

Zin 2 Zin 2

1) Een auto, Op een kerstboom (ook indexicaal).

1) Als piek, 2) kerstboom

Zin 3 Zin 3

1) Het is op het Boerhaarse platteland, ten zuiden van Zwolle.

Zin 4/5/6/7/8 Zin 4/5/6/7/8

1) Het betreft een actie van de Katholieke

Plattelandsjongeren (KPJ) van Boerhaar, die op deze manier aandacht vragen voor hun jaarlijkse autorodeo, 2) Elk jaar wordt er op de meest onmogelijke plekken een auto neergezet voor publiciteit.

Zin 9/10/11/12/13/14/15/16 Zin 9/10/11/12/13/14/15/16

Zin 17/18/19/20 Zin 17/18/19/20

1) De rodeo houdt in dat auto’s op een veld van 40 bij 40 meter elkaar in een greppel proberen te duwen.

Denotatie Connotatie

Een auto als piek op een kerstboom op het Boerhaarse platteland, ten zuiden van Zwolle.

Het betreft een actie van de Katholieke Plattelandsjongeren (KPJ) van Boerhaar, die op deze manier aandacht vragen voor hun jaarlijkse autorodeo. Elk jaar wordt er op de meest onmogelijke plekken een auto neergezet voor publiciteit. De rodeo houdt in dat auto’s op een veld van 40 bij 40 meter elkaar in een greppel proberen te duwen.

183

In document Beeld of Tekst? (pagina 187-190)