• No results found

Analyse foto 10

In document Beeld of Tekst? (pagina 107-113)

BIJLAGE II: ANALYSES 4.6 Analyse foto 6

4.10 Analyse foto 10

101 4.10.1 Analyse van de foto

Analyse van de foto op basis van Iconische, Indexicale en Symbolische inferenties die de kijker maakt.

INFERENTIES

Iconisch Indexicaal Symbolisch

De kijker infereert op basis van de kruizen die in de hele foto zijn waar te nemen dat de plek van de foto een kerkhof is. Ook de bloemen in samenwerking met de kruizen infereren naar een kerkhof. Echter wijkt deze gewaarwording af van de normale situatie die wij als een kerkhof benoemen. Dit komt omdat er niet alleen kruizen maar ook gebouwen (huisjes), een weg en brokstukken te zien zijn.

Deze elementen horen niet samen in deze situatie afgebeeld te zijn.

De elementen: kruizen brokstukken, puin en

gebouwen her en der enerzijds en het grote aantal bezoekers maken een causale referentie naar een gebeurtenis. Welke gebeurtenis is echter niet geheel duidelijk.

De vele mensen die we op de foto zien, geven een bepaald beeld van chaos. Het

landschap en de conditie van het kerkhof/gebouwen/puin maken voor de kijker een causale referenties dat de foto niet in Nederland genomen is.

De foto is van bovenaf een heuvel genomen, waardoor het beeld eerst het dal in gaat en daarna weer omhoog een andere heuvel op. Één vrouw die op de voorgrond, precies in het middel te zien is, valt gelijk op voor de kijker. We zien haar een bloemetje leggen. Op de achtergrond zijn veel andere mensen te zien, waarvan een aantal ook een bloemetje bij zich dragen. De vrouw symboliseert als het ware de situatie op de achtergrond. Doordat we haar duidelijk in beeld zien en zien wat zij aan het doen is, relateren we dit naar de mensen op de achtergrond. De foto in zijn geheel symboliseert daarom een gebeuren: Veel mensen die tegelijkertijd aanwezig zijn op een kerkhof en bloemen leggen.

Waarom is helaas niet af te leiden uit de foto. De betekenis die de foto wil uitdragen is daarom niet geheel duidelijk. Misschien is het dodenherdenking? Of misschien zijn de slachtoffers in een zelfde periode begraven en worden ze nu herdacht door nabestaanden?

Denotatie Connotatie

Essentie: Kruizen / bloemen-> plaats is een

kerkhof. kruizen brokstukken, puin en gebouwen -> gebeurtenis.

Symboliseert een gebeurtenis

Subniveaus: Wijkt af van normale

situatie/omgeving van een kerkhof zoals we die kennen. Indruk van Chaos. Foto is niet in Nederland genomen.

De foto is van boven op een heuvel genomen, waarbij één vrouw op de voorgrond de aandacht trekt. Hetgeen wat zij aan het doen is – een bloemetje leggen te midden van vele kruizen – relateren we naar de achtergrond van de foto en de vele mensen die we daar zien.

Aard van interpretatie:

We zien een kerkhof dat afwijkt van de normale situatie/omgeving van een kerkhof zoals we die kennen, doordat de kruizen zijn omringt door brokstukken, puin en gebouwen. Deze refereren naar een

gebeurtenis. De omgeving maakt een indruk van chaos.

Symboliseert een gebeurtenis, waarbij één vrouw op de voorgrond de aandacht trekt. Hetgeen wat zij aan het doen is – een bloemetje leggen te midden van vele kruizen – relateren we naar de

achtergrond van de foto en de vele mensen die we daar zien. We denken dan aan een ritueel dat bekend is: een bloemetje leggen op het kerkhof van iemand die we lief hebben gehad.

102 Op deze foto is de omgeving of situatie van het afgebeelde voor de kijker op basis van

iconische inferenties te herkennen als een kerkhof. Kruizen in deze vorm, die in de grond geplaatst zijn en bloemen die erbij worden gelegd, zeggen de kijker op basis van algemene kennis dat het niets anders dan een kerkhof kan voorstellen. Toch wijkt deze omgeving af van de ‘normale’ situatie/omgeving die we kennen van een kerkhof. Een kerkhof is een rustplaats en kennen we als een rustige, serene plek. In de foto zien we dat de kruizen zijn omgeven door brokstukken, puin en gebouwen. Deze horen naar ons inzicht niet op een kerkhof plaats en refereren daarom waarschijnlijk naar een gebeurtenis. Dit gevoel wordt versterkt door de causale relatie die dit teweeg brengt die leidt tot de indexicale inferentie van chaos (veel mensen – puin etc.). Maar waarom er zoveel mensen op dit kerkhof zijn is niet duidelijk. Wel is er het idee dat een gebeurtenis heeft plaatsgevonden die dit tot gevolg heeft. Ook is op basis van de afwijkende situatie van een kerkhof, met hoe wij deze kennen en het landschap te infereren dat de foto niet in Nederland genomen is. Maar waarom deze foto genomen is, met welk doel, wat het wil uitbeelden is uit enkel de foto niet te herleiden. We zijn als kijker in staat de elementen en de plaats van de foto met behulp van iconische, indexicale en symbolische inferenties te benoemen. Ook geven deze inferenties de kijker het gevoel dat er een gebeurtenis heeft plaatsgevonden op de plek van de foto. De foto straalt chaos uit door de vele mensen en de brok/puinstukken die her en der tussen de kruizen liggen. De omgeving van het kerkhof wijkt door het landschap en de elementen af van de situatie/omgeving die wij kennen als een kerkhof. We nemen daarom aan dat de foto niet in Nederland is genomen. Maar wat deze gebeurtenis is, of wat de fotograaf de kijker met deze foto wil vertellen is uit enkel de foto niet op te maken.

103 4.10.2 Analyse bijschrift

De inferenties die de kijker maakt op basis van deze tekst in relatie tot de foto.

NUEVA ESPERANZA. De enorme begraafplaats van het dorp Nueva Esperanza, ten zuiden van de Peruaanse hoofdstad Lima, lijkt met Allerzielen wel een markt. Tijdens deze jaarlijkse dag om de doden te eren (2 november) brachten gisteren duizenden Peruanen een bezoek aan het kerkhof. Alleen op die dag zijn er op de begraafplaats bloemenverkopers, wordt er muziek gemaakt en kun je er lokale gerechten eten, zoals gegrilde cavia. Met Allerzielen is het kerkhof voor één dag rijk aan tradities. Op deze begraafplaats van de armen tref je geen groene graszoden aan, geen vijvers met witte zwanen of grote mausolea, zoals de oude, statige kerkhoven in Lima. De doden worden hier op willekeurige plekken begraven en alleen de iets welvarender families kunnen zich een betonnen plaat veroorloven. De personen op de foto hierboven zijn niet door de fotografen geïdentificeerd. Maar in de Peruaanse krant El Diario stond afgelopen maandag een verhaal over Mayta Roberto uit Puno die met zijn familie een bezoek bracht aan het graf van de grootvader. Ze plaatsten vruchten, snoep en speciale cake op zijn graf. “Tijdens de eerste drie jaar van de dood moet je de overledene eren”. Zei Roberto tegen de krant. De familie heeft daarom een ‘rezador’ laten komen. Dat is iemand die van het bidden tot God voor de rust van de overledene zijn beroep heeft gemaakt. “Alleen iemand die geen zonden heeft begaan kan voor de rust van onze opa zorgen”, zei Roberto.

Co- text Context

Feitelijke identificatie van: Aansturen van:

Iconische inferenties Indexicale inferenties Symbolische

inferenties

Zin 1 Zin 1

1) Enorme begraafplaats

1) De plaats is het dorp Nueva Esperanza, 2) Gebeurtenis is Allerzielen (ook symbolisch)

1) Gebeurtenis is Allerzielen (ook indexicaal), 2) Kerkhof lijkt op een markt

Zin 2 Zin 2

1) Duizenden Peruanen brengen een bezoek aan het kerkhof

1) Jaarlijkse dag om de doden te eren,

Zin 3 Zin 3

1) Er zijn

bloemenverkopers, 2) Er wordt muziek gemaakt, 3) Er zijn eetgelegenheden met lokale gerechten

1) Zoals gegrilde cavia

Zin 4 Zin 4

1) Op deze begraafplaats van de armen

Wijkt af van normale situatie van een begraafplaats

1) Met Allerzielen is het kerkhof voor één dag rijk aan tradities. Zin 5 Zin 5 1) De doden worden hier op willekeurige plekken begraven. 1) Welvarender families kunnen zich een betonnen plaat veroorloven.

104

Zin 6 Zin 6

Zin 7 Zin 7

Zin 8/9/10/11 Zin 8/9/10/11

Denotatie Connotatie

We zien een enorme begraafplaats in het dorp Nueva Esperanza. Duizenden Peruanen

brengen een bezoek vanwege Allerzielen. Het is een grootse gebeurtenis met bloemenverkopers, muziek en eettentjes. Wijkt af van de normale situatie van een kerkhof. Het is een

begraafplaats voor de armen, waar de doden op willekeurige plekken begraven worden. De rijkere families plaatsen een betonnen plaat op het graf.

Gebeurtenis is Allerzielen, een jaarlijkse dag om de doden te eren. Met Allerzielen is het kerkhof voor één dag rijk aan tradities en lijkt het wel een markt.

Bij het lezen van het bijschrift wordt duidelijk dat de gebeurtenis die we op de foto zien Allerzielen is. Het deel van het bijschrift dat aanzet tot iconische en indexicale inferenties bevestigd dat de plek een begraafplaats is in een dorp in Peru. Het is een begraafplaats voor de armen, wat overeenkomt met de indexicale inferenties (brokstukken, het puin en de chaos) uit de fotoanalyse. Dit deel van het bijschrift – de co-text – leidt tot de betekenis die we aan de foto geven: We zien een enorme begraafplaats in het dorp Nueva Esperanza.

Duizenden Peruanen brengen een bezoek vanwege Allerzielen. Wijkt af van de normale situatie van een kerkhof. Het is een begraafplaats voor de armen, waar de doden op willekeurige plekken begraven worden. De rijkere families plaatsen een betonnen plaat op het graf.

Ook zijn er in een groot deel van het bijschrift – de context - vele symbolische inferenties te maken. Deze leiden echter niet tot betekenisgeving aan de foto. De inferenties die gemaakt worden hebben betrekking op informatie die ver buiten het direct afgebeelde vallen. Zoals uitspraken van iemand in de Peruaanse krant El Diario over een bezoek aan het kerkhof. Deze informatie is niet raar, omdat het wel degelijk betrekking heeft op wat we zien. Alleen zijn deze inferenties als ‘te ver’ buiten de context te benoemen, waardoor ze geen betrekking hebben op de betekenis die we als lezer/kijker geven.

105 In de fotoanalyse hebben we als kijker de afbeelding geïnterpreteerd als een kerkhof, die in de bijschriftanalyse wordt bevestigd. Ook hebben we het afgebeelde als een gebeurtenis geïnterpreteerd, maar was het niet duidelijk welke. Het bijschrift verduidelijkt deze

gebeurtenis als ‘Allerheiligen’. Deze informatie in het bijschrift die gelijk betrekking heeft op het afgebeeld, wat we ook wel de co-text van het bijschrift noemen leidt tot

betekenisgeving bij de lezer/kijker. Het is op dit niveau – denotatief – dat we betekenis aan de foto geven. Deze informatie bevestigd in eerste instantie de interpretatie van de

lezer/kijker, die gemaakt is bij de fotonanalyse en verduidelijkt/verruimt deze. Het deel van het bijschrift dat aanzet tot symbolische inferenties, heeft voornamelijk betrekking op een verhaal van een persoon die een bezoek brengt aan het kerkhof. Echter is dit verhaal geciteerd uit een Peruaanse krant, waardoor het vrij afstandelijk over komt. Het geeft de lezer/kijker het idee dat de schrijver geen inspiratie had om duidelijk te maken wat er op de foto te zien is en waarom deze geplaatst is. Deze informatie heeft dat ook geen relatie of betrekking tot de betekenis die we aan de foto geven op basis van het bijschrift. Met behulp van het bijschrift geven we op het eerste niveau, oftewel op denotatief niveau betekenis aan het afgebeelde.

106

In document Beeld of Tekst? (pagina 107-113)