• No results found

Analyse foto 32

In document Beeld of Tekst? (pagina 181-184)

BIJLAGE II: ANALYSES 4.6 Analyse foto 6

4.32 Analyse foto 32

175 4.32.1 Analyse van de foto

Analyse van de foto op basis van Iconische, Indexicale en Symbolische inferenties die de kijker maakt.

INFERENTIES

Iconisch Indexicaal Symbolisch

Twee mensen zijn afgebeeld op deze foto, waarvan we alleen de achterkant zien. We kijken als kijker in dezelfde richting als deze mensen, en zien een berg op de achtergrond. De lichtgrijze massa waarmee de berg is omringt herkennen we en associëren deze met wolken. De toppen van de berg zijn wit, welke we associëren met sneeuw. Algemene kennis zegt ons dat het ‘normaal’ is dat er op de toppen van een berg sneeuw ligt, vanwege de hoogte.

Daarom vertalen we deze witte massa naar de werkelijkheid als sneeuw.

In Nederland hebben we geen bergen van deze hoogte, waardoor het vrij duidelijk is dat de foto uit het buitenland afkomstig is.

De persoon op de foto die we in het geheel in beeld zien houdt zijn of haar jas/vest omhoog over zich heen getrokken. Op basis van deze informatie en de waarneming dat de berg op de

achtergrond omringt is door wolken en sneeuw op de toppen heeft liggen leggen we een causale relatie naar: kou. De berg heeft een koude uitstraling door de witte en grijze massa waarin het zich bevindt en de persoon op de foto trekt zijn/haar jas/vest omhoog vanwege de kou. Althans dat is de causale relatie die de kijker maakt.

Op de personen op de foto na, is de afbeelding een prachtige natuurfoto. De berg wordt door het wolkendek en de witte toppen mooi in de ‘spotlight’ gezet. De mensen op de foto kijken niet in de richting van de camera, maar net zoals de kijker in de richting van de berg. Wat de focus op de berg nog sterker maakt. Omdat we van de persoon die we het eerst in beeld zien, dat hij/zij een jas uitgeklapt om zich heen houdt,

symboliseert dit ‘kou’. Deze symbolisering wordt verstrekt door de sneeuw die we op de bergtoppen zien liggen. Ook is er verder niets te zien, behalve een kale, uitgestrekte vlakte wat ook weer de inferentie naar kou groter maakt. Waarom er een foto van deze berg is gemaakt en waarom de personen op de foto hier naar kijken is niet helemaal duidelijk. Op het eerste gezicht lijkt het alsof de personen op de foto net zoals de kijker zelf het gewoon een mooi beeld van een berg vinden.

Denotatie Connotatie

Essentie: Een berg is omringt door wolken en

sneeuw. Twee personen staan hiernaar te kijken.

Op de personen op de foto na, is de afbeelding een prachtige natuurfoto. De berg wordt door het wolkendek en de witte toppen mooi in de ‘spotlight’ gezet.

Subniveaus: De foto straalt kou uit. De mensen op de foto kijken niet in de richting van

de camera, maar net zoals de kijker in de richting van de berg. De foto symboliseert ‘kou’.

Aard van interpretatie:

We zien een afbeelding van twee personen en een berg, die omgeven is door wolken en sneeuw op haar toppen bevat. De foto straalt kou uit.

Een mooie ‘natuur’ afbeelding van een berg. De mensen op de foto kijken niet in de richting van de camera, maar net zoals de kijker in de richting van de berg. De foto symboliseert ‘kou’.

176 4.32.2 Analyse bijschrift

De inferenties die de kijker maakt op basis van deze tekst in relatie tot de foto. En het is weer bijna tijd om te gaan skiën.

VANCOUVER. Een bezoeker beschermt zichzelf tegen de koude wind in Capilano Park, een natuurpark in het westen van Canada. Op de achtergrond zijn de contouren van de Grouse Mountain, een ruim 1.200 meter hoge berg, zichtbaar. Terwijl het aan de Canadese westkust doorgaans vooral veel regent, vielen er zaterdag de eerste sneeuwvlokken. En dat is goed voor de economie. De Grouse Mountain is namelijk een van de bekendste skigebieden in Noord Vancouver. Maar ook in de zomer is de berg een trekpleister, want dan is het een goede plek om grizzlyberen te spotten. De Grouse Mountain is te zien vanuit het Capliano Park. Het natuurpark is een van de populairste attracties van British Colombia, de meest westelijke provincie van Canada.

Co- text Context

Feitelijke identificatie van: Aansturen van:

Iconische inferenties Indexicale inferenties Symbolische inferenties

Zin 1 Zin 1

1) Een bezoeker, 2) beschermt zichzelf.

1) Tegen de koude wind, 2) In Capilano Park, een natuurpark in het westen van Canada. Zin 2 Zin 2 1) Op de achtergrond zijn de contouren van de Grouse Mountain zichtbaar.

1) Een ruim 1.200 meter hoge berg.

Zin 3/4 Zin 3/4

1) Terwijl het aan de Canadese westkust doorgaans vooral veel regent, vielen er zaterdag de eerste sneeuwvlokken.

Zin 5/6/7 Zin 5/6/7

1) De Grouse Mountain is een van de bekendste skigebieden in Noord Vancouver. 2) Het natuurpark is een van de populairste attracties van British

Colombia, de meest westelijke provincie van Canada.

Denotatie Connotatie

Een bezoeker beschermt zichzelf tegen de koude wind in Capilano Park, een natuurpark in het westen van Canada.

Op de achtergrond zijn de contouren van de Grouse Mountain zichtbaar.

De berg is ruim 1.200 meter hoog. Zaterdag vielen de eerste sneeuwvlokken. De Grouse Mountain is een van de bekendste skigebieden in Noord Vancouver. Capliano Park is een van de populairste attracties van British Colombia.

177

In document Beeld of Tekst? (pagina 181-184)