• No results found

44 Agés

12. Agés

5 juni 2018

Gisteravond heeft het gezelschap van pelgrims een heerlijk diner kunnen nuttigen. Drie gangen, met diverse keuzes en buitengewoon goed eten. Aan tafeltjes van vier werd je ingedeeld. Het was een gezellige avond met lekker eten en fijne gesprekken. Je zou verwachten een prettige en relaxte afsluiter van de dag en voorbereiding op een goede nacht. Helaas, de nacht verliep matig en het was vroeg opstaan. Slechts één iemand in mijn slaapzaal wist alle onrust te negeren en sliep nog even lekker door, Pola.

In navolging op het diner was ook het ontbijt goed en gevarieerd. Een fijne afwisseling ten opzichte van de standaard toast met jam.

Ik maak mij wat zorgen om mijn hiel. Of zoals ik denk de achilles. Hoewel ik er deze morgen niet veel last van had, kan ik mij het frustrerende gevoel van gisteren maar al te goed herinneren. Ik voel mij vandaag wel goed en als ik zover ben ga ik alleen op pad. Het is weer koud vandaag. Op het moment slechts acht graden waardoor mijn fleecetrui goed van pas komt. Het werd vandaag niet warmer dan een graad of dertien. Echter op de schaarse momenten dat de zon doorkwam kon je deze goed voelen. De dag kende soms enkele uitdagende stukken. Ik kwam Justine tegen en heb even met haar gelopen en gesproken. Ik heb een grote bewondering voor Justine. Al sinds ik haar voor het eerst heb ontmoet en gesproken (op de weg van Pamplona naar Puente la Reina) viel het mij op dat ze last had van blaren. En

De plaatsnaam is afgeleid van het Arabische جا ّجح (Ḥaǧǧāǧ), een eigennaam. De plaats wordt genoemd als "Sancta Eugenia de Haggege" in het testament van de priester Nunu, sinds 1 mei 972.

Agés kent een monument en dat is de Agés-brug.

De constructie van de brug is toegeschreven aan San Juan de Ortega.

Hij werkte als jonge man samen met Domingo de la Calzada om wegen te openen die de doorgang door het pelgrimsgebied op de Camino de Santiago zouden verbeteren. O.a. door het voltooien van de weg tussen Nájera en Burgos en het bouwen van de primitieve bruggen van Logroño, Nájera, Santo Domingo de la Calzada, Belorado, Cubo de Bureba en Agés

Agés telt ongeveer 45 huizen en 150 inwoners.

45 Agés

hoeveel pijn het ook doet, ze stopt niet. Haar blaren zitten op de meest nare plekken. Gelukkig heb ik zelf geen last van blaren. Nooit gehad en ik tel mijn zegeningen. Dat dit spoedig zou veranderen laat zich raden.

Nadat ik Justine weer achter mij had gelaten doemde er vanuit de verte een mysterieuze plek op. De zon begon te schijnen waardoor mijn zicht ook wat werd verblind. Een maal dichterbij leek het een oase. Voorzien van een soort beschilderde totempalen, beschilderde banken van boomstammen en tal van tafeltjes en zitjes van gezaagde boomstammen. En daartussen heel veel bekende gezichten. Het was Briley die mij zag aankomen en mijn naam hardop en met lengte uitsprak: “Roooland!” Op deze verzamelplek van Pelgrims volgden de anderen haar voorbeeld. Ik voelde mijzelf meer dan Welkom. Ik zag Brian en Marc, Richi, Janos, een Engelse man en Amerikaanse vrouw waarvan ik de namen nog niet ken. Er was sfeer door de aanwezige muziek dat uit de speakers schelde van de fruitverkopers die van deze plek hun vaste stek hebben gemaakt. Als dank kocht ik een appel en een banaan.

Niet lang nadat ik de plek weer had verlaten en ik een stukje opliep met Brian en Marc verdween de zon en maakte deze plaats voor flinke buien.

De regen irriteerde mij. Of misschien was het vooral de irritatie van de achilles die na 20 kilometer weer opspeelde. Dat maakte de laatste kilometers richting Agés zwaar en het lopen ging niet meer soepel. Vooral veel duwen. Briley gaf wat steun omdat we samen op Agés afliepen. Al kon ik haar niet meer bijhouden. Waarom de achilles zich laat gelden weet ik nog niet. Ik ervaar een proces van aanvaarden, loslaten, helen, beschouwen en ondergaan. Ik verwacht dat voldoende rust, gerichte oefeningen en massage mij wel naar Burgos gaat brengen morgen. 24 kilometer ben ik verwijderd van Burgos waar ik een rustdag ga nemen.

46 Agés

12-1 Een welkome plek onderweg naar Agés

bedacht dat het goed zou zijn om mijn achilles tijdens het waar het op momenten leek of het zou gaan sneeuwen.

Als ik vertrek heb ik weinig last van mijn achilles en in een redelijk straf tempo vertrek ik. Het eerste deel van de route was een mooie wandeling door de heuvels met mooie vergezichten en kunstrijke creaties. Een mooi vergezicht was Burgos zelf dat al vroeg in de verte kon worden waargenomen. Je loopt er echter niet in een rechte lijn naartoe. Tragisch en tegelijkertijd ook mooi zijn de gedenkplekjes die je eigenlijk over de gehele route terugziet.

Gedenkplekken van mensen die zijn overleden tijdens hun Camino of van mensen die langs de Camino een laatste gedenkteken wilde. Vandaag kwam

Burgos is een stad en gemeente in de Spaanse regio Castilië en León. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Burgos en ligt op een hoogte van 860 m en aan de rivier Arlanzón.

Rond het jaar 880 wordt Burgos gesticht en wordt later de hoofdstad van Castilië. In 1200 wordt de eerste brug over de Arlanzón gelegd ten behoeve van de pelgrims naar Santiago de Compostella. Kort daarop wordt er begonnen met de bouw van de kathedraal. Het monopolie voor de wolexport verwerft de stad in 1494. In 1495 ontvangen de koningen Ferdinand en Isabella Columbus in de Casa del Cordon na zijn tweede ontdekkingsreis. In 1808 lopen napoleontische troepen Burgos onder de voet.

Vijf jaar later veroveren de Britten onder Wellington de stad. In 1936, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, vestigt de rebellenleider Caudillo Franco zijn voorlopige regering in Burgos.