• No results found

van specifieke activiteiten

In document 75 jaar RVA (pagina 170-188)

Inning van de bijzondere bijdrage voor de so-ciale zekerheid op de inkomsten van meer dan 3 miljoen BEF;

betaling van de EGKS-vergoedingen en het wacht-geld aan de werknemers die getroffen werden door de sluiting van hun onderneming.

En ook …

In 1980, in het kader van een eerste experiment met het oog op de informatisering van het beheer van de werkloosheidsverzekering, werd aan de in-formatica-infrastructuur die werd gebruikt voor de toepassingen van de algemene diensten één terminal toegevoegd in het WB van Doornik en één in het WB van Kortrijk. Ze waren beide via telefoonlijnen verbonden met het “teleprocessing-systeem” van het HB, net als de terminals van de subregionale tewerkstellingsdiensten waarvan hier-boven sprake.

In die twee WB’s werd een systematische codering ingevoerd om een rudimentair signaletiekbestand van de werklozen te creëren en bij te houden in het HB, waar het ook werd bewaard. Op basis van dat bestand kregen die WB’s de mogelijkheid om uit-keringskaarten (C2’s) af te drukken.

De poging mislukte en werd vervangen door het grote informatiseringsproject van de werkloos-heidsverzekering in het tweede deel van de jaren

’80. Het is echter dat bestand dat ook als basis diende voor het overnemen van de gegevens van de WB’s Doornik en Kortrijk. Zij namen beide trou-wens de rol op zich van pilootbureau voor de ont-wikkeling van het nieuwe project.

170

Evolutie Evolutie

171 170

Evolutie Evolutie

171

1986

1986 is het ware startjaar van de informatisering van de werkloosheidsbureaus. De doelstellingen werden afgebakend, zowel wat de zogenaamde “gro-te informatisering” van de werkloosheidsdossiers betrof als de “kleine informatisering” of “bureau-tica” die meer de tekstverwerking en het terugvor-deringsprogramma beoogde.

Lastenboeken werden opgemaakt. Benchmarking en bestudering van de offertes werden gereali-seerd. De uiteindelijke keuze van leverancier werd voor de “grote informatisering” gemaakt en door de daartoe bevoegde instanties goedgekeurd.

1987

1987 was voor de “grote informatisering” het jaar van de analyses, de opbouw en de eerste testen.

Er dienden procedures en afspraken te worden ge-maakt rond diverse items:

de unieke identificatie van onze klanten;

de uitbouw van de onderliggende tabellen;

de inhoud van de database;

de opbouw van de schermen;

de cinematiek en de interne controles binnen de toepassing;

de werking van het verificatieprogramma;

de realisatie van het netwerk (+ back-up) tussen hoofdbestuur en werkloosheidsbureaus;

de interne bekabeling van elk werkloosheids-bureau;

de installatie van de mainframes;

de promotie van het nieuwe systeem bij onze eindgebruikers en bij de uitbetalingsinstellingen;

de overname en verwerking van de gegevens van de UI’s;

de structuur van de inhoud van de magneetban-den waarop de indiening van de verificatiegege-vens door de uitbetalingsinstellingen wordt op-geslagen;

de opmaak van en de procedure rond de mag-neetbanden van de financiële organismen;

Voor de “bureautica” was 1987 het jaar van de definitieve keuze van de leverancier en de imple-mentatie van het tekstverwerkings- en terugvorde-ringprogramma in 8 werkloosheidsbureaus. Er werd gekozen voor een gedecentraliseerd systeem. Veel aandacht ging naar opleiding voor het dagelijks be-heer, bediening, veiligheidsadministratie, …

172

Evolutie Evolutie

173 172

Evolutie Evolutie

173

1988

In de loop van 1988 werd gestart met een gefa-seerde installatie van de “grote informatisering”.

In 13 werkloosheidsbureaus werd de signaletiek

“werkloosheid” ingevoerd. Uiteraard kon dit niet zonder de nodige opleidingen en promotie. Het verificatieprogramma werd uitgetest in twee werk-loosheidsbureaus.

De installatie van de “bureautica” kon van haar kant volledig worden afgewerkt en werd operationeel in 26 werkloosheidsbureaus.

1990

Buiten de afwerking van de gefaseerde installatie van de laatste WB’s wat de signaletiek betreft, diende in 1990 de veralgemening van de verifica-tieprocedure te worden stilgelegd. De Rijksdienst zag zich immers geconfronteerd met een herzie-ning van één van de basisontwikkelingen rond het gebruik van een nieuwe identificatiesleutel. De tot op dat ogenblik gebruikte ASLK-sleutel diende vervangen te worden door het rijksregisternum-mer. Een nieuw identificatie/integratieprogramma diende te worden uitgewerkt met de KSZ en het Rijksregister en, om te vermijden dat dossiers niet meer correct zouden behandeld worden, diende een nieuw “multisleutelprogramma” te worden ontwikkeld en geïnstalleerd.

Los daarvan was 1990 ook het jaar waarin de print C2 het daglicht zag. Het “Begeleidings- en promotieteam” werd opgericht en er werd gestart met een maandelijkse vergadering tussen de tech-nici van de RVA en de UI’s.

Wat bureautica betreft was 1990 het jaar waarop de hier aangeboden toepassingen “in routine” gin-gen bij de WB’s en binnen de directie Werkloosheid.

1989

De verdere uitbouw van de installatie van de “gro-te informatisering” liep verder in 1989. Eind van het jaar was de signaletiek in 25 WB’s ingevoerd en de verificatie in 6. De verdere fasen van het verifi-catieproject (rappel, statistieken, beheersschermen) werden geanalyseerd, uitgetest en ingevoerd.

Wat de ”bureautica” betreft werden de laatste vier werkloosheidsbureaus geïnstalleerd en kon de to-tale terugvorderingsprocedure, inclusief de jaar-afsluiting, in 26 werkloosheidsbureaus worden af-gerond.

172

Evolutie Evolutie

173 172

Evolutie Evolutie

173

1991

In 1991 werd de geïnformatiseerde verificatie uit-gebreid naar de laatste 23 werkloosheidsbureaus.

Allerlei nieuwe functionaliteiten werden toege-voegd aan de bestaande toepassingen: jaarover-zichtscherm van de historieken van de betalingen, scherm met de detailgegevens rond de betaalgege-vens ingediend door de financiële organismen … De opmaak van de indieningsstatistieken (Stat 8bis en 8ter) werd geautomatiseerd en de studies voor het overmaken van de gegevens van de afslui-tingsborderellen aan de UI’s op magnetische dra-ger werden aangevat.

Ten slotte konden de analyses voor de uitbouw van een krachtig statistisch instrument op basis van de gegevens opgeslagen binnen signaletiek en verifi-catie worden afgewerkt.

1992

De verdere ontwikkelingen in 1992 rond de “grote informatisering” draaiden vooral rond de aanpas-singen die binnen de toepasaanpas-singen dienden te wor-den doorgevoerd omwille van het nieuwe Werk-loosheidsbesluit van 25 november 1991 en het daaraan verbonden MB van 26 november 1991.

Tabellen, outputs en procedures dienden te wor-den aangepast in zowel signaletiek als verificatie.

Verder werd de uitwisseling van gegevens op mag-neetband naar de uitbetalingsinstellingen uitge-werkt. Die outputs blijven tot op heden bestaan als hulp voor de automatische invoer van de gegevens binnen de eigen informaticatoepassingen van de UI’s en lopen parallel met het overmaken van pa-pieren stukken.

Er werden vier nieuwe ontwikkelingen uitgebouwd die in de toekomst een grote impact zouden hebben op de werking en de visie van de RVA als instelling:

enerzijds werd het statistisch instrument met een schat aan informatie rond de administra-tieve situatie van de werklozen en de aan hen toegekende uitkeringen opgestart;

anderzijds werden de eerste informaticafluxen naar de externe partners (ASLK) ingevoerd;

verder werden een aantal ontwikkelingen uitge-werkt op de databank “werkloosheid”, waardoor beheersinstrumenten voor opvolging van de ac-tiviteiten en opstellen van een geobjectiveerd personeelsallocatiemodel mogelijk werden;

en ten slotte werd in het kader van de Kruis-puntbank van de sociale zekerheid het primaire netwerk met de andere instellingen van de soci-ale zekerheid opgestart samen met het secundaire netwerk met de uitbetalingsinstellingen.

In dit laatste kader is de RVA de beheersinstelling voor de vier uitbetalingsinstellingen. Uit het ver-dere verloop van dit overzicht zal blijken dat deze vier nieuw aangesneden pistes een enorme stem-pel zullen drukken op de evolutie van het nu reeds zeer performante informaticasysteem binnen de RVA.

Eerste

opleidingen bureautica

174

Evolutie Evolutie

175 174

Evolutie Evolutie

175

1993

Vanaf 1993 werd naast de verdere uitbouw van de toepassingen “signaletiek” en “verificatie”, een heel pakket neventoepassingen uitgewerkt. De voor-naamste nieuwigheden betreffen:

het nieuwe systeem van inkomensgarantie-uitke-ring voor de onvrijwillig deeltijdse werknemers;

het begeleidingsplan op grond van het samen-werkingsakkoord afgesloten tussen de Staat, de gemeenschappen en de gewesten;

de toegang van de RVA en de UI’s tot de gege-vens opgeslagen in de gegegege-vensbank van het Rijksregister.

Belangrijk voor 1993 is de analyse die werd afge-werkt rond de dossiers “loopbaanonderbreking”.

Doel is enerzijds progressief de invoer van de sig-naletiek en administratieve gegevens te laten ge-beuren binnen de werkloosheidsbureaus en ander-zijds een totaal nieuw centraal betaalprogramma uit te werken. Bijzondere aandacht diende besteed aan de interne controle op de invoer, met als doel fraude te verhinderen (CTR-functie).

In de loop van datzelfde jaar is de directie ICT eveneens gestart met een studie ter vervanging van de gedecentraliseerde “bureauticasystemen”

binnen de werkloosheidsbureaus.

Bovendien werd in het hoofdbestuur een aanvang genomen met het project MISUS (Management Information System for Unemployment Services).

Omwille van zijn technische uitwerking was dit project een meesterstuk van het managementbe-leid van de Rijksdienst. Het vormt meteen ook het pronkstuk van een algemene informatisering.

Het gaat om:

het systematisch verzamelen van de gegevens over de uitvoering van alle opdrachten van de Rijksdienst;

het centraal verwerken van die gegevens om er de waarde van de “indicatoren” die de situatie het best weergeven van af te leiden;

het ter beschikking stellen van die resultaten aan de beheerders op een manier waarop ze zo efficiënt mogelijk kunnen worden gebruikt.

Naar aanleiding van de belangrijke analysefase die de Rijksdienst gebracht heeft tot het bepalen van de meest adequate indicatoren, werden de boord-tabellen ingevoerd vanaf 1993. Die eerste toepas-sing was evenwel maar tijdelijk en gedeeltelijk en vereiste bijkomende manuele coderingen in het in-formaticasysteem van de werkloosheidsverzeke-ring. Het bood toen nog maar rudimentaire moge-lijkheden voor het gebruik van de resultaten.

Sindsdien gingen alle informaticaontwikkelingen geleidelijk aan systematisch rekening houden met de behoefte om de boordtabellen op geautomati-seerde wijze te voeden.

174

Evolutie Evolutie

175 174

Evolutie Evolutie

175

1994

1994 kan beschouwd worden als een jaar waarin de bestaande toepassingen op kruissnelheid wer-den toegepast. Belangrijke nieuwigheid was de in-stallatie van een beheerssysteem rond de indiening van de administratieve dossiers door de uitbetalings-instellingen. Dit systeem, “beheer C9” genaamd, bleek zeer snel een voor de werkloosheidsbureaus efficiënt en onmisbaar instrument uit te maken.

Wat de toepassing “loopbaanonderbreking” be-treft was 1994 het testjaar. De toepassing werd in twee werkloosheidsbureaus geïnstalleerd en gron-dig uitgetest.

Wat ten slotte het netwerk met de KSZ aangaat werd, naast de afwerking van de integratieproce-dure, ook grote vooruitgang geboekt rond program-ma’s die online mededelingen binnen het netwerk mogelijk maken (van toepassing tot toepassing).

In 1994 werd eveneens door de directie ICT een studie voortgezet die in 1995 moet leiden tot de uitgave van een lastenboek tot vervanging van de verouderde gedecentraliseerde bureautica-appara-tuur. Al snel bleek dat een pure vervanging onvol-doende zou zijn. Gestreefd werd naar een gede-centraliseerde installatie die bovendien toch via netwerk verbonden zou worden met het hoofdbe-stuur. Een gecentraliseerd beheer van de installa-ties, een centrale verdeling van bestaande en nieuw te ontwikkelen toepassingen en een uitwis-seling van data met de centrale gegevensbank

“werkloosheid” en andere centrale databanken dienden te worden voorzien. Naast deze voorbe-reidende werkzaamheden werden tevens de eerste stenen gelegd voor een nieuwe toepassing op deze infrastructuur: de informatisering “controle”.

In 1994 werden het “datawarehouse” en “EIS”

(Executive Information System) ingevoerd. Die werden intern op maat ontwikkeld. Ze hadden in eerste instantie slechts betrekking op enkele acti-viteitsdomeinen van de Rijksdienst.

1995

Wat de toepassingen betreft, kan voor 1995 wor-den gewezen op de opvolging van de banenplan-nen en het halftijds brugpensioen.

De toepassing “loopbaanonderbreking” werd van haar kant progressief geïnstalleerd in de WB’s.

Dankzij een rechtstreekse invoering van de gege-vens in de WB’s zal het nieuwe systeem de auto-matische berekening van de betaling en de opmaak van boekhoudkundige, sociale en fiscale docu-menten mogelijk maken vanaf het volgende jaar.

Verder werden de eerste studies opgestart met het oog op een gecentraliseerde, door informatisering onder-steunde nieuwe toepassing rond “afstand en beslag”.

Ten slotte werden in 1995, samen met een aantal andere instellingen van de sociale zekerheid, seri-euze stappen gezet om een uitwisseling van gege-vens, via de KSZ, naar de toekomst mogelijk te maken.

Wat de vervanging van de gedecentraliseerde bu-reauticasystemen in de WB’s betreft, kon in de loop van 1995 een keuze van leverancier worden gemaakt en werden de voorbereidingen gestart om de installatie in de WB’s aan te vangen vanaf 1996.

176

De aanpassingen vereist door de nieuwe procedure van indiening en verificatie van de betalingen heb-ben heel wat ontwikkelingen met zich meegebracht in 1996. Zo dienden nieuwe controles (preverifica-tie) en nieuwe gegevensuitwisselingen gerealiseerd en geïmplementeerd te worden. Uiteraard diende alles goed uitgetest te worden met elk van de UI’s.

Tevens werd een nieuwe toepassing uitgetest be-treffende de “terugvorderingen ten voordele van de RVA”.

De toepassing “loopbaanonderbreking” van haar kant kon in al haar facetten volledig worden afge-werkt in alle WB’s en bovendien worden uitgebreid met een aantal neventoepassingen rond onder an-dere opmaak van attesten en statistische profielen.

In 1996 werd de functionele analyse afgewerkt rond de toepassing “afstand en beslag” en werd de technische analyse aangevat.

Ten slotte werden de voorbereidende acties die in het kader van de uitwisseling van gegevens met andere instellingen van de sociale zekerheid, via de KSZ, het jaar voordien werden uitgewerkt, in de loop van 1996 in productie gebracht en verder ge-optimaliseerd.

Tevens werd de analyse rond de nieuwe toepassing

“controle” verder afgewerkt.

Ook het project MISUS evolueerde sterk in de loop van 1995.

Parallel met de uitbreiding van de in aanmerking genomen domeinen werden verschillende nieuwe functionaliteiten geboden inzake statistische ver-slaggeving, scenario’s met raadpleging op het scherm en bevragingen van het type “ad-hocquery’s”, als-ook inzake export naar micro-informaticaomgevin-gen die ingeburgerd waren geraakt.

1997

In 1997 werden de bestaande toepassingen verder onderhouden en, zoals trouwens ook andere jaren het geval was, up-to-date gehouden met de vige-rende en steeds wijzigende reglementeringen. Veel voorbereidende studies werden uitgewerkt rond het beheer van aanvragen en registratie betref-fende de “doorstromingsprogramma’s”, “herinscha-kelings- en “banenplanuitkeringen”.

Binnen de ploeg werd ook veel aandacht besteed aan een nieuw opvolgingssysteem dat als doel had de productiviteit en de beheersing van de priori-teiten nog te verhogen door de middelen optimaal te gebruiken. Door dit nieuwe systeem zal de sa-menwerking tussen het informaticateam en de directie Geïnformatiseerde Werkmethodes (= ge-bruiker) worden verbeterd.

Op bureauticavlak werd in 1997 de nieuwe infra-structuur geplaatst in een groot aantal WB’s en werd de programmering afgerond voor wat de toe-passing “controle” betreft. Tevens konden de bestaan-de toepassingen (terugvorbestaan-deringen, glossaries, …) worden gemigreerd naar de nieuwe omgeving.

Ook het gebruik van het KSZ-netwerk voor uitwis-seling van gegevens, hetzij online, hetzij in batchverwerking, tussen de instellingen van soci-ale zekerheid kende een gestage groei. In totaal werden in 1997 zo 10 468 174 attesten uitgewis-seld op elektronische wijze. Bovendien werd het op die wijze mogelijk gegevens op te vragen via fluxen, zonder dat een individuele vraag diende gesteld te worden aan de sociaal verzekerden.

In 1997 maakte het systeem MISUS het mogelijk om de volgende “producten” te beheren: toelaat-baarheid, verificatie, attesten, controle, betwiste zaken, sancties, terugvorderingen, langdurige werkloosheid, vrijstelling van stempelcontrole, be-slag-afstand, juridische geschillen en loopbaanon-derbeking. Bovendien werd een “geïnformatiseerde directiezaal” (of “management cockpit”) geïnstal-leerd waarin de verantwoordelijken van de Rijks-dienst voortaan op een gezamenlijke en vooral ergonomische wijze gebruik zouden kunnen ma-ken van de boordtabellen.

176

Evolutie Evolutie

177 176

Evolutie Evolutie

177

1998

Wat de toepassingen “mainframe” betreft werden de inspanningen in 1998 vooral toegespitst op de voorbereidingen “overgang jaar 2000” en “EURO”.

Ook werden de nodige ontwikkelingen gerealiseerd om het kwaliteitsnazicht “toelaatbaarheid” en “ve-rificatie” op een geïnformatiseerde wijze te laten gebeuren.

Ook dit jaar werden in het kader van het gebruik van het KSZ-netwerk voor uitwisseling van gege-vens tussen de instellingen van sociale zekerheid een aantal nieuwe stromen gerealiseerd. In 1998 werden 10 448 916 attesten uitgewisseld op elek-tronische wijze

Ook werd een aanvang genomen inzake integratie van de RVA- en FSO-dossiers binnen de repertoria van de KSZ op basis van hoedanigheidscode en pe-riode. Deze evolutie was broodnodig om het pad te effenen naar een latere kruising van data tussen de verschillende gegevensbanken van de sociale zekerheid.

De nieuwe bureauticatoepassing “controle” werd uitgetest in 5 WB’s. Een opleidingscampagne werd in de loop van het jaar opgestart, maar de verdere uitbreiding werd stilgelegd omwille van de realisa-tie van andere prioritaire toepassingen.

1999

1999 was voor de mainframetoepassingen het jaar van de opstart van een aantal nieuwe beheerssys-temen voor de eindgebruiker binnen verificatie en loopbaanonderbreking en van de opstart van een totaal nieuwe toepassing “afstand en beslag”. Ter zake werd door het beheerscomité van de RVA be-slist dat de juridische verantwoordelijkheid binnen deze materie bij de RVA berust en dat de uitvoe-ring van de beslissing, volgens de richtlijnen die daarover door de RVA werden bezorgd, door de UI’s diende te gebeuren.

Wat de overgang naar het jaar 2000 betreft dient te worden gesteld dat de dienst aan het eind van de jaren ’80 steeds rekening heeft gehouden met deze overgang. Zo werden nooit jaargegevens inge-voerd zonder de eeuwaanduiding te vermelden.

Maar uit zekerheid werd toch overgegaan tot een controle van alle tot dan toe geprogrammeerde Cobollijnen (meer dan 1 500 000) en tot het uitwer-ken van een resem simulaties van de toekomstige werking van de online en batchprogramma’s.

In de bureauticaomgeving werd de nieuwe toepas-sing “controle” in alle werkloosheidsbureaus in productie genomen.

Wat het netwerk van de KSZ betreft constateren we in 1999 een voorbereiding op het echte kruisen van databanken. Repertoria worden aangevuld met hoedanigheidscode en periode. Toegangen tot nieu-we databanken (Dimona, LATG, ARZA) worden on-derzocht of gerealiseerd. Het aantal afgeleverde attesten blijft ten overstaan van het jaar voordien stijgen en komt op 12 133 268.

Management Information System for Unemployment Services

178

De overgang naar het jaar 2000 is zonder enig pro-bleem op alle informaticaplatforms van de RVA gerealiseerd geworden.

Een groot deel van de activiteiten binnen de main-frame- en bureauticatoepassingen waren in 2000 gefocust op twee belangrijke nieuwigheden. Ener-zijds de voorbereidingen m.b.t. de overstap naar de euro. In alle gegevensbanken diende te worden opgespoord waar er bedragen in Belgische frank werden bijgehouden en welke processen met be-dragen werkten. Dit alles diende te worden aange-past, rekening houdend met de specifieke regels (o.a. qua afronding), die ter zake werden opgelegd.

Anderzijds werden de eerste studies rond het pro-ject Digitar, de digitalisering van de papieren docu-menten binnen de werkloosheidsbureaus aangevat.

Binnen de “toepassingen KSZ” werden consulta-ties van gegevensbanken bij de RSZ (Dimona) en bij de ziekenfondsen werkelijkheid.

Ten slotte werd in de loop van 2000 eveneens het project “afstand en beslag” operationeel. Sinds september 2000 worden alle dossiers centraal be-handeld en werd een overname van actieve dos-siers vanuit de WB’s naar het hoofdbestuur op gang gebracht.

Wat MISUS betreft werden de geïnformatiseerde boordtabellen eveneens ter beschikking gesteld van de directeurs van de werkloosheidsbureaus om zo, in tegenstelling tot de zuivere papieren rap-porten die ze tot dan ontvingen, een dynamisch gebruik van alle data mogelijk te maken.

2001

Ook in 2001 werd nog veel tijd besteed aan de

Ook in 2001 werd nog veel tijd besteed aan de

In document 75 jaar RVA (pagina 170-188)