• No results found

73

7

Architecture uiteengezet, waarna de structuur van de navigatie en de inhoud van het systeem wordt beschreven. Tijdens het bepalen van de structuur worden de eerder beschreven persona’s gebruikt om de verwachtingen gedurende het ontwerpproces te toetsen. Het tweede onderdeel: Interaction Design beschrijft de interactie tussen de gebruiker en het gedrag van het systeem. Hierbij wordt nagegaan welke functionaliteiten er binnen het systeem aanwezig zijn, hoe deze herkent worden en op welke wijze deze de gebruiker van gemak kan voorzien. Een goed uitgewerkt interactie ontwerp zorgt voor een gebruikersvriendelijk systeem. De uitwerking van beide ontwerp gebieden wordt middels een aantal flowcharts uitwerkt. Op deze manier moet het zichtbaar worden wat de kerntaken van de gebruikers zijn en of deze de doelstellingen van het systeem weten te behalen.

Valideren en bepalen van de systeemeisen Information Architecture Interaction Design Uitwerkingen Flowcharts

Bepalen van de structuur Bepalen van taal & metaforen Bepalen van de onderdelen

Bepalen van de interactie Bepalen van het gedrag tussen de gebruikers en het systeem

Scope Plane Structure Plane

Functionele eisen Systeemeisen

Afbeelding 7.1: Hierboven een schematische weergave van de manier waaruit de gevalideerde functionele en niet- functionele eisen samen met de systeemeisen tot een eerste concrete structuur wordt bepaald.

74

7.1 Bepalen van de structuur

De lijst van Must Have systeemeisen maakt een stuk inzichtelijker waar het fotojaarboek systeem uit moet bestaan. Het maken van een fotojaarboek is slechts één van de functionele eisen die gebruikt wordt om de structuur te bepalen. Het aanmaken van inlogcodes, kiezen van verschillende lay-outs, bekijken van voorbeeld fotojaarboeken en bestellen van fotojaarboeken hebben betrekking tot de aanvullende functionele eisen.

Als eerste heb ik in kaart gebracht uit welke onderdelen het fotojaarboek systeem bestaat. Zoals in het Benchmark onderzoek bij meerdere systemen beschreven is bestaat een fotojaarboek systeem uit een website, webshop en het fotojaarboek systeem zelf. De website wordt ter introductie, hetzij als landingspagina gebruikt om de gebruiker enerzijds te verwelkomen, anderzijds de gebruiker een aantal opties te laten kiezen. Twee van de drie getoetste systemen laten zien dat de gemaakte keuzes meegenomen worden naar het fotojaarboek systeem. Binnen het fotojaarboek systeem stelt de gebruiker het fotojaarboek samen en de bestelling wordt middels de webshop verwerkt en afgehandeld. Om mijn persoonlijke gemoedsrust te beantwoorden heb ik de volgende definitie voor de structuur als volgt uiteengezet:

De webshop functioneert los van het fotojaarboek systeem en wordt beschouwd als een verlengd onderdeel van de website. Een gemaakte bestellingen of status ervan kan afzonderlijk van het fotojaarboek systeem via de website bekeken worden. De webshop segmenteert zich op het bestel, betalingsproces en het kiezen van sponsoren, terwijl op de website de lay-outs en voorbeeld fotojaarboeken bekeken kunnen worden. De webshop kenmerk zich qua navigatie door gebruik te maken van het tunneling-effect: De gebruiker wordt binnen een eenzijdig proces meegenomen en moet deze in een aantal stappen afronden. De website kenmerkt zich juist door gebruikersvrijheid, keuzevrijheid en doorklik mogelijkheden.

Website Fotojaarboek systeem

Webshop

Afbeelding 7.2: schematische weergave waaruit het fotojaarboek systeem bestaat. De systeemeisen zijn hierbij gesplitst en per systeem ondergebracht.

“De systeemeisen en de conclusies uit de Benchmark hebben samen bepaald dat het fotojaarboek systeem opzichzelfstaand bestaat uit meerdere systemen zoals een website en een webshop. Het fotojaarboek systeem

75

Het bovenstaande schema laat zien uit welke onderdelen het fotojaarboek systeem bestaat. Garrett beschrijft in zijn boek - The Elements of User Experience – een aantal navigatiestructuren wel te verstaan; De hiërarchie, Matrix, Organische en Sequentiële structuur. De onderstaande structuur omvat de hiërarchie structuur en bestaat uit één hoofdnavigatie met daaronder een onderliggende navigatie. Deze manier van structureren wordt voornamelijk gebruikt bij websites en komt voor in alle drie de getoetste systemen. De keuze voor het gebruik van dit type van navigeren ligt dan ook voor de hand om te gebruiken in het fotojaarboek systeem.

De webshop wordt alleen geraadpleegd op het moment dat de bestelling doorgevoerd wordt en daarbij de sponsoren gekozen worden. Zowel het fotojaarboek systeem als de webshop bestaan uit een aantal stappen die doorlopen moeten worden voordat een volgende stap genomen kan worden. Dit type van navigeren wordt ook wel een sequentiële structuur genoemd. Hieronder ziet u een getekende versie van een sequentiële structuur, dit zorgt ook voor het tunneling- effect.

Afbeelding 7.3: Garret’s getekende hiërarchische strucuur. Dit is de structuur die gebruikt zal worden voor de website en de webshop en omvat de hoofdnavigatie.

Afbeelding 7.4: Garret’s getekende Sequentiële strucuur. Dit is de structuur die gebruikt gaat worden voor de webshop en het fotojaarboek systeem.

76

7.2 Bepalen van de interactie

Eén van de belangrijkste kenmerken uit de interviews die vertaalt is naar de niet-functionele eisen omvat het volgende: docenten verwachten dat aan de hand van het mentale model het fotojaarboek systeem werkt zoals bij andere fotojaarboek systemen bekend is. De keuze voor het bepalen van de interactie heb ik aan de hand van de familiarity Bias en Jacob Nielsen’s 10 Usability Heuristics samen met de key reveneus in kaart gebracht.

Heuristieken en mentaal model

Een van de gebruikte termen binnen de cognitieve psychologie betreft het gebruik van de Familiarity Bias. Familiarity staat voor herkenning en ons brein maakt bij het herkennen van objecten en vormen veel minder gebruik van het cognitief vermogen. Iets wat voor de gebruiker als herkenbaar wordt gezien is makkelijker te verwerken. De webshop en corporate website van Zorn Uitgeverij zijn qua structuur, vormgeving en kleurgebruik gelijkwaardig aan elkaar. Het fotojaarboek systeem zal één van de aanvullende core business producten zijn en zal gebruik moeten maken van de Zorn Uitgeverij styleguide.

Het gegeven is dat ruim 8.200 docenten in Nederland gebruik maken van onze producten en in mindere mate bekend zijn met Zorn Uitgeverij of de Kenmerk reeks. Door een parallel te trekken tussen het fotojaarboek systeem, de Kenmerk webshop en de website van Zorn Uitgeverij levert dit als gewenste resultaat op dat de Familiarity Bias beter tot zijn recht komt.

Gedurende het Benchmark onderzoek is eerder gebruik gemaakt van de Usability Heuristics. In dit onderzoek werden de Heuristics gebruikt om de functionele en niet-functionele eisen binnen de ontwerp gebieden met elkaar te vergelijken en te toetsen. De Heuristics worden nu ingezet om de interactie en de structuur van het systeem te bepalen, zodat deze aansluit bij het verwachtingspatroon van de gebruikersdoelgroep.

Key Revenues

Naast de familiarity bias, heuristieken en mentaal model zal het fotojaarboek systeem qua interactie, opties en functionaliteiten moeten concurreren met de bestaande concurrentie. De vraag wat dit fotojaarboek systeem bijzonder maakt en binnen Nederland zo uniek is wordt hieronder weergeven. De interactie hiervan zal in een later stadium uitgewerkt worden.

Mogelijkheid om meerdere aansluitende thema’s te selecteren voor in het fotojaarboek.

Mogelijkheid om teksten te controleren op spelling d.m.v. een spellingchecker. Mogelijkheid om het fotojaarboek online en offline te delen met collega’s, vrienden, leerlingen etc.

Mogelijkheid om multimediale bestanden zoals video’s en audio in het fotojaarboek toe te voegen.

Mogelijkheid om als docent toegang te geven aan leerlingen, zodoende de bestanden op één plek te verzamelen.

Mogelijkheid om sponsoren te selecteren, zodoende de prijs van het fotojaarboek te verlagen.

Leerlingen hebben de mogelijkheid om op de PC of via mobiele apparaten multimedia bestanden toe te voegen aan het fotojaarboek systeem. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Key Reveneus - Functionele eisen

Afbeelding 7.5: Hierboven de belangrijkste key reveneus die het unieke karakter van het fotojaarboek systeem definieren. Een succesvolle uitwerking van deze eisen zal resulteren in een systeem dat uniek is binnen Nederland.

77