• No results found

... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 07 09 10 11 11 12 13 13 14 14 19 25 28 29 32 37 43 43 44 45 48 49 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 51 52 52 53 53 54 56 56 58 60

Elk project begint veelal met een probleem. Om de probleemstelling van dit project goed in kaart te kunnen brengen zal er eerst gekeken moeten worden naar de eisen van de opdrachtgever en de behoeften van de gebruikersgroep. De gebruikersgroep bestaat uit docenten die werkzaam zijn in het basis- en voortgezet onderwijs. Iedere gebruikersgroep, of zoals Jesse James Garrett stakeholders noemt, hebben verschillende eisen en wensen omtrent het fotojaarboek systeem. Onder andere gebruikersgemak en kosten efficiëntie wordt door de gebruikersgroep docenten als belangrijk aangegeven. Voor de opdrachtgever en investeerders moet het systeem echter een positieve uitstraling hebben dat moet leiden tot mogelijke investeringen.

In hoofdstuk twee wordt het probleem uiteengezet. Hierin wordt de context van het probleem en de aanpak van het probleem beschreven. Hoofdstuk drie gaat verder in op het verzamelen van data. Dit omvat het onderzoeken van de geschiedenis, de meest gebruikte papierformaten, karakteristieken en gebruikte media omtrent de fotojaarboeken. De uitwerking hiervan geeft inzicht over de bestaande fotojaarboek systemen die in Nederland en Amerika gebruikt worden en hoe deze in de geschiedenis tot stand zijn gekomen. De gegevens hieruit worden in hetzelfde hoofdstuk meegenomen in de concurrentieanalyse. De concurrenten zijn gesplitst in directe- en indirecte concurrenten. Hierin wordt het verdienmodel, die de opdrachtgever voor ogen heeft, getoetst of deze in de huidige Nederlandse maatschappij levensvatbaar is. De conclusies en aanbevelingen hieruit zijn belangrijk voor het kader binnen het vervolgonderzoek.

Het laatste hoofdstuk beschrijft de uitwerking van het respondentenonderzoek. Hierin worden docenten in het basis- en voortgezet onderwijs geïnterviewd en gevraagd over de werkwijze en het samenstellen van de fotojaarboeken. De conclusies uit dit onderzoek legt de basis voor het vaststellen van de User Needs, oftewel de functionele en niet-functionele eisen die in het fotojaarboek aanwezig moeten zijn.

Inleiding

07

1

Deskresearch Analyseren van het

probleem Respondentenonderzoek Interviewen van de

opdrachtgever Nationaal & InternationaalLiteratuuronderzoek Concurrentieanalyse

Directe en indirecte

Gebruikers interviewen (Diepte interview)

Figuur 1: Globaal overzicht van de punten die behandeld worden binnen het analyserapport.

De vraag waar het probleem uit bestaat wordt beschreven in dit hoofdstuk. Het probleem wordt aan de hand van een interview met de opdrachtgever vastgesteld en worden de eisen en wensen van het fotojaarboek systeem beschreven. Deze eisen en wensen zijn belangrijk voor de context van het probleem. Een probleem kan op verschillende wijze aangepakt worden, maar de meest correcte manier waarop dit aangepakt gaat worden zal nader beschreven moeten worden.

Het analyseren van het probleem is de eerste stap op weg naar de oplossing ervan en schetst een duidelijk beeld van het probleem en de doelstelling die de opdrachtgever voor ogen heeft. De achtergrond en kenmerken hiervan worden in dit hoofdstuk zo duidelijk mogelijk beschreven. De grenzen van het probleem kunnen hierdoor makkelijker worden afgebakend. Het kan voorkomen dat de definitie van het probleem in de loop van het onderzoek zal veranderen. Dit heeft te maken met de kennis en feiten die gedurende het onderzoek vergaard worden en gebruikt worden om de probleemdefinitie aan te scherpen. De probleemanalyse zal echter in dit stadium niet aangepast worden, omdat dit invloed zal hebben op de beginfase van dit onderzoek.

De beschreven probleemdefinitie en doelstellingen legt de basis voor de desksearch.

Probleemanalyse

09

2

Deskresearch Analyseren van het

probleem Respondentenonderzoek Interviewen van de

opdrachtgever Nationaal & InternationaalLiteratuuronderzoek Concurrentieanalyse

Directe en indirecte

Gebruikers interviewen (Diepte interview)

Figuur 2: Globaal overzicht van de punten die behandeld worden binnen het analyserapport. De punten die behandeld worden binnen de probleemanalyse zijn oranje gemarkeerd.

10

2.1 Inleiding

Achtergrond bedrijf

Zorn Uitgeverij bezit met de Kenmerk-reeks een zeer sterk merk dat ruim 35 jaar verankerd is in het basis- en voortgezet onderwijs. Per jaar worden zo’n 2 miljoen lespakketten verspreid in de vorm van folio leerlingenmateriaal van 6 tot 24 pagina’s. Naast het foliomateriaal biedt Zorn Uitgeverij educatieve websites, evenementen, wedstrijden, dvd’s en televisieprogramma’s aan. Bij alle materialen worden docentenhandleidingen ontwikkeld. Jaarlijks verspreidt Zorn regelmatig mailingen aan alle scholen (PO en VO). Onderzoek wijst uit dat de materialen hoog gewaardeerd worden door leerkrachten en leerlingen.

Bestelde materialen waarvoor verzendkosten betaald zijn, worden met zekerheid in de klas gebruikt. De Kenmerkreeks bestaat momenteel uit zo’n 80 titels; jaarlijks verschijnen er gemiddeld 15 nieuwe titels. Zorn heeft daarnaast een enorm archief dat gedeeltelijk digitaal gerecycled kan worden. Het totale aantal leerlingen in het onderwijs van 4 t/m 18 jarigen is 3,5 miljoen, verdeeld over 10.600 scholen (scholen bezitten vaak meerdere gebouwen/adressen). De Kenmerkreeks wordt via de webshop van Zorn Uitgeverij beschikbaar gesteld aan docenten in het basis- en voortgezet onderwijs.

Zorn Uitgeverij verzendt mailingen aan 8.200 scholen voor het primair onderwijs, 2.400 scholen voor voortgezet onderwijs en ROC’s. Ruim 80% van alle scholen bestelt jaarlijks materialen bij Zorn Uitgeverij, variërend van één titel voor een klas tot een heel pallet met uitgaven voor de gehele school. Ook GGD’en, JIP’s, Pabo’s en bibliotheken bestellen materialen bij Zorn Uitgeverij. Target markt

Zorn Uitgeverij bedient al ruim 40 jaar docenten en leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Docenten en leerlingen zijn de afzetmarkt waarin Zorn Uitgeverij gedrukte materialen en mailing aan levert. Naast de gedrukte materialen maakt Zorn Uitgeverij digitale en multimediale websites, systemen, spellen en software producten, dit ter ondersteuning voor de lespakketen.

Segmentatie

Internet gegevens

Website Zorn Uitgeverij: http://www.zorn.nl

Webshop Kenmerkreeks: http://kenmerk.nl

Voorbeeld digitaal lespakket Spijt - Pestmeter: http://pestmeter.zornweb.nl Voorbeeld Albert Heijn lespakket – Ik eet het beter: http://ikeethetbeter.nl

Tabel 1: Segmentatie van de target markt van Zorn Uitgeverij.

2.2 Het probleem

De aanleiding voor dit probleem stamt uit 2010 en is samen met een andere partij bedacht. Zorn Uitgeverij heeft een partij gevonden - www.ineenboek.nl - die een digitale omgeving kon leveren voor het produceren van fotojaarboeken. Door gebrek aan tijd van beide partijen en investeringsmogelijkheden (budget) is het niet mogelijk geweest dit plan destijds uit te werken en in de markt te profileren.

Volgens de opdrachtgever zijn op dit moment enkele uitgeverijen die fotojaarboeken maken en distribueren voor het onderwijs, maar deze mogelijkheid (nog) niet via online kanalen aanbieden. De scholen leveren in de huidige situatie allerlei stukken aan en de uitgever stelt het boek samen. Dit varieert van geschreven teksten tot het aanleveren van (gescande)foto’s. Vaak worden plaatselijke sponsoren benaderd om de prijs van de fotojaarboeken te drukken. De fotojaarboeken moeten een hoge oplage hebben om aantrekkelijk geprijsd te kunnen worden en moeten zoveel mogelijk klassen herbergen en kunnen daardoor niet erg persoonlijk zijn. Dit heeft te maken met de contracten die met de sponsoren en drukkerijen gemaakt worden. Naast de hoge oplage zou dit ook in kleine oplagen kunnen voor eenzelfde prijs, maar dat is vaak lastig. De vraag is of dit kan en daarentegen wenselijk is. Als je kijkt naar de Nederlandse markt waarin Zorn Uitgeverij opereert is er op dit moment nog geen echte concurrentie voor dit concept, maar vanwege de hoge investeringskosten is tot nu toe nog niet mogelijk geweest om dit te realiseren. De definitie van het probleem luidt dus als volgt:

2.3 Doel van de opdracht

Kijkend naar de definitie van het probleem is de vraag wat de opdrachtgever met het project tracht te behalen. Bekend is dat het fotojaarboek systeem primair gebruikt gaat worden door docenten die werkzaam zijn in het basis- en voortgezet onderwijs. Het is in dit stadium nog niet zeker welke rol de leerlingen spelen binnen dit project. De eerste stap die gezet moet worden is om na te gaan wat de behoeften van de docenten omtrent het fotojaarboek systeem zijn. Hierbij zal onderzocht moeten worden op welke wijze docenten uit het basis- en voortgezet onderwijs in de praktijk gebruik (gaan) maken van het fotojaarboek systeem.

Naast het primair gebruik van de docenten moet volgens de opdrachtgever elke leerling in staat zijn een eigen stukje tekst in te vullen en de mogelijkheid hebben foto’s te kunnen uploaden en te bewerken. De administrator, in de rol van docent, begeleider of mentor, controleert deze gegevens en heeft de mogelijkheid om deze verder te bewerken en de stukken samen te voegen tot één geheel. De docenten moeten daarnaast in staat zijn te kiezen uit enkele vaste vormgevingsconcepten, zoals verschillende lay-outs en daardoor de mogelijkheid om elk fotojaarboek te personaliseren. De vraag is of deze functionele eis door de docenten als wenselijk beschouwd worden. Dit zal gedurende het respondentenonderzoek nader onderzocht worden.

11