• No results found

49Het aanbieden van verschillende soorten thema’s en themaboeken, naast de fotojaarboeken,

4.4 Samenvatting & Conclusies

4.4.1 Samenvatting interviews

Onderdeel 1: Werkwijze en het verzamelen van informatie

Eén van de conclusies uit het onderzoek, wat betreft de werkwijze en het verzamelen van informatie, blijkt dat docenten niet zozeer knelpunten zien als het gaat om het samenstellen van fotojaarboeken. De omgeving stelt de docenten in staat eisen en wensen te formuleren en zelf een invulling te vinden voor het oplossen van dit probleem. Het uitgangspunt is het samenstellen van een fotojaarboek. Uit de interviews met de respondenten blijkt dat iedere situatie anders is en vraagt om bepaalde maatregelen.

Onderdeel 2: Tijd & Budget

Voor de ene docent geldt dat de tijd voor het verzamelen van informatie en samenstellen van fotojaarboeken erg beperkt is en bij andere docenten ligt dit anders. De tijd die docenten hiervoor krijgen speelt een belangrijke rol bij het realiseren van de fotojaarboeken. De vormfactor tijd hangt af van de situatie en de omgeving waarin de fotojaarboeken gemaakt worden. Eén van de respondenten moest gedurende het zomerkamp een fotoboek van de leerlingen en activiteiten samenstellen. Binnen een week moesten de foto’s en teksten verzamelt zijn, waarnaar het fotoboek via het softwareprogramma Albelli gemaakt werd. De andere docenten begonnen op school al vroeg, ergens in november, met het samenstellen van een fotojaarboek.

Onderdeel 3: Sponsoring

Wat betreft het budget is het een gegeven dat onder de respondenten alleen het Maris College een apart potje heeft voor het drukken van de fotojaarboeken. Afhankelijk van de kwaliteit en omvang van de fotojaarboeken ligt de prijs tussen de € 10,- en € 50,-. Het Maris College maakt gebruik van een potje uit de ouderbijdrage en deels van gesponsorde jaarboeken, waardoor de prijs rond de € 10,- per fotojaarboek ligt. Het Dalton College en Stichting NOB hebben geen potje van de onderwijsinstelling beschikbaar en de ouders moeten zelf een fotojaarboek aanschaffen. Afhankelijk van de leverancier, omvang en kwaliteit ligt de prijs van een fotojaarboek tussen de € 25,- en € 50,-.

“Aan welke functionele en niet-functionele eisen moet het fotojaarboek systeem voldoen, zodat docenten in het basis- en voortgezet onderwijs dit

Onderdeel 4: Concurrentie

Uit het respondentenonderzoek blijkt dat de fotojaarboeken gedrukt worden bij zowel de directe als indirecte concurrenten. Bij de directe concurrenten wordt er gebruik gemaakt van Uitgeverij Début. Bij de indirecte concurrenten zijn de HEMA en Albelli de concurrenten. Wat opvalt is dat de directe concurrent Uitgeverij Début minder keus aanbiedt dan de indirect concurrenten zoals Albelli of de HEMA. De vraag waarom docenten de fotojaarboeken laten drukken bij de indirecte concurrenten komt deels uit de tijd die beschikbaar gesteld wordt om een fotojaarboek samen te stellen. Uit het respondentenonderzoek bleek dat het merendeel van de docenten neigde naar fotojaarboek systemen die voor hun bekend waren, om op deze manier een deel van de tijdsdruk en budget te ontlasten. Ook gezien het feit dat ze geen richtlijnen omtrent het budget beschikbaar gesteld kregen.

Onderdeel 5: Het systeem

Vraag naar de positieve punten en negatieve punten van de gebruikte systemen en je krijgt zeer diverse antwoorden. Het uitgangspunt van deze vraag betreft de verzameling van concrete systeemeisen te formuleren.

De respondenten geven, wat betreft de positieve punten van de gebuikte systemen, voornamelijk aan dat de interface als simpel wordt beschouwd en dat de gebruikte systemen gemakkelijk in gebruik is. Het analyseren van de gebruikte systemen moet uitwijzen waarom deze, volgens de respondenten, simpel en makkelijk in gebruik is.

De meeste respondenten gaven aan dat het fijn zou zijn als het toekomstig fotojaarboek systeem een spellingchecker bevat. Daarnaast is een online omgeving wenselijk, maar soms niet altijd ideaal. In het geval van Stichting NOB was de toegang op internet niet aanwezig. Overdag was de toegang tot het internet wel aanwezig door de vaste laptops. Een offline programma biedt in deze situatie een betere uitkomst. De vraag is of dit voor de meeste use cases geldt. Uit het respondentenonderzoek kan worden herleid dat dit niet het geval is en dat deze situatie uitzonderlijk is. De optie om het fotojaarboek ook online op te kunnen slaan en te bezichtigen wordt enerzijds wel in goede aarde ontvangen en anderzijds niet. De voorwaarde die hieraan gesteld wordt is dat het fotojaarboek niet alleen online opgeslagen en bekeken kan worden, maar ook gedrukt kan worden.

Tot slot werden functionaliteiten als het slepen van pagina’s naar andere pagina’s en vertrekken van inlogcodes voor de leerlingen, met de docent in de rol als beheerder als mogelijke opties kenbaar gemaakt. Kijkend naar de verzameling van eisen en wensen omtrent de huidige systemen en het toekomstig fotojaarboek systeem betreft de belangrijkste functionaliteit van het systeem de opties om gegevens tussen de leerlingen en docent tot één geheel te brengen. Waar de respondenten aangaven dat qua werkwijze en verzamelen van informatie zij niet zozeer knelpunten zien dit wel in het gebrek aan tijd terugkomt. Als het verzamelen van informatie eenduidig via één systeem zou kunnen verlopen is dit wenselijk voor wat betreft alle respondenten.

58