• No results found

verdienmodel van Zorn Uitgeverij. De sponsoren, drukkerijen, ouders, docenten, leerlingen en Zorn Uitgeverij hebben baat bij een succesvolle uitvoering hiervan.

30

Zorn Uitgeverij

Vanuit Zorn Uitgeverij moet een businessplan ervoor zorgen dat banken, instellingen, organisaties en bedrijven ervan worden overtuigd te investeren in dit project. De conclusies en aanbevelingen uit de concurrentieanalyse zal een onderdeel zijn van het businessplan. Zorn Uitgeverij heeft financieel baat bij het vinden van sponsoren, deze is tweeledig. Een deel van de verkregen financiën zal worden opgesplitst. Het verdienmodel ligt enerzijds in het verdienen aan de verzendingen en anderzijds bij de technische ontwikkeling van het systeem en het onderhoud hiervan. Het idee achter de verzendkosten is dat onderwijsinstellingen deze, ongeacht de aanwezigheid van advertenties, standaard moeten betalen. Hoe meer oplagen er gemaakt en verzonden worden, des te meer Zorn Uitgevrij verdient en hoe meer sponsoren zich aansluiten bij dit project, des te minder de fotojaarboeken gaan kosten voor de onderwijsinstellingen.

Sponsoren

Banken, organisaties en bedrijven moeten door middel van het businessplan besluiten te investeren in dit project. De investeringen die gemaakt moeten worden betreffen vanuit de sponsoren geen subsidie of vorm van donatie. Om de sponsoren tegemoet te komen en dit project een reële kans van slagen te geven betreft het voorstel om samengestelde advertenties en reclame boodschappen in de fotojaarboeken toe te voegen. De achterliggende gedachte kan zijn naamsbekendheid van een bedrijf of bijvoorbeeld motiveren tot het openen van een spaarrekening. Een vereiste is dat reclames en advertentiemodellen primair afgesteld zijn op het basis- en voortgezet onderwijs. Het respondentenonderzoek moet tevens uitwijzen of dit een harde eis vanuit de gebruikers zal zijn. De vorm en inhoud van de reclames en advertenties zal overgelaten worden aan de sponsoren. Zij bepalen het format. Dit zal vervolgens in overleg met Zorn Uitgeverij gepaard gaan. De minimale prijs om per sponsor toe te treden tot dit project is nog niet vastgesteld. Dit hangt onder andere af van het totaal aantal afnemers van fotojaarboeken en het bereik hiervan.

Zorn Uitgeverij Banken, bedrijven, Sponsoren

instellingen organisaties

Foto- jaaboeken Foto-

jaaboeken Evalueert de reclames en advertenties van de sponsoren. Als deze goed gekeurd worden komen deze de fotojaarboeken.

Sponsoren leveren een hoeveelheid aan reclames en advertenties aan Zorn

Uitgeverij.

Figuur 7: De uitwerking van de User Interface en bijbehorende onderzoeken zoals de

concurrentieanalyse dient als aanvulling van het businesplan.

Figuur 8: Schematische weergave van de manier waarop sponsoren reclames en advertenties aan ons leveren en hoe deze uiteindelijk in het fotojaarboek terecht komen. Zorn Uitgeverij bekijkt en evalueert deze reclames samen met de sponsoren en docenten, zodat alleen toepasselijke en geschikte advertenties in het fotojaarboek aanwezig zullen zijn.

Onderwijsinstellingen

De belangrijkste, maar ook enigste afnemers zijn docenten in het basis- en voortgezet onderwijs. Zorn Uitgeverij wil de mogelijkheid bieden om de fotojaarboeken geheel gratis of tegen een gereduceerd tarief aan te bieden. Op deze manier willen we de markt van fotojaarboeken in het basis,- en voortgezet onderwijs vergroten. Door de fotojaarboeken gratis of tegen een gereduceerd tarief aan te bieden moet het voor onderwijsinstellingen laagdrempeliger worden om fotojaarboeken aan te schaffen. Om dit te kunnen realiseren is het belangrijk dat sponsoren financieel bijdragen aan dit project. Het idee is om een algehele uniformiteit en verbondenheid tussen de gebruikers, systemen en het proces te creëren. Docenten in het onderwijs stellen via het toekomstig online fotojaarboek systeem van Zorn Uitgeverij de fotojaarboeken samen en verzenden deze vervolgens naar Zorn Uitgeverij.

De samenstelling van deze fotojaarboeken gebeurt middels het online fotojaarboek systeem, ook wel de user interface genoemd. Om dit project te laten slagen moet er enerzijds een financieel draagvlak zijn voor dit project en anderzijds een systeem aanwezig zijn dat voldoet aan de eisen van de gebruikers, sponsoren, drukkerijen en Zorn Uitgeverij. Ook wel stakeholders genoemd. Om te achterhalen wat de wensen en eisen van de stakeholders zijn moet een respondentenonderzoek het draagvlak creëren. De user interface wordt aan de hand van de User Centered Design methodiek ontworpen. Een user interface die alle stakeholders tevreden stelt zal samen met de financiële bijdragen van de sponsoren het draagvlak en succes van dit project zijn. Het respondentenonderzoek en ontwikkeling van de user interface ligt bij Zorn Uitgeverij.

Drukkerijen

De bestellingen die vanuit het onderwijs gemaakt worden, worden via het online fotojaarboek systeem automatisch doorgegeven aan Zorn Uitgeverij. De afdeling distributie handelt deze bestellingen af en verzend deze naar de drukkerijen. De drukkerijen krijgen via Zorn Uitgeverij meer orders binnen en verdienen hieraan. Een groot deel van de financiën van de sponsoren gaat naar de drukkerijen toe. Door met de drukkerijen overeenkomsten te sluiten moet dit de algehele prijs drukken. Hoe meer fotojaarboeken er worden gedrukt, des te goedkoper kan Zorn Uitgeverij inkopen. De gedrukte fotojaarboeken worden vervolgens verzonden naar Zorn Uitgeverij en de distributie verzend deze naar de onderwijsinstellingen. Zij kunnen genieten van een kwalitatief fotojaarboek, dit tegen een zeer scherpe prijs.

31