• No results found

Functie: Algemeen directeur Zorn groep B.V. Geslacht: Man

Leeftijd: 60

Rol project: Opdrachtgever & bedrijfsmentor Datum: Dinsdag 23 april 2013

Soort Interview: Diepte interview Doel: Kennismaking met het project

Vragen

Wat betreft de inhoud van dit project?

Op dit moment zijn er enkele uitgeverijen die fotojaarboeken produceren, maar deze mogelijkheid niet online aanbieden. Ik wil graag dat Zorn Uitgeverij de eerste uitgeverij is die deze markt betreedt. Hoe gaat in zijn werk; de scholen leveren allerlei stukken aan, ook digitaal, en de Uitgever stelt het fotojaarboek samen. Vaak worden plaatselijke sponsoren benaderd om de prijs van de fotojaarboeken te drukken. De fotojaarboeken moeten een hoge oplage hebben om aantrekkelijk geprijsd te kunnen worden. De fotojaarboeken moeten dus zoveel mogelijk klassen herbergen en kunnen vaak niet erg persoonlijk zijn. Het concept zou ook in hele kleine oplagen kunnen voorzien voor eenzelfde prijs.

Waarom dit project?

In het verleden heb ik intern onderzoek gedaan naar mogelijke producten die nog niet in de markt, waarin wij actief zijn, beschikbaar is. Doordat onze Kenmerk reeks sinds 2001 op veel scholen en bij onze doelgroep bekend staat als gratis en kwaliteit ontbreekt het gemis van een fotojaarboek systeem. In principe wil ik door het aanbieden van een fotojaarboek de markt verbreden en onze core business uitbreiden.

Waarom is dit project niet eerder van start gegaan?

Dit project is in 2010 samen met een andere partij bedacht. Zorn heeft een partij gevonden (www. ineenboek.nl) die een digitale omgeving kan leveren voor het produceren van fotojaarboeken. Door gebrek aan tijd en investeringsmogelijkheden (budget) is het niet mogelijk geweest dit plan destijds uit te werken en daarbij het systeem op de markt te profileren.

Hoe kan ik, in de rol als afstudeerder, bijdragen aan de ontwikkeling van dit product / systeem?

Doordat jij verstand hebt van mensen, computers en systemen lijkt het mij een uitgelegen kans om dit project tijdens jouw afstuderen te verwezenlijken. Wat ik belangrijk vind is om na te gaan welke concurrenten er binnen onze markt zijn, wat de behoeften van de docenten zijn voor dit specifieke systeem en of we de mogelijkheid hebben sponsoren te vinden voor dit product. Net zoals jij destijds voor de Kenmerk webshop een ontwerprapport geschreven hebt en de eisen van de doelgroep in kaart gebracht hebt zou jij eenzelfde invulling voor dit systeem kunnen hanteren.

02

Wat wordt er van mij verwacht?

Wat handig zou zijn is dat je onderzoekt welke fotojaarboek systemen er zijn. Dit kan bijvoorbeeld binnen onze concurrenten vallen en dat je nagaat wat voor hedendaagse technieken er binnen de fotojaarboek systemen gebruikt worden. Verder zou het gewenst zijn dat je na het onderzoek met aanbevelingen komt, zodat ik hier verder met de drukkerijen en sponsoren afspraken over kan maken. Wat ik verwacht van het eindproduct is een visueel ontwerp van het fotojaarboek systeem. Eigenlijk net zoals je destijds bij de nieuwe Kenmerk webshop hebt gemaakt.

Zijn er op dit moment al concurrenten die onderzocht moeten worden?

Ja die zijn er namelijk; Ineenboek B.V., Uitgeverij Debut en de Almanakker. Deze concurrenten opereren deels in onze markt (docenten BO / VO / BSO) en bieden daarbij de mogelijkheid aan om fotojaarboeken te reproduceren. Met Ineenboek B.V. heb ik in 2010 samengewerkt, maar daar is niets uitgekomen. Uitgeverij Debut maakt al gebruik van sponsoren en bedient een aantal scholen in Zuid-Holland.

Wat maakt dit project zo uniek dat het gaat werken?

Vaak worden de fotojaarboeken tegen een hoge kostprijs gemaakt en verspreid. Het geld moet dan ergens vandaan komen, vaak uit een vrijwillige ouderbijdrage of uit de zakken van de ouders zelf. De huidige crisis helpt daar ook niet echt aan bij. Als jij ervoor kan zorgen dat we een goed en bruikbaar systeem hebben, dit in combinatie met het geheel gratis aanbieden van fotojaarboeken, ontstaat er een kans dat dit project een succes gaat worden.

Zijn er al sponsoren / bedrijven / instellingen die interesse hebben?

Doordat de investeringskosten destijds te hoog waren heb ik dit plan samen met Ineenboek B.V. niet verder uitgewerkt. Wellicht als jij wat meer informatie kan verzamelen, zodoende een businessplan samen te stellen en wat meer kan laten zien, zoals de Visuals (High Fidelity Prototype) die je altijd maakt kunnen we nog voor de ontwikkeling op zoek gaan naar sponsoren. Wat is de boogde doelgroep die het product zal gaan gebruiken?

Onze bestaande klanten net zoals bij onze Kenmerk.nl webshop, namelijk docenten in het basis- en voortgezet onderwijs. De nadruk ligt op docenten die les geven aan groep 8 van het basisonderwijs en de bovenbouw van het middelbaar onderwijs. (VMBO, HAVO, VWO)

Wat voor doelstellingen heb je voor ogen?

• De fotojaarboeken gratis of tegen een gereduceerd aan te kunnen bieden. • Een fotojaarboek systeem dat helder is en goed werkt.

• Graag een moderne uitstraling, net zoals onze Kenmerk.nl webshop .

• Het is gewenst dat het fotojaarboek systeem op elke PC of browser gebruikt kan worden. We willen dat zoveel mogelijk docenten en leerlingen er zonder problemen gebruik van kan maken.

Is er al nagedacht over kleuren en vormgeving?

Daar mag jij je over gaan filosoferen. Als het maar duidelijk is dat het fotojaarboek van Zorn Uitgeverij en de Kenmerk Reeks afkomstig is. Docenten en leerlingen moeten het systeem gaan gebruiken en het zou fijn als onze klanten de vormgeving, logo’s en kleuren herkennen.

Wat zijn de gewenste randvoorwaarden voor het project?

Het product (fotojaarboek) moet (indien mogelijk) gratis of tegen een gereduceerd tarief aangeboden worden en kenbaar zijn onder de Kenmerk reeks. Verder zullen er sponsoren gezocht moeten worden om een financiële bijdrage te leveren aan het project. Het zou ideaal zijn als docenten en leerlingen beiden gebruik kunnen maken van het systeem.

Zijn er nog bijzonderheden?

Ik heb nog een aantal connecties voor het verzamelen van respondenten. Ik zal tegen die tijd vragen of er docenten mee willen doen met jouw onderzoek. Het is vaak erg lastig om docenten te zoeken die mee willen werken, vanwege de tijd en bereikbaarheid. Stuur mij jouw vragenlijst op en ik zal kijken wat ik kan doen. Ik ben erg benieuwd naar de concurrentieanalyse en de uitkomsten van het onderzoek en uiteraard het visuele ontwerp.

Plan van Aanpak