• No results found

3. Ontwerpcriteria en algemene informatie over de containers

4.5. Classificatie van SSC 1. Methodologie

4.5.3. Seismische kwalificatie

De containers die het geheel van de veiligheidsfuncties verzekeren zijn gekwalificeerd tegen de ontwerpaardbeving met horizontale PGA van 0,15 g. De beschouwde seismische spectra zijn weergegeven in figuren 4.2-F17, 4.2-F18 en 4.2-F19. De studies van de containers zijn opgenomen in hoofdstuk 3.

De ontwerpaardbeving voor het SFB is een aardbeving met het specifieke spectrum van de site van Doel met een horizontale PGA van 0,15 g. De beschouwde seismische spectra zijn weergegeven in figuren 4.2-F20 en 4.2-F21.

De seismische kwalificatie is opgedeeld in drie categorieën:

• Seismic Category I (SCI): SSC van de groep SCI zijn SSC met een functionele weerstand tijdens en na een ontwerpaardbeving.

• Seismic Category II (SCII): SSC van de groep SCII zijn SSC die hun integriteit moeten behouden na een ontwerpaardbeving. SSC van deze groep mogen evenzeer geen brokstukken, inbegrepen de val van de SSC, veroorzaken in geval van beweging van de SSC volgend op een ontwerpaardbeving.

• Non Seismic Category (NSC): SSC van de groep NSC zijn alle SSC die niet behoren tot SCI of SCII.

De rechtvaardiging van de seismische kwalificatie van de SSC is gegeven in de overeenkomstige secties. Tabel 4.5-T4 vat de seismische kwalificatie van de verschillende SSC samen.

Tabel 4.5-T1: Samenvatting classificatie van de SSC

Belang voor

de veiligheid veiligheidsfunctie Functieverlies

enkelvoudig falen Functieverlies meervoudig falen 1

Behoud subkritikaliteit Afvoer restwarmte Insluiting

A B

2 Afscherming van straling

Terughaalbaarheid B C

3 Overwaking C NC

Tabel 4.5-T2: Classificatie van de SSC

SSC Categorie

Rolbrug A

Passieve ventilatie A

Hoofdgebouw (SFB)

(behandelingshal, opslaghal en controlegalerij) B

Lekdichtheidssysteem C

Kerosinedrainagesysteem NC

Hulpgebouw (AUX) NC

Opslaggebouw van de uitrustingen (ASB) NC

Stralingsbescherming NC

Temperatuurmonitoringsysteem NC

Afschermende poort NC

Brandbescherming NC

Sproei NC

HVAC NC

Inspectiestand NC

Tabel 4.5-T3: Vereisten per categorie

A B C

Single failure criterium Ja, indien van

toepassing Neen Neen

Seismische kwalificatie SCII Neen, tenzij vereist Neen

Elektrische

noodvoeding Ja, indien nodig voor uitoefenen veiligheidsfunctie

Neen, tenzij mogelijke impact op de

veiligheid

Neen

Kwaliteitsprogramma A B C

Constructiecode Nucleair Industrieel Off the shelf

Tabel 4.5-T4: Seismische kwalificatie SSC

SSC Seismische kwalificatie

Rolbrug SCII

Hoofdgebouw (SFB)

(behandelingshal, opslaghal en controlegalerij) SCI

Lekdichtheidssysteem NSC

Kerosinedrainagesysteem NSC

Hulpgebouw (AUX) NSC

Opslaggebouw van de uitrustingen (ASB) NSC

Stralingsbescherming NSC

Temperatuurmonitoringsysteem NSC

Afschermende poort NSC

Brandbescherming NSC

HVAC NSC

Inspectiestand NSC

4.6. Ontmanteling

In Art. 7.6 van het KB van 30/11/2011 staat vermeld dat bij het ontwerp, de bouw en de uitbating van de SF², er rekening mee moet gehouden worden dat deze installatie ooit zal ontmanteld worden. De maatregelen die genomen worden om de ontmanteling te vergemakkelijken moeten worden beschreven en gerechtvaardigd in het veiligheidsrapport voor ontmanteling (KB van 30/11/2011, Art. 17/10). Deze maatregelen omvatten het bijhouden van documenten die nuttig zijn bij een latere ontmanteling en die verband houden met het ontwerp en de uitbating van de installatie, de voorvallen en incidenten die zich hebben voorgedaan, de wijzigingen die aan de installatie aangebracht werden, de inventaris van de aanwezige radionucliden, de dosis- en besmettingsniveaus in de installatie.

Art. 17 van het KB van 20/07/2001 beschrijft de stopzetting van activiteit en ontmanteling. Dit artikel bepaalt dat:

• In geval van stopzetting, moet de exploitant hiervan het FANC en NIRAS onmiddellijk op de hoogte brengen.

• Alle radioactieve stoffen moeten een bestemming krijgen die de verwijdering, de recyclage of het hergebruik ervan onder bevredigende voorwaarden waarborgt, onverminderd de bepalingen van Art. 18 en andere wettelijke en reglementaire bepalingen betreffende de radioactieve afvalstoffen.

• De ontmanteling van installaties zoals SF² is onderworpen aan een voorafgaande goedkeuring, in overeenstemming met de procedure voor-geschreven in Art. 17.

• De vergunningsaanvraag is vergezeld van een milieueffectbeoordeling.

In het kader van de actualisering van het wetgevend kader en meer in het bijzonder Art. 5.8 van het KB van 20/07/2001, wordt vermeld dat er bij de vergunnings-aanvraag een deeldossier radioactieve afvalstoffen en een deeldossier ontmanteling moeten worden opgemaakt en overgemaakt aan de autoriteiten. Referentie [23]

bevat de relevante informatie over afvalstoffen en ontmanteling in de SF² en in overeenstemming met Art. 6.2.

Het hoofdgebouw (SFB) bestaat uit een ontvangstzone voor de containers (behandelingshal), een opslaghal voor de containers (de opslaghal) en de controlegalerijen. In deze lokalen wordt de ioniserende straling gecontroleerd. Voor het transport van de geladen container van het SPG van de nucleaire eenheden naar de SF², wordt de container onderworpen aan de nodige controles om de afwezigheid van externe contaminatie te garanderen zodat er geen besmetting in het gebouw binnenkomt.

Bovendien liggen de activatieniveaus van het hoofdgebouw, na de opslagperiode van verbruikte splijtstof, onder de vrijgaveniveaus waardoor het gebouw kan worden ontmanteld als een conventioneel gebouw. Dit komt overeen met de informatie die in de literatuur over de ontmanteling van dit type installaties beschikbaar is.

Op het einde van de uitbating, wanneer alle containers uit het gebouw zijn en er een controle op afwezigheid van besmetting en activatie is uitgevoerd, zal de SF² ontmanteld kunnen worden als een niet-nucleair gebouw.

Na bevestiging dat er geen besmetting en activatie is, zal de feitelijke ontmanteling bestaan uit:

• Verwijderen van alle verbruiksgoederen uit het gebouw.

• Demonteren van de aanwezige systemen (inspectiestand, behandelings-uitrustingen, lekdichtheidssysteem, rolbrug, afschermende poort ...).

• Demonteren van de verwijderbare structuren.

• Afbreken van het gebouw zelf.

• Het sorteren van de materialen met het oog op hun hergebruik/recyclage of werkelijke verwijdering volgens de reglementaire vereisten.

• Verwijderen van de materialen.

• De bodem zal worden hersteld in overeenstemming met de geldende wettelijke bepalingen. Afhankelijk van de uiteindelijke bestemming van het terrein zijn de mogelijkheden: egaliseren van de grond, herbeplanting ...

Bij de aanvraag van de ontmantelingsvergunning, die aan het einde van de exploitatie moet worden ingediend, zullen bovenstaande punten in detail worden bestudeerd.

4.7. Verouderingsbeheerprogramma

Het algemeen verouderingsbeheerprogramma wordt besproken in hoofdstuk 3. Het verouderingsbeheerprogramma voor het gebouw en de systemen bestaat voor:

• Het SFB:

- De toegepaste ontwerpcriteria van ACI-349-06, behandelen het probleem van de betonveroudering.

- Het gebouw zal worden opgenomen in het ISI-controleprogramma van de gebouwen. De continuïteit van dit programma wordt ook na de ontmanteling van de eenheden gewaarborgd.

• De rolbrug in het SFB:

- Bij het ontwerp en de bouw van de rolbrug moet rekening worden gehouden met een levensduur van 80 jaar voor structurele en mechanische componenten.

- Het beheer van de rolbrug wordt geïntegreerd in de verouderingsbeheer-programma van de CHE (component Health Expert).

- Op basis van de aanbevelingen van de fabrikant worden onderhouds- en inspectieplannen opgesteld. Er zullen inspecties worden uitgevoerd die vergelijkbaar zijn met die van andere SFP-rolbruggen op de site:

o Het metalen gedeelte wordt van tijd tot tijd visueel geïnspecteerd op roest en er wordt gekeken of het noodzakelijk is om het oppervlak eventueel te behandelen (schilderen).

o Een visuele inspectie van het hijsgedeelte (kabeltype) om te controleren op zichtbare gebreken.

o Er is een onderhoudsplan opgesteld ter vervanging van elementen met een korte levensduur.

• Bewaking van de lekdichtheid van de containers:

- Onderhouds- en inspectieplannen worden vastgesteld volgens de aanbevelingen van de fabrikant (periodieke kalibratie van de sensoren ...).

4.8. Referenties

[1] USNRC, Classification of Transportation Packaging and Dry Spent Fuel Storage System Components According to Importance to Safety, NUREG/CR-6407, 1996

[2] USNRC, Standard Review Plan for Spent Fuel Dry Storage Systems at a General License Facility, NUREG-1536, revision 1, 2010

[3] FANC, Guideline - Safety demonstration of new class I nuclear installations - Approach to Defence-in-Depth, radiological safety objectives and application of a graded approach to external hazards – N°2013-05-15-NH-5-4-3-EN, April 2017

[4] FANC, Class I Guidances, Guideline on the evaluation of the seismic hazards for new class I nuclear installations – 2014-03-28-NH-5-4-4-EN, februari 2015 [5] ELECTRABEL, Veiligheidsrapport Doel 12

[6] ELECTRABEL, Veiligheidsrapport Doel 3 [7] ELECTRABEL, Veiligheidsrapport Doel 4

[8] Royal Decree of 1 March 2009 modifying the Royal Decree of 7 July 1994 fixing the basic standards for the prevention against fire and explosion at which new (industrial) building shall satisfy

[9] USNRC, Fire Protection for Nuclear Power Plants, R.G. 1.189 Revision 2, oktober 2009

[10] NFPA 801: Standard for Fire Protection for Facilities Handling Radioactive Materials, 2014 edition

[11] IAEA, NS-G-1.7: Protection against Internal Fires and Explosions in the Design of Nuclear Power Plants, 2004

[12] IAEA, SSR 6: Regulations for the safe transport of radioactive material (Rev.1), 2018

[13] TRACTEBEL, SF² - Descriptive & Functional note: Kerosene drainage system - Conceptual Design , CNT-KCD/4NT/0024666/016/02, februari 2020

[14] USNRC, Establishing Quality Assurance Programs for Packaging used in Transport of Radioactive Material, R.G. 7.10, revision 3, juni 2015

[15] USNRC, Single-Failure-Proof Cranes for Nuclear Power Plants, NUREG-0554, mei 1979

[16] ANSI, Radioactive Materials- Special Lifting Devices for Shipping Containers Weighing 10 000 Pounds (4500 kg) or more, N14.6, 1993 edition

[17] KB van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen

[18] TRACTEBEL, Feasibility - Licensing & Safety – Dossier d’Options de Sûreté – Nuclear Safety Requirements Document Specific to Civil Engineering – CNT-KCD/4NT/0016491/009/02, maart 2019

[19] TRACTEBEL, Verification of the 3-meter drop specification for post 2020 storage casks, CNT-KCD/4NT/0027510/000/02, september 2019

[20] TRACTEBEL, SF² - Fire resistance of SFB Building in case of aircraft impact, CNT-KCD/4NT/0027979/000/01, mei 2020

[21] TRACTEBEL, SF² - Basic design, - Thermal load in the SF² building at the DOEL site, CNT-KCD/4NT/0024664/000/00, juni 2017

[22] ELECTRABEL, Veiligheidsrapport SCG

[23] TRACTEBEL, Deeldossier afval-ontmanteling SF² KCD volgens het KB van 20/07/01, CNT-KCD/4NT/27967/000/02, januari 2020

[24] TRACTEBEL, SF² – Descriptive & functional note: Layout KCD (Basic Design), CNT-KCD/4NT/0024666/013/03, september 2018

[25] TRACTEBEL, Descriptive and functional note: fire protection, CNT-KCD/4NT/0024666/005/03, juli 2019

[26] TRACTEBEL, SF² - Basic design - Building thermal design, CNT-KCD/4NT/0025159/000/08, mei 2020

[27] TRACTEBEL, SF²: External Hazards – Explosion, CNT-KCD/4NT/25301/000/04, juni 2019