• No results found

2. Kenmerken van de vestigingsplaats

2.2. Industriële, transport en militaire activiteiten in de omgeving

2.2.1. Industriële installaties

Aangezien de site gelegen is in de Antwerpse havenzone, zijn er heel wat industriële installaties in de omgeving. Voorbeelden van dergelijke industriële installaties binnen een straal van 8 km rond de site zijn BASF, Bayer, Solvay, Ineos en Evonik. Het zijn veelal Sevesobedrijven met installaties waarin gevaarlijke producten worden gebruikt of opgeslagen, en waarbij een risico voor zware ongevallen zoals emissie, brand of ontploffing bestaat. Het gaat hierbij om producten zoals vloeibare LPG, chloor, ammonia, ethyleenoxide of propyleenoxide [2].

Meer informatie over de industriële installaties en hun ligging is beschreven in

§2.2.2.1. van het veiligheidsrapport Doel 4 [1].

2.2.2. Transport

Het transport van explosieve en toxische stoffen is beschreven in §2.2.2.2. van het veiligheidsrapport Doel 4 [1]. Om het explosiegevaar ter hoogte van de SF² in te schatten, worden in de omgeving de verschillende activiteiten met een mogelijke impact bestudeerd.

2.2.2.1. Waterwegen

De site van Doel is gelegen aan de Schelde in het Antwerpse havengebied. Een drietal km stroomafwaarts van de site bevinden zich de Zandvlietsluis en de Berendrechtsluis, wat met zich meebrengt dat een gedeelte van het scheepvaartverkeer in de haven van Antwerpen niet voorbij de site passeert.

Het aantal zeeschepen dat de haven bezocht bedroeg in 1984 nog 17 079, waarvan 64% voorbij de site passeerde. In 1991 bezochten 16 858 zeeschepen de haven waarvan 55% voorbij de site passeerde. De laatste jaren schommelde het aantal zeeschepen dat de haven bezocht steeds rond de 14 000 à 16 000 (15 240 in 2011).

De binnenscheepvaart komt langs andere kanalen (bv. Schelde- Rijnverbinding) de haven binnen dan langs de Westerschelde. Van de binnenschepen vaart slechts 5%

via de Zandvliet- en Berendrechtsluis. Het zijn deze binnenschepen die ook voorbij de site varen.

In 1990 bedroeg het maritiem goederenverkeer 100 miljoen ton. Dit verkeer liep ondertussen op tot ongeveer 180 miljoen ton.

Meer informatie over de potentieel ontvlambare, ontplofbare of toxische ladingen die de site van Doel voorbijvaren op de Schelde, staat beschreven in §2.2.2.4. van het veiligheidsrapport Doel 4 [1].

2.2.2.2. Spoorwegen

De spoorwegen binnen een straal van 8 km rond de vestigingsplaats dienen voor het transport van goederen van en naar de verschillende bedrijven in de haven.

Spoorwegen voor doorgaand spoorverkeer bevinden zich op grotere afstand van de site.

Binnen de straal van 8 km rond de site bevindt zich ook een gedeelte van het vormingsstation Antwerpen-Noord met een rangeercapaciteit van 4 000 wagons per dag. Via dit station is de haven aangesloten op een net van binnenlandse en internationale treinen. Verder bevinden zich in de haven nog een aantal terminals uitgerust voor de overslag van containers op spoorwegwagons.

De dichtstbijzijnde spoorlijn loopt tegenover de site aan de overkant van de Schelde op de rechteroever. De kortste afstand van deze spoorweg tot de site bedraagt zo’n 1 800 m. In het veiligheidsrapport van Doel 4 wordt verondersteld dat in de toekomst de meest nabije spoorweg zich op een afstand van 850 m van de vestigingsplaats zal bevinden.

Dagelijks vertrekken er uit de haven ongeveer 120 geladen goederentreinen en komen er ongeveer 100 toe. In 2000 werd een goederenbeweging genoteerd van 25,8 miljoen ton.

Meer informatie over de potentieel ontvlambare, ontplofbare of toxische ladingen die via de spoorwegen de site van Doel passeren, staat beschreven in §2.2.2.2. van het veiligheidsrapport Doel 4 [1].

2.2.2.3. Autowegen

Antwerpen is een belangrijk knooppunt van autosnelwegen. Op de ring rond Antwerpen is er aansluiting met de A12, de E19, de E313, de E17 en de E34. Binnen een straal van 8 km rond de site vinden we het Noordwestelijke gedeelte van de ring rond Antwerpen welke de verbinding maakt tussen de E34 en de A12 richting Nederland. Op dit traject vinden we o.a. de Liefkenshoektunnel onder de Schelde op ongeveer 4 km van de site, en de Tijsmanstunnel onder de dokken op zo’n 4,5 km van de site.

Binnen de havenzone zijn er verscheidene wegen waarlangs het goederentransport verloopt. Eén van de belangrijkste hierbij is de Scheldelaan welke langs de Schelde op de rechteroever loopt vanaf de stad Antwerpen noordwaarts en welke bij de Nederlandse grens aansluit op de A12. De kortste afstand tussen deze Scheldelaan en de site bedraagt ongeveer 1 800 m. In het veiligheidsrapport van Doel 4 wordt verondersteld dat in de toekomst de meest nabije autoweg zich op een afstand van 850 m van de vestigingsplaats zal bevinden.

Meer informatie over de potentieel ontvlambare, ontplofbare of toxische ladingen die via de autowegen de site van Doel passeren, staat beschreven in §2.2.2.2. van het veiligheidsrapport Doel 4 [1].

2.2.2.4. Vliegverkeer 2.2.2.4.1. Luchthavens

Geen enkele burgerlijke of militaire luchthaven ligt dicht genoeg bij de centrale of kent voldoende activiteit in de zin van de Amerikaanse voorschriften ([11]), opdat opstijgings- of landingsmanoeuvers enig risico van neerstorting op de centrale zouden kunnen inhouden. Geen enkele luchthaven ligt immers op minder dan 5 mijl (8 km) van de site. Bovendien zal geen enkele luchthaven, zelfs niet deze gelegen tot op 50 km van de vestigingsplaats, in de nabije toekomst beantwoorden aan de criteria van de Amerikaanse voorschriften die bepalen of een luchthaven al dan niet in aanmerking komt.

De kans op neerstorten van vliegtuigen die luchthavens op vrij grote afstand van de site aandoen, kan dus worden uitgesloten.

Om de val- en impactwaarschijnlijkheden van vliegtuigval te bepalen (zie §8.3.5.1) zijn de gegevens gebruikt van de tweede tienjaarlijkse herziening van Doel 4 [10].

Ook zijn de vluchtstatistieken van de verschillende types van vliegtuigen geactualiseerd.

2.2.2.4.2. Commerciële luchtvaart

In de ruime omgeving van de site vinden we de regionale luchthaven van Antwerpen (gelegen in Deurne, ongeveer 22 km ten ZO van de site), het aeroclub vliegveld van Brasschaat (ongeveer 16 km ten O van de site), het kleine vliegveld van Hoevenen (enkel sportluchtvaart, ongeveer 9 km ten O van de site) en het militaire vliegveld van Woensdrecht in Nederland (ongeveer 15 km N van de site). De nationale luchthaven van Zaventem (Brussel Nationaal) bevindt zich op een 50-tal km ten zuiden van de site.

De site van Doel ligt onder de volgende luchtwegen met een breedte van 18,5 km:

• A6 (Amber 6): eenrichtingsverkeer noord/zuid, minimale vlieghoogte 1 650 m;

• A24 (Amber 24): eenrichtingsverkeer zuid/noord, minimale vlieghoogte 1 980 m.

Deze luchtwegen zorgen voor de verbinding met Brussel Nationaal en staan vanuit deze luchthaven onder radarcontrole.

2.2.2.4.3. Militaire luchtvaart

De dichtstbijzijnde oefenzones voor legervliegtuigen zijn het schietterrein van Limburg (Helchteren op 80 km) en de vliegzone voor vluchten op lage hoogte in de Ardennen (op 110 km). Deze zijn te ver van de vestigingsplaats verwijderd om een bijzonder gevaar voor ongevallen in te houden.

Bijgevolg moeten enkel de gewone vluchten in aanmerking worden genomen. De site van Doel bevindt zich in een zone waar de activiteiten van de luchtmacht zijn beperkt door de aanwezigheid van de burgerlijke luchtwegen A6 en A24 en omdat er zich geen militaire bases in de nabijheid van de site bevinden.

2.2.2.4.4. Lichte burgerluchtvaart

Er moet rekening worden gehouden met vluchten van lichte burgervliegtuigen in de omgeving van de site.

Meer informatie over de vliegactiviteiten die de site van Doel passeren, staat beschreven in §2.2.2.5. van het veiligheidsrapport Doel 4 [1].

2.2.2.5. Pijpleidingen

In het Antwerpse havengebied liggen er meer dan 100 pijpleidingen welke een vijftiental verschillende producten vervoeren waarvan de belangrijkste zijn: aardgas, ruwe petroleum, waterstof, ethyleen, propyleen, chloor, ammoniak, dichloorethaan en vloeibare koolwaterstoffen. De verbinding tussen linker- en rechteroever verloopt via een aantal leidingtunnels.

Tegenover de site op de rechteroever bevinden zich o.a. pijpleidingen voor ammoniak, butadieen, chloor, dichloorethaan, koolstofmonoxide, ethyleen, waterstof, propyleen, en aardgas. De kortste afstand tot de site bedraagt ongeveer 1 600 m.

Bij de tweede tienjaarlijkse herziening van Doel 4 werden de pijpleidingen die zich binnen een straal van 8 km rondom de site van Doel bevinden geactualiseerd.

Meer informatie over de pijpleidingen in de buurt van de site van Doel passeren, staat beschreven in §2.2.2.3. van het veiligheidsrapport Doel 4 [1].