• No results found

5.5.3/02 Stedelijk programma Bunnik - algemeen zienswijze van: 098

Samenvatting: Verzoek om de tekstpassage over het stedelijk programma van Bunnik (5.5.3.1) te wijzigen en zodanig te redigeren dat de mede door u voorgestane gebiedsontwikkeling rondom de N229, waarin ruimtelijke en infrastructurele vraagstukken integraal worden benaderd, concreet wordt gemaakt. Het gaat hierbij enerzijds om wonen (1000 woningen), bedrijventerrein (7,5 ha.) recreatie/natuur en infrastructuur, anderzijds op het benoemen van de participanten met hun verantwoordelijkheden in het project en het verankeren van de regierol van de provincie.

Reactie PS: Indiener heeft tijdens de hoorzitting op 27 september jl. de zienswijze verder toegelicht.

Het proces rondom de beoogde gebiedsontwikkeling ten westen van Odijk, waarbij zowel nieuwe infrastructuur als nieuwe stedelijke ontwikkelingen zijn voorzien, begint langzaam vorm te krijgen.

Wij participeren in dit proces. De ruimtelijke uitgangspunten zoals deze zijn benoemd in het stedelijk programma Bunnik (paragraaf 5.5.3.1) van het ontwerp-PRS blijven voor dit proces leidend. Tot op heden bestaat er geen aanleiding om deze uitgangspunten te herzien. De komende tijd zal het proces verder worden vormgegeven. Dit zal worden vastgelegd in een startnotitie. In deze startnotitie zal een belangrijke rol worden toegekend aan de mogelijke realisatie van de oostelijke ontsluiting voor Houten direct ten zuiden van de A12. Momenteel wordt door de provincie onderzocht of de in de ontwerp-PRS genoemde stedelijke ontwikkelingen, zoals woningbouw en de daarvoor benodigde infrastructurele aanpassingen, bij deze oostelijke ontsluiting voor Houten kunnen aanhaken.

Besluit PS: geen aanleiding tot aanpassing.

5.5.3/04 Stedelijk programma Bunnik - bedrijventerrein zienswijze van: 011, 111

Samenvatting: Pleidooi voor positief bestemmen van het bedrijventerrein A12 in de PRS (11). Vraag om ruimtebehoefte van 7,5 ha. netto, bedoeld voor lokale bedrijvigheid, op te nemen in de PRS.

(111)

Figuur 5.5.2.5: aanpassing rode contour Cothen, locatie Ossenwaard

112 Reactie PS: Zoals wij reeds in de PRS hebben verwoord zijn voor ons in het gebied ten zuiden van de A12 de beoogde ontwikkeling van Odijk West en de toekomstige infrastructurele ontwikkelingen leidend. Gelet op deze ontwikkelingen kunnen wij nog geen uitspraak doen of de door de regio en gemeente gewenste uitbreiding van het bestaande bedrijventerreinen in het gebied ruimtelijk inpasbaar zal zijn. Mocht in de uitwerking van de plannen in het gebied blijken dat dit het geval is, dan zullen wij op dat moment de gewenste uitbreiding van het bedrijventerrein in overweging nemen.

Besluit PS: geen aanleiding tot aanpassing.

5.5.3/05 Stedelijk programma Bunnik - rode contour zienswijze van: 198

Samenvatting: In PRV opnemen dat er niet gebouwd mag worden direct aan de Kromme Rijn (Bunnik-Cammingha en Odijk-Zeisterweg).

Reactie PS: Zoals aangegeven in de algemene beleidslijn verstedelijking richten wij ons primair op de ontwikkelingsmogelijkheden in het bestaand stedelijk gebied. Onze insteek is om kleinschalige ontwikkelingen aansluitend aan het stedelijk gebied toe te staan als dit leidt tot meer ruimtelijke kwaliteit. Aan plannen voor kleinschalige verstedelijking aansluitend aan de rode contour moet een gemeentelijke integrale visie op de kernrandzone ten grondslag liggen. Dit beleid geldt ook voor de door indiener aangehaalde locaties en wij achten het daarom niet nodig om een dergelijke bepaling op te nemen in de PRV.

Besluit PS: geen aanleiding tot aanpassing.

5.5.3/06 Stedelijk programma De Bilt - algemeen zienswijze van: 026, 264

Samenvatting: Gemeente De Bilt heeft in BRU-verband 1500 woningen toegezegd. In PRS zijn er 830 opgenomen binnen de rode contour en niets daarbuiten. Waar kunnen we vinden hoe de provincie hiermee de woningnood bestrijdt? (26). De projecten ‘centrum Bilthoven’, Melkweg en ‘voormalige gemeentehuis Maartensdijk’ opnemen in het stedelijk programma van De Bilt (264).

Reactie PS: (26, 264) Niet duidelijk is naar welke aantallen indiener (26) verwijst. In het door het BRU opgestelde regiodocument PRS is voor De Bilt een aantal van 875 woningen als restcapaciteit voor de periode 2013-2025 opgenomen. Deze restcapaciteit is volledig binnen de rode contouren voorzien (cq. binnenstedelijk). In hetzelfde document is aangegeven dat er gerekend wordt met een planuitval van 25% op de binnenstedelijke plancapaciteit. Dit vanwege knelpunten in de haalbaarheid van verschillende locaties. Op basis hiervan hebben wij in de ontwerp-PRS voor De Bilt aangegeven dat wij uitgaan van een realistisch programma van 670 woningen (NB in de tekst staat abusievelijk 675, in tabel onder 5.5.3 staat wel 670). Overigens is het opgenomen aantal woningen binnenstedelijk niet limitatief: gemeenten kunnen plannen toestaan/ontwikkelen voor een groter aantal woningen.

Omdat er in De Bilt sprake is van een grote potentiële plancapaciteit, ook de gemeente uitgaat van planuitval en omdat de genoemde locaties slechts illustratief bedoeld zijn hebben wij ervoor gekozen in dit geval geen binnenstedelijke locaties op te nemen. Nu door indiener (264) een aantal locaties worden genoemd, zullen wij die opnemen onder 5.5.3.2. In de Ontwerp-PRS geven we aan dat we de voortgang van de stedelijke programma’s jaarlijks zullen monitoren en elke 4 jaar bij een herijking tegen het licht zullen houden. Daarbij zullen we ook de op dat moment bekende gegevens over de woningbehoefte betrekken. Op dat moment kunnen we zo nodig bijsturen.

Besluit PS: aanpassen tekst PRS onder 5.5.3.2: ‘670’ i.p.v. ‘675’ en toevoegen de binnenstedelijke locaties ‘centrum Bilthoven’, ‘Melkweg’ en ‘voormalige gemeentehuis Maartensdijk’.

5.5.3/07 Stedelijk programma De Bilt - rode contour zienswijze van: 026, 181

Samenvatting: Waarom geen rode contour meer bij De Bilt Zuid (en Steinenburg e.o.)? Welke gevolgen heeft dat? Rode contour om het Hessing-terrein kan worden teruggebracht tot direct rond

113 de bestaande gebouwen, zoals het was tot 2005. (26). Indiener verzoekt tot opnemen van perceel bij Hollandse Rading, tussen Schaapsdrift en Tolakkerweg, binnen de rode contour. (181)

Reactie PS: Ten opzichte van de huidige Structuurvisie en Verordening Streekplan 2005-2015 en het voorontwerp-PRS is de zuidelijke contour van de gemeente De Bilt op deze locatie ongewijzigd gebleven. De opmerking dat Steinenburg e.o hun rode contour hebben verloren kunnen wij dan ook niet plaatsen. Het terugbrengen van de contour bij het Hessing-terrein is niet mogelijk aangezien op 28 maart 2012 de bouwvergunning voor het Hessing-terrein onherroepelijk is geworden (Uitspraak Raad van State 28 maart 2012). Het bebouwen van de in het stedelijk gebied gelegen locatie is vanuit planologisch oogpunt mogelijk. (26)

Voor het perceel bij Hollandse Rading zijn bij ons op dit moment geen plannen voor woningbouw of een andere stedelijke functie bekend. Bovendien zijn wij terughoudend met nieuwe

uitbreidingslocaties en richten wij ons primair op de mogelijkheden binnen het stedelijk gebied.

Daarom zien wij geen aanleiding om dit perceel op te nemen in het stedelijk gebied. Tijdens de hoorzitting heeft indiener betoogd dat ook andere niet-bebouwde stroken in het stedelijk gebied van de desbetreffende kern zijn opgenomen. Onze systematiek sluit dit echter niet uit. De gronden tussen Tolakkerweg en Schaapsdrift zijn, voor zover wij kunnen nagaan, nooit opgenomen geweest binnen de rode contour. De actuele rode contour is voor ons uitgangspunt geweest bij het opstellen van de PRS en PRV. (181)

Besluit PS: geen aanleiding tot aanpassing.

5.5.3/08 Stedelijk programma Houten - algemeen zienswijze van: 126

Samenvatting: Stedelijk programma haalbaar en realistisch evenals de constatering dat het overgrote deel van dit programma binnen de rode contour gerealiseerd kan worden. Voor

binnenstedelijke locaties zal lokaal maatwerk een vereiste zijn. 250 woningen Eiland van Schalkwijk buiten rode contour vastgesteld op basis van de vastgestelde structuurvisie Eiland van Schalkwijk.

Voor Laagraven zetten we in op realisatie van de gezamenlijke visie gemeenten Houten en

Nieuwegein. Het te ontwikkelen eindbeeld van de A12-centraal dient aan te sluiten bij de al lopende ruimtelijke ontwikkelingen.

Reactie PS: Wij zijn blij te vernemen dat indiener het stedelijk programma als haalbaar en realistisch aanmerkt. Wij erkennen dat voor de binnenstedelijke locaties lokaal maatwerk een vereiste is. In de Kadernota Wonen en Binnenstedelijke ontwikkeling is aangegeven welke ambities wij actief gaan oppakken: betere afstemming van vraag en aanbod woning en woonomgeving, efficiënt

ruimtegebruik, toekomstbestendige binnenstedelijke kwaliteit. Daarbij zetten wij in op activiteiten waarbij wij, gezien het schaalniveau en onze rol, middelen en belangen het verschil kunnen maken.

Daarbij gaat het onder meer op het bovenlokaal afstemmen en afspraken maken op het gebied van woningbouw, kennisoverdracht en het aanjagen en verbinden op die te ontwikkelen

woningbouwlocaties die aansluiten bij de door de provincie aangegeven ambities. In de Intentieverklaring A12 Centraal hebben betrokken partijen afgesproken de visie in het

‘Verstedelijkingsperspectief A12 Centraal’ te beschouwen als een inspiratiebron die zij als ‘stip op de horizon’ voor de langere termijn op de agenda willen behouden. Het Verstedelijkingsperspectief wordt door partijen beschouwd als richtinggevende bouwsteen voor ruimtelijke plannen. Daarbij zal de lange-termijnambitie niet onmogelijk worden gemaakt met toekomstige ontwikkelingen. De visie voor Laagraven is daarmee een bouwsteen voor het vervolg van het project A12 Centraal. Tegelijk is de visie van A12 Centraal een richtinggevende bouwsteen voor ruimtelijke plannen waaronder ook het project Laagraven. Wij vinden het te stellig om te verwoorden dat het eindbeeld van A12

Centraal per definitie moet aansluiten bij al lopende ontwikkelingen. Naar onze mening kan er sprake zijn van een wisselwerking en door verschillende ontwikkelingen in samenhang te bezien, het ‘totale beeld’ er als geheel onder meer realistischer, meer integraal en beter afgestemd door kan worden.

Besluit PS: geen aanleiding tot aanpassing.

114 5.5.3/10 Stedelijk programma Houten - Eiland van Schalkwijk

zienswijze van: 121

Samenvatting: De status van het Eiland van Schalkwijk (EvS) in de sturingsfilosofie van de PRS (hoofdstuk 3 en 7) benoemen. Daarbij moeten aan de orde komen de onderbouwing van de experimenteerstatus alsmede de provinciale rol als bestuurlijke schakel in de Nieuwe Hollandse waterlinie . Provincie dient een actieve participerende rol op zich te nemen en samen met andere overheden de duurzame ontwikkeling van EvS te stimuleren (121). In PRV komt

‘experimenteerstatus’ zonder onderbouwing aan de orde. Ook wordt zonder onderbouwing de herijking genoemd. Pleidooi om het planproces voortdurend te monitoren en hierbij alle partijen te betrekken. Verzoek om in de PRV regels op te nemen voor de toetsing van het planproces in EvS en de betrokkenheid van de maatschappelijke organisaties hierbij. Verzoek om duidelijk te maken wat wordt bedoeld met de herijking: wie is daarbij betrokken en hoe wordt geëvalueerd? Vanwege experimenteerstatus maximale transparantie en betrokkenheid gewenst. 250 woningen moet echt het maximum zijn, aangeven dat de bouwopgave zich uitstrekt tot 2028 en in fasen moet worden uitgevoerd. Verduidelijken dat de bouw van woningen in het planproces voor EvS wordt gemonitord.

Reactie PS: Wij zullen de experimenteerstatus van het Eiland van Schalkwijk verduidelijken in de PRS (hoofdstuk 7) en in de toelichting bij Artikel Eiland van Schalkwijk in de PRV. De (vierjaarlijkse) herijking waar indiener op doelt heeft betrekking op het volledige stedelijke programma zoals opgenomen in de PRS. Dit programma, waarin opgenomen de 250 woningen Eiland van Schalkwijk als uitbreiding, dus buiten het stedelijk gebied, geldt voor het aantal opgenomen woningen tot 2028 maar zal door ons jaarlijks worden gemonitord en vierjaarlijks, bij de herijking tegen het licht worden gehouden op grond van dan bekende gegevens en prognoses. De vierjaarlijkse herijking vindt plaats in overleg met gemeenten, voor het Eiland van Schalkwijk is dat de gemeente Houten. Indien dit leidt tot herziening van PRS en PRV, zal deze partiële herziening weer ter inzage worden gelegd alvorens die door PS wordt vastgesteld. Over het planproces met betrekking tot het Eiland worden nadere procesafspraken gemaakt in het protocol Eiland van Schalkwijk, dat in voorbereiding is. Dit protocol zal naar verwachting eind 2012 worden vastgesteld door de drie samenwerkende overheden

(gemeente, provincie en HDSR). Daarin zullen ook afspraken worden opgenomen over de monitoring en evaluatie van alle initiatieven op het Eiland (inclusief woningbouw) en over de transparantie van het experiment. De PRV leent zich niet voor het opnemen van dergelijke procesafspraken. Bij het begeleiden en uitvoeren van initiatieven heeft Houten de voortrekkersrol. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de gemeente zorgvuldig omgaat met de fasering van woningbouw op het Eiland.

De ruimtelijke sturingsfilosofie voor het Eiland, inclusief de Nieuwe Hollandse Waterlinie, vinden wij voldoende tot uiting komen in de PRV-bijlage Eiland van Schalkwijk. De daarin opgenomen zeven ruimtelijke pijlers zijn overgenomen uit het Koersdocument Eiland van Schalkwijk. In de

structuurvisie voor het eiland van de gemeente Houten, die wij ondersteunen, staat duurzaamheid voorop. Op het Eiland werken wij hecht samen met de gemeente en de HDSR. Deze actieve

participerende rol zullen wij continueren.

Besluit PS: PRS: toevoegen passage Eiland van Schalkwijk in hoofdstuk 7; PRV: aanvullen toelichting bij artikel Eiland van Schalkwijk.

5.5.3/11 Stedelijk programma Houten - rode contour zienswijze van: 126, 290

Samenvatting: Indiener vraagt vanuit de autonome groei van de bevolking enige ruimte voor uitbreiding in de planperiode van de Structuurvisie bij ‘t Goy. Op basis van de woningbehoefte en leefbaarheid van kleine kernen moet het oprekken van de rode contour hier onderbouwd mogelijk zijn (126); Indiener wil graag uitbreiding van de rode contour ten zuiden van de rondweg van Houten voor het gebied Schonauwen, ten behoeve van de eventuele vestiging van een

biovergistingsinstallatie.(126; Indiener verzoekt kavel Wickenburghseweg 47 te wijzigen van agrarische bestemming naar een bouwlocatie (290)

115 Reactie PS: Voor de kern ‘t Goy hebben wij geen uitbreidingen voorzien. Over het algemeen zijn wij terughoudend met het mogelijk maken van geheel nieuwe uitbreidingslocaties. Het is voor de komende jaren de uitdaging de mogelijkheden de ontwikkelingen binnen de rode contouren te gebruiken om de leefbaarheid in stand te houden. Daarbij merken wij op dat het

woningbouwprogramma in de PRS elke vier jaar herijkt wordt. Tijdens de hoorzitting op 1 oktober jl.

heeft indiener deze zienswijze toegelicht. In de PRS gaan we onder 5.1. in op de leefbaarheid van kleine kernen in relatie tot extra ruimte voor woningbouw. Een onderbouwd verzoek tot aanpassing van de rode contour kan bij de vierjaarlijkse herijking worden betrokken.(126)

Wij vinden de Rondweg een logische begrenzing van het stedelijk gebied van Houten. De eventuele consequenties die de vestiging van een biovergistingsinstallatie op deze locatie ten zuiden van de rondweg met zich meebrengt zijn nog onbekend. De PRS maakt de vestiging van zo’n installatie op deze locatie niet onmogelijk(126)

Wijzigen van bestemmingen gebeurt in bestemmingsplanverband. Ons beleid voor het landelijk gebied maakt eventuele woningbouw niet onmogelijk: in bebouwingsconcentraties is volgens de PRS plaatselijk verdichting mogelijk, zowel door extra bebouwing als door extra functies, als dit bijdraagt aan ruimtelijke kwaliteit. Daarbij kan gedacht worden aan sanering van ongewenste situaties of aan herstel van het landschap. Het is aan de gemeente om te bepalen of hier sprake is van een dergelijke situatie. (290)

Besluit PS: geen aanleiding tot aanpassing.

5.5.3/13 Stedelijk programma Nieuwegein - bedrijventerrein zienswijze van: 126, 186, 209

Samenvatting: In verband met de geboden mogelijkheid voor havengerelateerde bedrijvigheid aandacht voor de gevolgen voor milieu en landschap en het zorgdragen voor ruimtelijke kwaliteit.

Mogelijke havenontwikkeling op Het Klooster heeft effect op landschappelijke kwaliteit van Heemstede en Laagraven in het algemeen. Daarnaast rekening houden met ligging in de Hollandse Waterlinie (126). Ontwikkeling van een haven op bedrijventerrein ‘t Klooster doet ernstig afbreuk aan de kernkwaliteiten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (Nationaal belang 10 in SVIR) en verhoudt zich derhalve niet met het Rijksbeleid op dit punt (186). Neem het toekomstige bedrijventerrein Het Klooster 2 niet op de kaart (209)

Reactie PS: In tegenstelling tot hetgeen indiener (209) beweert is de uitbreidingslocatie Het Klooster wel opgenomen in het stedelijk programma. Deze uitbreiding is uitsluitend bedoeld als ‘Blue Port’

voor watergebonden bedrijfsvestigingen. Het doel hiervan is het stimuleren van goederenvervoer over water waardoor het wegennet wordt ontlast. Dit zorgt voor minder filevorming op de weg, minder uitstoot per vervoerde ton, per saldo een verkeersveiliger afwikkeling van de

goederenstromen en een verminderde toename van de slijtage van de wegen. De locatieaanduiding is, net als alle andere ´bollen´ op de kaart, indicatief. Voor de exacte locatiekeuze worden

verschillende varianten bekeken. Het Klooster leent zich uitstekend voor de ontwikkeling van een Blueport. Besluitvorming over havenontwikkeling Het Klooster gaat volgens een zorgvuldig proces met diverse go/no go-beslissingen. Natuur en milieubelangen en het landschap van de Hollandse waterlinie spelen een belangrijke rol bij de afweging over de locatiekeuze en het ontwerp van een voorkeursvariant voor de haven.

Besluit PS: geen aanleiding tot aanpassing.

5.5.3/16 Stedelijk programma Stichtse Vecht - algemeen zienswijze van: 067, 195, 277, 284

Samenvatting: Indiener verzoekt bij demogelijkheid bebouwing Nijenrode toe te voegen: ‘met inachtneming van de bestaande rechten van het naastgelegen melkveebedrijf met daarin ruimte voor bedrijfsontwikkeling welke noodzakelijk is om te komen tot een duurzame omvang’ (195). Het stedelijk programma voor Stichtse Vecht is realistisch en haalbaar (284). Geen uitbreiding

bedrijventerrein De Werf II in Loenen maar behoud agrarische bestemming (277). Op dit moment is

116 de 1 ha bedrijventerrein in de kern Kerklaan voldoende. Mocht binnen de planperiode toch extra behoefte aan bedrijventerrein ontstaan, dan niet op voorhand uitsluiten. Dan zal bezien worden waar elders herstructurering of transformatie mogelijk is (284). Graag aanpassing rode contour ten noorden van bedrijvenpark Breukelerwaard, t.b.v. vestiging Europees hoofdkantoor met

distributiefaciliteiten (ca. 3 ha) (67).

Reactie PS: In de PRS hebben wij aangegeven dat bij het ensemble van onderwijsinstelling Nijenrode

‘enige dynamiek, in de zin van bebouwing en hoogwaardige kennisintensieve gebruiksvormen, onder de voorwaarde dat de landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden behouden blijven’, mogelijk is. Uiteraard moeten daarbij bestaande rechten in acht worden genomen. Dit betreft echter een inpassingskwestie waarvoor de gemeente bij de planontwikkeling

verantwoordelijk is. (195)

De instemmende reactie van indiener dat zij het stedelijk programma voor Stichtse Vecht realistisch en haalbaar achten wordt voor kennisgeving aangenomen. (284)

De PRS/PRV bevat een nieuw bedrijventerreinenbeleid. De 1 hectare netto bedrijventerrein op De Werf II in Kerklaan maakt deel uit van het regionaal convenant bedrijventerrein, dat door de regionaal samenwerkende gemeenten is afgesloten. De gemeente kan via een bestemmingsplan of ander ruimtelijk plan de uitbreiding planologisch effectueren. Als bij eerstvolgende herijking van het bedrijventerreinprogramma in de PRS blijkt dat er behoefte is aan meer bedrijventerrein, kan een afweging over aanvullende locatievoorstellen plaatsvinden (277, 284). Ons is niets bekend over een mogelijke bedrijfsbestemming op deze gronden. In de PRS heeft deze locatie, conform het vigerende beleid, de aanduiding landbouwkerngebied. In deze gebieden heeft landbouw het primaat. In het algemeen zijn wij terughoudend met het mogelijk maken van nieuw bedrijventerrein. Daarvoor dient de locatie in ieder geval te zijn opgenomen in het regionale convenant bedrijventerreinen. In het regionale convenant bedrijventerreinen van de Regio Utrecht is geen uitbreiding opgenomen ten noorden van Breukelerwaard. Tijdens de hoorzitting op 1 oktober jl. heeft indiener de zienswijze toegelicht. Dit heeft bij ons niet geleid tot andere inzichten. (67)

Besluit PS: geen aanleiding tot aanpassing.

5.5.3/22 Stedelijk programma Utrecht - rode contour zienswijze van: 072, 090, 116, 131, 209

Samenvatting: Verzoek tot aanpassing rode contour bij Tuincentrum Overvecht (en Minstroom?) (72);

In PRS is aangegeven dat in Maarschalkerweerd ‘enige verstedelijking’ verband houdend met de vestiging van het nationaal hockeycentrum acceptabel is. Wat is ‘enige verstedelijking’? Uitbreiding clubhuis conform de plannen die aan Provincie zijn voorgelegd in presentaties, werkbezoek en brief aan commissie MME? Aan welke eisen moet die integrale gebiedsvisie tegemoet komen? (90) Vraag om in de PRS duidelijk aan te geven dat de ontwikkelingen ten aanzien van het Nationaal

Hockeycentrum, inclusief de sportstudio’s, passen in dit deel van de kernrandzone van Utrecht. Wij gaan ervan uit dat de aanduiding ‘landbouwgebied’ geen belemmering vormt voor de vestiging van deze ontwikkeling. (116) Bij de integrale visie op de kernrandzone Maarschalkerweerd de

mogelijkheden van een ‘groene loper’ over de A27 meenemen. (209) Rode contour bij Haarrijnse Hoekje aanpassen conform bijgevoegde kaart, dit komt overeen met de afspraken tussen gemeente

mogelijkheden van een ‘groene loper’ over de A27 meenemen. (209) Rode contour bij Haarrijnse Hoekje aanpassen conform bijgevoegde kaart, dit komt overeen met de afspraken tussen gemeente