• No results found

w aarom wordt niet iedereen Genezen ?

In document God wil dat je gezond bent (pagina 84-92)

Als het Gods wil is om ons allemaal te genezen, waarom wordt dan niet iedereen genezen? In Mattheüs 17 stelden discipelen van Jezus Hem in feite precies dezelfde vraag.

Toen kwamen de discipelen bij Jezus en zeiden, toen zij alleen waren:

Waarom konden wij hem niet uitdrijven?

Mattheüs 17:19

In het eerste deel van dit hoofdstuk had Jezus drie van Zijn discipelen meegenomen - Petrus, Jakobus en Johannes - en was de berg opgegaan.

Dit was waar Hij van gedaante veranderd werd. Hij begon letterlijk te stralen van het licht van de shekina heerlijkheid van God, de neerdalende glorie van God. Een wolk overschaduwde Jezus samen met deze drie discipelen, en een hoorbare stem klonk uit de wolk en zei:

Dit is Mijn geliefde Zoon, in Wie Ik Mijn welbehagen heb; luister naar Hem!

Mattheüs 17:5

Elia en Mozes verschenen en spraken met Jezus over Zijn kruisiging, die niet lang daarna zou plaatsvinden. Deze discipelen zagen dit alles en hadden wonderbaarlijke, heerlijke momenten. Toen kwamen zij van de berg naar beneden naar de overige discipelen en de menigte die zich daar verzameld had.

En toen zij bij de menigte gekomen waren, kwam er iemand bij Hem, die voor Hem op de knieën viel en zei: 15 Heere, ontferm U over mijn

zoon, want hij is maanziek en heeft veel te lijden, want dikwijls valt hij in het vuur en dikwijls in het water. 16 En ik heb hem bij Uw discipelen gebracht, maar zij konden hem niet genezen.

Mattheüs 17:14-16

Terwijl Jezus met Petrus, Jakobus en Johannes op de berg was, waren de overige discipelen beneden. Er was een man gekomen die een zoon had, van wie de Schrift zegt dat hij maanziek was. Hij leed aan toevallen, waarschijnlijk zoiets als epilepsie. In het verslag van Markus wordt hetzelfde voorval beschreven (Markus 9:17-29). Dus de vader bracht deze jongen naar de discipelen van Jezus om deze demon uit te werpen, maar zij konden het niet.

Jezus antwoordde en zei: O ongelovig en ontaard geslacht, hoelang zal Ik nog bij u zijn, hoelang zal Ik u nog verdragen? Breng hem hier bij Mij.

Mattheüs 17:17

Jezus was niet blij met het onvermogen van Zijn discipelen om deze genezing tot stand te brengen. Als de Heer daar geweest was, had Hij de jongen genezen, en later deed Hij dat ook. Jezus was helemaal niet blij met het onvermogen van Zijn discipelen om deze situatie af te handelen.

Dit is een totaal andere houding dan de meeste mensen nu hebben.

‘ik Heb Gefa a ld

Trouwens, sommige mensen zullen kritiek hebben op mijn onderwijs in dit boek, omdat ik zeg dat het Gods wil is om iedereen altijd te genezen.

Eén van de voor de hand liggende redenen waarom wij nu mensen niet genezen zien worden is omdat wij er God niet voor geloven. Wij gaan te werk in ongeloof. Liever dan dat te accepteren, zullen sommige mensen mij bekritiseren en zeggen: ‘Jij bent onbarmhartig. Jij hebt alleen maar kritiek op mensen voor wie je eigenlijk barmhartig zou moeten zijn. Je zou hun moeten zeggen dat zij hun best doen en dat dát genoeg is.’

Maar hoe reageerde Jezus dan? Toen Hij erachter kwam dat Zijn discipelen deze situatie niet aankonden, verklaarde Hij: ‘O ongelovig

en ontaard geslacht, hoelang zal Ik nog bij u zijn, hoelang zal Ik u nog verdragen? Breng hem hier bij Mij.’ Denk je echt dat Jezus vandaag de dag een barmhartiger houding tegenover ons zou hebben? Denk je dat de Heer veranderd is, en dat Hij nu niet zou willen dat wij genezing aan mensen toedienen? Absoluut niet!

Ik heb gefaald. Ik zie genezing niet altijd tot stand komen. Ik heb sommige mensen zien sterven die mij heel na aan 't hart stonden, familie en vrienden die ik met heel mijn hart liefhad. Ik heb gedeeltelijke verantwoordelijkheid moeten aanvaarden. Het is een complexe kwestie.

Ik zeg niet dat het helemaal mijn schuld was, of helemaal hun schuld, of de schuld van wie dan ook. Wij leren nog steeds bij. Maar ik zeg dat ik weet dat het Gods wil was dat deze mensen zouden genezen.

Ik heb mijn vader zien sterven nadat ik verschillende maanden gebeden had dat hij zou genezen. Ik was toentertijd nog maar twaalf jaar. Een paar jaar later zag ik een meisje sterven waar ik onofficieel mee verloofd was. (Ik was niet echt verloofd met haar, maar wij hadden gedachten in die richting. Ik was soldaat in Vietnam en haar familie zei tegen iedereen dat ik met haar verloofd was, waardoor ik indertijd met noodverlof naar huis mocht.) Ik herinner mij dat ik bij haar was toen zij stierf. Wij stonden daar urenlang voor haar te bidden en geloofden dat zij uit dood zou worden opgewekt.

Ik begrijp dat mensen onder hun verantwoordelijkheid uit willen komen, omdat zij er niet mee om kunnen gaan. Als zij gedacht zouden hebben dat er iets was wat zij hadden kunnen doen om dit tegen te houden, dan zou dat hun een enorm schuldig gevoel hebben gegeven.

Dan zouden zij hebben moeten zeggen: ‘Ik heb gefaald.’ Nou, ik geloof dat ik inderdaad gefaald heb. Ik geloof dat niet alleen ikzelf, maar ook dit meisje, mijn vader en anderen - ons niet hebben toegeëigend waar Jezus voor ons in had voorzien. Dus ja, we zaten ernaast.

Maar word ik daarom veroordeeld? Nee, ik word helemaal niet veroordeeld. Ik geloof dat God van mij houdt. Hij heeft mij getroost.

Maar het kennen van de waarheid heeft mij gemotiveerd om Zijn Woord open te slaan en te leren wat het zegt en niet toe te staan dat het nog

eens gebeurt. Geloof mij, ik ben gemotiveerd! Ik besef dat het niet God is die de mensen laat sterven. Wij zijn het, en het is door ons ongeloof.

wij zijn v er a nt woor delijk

Jezus zei: ‘O ongelovig en ontaard geslacht.’ Wanneer mensen vandaag de dag met een financieel probleem naar de kerk komen, sturen wij hen naar de geldschieters en zeggen: ‘Ben je al naar de bank geweest? Heb je je al aangemeld bij maatschappelijk werk?’ Als zij ziek zijn, vragen we:

‘Ben je naar de dokter geweest? Moet hij opereren? Heb je je medicijn ingenomen?’ Als zij depressief en ontmoedigd zijn, vragen wij: ‘Heb je daar al medicijnen voor gekregen? Ben je naar de psychiater geweest? Je hebt een psycholoog nodig en wat therapie.’

Met andere woorden, de Kerk heeft in feite haar autoriteit en verant-woordelijkheid van zich afgeschoven voor het verstrekken van hulp voor de nood van mensen. Tegenwoordig vinden mensen je onverschillig en onbarmhartig als je tegen hen zegt: ‘Het is onze verantwoordelijkheid om de zieken, de armen en de bezetenen te bedienen.’

Jezus was niet blij dat Zijn discipelen geen invloed hadden op deze kwaal. De Heer is niet blij dat Zijn discipelen vandaag de dag niet zien dat alle zieken genezen worden. Het is Gods wil om altijd ieder mens iedere keer te genezen. De reden waarom dit niet gebeurt, is niet omdat God er niet in slaagt het te doen. Het is omdat Zijn vertegenwoordigers niet opereren in de volheid van datgene waarin Hij voor ons heeft voorzien.

Ja, dit legt verantwoordelijkheid op mij.

Ja, het betekent dat ik het heb gemist.

Ja, dit betekent dat andere mensen het ook hebben gemist.

Ik wil liever Gods integriteit handhaven dan mijn eigen integriteit.

God is een goede God, en Hij is er niet de oorzaak van dat mensen sterven. God is niet Degene Die terminale ziekten zoals kanker en AIDS

op mensen legt. Zo is God niet.

zonde

Er zijn drie belangrijke redenen waarom mensen ziek worden. Eén ervan is zonde. Nadat Hij de man bij het badwater van Bethesda genezen had, zei Jezus tegen hem:

... Zie, u bent gezond geworden, zondig niet meer opdat u niet iets ergers overkomt.

Johannes 5:14

Jezus maakte in dit vers heel duidelijk dat het terugkeren van de ziekte van deze man, en zelfs iets nog ergers dan wat hij had gehad, op hem zou kunnen komen als hij zondigde. Dus verbond Jezus ziekte met zonde. Nu, dit is niet de enige reden waarom mensen ziek worden, maar het is één van de redenen. Wanneer alcoholisten hun hele leven drinken en een leverziekte krijgen, dan hebben zij dat zichzelf aangedaan. Satan heeft hun daden gebruikt om toegang tot hen te verkrijgen. Zij hebben een leverziekte, niet omdat God het gedaan heeft, niet omdat de duivel het rechtstreeks gedaan heeft, maar omdat zij de resultaten oogsten van hun zonde (Romeinen 6:21-23). Drugsverslaafden krijgen hersenschade.

Zij lopen vaak ziektes op die overgedragen worden door gedeelde naalden.

Mensen met willekeurige seksuele relaties lopen seksueel overdraagbare aandoeningen op. Dit gebeurt niet omdat satan ze onderdrukt. Zij doen het zichzelf aan. Zij hebben een deur geopend door te zondigen.

Wat voor vrucht dan had u toen van de dingen waarover u zich nu schaamt?

Immers, het einde daarvan is de dood. 22 Maar nu, van de zonde vrijgemaakt en aan God dienstbaar gemaakt, hebt u uw vrucht, die tot heiliging leidt, met als einde eeuwig leven. 23 Want het loon van de zonde is de dood, maar de genadegave van God is eeuwig leven, door Jezus Christus, onze Heere.

Romeinen 6:21-23

een r ecHtstr eekse a a n va l

De tweede belangrijke reden waarom mensen ziek worden, is omdat wij aangevallen worden door satan. Sommige mensen zijn zich hier niet van

bewust, maar niet alles wat voorvalt, is alleen maar fysiek. Er woedt een geestelijke strijd, waarbij goddelijke engelen de wil van de Heer uitvoe-ren en demonische engelen satans wil uitvoeuitvoe-ren. Soms is het eenvoudig de vijand die ons aanvalt, en is het niet gebaseerd op een persoonlijke zonde die wij doen. In zekere zin is ziekte op zonde gebaseerd, omdat satan door zonde op deze aarde is losgelaten. Dood en ziekte zijn hier-van het gevolg, maar jouw ziekte of kwaal komt niet noodzakelijkerwijs voort uit jouw persoonlijke zonde.

Jezus sprak hierover toen Hij langs een man wandelde, die blind geboren was.

En Zijn discipelen vroegen Hem: Rabbi, wie heeft er gezondigd, hij of zijn ouders, dat hij blind geboren zou worden? 3 Jezus antwoordde: Hij heeft niet gezondigd en zijn ouders ook niet, maar dit is gebeurd, opdat de werken van God in hem geopenbaard zouden worden.

Johannes 9:2-3

De Heer zei niet dat noch deze man noch zijn ouders nooit gezondigd hadden. De Bijbel is op dit punt duidelijk.

Want allen hebben gezondigd en missen de heerlijkheid van God, ...

Romeinen 3:23

Ook al hadden zij in hun leven gezondigd, Jezus zei dat noch de zonde van deze man, noch die van zijn ouders, deze blindheid veroorzaakt had.

Het gebeurde gewoon. Er is een geestelijke strijd gaande, waarin satan zal zoeken wie hij kan verslinden (1 Petrus 5:8). Zonde is één reden waarom mensen ziek worden. Nog een reden is dat wij in een gevallen wereld leven, en er geestelijke veldslagen zijn. Soms valt satan ons gewoon aan met dingen. Een ziekte zou zomaar een aanval van de duivel kunnen zijn.

natuur lijk e dinGen

De derde belangrijke reden waarom mensen ziek worden, is niets anders

dan hele gewone natuurlijke dingen. Dit is iets waar veel Geestvervulde christenen niet echt rekening mee hebben gehouden. Zij erkennen de eerste twee redenen - dat zonde een invalspoort is voor satan in ons leven, daardoor hebben wij hem toegestaan om dingen te doen, en zij erkennen dat wij in een geestelijke strijd verwikkeld zijn en de duivel soms ge-woon tegen ons vecht. Maar Geestvervulde christenen zullen vaak alles zo vergeestelijken, dat zij niet erkennen dat er een aantal dingen zijn die gewoon een vanzelfsprekend natuurlijk gevolg zijn.

Als je niet oplet terwijl je de trap afloopt, zou je kunnen struikelen, vallen, en je been, je nek of je sleutelbeen breken. Er zouden allerlei negatieve dingen kunnen gebeuren. Toch is het geen zonde en het is ook niet de duivel die het veroorzaakte, het was gewoon een ongelukkig gevolg van je onoplettendheid. Je zou jezelf kunnen kwetsen, een verkoudheid oplopen, een infectie of een bult krijgen - allerlei dingen - door louter een nonchalante houding.

Ik heb gehoord van mensen die van een klif afdoken, de bodem raakten in die poel en hun ruggengraat gebroken hebben. Nu zijn zij aan armen en benen verlamd. Het was niet persé de duivel die hun dat aandeed. Hij kan ze verleid hebben om tegen beter weten in iets te doen wat niet verstandig was, maar het was gewoon het gevolg van….!

Wanneer iemand een ledemaat verliest als gevolg van een auto-ongeluk, is het niet zozeer de duivel, maar is het te verklaren, een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Sinds de mensheid gevallen is en de zonde de aarde besmeurd heeft, raakten allerlei dingen als ziektekiemen, bacteriën, virussen en schimmels die goed waren, verdorven en die vechten nu tegen ons menselijk lichaam. In deze gevallen wereld zijn sommige dingen gewoon een logisch gevolg.

Op een keer kreeg iemand die ik kende een ongeluk, terwijl hij op een huis een dak aan het plaatsen was. Hij sloeg op een spijker, die brak af en ketste van het dak af en bleef in zijn oog steken. Veel mensen zouden zeggen: ‘Nou, dat is de duivel.’ Maar ongelukken gebeuren. Mensen zijn niet volmaakt. Soms zijn dingen gewoon verklaarbaar.

er is a ltijd iets wat w ij er a a n kunnen doen Je kunt ziekte een vrije toegangsweg bieden door zonde.

Het zou een natuurlijk gevolg van iets kunnen zijn. Wanneer jij van je huis afvalt, zul je jezelf bezeren. Misschien bezeer je je, of breek je iets. Het is niet persé iets demonisch. Het is géén zonde. Het is gewoon oorzaak en gevolg. Soms gebeuren zulke dingen.

Of de duivel valt je aan, buiten je eigen schuld om. In feite, wanneer satan tegen je vecht, is dat een heel goed teken dat je iets goed doet. De vijand zoekt manieren om mensen te hinderen die op God reageren door tegen hem te strijden. Je merkt dat je bij het Beloofde Land bent aangekomen wanneer je reuzen tegenkomt. Wanneer je oog in oog met problemen staat, kan dat soms een indicatie zijn dat je dingen goed doet in plaats van verkeerd.

Het goede nieuws is dat ongeacht wat de ziekte veroorzaakt heeft - zonde, de duivel of een oorzaak - er altijd iets is wat wij eraan kunnen doen. Aangezien de Heer ons verlost heeft van ziekte en kwalen, kunnen wij onze autoriteit nemen, ons geloof in werking stellen en genezing tot stand brengen. Zelfs als onze eigen zonde een deur geopend heeft en de ziekte daardoor op ons gekomen is, kunnen wij ons bekeren en ons ervan afkeren, en de vergeving en genezende kracht van God in ons leven vrijzetten. Ongeacht hoe deze ziekten en kwalen komen, er is altijd iets wat wij er als gelovigen aan kunnen doen.

In document God wil dat je gezond bent (pagina 84-92)