• No results found

p aulus ’ doorn in Het vlees

In document God wil dat je gezond bent (pagina 52-69)

Telkens wanneer ik over lichamelijke genezing spreek, brengt iemand het onderwerp van Paulus’ doorn in het vlees ter sprake. Men zegt: ‘God gaf Paulus een doorn in het vlees. Hij maakte hem ziek. Paulus probeerde de Heer te geloven voor genezing, maar werd niet genezen. Aangezien Paulus een geweldige Godsman was - en de Heer hem toch niet genas - wie zijn wij dan om te denken dat God óns wel zal genezen?’ Deze misvatting is gebaseerd op een verkeerde interpretatie van de Schrift.

De Bijbel zegt niet dat Paulus’ doorn in het vlees een ziekte was.

Je kunt naar mensen luisteren die dat stellen, maar het is niet wat het Woord werkelijk zegt.

En opdat ik mij door het allesovertreffende karakter van de openbarin-gen niet zou verheffen, is mij een doorn in het vlees gegeven, een engel van de satan, om mij met vuisten te slaan, opdat ik mij niet zou verhef-fen. 8 Hierover heb ik de Heere driemaal gesmeekt dat hij van mij weg zou gaan. 9 Maar Hij heeft tegen mij gezegd: Mijn genade is voor u ge-noeg, want Mijn kracht wordt in zwakte volbracht. Daarom zal ik veel liever roemen in mijn zwakheden, opdat de kracht van Christus in mij komt wonen. 10 Daarom heb ik een behagen in zwakheden: in smadelijke behandelingen, in noden, in vervolgingen, in benauwdheden, om Chris-tus’ wil. Want wanneer ik zwak ben, dan ben ik machtig.

2 Korinthe 12:7-10

In vers 7 maakte Paulus heel duidelijk dat deze doorn in het vlees een boodschapper van satan was, niet van God. Het Griekse woord dat hier

vertaald is als ‘boodschapper’, wordt elders in het Nieuwe Testament ook vertaald met ‘engel’.1 (Lukas 1:13; 2 Korinthe 11:14; Galaten 4:14, bijvoorbeeld.) Maar dit was dus een demonische boodschapper, een engel uit het rijk der duisternis, die door de duivel gestuurd was om Paulus te slaan.

va n de dui v el

Sommige mensen veronderstellen ten onrechte dat God deze doorn in het vlees aan Paulus gaf, omdat deze doorn zou verhinderen dat hij zich zou gaan verheffen en gewichtig zou gaan doen. Zij nemen voetstoots aan dat hier staat dat de doorn in het vlees door God gezonden was om hem nederig te houden. Dat is niet waar. Nederigheid is belangrijk, maar er is ook een goddelijke soort verhoging die vele malen in teksten genoemd wordt, in zowel het Oude- als het Nieuwe Testament. Eén voorbeeld is 1 Petrus 5:6, waar staat:

Verneder u dan onder de krachtige hand van God, opdat Hij u op Zijn tijd verhoogt.

Verhoogd worden, opgetild worden, is goed als God het doet. Maar sommige mensen veronderstellen dat Paulus in 2 Korinthe 12:7 sprak over trots. Zij veronderstellen: ‘Paulus had een serieus probleem met trots, dus gaf God hem die doorn in het vlees om hem te breken en nederig te houden.’ Dit is geen goddelijk principe. Wij hebben net gezien dat de Bijbel zegt dat je jezelf moet vernederen. Als God je vernedert, is dat geen nederigheid, maar vernedering. Nederigheid is niet iets wat je iemand kunt opleggen. Het moet van binnenuit komen.

En opdat ik mij door het allesovertreffende karakter van de openbaringen niet zou verheffen, is mij een doorn in het vlees gegeven, een engel van de satan, om mij met vuisten te slaan, opdat ik mij niet zou verheffen.

2 Korinthe 12:7

2 Korinthe 12:7 spreekt erover dat Paulus opgehemeld werd, waar hij ook naartoe ging. Hij zag mensen opgewekt worden uit de dood.

En een zekere jongeman, van wie de naam Eutychus was, zat in het ven-ster en werd door een diepe slaap overmand, doordat Paulus zo lang sprak.

Hij viel, door de slaap overmand, van de derde verdieping naar beneden en werd dood opgetild. 10 Maar Paulus ging naar beneden, wierp zich op hem, sloeg zijn armen om hem heen en zei: Maak geen misbaar, want zijn ziel is in hem. 11 En nadat hij weer naar boven gegaan was, brood gebroken en iets genuttigd had, en hij lang, tot het aanbreken van de dag toe, met hen gesproken had, vertrok hij zo. 12 En zij brachten de jongen levend mee en werden bovenmate vertroost.

Handelingen 20:9-12

Demonen voeren uit.

En het gebeurde toen wij naar de plaats van het gebed gingen, dat een zekere slavin die een waarzeggende geest had, ons tegemoetkwam. Zij verschafte haar meesters veel inkomsten met waarzeggen. 17 Zij liep achter Paulus en ons aan en riep voortdurend: Deze mensen zijn dienstknechten van God, de Allerhoogste, die ons een weg naar de zaligheid verkondigen. 18 En dat deed zij vele dagen lang. Maar Paulus, die zich daar aan ergerde, keerde zich om en zei tegen de geest: Ik gebied u in de Naam van Jezus Christus uit haar weg te gaan! En hij ging op hetzelfde moment uit haar weg.

Handelingen 16:16-18

En er gebeurden vele andere wonderen.

En God deed buitengewone krachten door de handen van Paulus, 12 zo zelfs dat, als de zweetdoeken of de doeken die hij om zijn middel droeg, van zijn lichaam op de zieken gelegd werden, de ziekten van hen weken en de boze geesten uit hen weggingen.

Handelingen 19:11-12

De mensen in één stad waar hij preekte, riepen uit: ‘Zij, die de wereld in rep en roer gebracht hebben, zijn ook hier gekomen…’! (Handelingen 17:6.) Er stroomde zoveel kracht en zalving door Paulus’ leven en bediening dat velen tot de Heer getrokken werden. Zij zeiden: ‘Ik wil als Paulus zijn. Ik wil het vermogen hebben om tegenstand te overwinnen.

Als ik om het preken van het evangelie in de gevangenis gegooid word,

wil ik ook dat er een aardbeving komt om mij te bevrijden!’ (Handelingen 16:25-33.) Telkens wanneer er iets slechts gebeurde, zag Paulus het in zijn voordeel veranderen. Dit viel mensen op en zij zeiden: ‘Ik wil ook deze kracht in mijn leven!’ Satan herkende dat Paulus veel mensen tot de Heer trok, omdat hij in zo’n absolute overwinning wandelde en door God verhoogd werd. De duivel wilde hem vernederen en kleineren en iets doen om hem ervan te weerhouden verhoogd te worden. Dit is waar 2 Korinthe 12:7 over spreekt. Uit vrees dat Paulus bovenmate verhoogd zou worden, gaf satan hem een doorn in het vlees. Deze doorn kwam van de duivel, niet van God.

Ik heb meegemaakt dat mensen die ziek waren, mij vertelden: ‘Het gaat mij net als de apostel Paulus. God heeft mij een doorn in het vlees gegeven, en er wordt gewoon van mij verwacht deze doorn te verdragen.’

Vergeet niet dat het vanwege de overvloed aan openbaringen was, dat die doorn de kop op stak. Met die openbaringen schreef Paulus de helft van het Nieuwe Testament. Dus iedereen die geen overvloed aan openbaringen gehad heeft zoals Paulus, behoort zich vandaag niet te verschuilen achter zijn doorn in het vlees. Trouwens deze doorn was van satan, niet van God.

Wanneer ik probeerde te spreken met drugsverslaafden, prostituees en overspeligen over het ontvangen van verlossing van God, vertelden velen van hen aan mij: ‘Nou, net als de apostel Paulus heb ik een doorn in het vlees.’ Zij hadden zelfs niet eens een relatie met God, toch claimden zij Paulus’ doorn in het vlees. Gebruik een dergelijke ‘doorn in het vlees’-argumentatie niet als excuus om je achter te verschuilen, tenzij jij zoveel openbaring hebt dat ook jij de helft van het Nieuwe Testament zou hebben kunnen schrijven. Paulus’ doorn in het vlees was geen ziekte. Het was een demonische engel door satan gezonden om hem met vuisten te slaan.

een z wa k Heid of een Gebr ek

Nog een reden waarom sommige mensen denken dat Paulus’ doorn ziekte was, is dat het woord ‘zwakheden’ twee keer in deze passage gebruikt wordt. In vers 9 en 10 staat:

Maar Hij heeft tegen mij gezegd: Mijn genade is voor u genoeg, want Mijn kracht wordt in zwakte volbracht. Daarom zal ik veel liever roemen in mijn zwakheden, opdat de kracht van Christus in mij komt wonen.

10 Daarom heb ik een behagen in zwakheden: in smadelijke behande-lingen, in noden, in vervolgingen, in benauwdheden, om Christus’ wil.

Want wanneer ik zwak ben, dan ben ik machtig.

2 Korinthe 12:9-10

Dit woord ‘zwakheid’ wordt tegenwoordig bijna wereldwijd gebruikt om te verwijzen naar een of andere soort ziekte. Mensen zeggen: ‘Deze persoon heeft een zwakheid.’ Wij noemen zelfs de plaats waar wij zieke mensen naartoe sturen ‘het hospitaal’. Ofschoon het tegenwoordig in het populaire gebruik een bijna exclusieve bijklank heeft van ziekte, was de betekenis van dit woord ‘zwakheid’ niet beperkt tot ziekte, in de tijd dat de King James Bible geschreven is. Neem bijvoorbeeld Romeinen 8

En evenzo komt ook de Geest onze zwakheden te hulp, want wij weten niet wat wij bidden zullen zoals het behoort; De Geest Zelf echter pleit voor ons met onuitsprekelijke verzuchtingen.

Romeinen 8:26

De Geest helpt ons in onze zwakte; wij weten immers niet wat we in ons gebed tegen God moeten zeggen; maar de Geest zelf pleit voor ons met woordloze zuchten.

Romeinen 8:26 [Nieuwe Bijbelvertaling]

Let op de puntkomma (;) na het woord ‘zwakheid’ (zoals de Nieuwe Bijbelvertaling het heeft vertaald) en het einde van de zin met ‘behoort’

(zoals de Herziene Statenvertaling het heeft vertaald). Dit vers zegt dat het een zwakheid is, niet te weten wat wij bidden of zeggen zullen zoals het behoort. Als je het woord zwakheid in het woordenboek zou opzoeken, zou je zien dat het niet alleen om een ziekte hoeft te gaan, maar dat het ook om elke vorm van zwakheid of onvolkomenheid kan gaan. Dit is hoe het gebruikt werd in Romeinen 8:26. Niet weten hoe je voor iets moet bidden is krachteloos, een tekortkoming, een zwakheid - het is geen ziekte en ook geen kwaal.

Geen ziekte

Sommige mensen veronderstellen dat Paulus het hier in 2 Korinthe 12:9 had over ziekte, toen hij zei: ‘Ik zal roemen in mijn zwakheden.’ Maar als wij naar de context kijken, zullen wij zien dat het geen ziekte was. Wij moeten er aan denken dat het mensen waren die omwille van de verwij-zingen het hoofdstuk- en versnummer hebben ingevoegd. Daar is niets mis mee, maar wij moeten onthouden dat het boek dat wij 2 Korinthe noemen één aaneengesloten brief was. Hij was niet verdeeld in hoofd-stukken en verzen. In wat wij 2 Korinthe 11 noemen, sprak Paulus ook over zijn zwakheden. Hij zei:

Als er geroemd moet worden, dan zal ik roemen in mijn zwakte.

2 Korinthe 11:30

Te beginnen in vers 23 definieerde, verklaarde en somde Paulus op wat hij ‘zwakheden’ noemde.

Zijn zíj dienaars van Christus? – ik spreek als een waanzinnige – ik sta boven hen; in ingespannen arbeid veel vaker.

2 Korinthe 11:23

Let er op dat naarmate deze lijst vordert, dit allemaal dingen zijn die Paulus slechts een paar verzen later samenvat door te zeggen: ‘Ik zal roemen in deze zwakheden.’ (vers 30; 12:9) Hij noemde ‘ingespannen arbeid’ (zwaar werk), een zwakheid. Het veroorzaakte zwakte, spanning en problemen in zijn leven.

... in slagen bovenmate, in gevangenissen veel vaker, vaak in doodsge-vaar. 24  Van de Joden heb ik vijfmaal de veertig min één zweepslagen ontvangen.

2 Korinthe 11:23-24

Vijf maal werd Paulus gegeseld met negenendertig zweepslagen.

Driemaal ben ik met de roede gegeseld … 2 Korinthe 11:25

Drie maal werd hij meedogenloos geslagen met een instrument dat leek op een metalen stang. Dat werd vaak gedaan op de voeten, wat resulteerde in gebroken beenderen.

... eenmaal ben ik gestenigd ...

2 Korinthe 11:25

Dit gebeurde in Handelingen 14:19. Persoonlijk geloof ik dat hij in dit geval stierf.

... Driemaal ben ik met de roede gegeseld, eenmaal ben ik gestenigd, driemaal heb ik schipbreuk geleden, een heel etmaal heb ik in volle zee doorgebracht. 26 Op reis was ik vaak in gevaar door rivieren, in gevaar door rovers, in gevaar van de kant van volksgenoten, in gevaar van de kant van heidenen, in gevaar in de stad, in gevaar in de woestijn, in gevaar op zee, in gevaar onder valse broeders, 27 in inspanning en moei-te, vaak in nachten zonder slaap, in honger en dorst, vaak in vasten, in koude en naaktheid. 28  Afgezien van wat van buitenaf komt, overvalt mij dagelijks de zorg voor alle gemeenten. 29 Als iemand zwak is, zou ík dan omwille van hem niet zwak zijn? Struikelt iemand, zou ík dan niet branden van verontwaardiging? 30 Als er geroemd moet worden, dan zal ik roemen in mijn zwakte.

2 Korinthe 11:25-30

vervolGinGen en ontber inGen

Al deze dingen die opgesomd worden, spraken over vervolgingsontbe-ringen die Paulus omwille van de zaak van Christus te verduren had.

Dan, slechts een paar verzen later, verklaarde hij:

Daarom zal ik veel liever roemen in mijn zwakheden…

2 Korinthe 12:9

Gezien de context spreekt ‘zwakheden’ hier van al de ontberingen die hij leed voor het evangelie. Het is een verkeerde veronderstelling om het woord zwakte gewoon te nemen en ervan uit te gaan dat het zonder

meer over ziekte gaat, terwijl Paulus dit nooit heeft benoemd alsof dit het geval zou zijn. Je herinnert je dat Romeinen 8:26 hetzelfde woord - ‘zwakheden’ - gebruikte om te verwijzen naar een gebrek aan kennis of begrip over hoe je moet bidden.

Dus wij hebben gezien dat Paulus’ doorn in het vlees een engel van satan was (2 Korinthe 12:7), en veel mensen concluderen overhaast dat het vanwege dit woord zwakheid, om ziekte ging. Toch werd het hier in deze context op een andere manier gebruikt, om de vervolgingen en ontberingen te beschrijven, die Paulus omwille van het evangelie onderging. Vers 10 gaat verder en maakt dit punt heel duidelijk, en zegt:

Daarom heb ik een behagen in zwakheden: in smadelijke behandelingen, in noden, in vervolgingen, in benauwdheden, om Christus’ wil. Want wanneer ik zwak ben, dan ben ik machtig.

2 Korinthe 12 :10

Ofschoon sommige mensen aannemen dat het woord ‘zwakheden’ hier lichamelijke ziekte betekent, openbaren de andere vier aangelegenheden die in dit vers en die in de context van 2 Korinthe 11:23-33 opgesomd worden, iets anders. Deze andere vier opgesomde kwesties in 2 Korinthe 12:10 zijn smadelijke behandelingen, noden, vervolgingen, en benauwdheden.

Elk ding apart maakt heel duidelijk dat dit niet gaat over één of andere soort lichamelijke ziekte. Het ging eerder over een ontbering of vervolging die Paulus te verduren had.

‘Smadelijke behandelingen’ zijn beledigingen, verwondingen, onheil, en pijniging. ‘Noden’ verwijst naar bepaalde dingen waar je het omwille van het evangelie gebrek aan hebt. ‘Vervolgingen’ en ‘benauwdheden’

spreken voor zich en zijn niet moeilijk te begrijpen. Deze stemmen allemaal overeen met de context van deze passage. Als Paulus dit woord

‘zwakheid’ gebruikte in de betekenis van lichamelijke ziekte, zou dat niet overeenstemmen met de andere punten die hier opgesomd worden.

Zijn gebruik van het woord ‘zwakheden’ verwijst naar de ontberingen die hij leed voor de zaak van de Heer.

oudtesta mentiscHe beeldspr a a k

Bovendien, de mensen met een Joodse achtergrond in de kerk waar Paulus naar schreef, zouden deze zinsnede ‘doorn in het vlees’ herkennen uit de eerste boeken van het Oude Testament.

Maar als u de inwoners van het land niet van voor uw ogen verdrijft, dan zal het gebeuren dat zij die u van hen liet overblijven, als doornen zullen worden in uw ogen en tot prikkels in uw zijden; zij zullen u benauwen in het land waar u woont.

Numeri 33:55

Mozes zei de Israëlieten, dat als zij de inwoners van het land niet van voor hun ogen verdreven, deze heidenen hen dan zouden vervolgen en beschadigen. Zij zouden besmet en bezoedeld raken door die heidense volkeren als zij ze in leven lieten.

... weet dan zeker dat de HEERE, uw God, niet zal doorgaan met het ver-drijven van deze volken uit hun bezit van voor uw ogen. Maar zij zullen een strik en een val voor u zijn, een gesel op uw zijden en prikkels in uw ogen, tot u verdwenen bent uit dit goede land, dat de HEERE, uw God, u gegeven heeft.

Jozua 23:13

De Israëlieten hadden God niet gehoorzaamd, dus zei de Heer: ‘Oké, de profetie die Mozes in Numeri 33:55 gaf, zal geschieden.’ Opnieuw verwijst de Schrift naar mensen, dat zij een strik en een val zijn in hun ogen.

Daarom heb Ik ook gezegd: Ik zal hen niet van voor uw ogen verdrijven, maar zij zullen u tot prikkels [tot doornen] in uw zijden zijn, en hun goden zullen u tot een valstrik zijn.

Richteren 2:3 [tussen de haken toegevoegd door de schrijver]

Toen Paulus deze term ‘doorn in het vlees’ gebruikte, dachten de eerste lezers onmiddellijk aan de beeldspraak in de Oudtestamentische Schriftplaatsen van Numeri 33:55, Jozua 23:13 en Richteren 2:3. In elk geval verwees het naar mensen die vijandig stonden tegenover Gods volk.

Dit is verder Bijbels bewijs dat Paulus’ doorn in het vlees een demonische persoonlijkheid was, een duistere engel, een boodschapper van satan, die overal waar Paulus ging vervolgingen aanwakkerde. In zijn brief aan Korinthe vermeldde hij dit, en wat hij zei, kwam hierop neer, 'Wij apostelen lijden méér dan wie ook. De mensen die wij bedienen worden gerespecteerd en gezegend, maar wij worden veracht en beschouwd als de gesel der aarde ...'

Want ik denk dat God ons, de laatste apostelen, heeft tentoongesteld als mensen die ter dood veroordeeld zijn. Wij zijn immers een schouwspel ge-worden voor de wereld en voor engelen en voor mensen. 10 Wij zijn dwaas om Christus’ wil, maar u bent wijs in Christus, wij zwak, maar u sterk, u geëerd, maar wij veracht. 11 Tot op dit moment lijden wij én honger én dorst, én zijn wij naakt, én worden wij met vuisten geslagen, én hebben wij geen vaste woonplaats, 12 én spannen wij ons in door met onze eigen handen te werken. Worden wij uitgescholden, dan zegenen wij. Worden wij vervolgd, dan verdragen wij. 13 Worden wij belasterd, dan bidden wij.

Wij zijn geworden als het uitvaagsel van de wereld en het afschraapsel van allen tot nu toe.

1 Korinthe 4:9-13

Met andere woorden, Paulus sprak over de ontberingen en vervolgingen die hij verdroeg. Het is duidelijk in het Woord dat deze demonische engel hard werkte om mensen, waar hij ook ging, te beïnvloeden om Paulus te vervolgen. Paulus wandelde in overwinning, maar hij kampte ook met meer vervolging, schipbreuken, slagen, gevangenneming, verwerping en kritiek dan wie ook. Satan gebruikte deze tegenstand tegen hem. Ofschoon de kracht van God in zijn leven zichtbaar was, ging dat gepaard met een prijs.

Hierdoor dachten anderen twee keer na. De duivel deed dit om mensen van Paulus’ boodschap af te keren. In hun hart dachten zij misschien: Wat hij zegt, is waar, maar ik weet niet zeker of ik net als hij wil lijden om erin te kunnen wandelen.

‘mijn Gena de is GenoeG

Dus zocht Paulus de Heer drie keer om die doorn uit zijn vlees te verwij-deren, die demonische engel die vervolging door mensen aanwakkerde.

Zoals wij in het Oude Testament zagen, dat is wat een doorn in het vlees

Zoals wij in het Oude Testament zagen, dat is wat een doorn in het vlees

In document God wil dat je gezond bent (pagina 52-69)