• No results found

G ereGeerd door een wet

In document God wil dat je gezond bent (pagina 118-135)

Tot nu toe hebben we geleerd dat genezing deel uitmaakt van de verzoe-ning van Christus, wat betekent dat genezing niet zomaar iets bijkomstigs is. Er is al in voorzien. De Heer zou ons net zo min genezing weigeren als vergeving van zonden. Onze zonden zijn vergeven en ons lichaam is genezen door die ene verzoening van onze Heer Jezus Christus.

Wij moeten ons deze houding toe-eigenen dat onze genezing al tot stand gebracht is. Er is al in voorzien. Als wij ervoor zouden moeten strijden, zoals wij strijden om zonde te weerstaan, dan zouden wij een duidelijk verschil zien in het aantal mensen dat genezing ontvangt. Veel mensen zijn echter passief als het op genezing aankomt. Zij bidden een gebed als: ‘Heer, genees mij, als het Uw wil is.’ Dat is absoluut onjuist, omdat het Woord zegt:

Geliefde, ik wens dat het u in alles goed gaat en dat u gezond bent, zoals het uw ziel goed gaat.

3 Johannes :2

Het woord ‘wens’ betekent hier, dat het Zijn wíl is. Gods wil voor ons is dat wij gezond zijn. Wanneer wij eenmaal Zijn wil duidelijk zo in het Woord geopenbaard zien, is er geen reden dat wij nog bidden: ‘Als het Uw wil is.’ Het is een zaak van het toe-eigenen van je genezing; je in geloof uitstrekken, nemen, en ontvangen. Het is in geloof staan voor de volle manifestatie. Dit spreekt van actief bezig gaan om te ontvangen wat God heeft gegeven. Wij moeten niet toestaan dat de wereld, het vlees, of de duivel ons ontzeggen wat Jezus al gegeven heeft.

lev en en v r ede

Ziekte is nooit een zegen. Gods Woord is heel duidelijk. Wij hebben eer-der gezien dat Deuteronomium 28:1-14 opsomt wat God beschouwt als een zegen en dat de verzen 16-68 openbaren wat Hij als een vloek ziet.

Ziekte en kwalen zijn altijd een vloek. Als religie komt en onderwijst dat ziekte eigenlijk een zegen van God is, is dat een valse uitleg van wat Zijn Woord zegt.

Ja, de Heer heeft inderdaad een aantal mensen in het Oude Testament met ziekte gestraft. Maar er is een groot verschil tussen het Oude Verbond en het Nieuwe Verbond. God straft mensen niet meer in het Nieuwe Verbond zoals Hij dat deed in het Oude Verbond. Maar onthoud goed, zelfs onder de wet was ziekte altijd al een vloek - nooit een zegen. En Christus heeft ons verlost van de vloek van de wet (Galaten 3:12-13), waarbij alles inbegrepen is wat in Deuteronomium 28:16-68 opgesomd wordt.

12 Maar voor de wet is het niet: uit geloof, maar: De mens die deze dingen doet, zal daardoor leven. 13 Christus heeft ons vrijgekocht van de vloek van de wet door voor ons een vloek te worden, want er staat geschreven:

Vervloekt is ieder die aan een hout hangt, Galaten 3:12-13

De reden waarom mensen niet genezen worden is ‘ongeloof’ in één of andere vorm. Ongeloof is een neutraliserende kracht, tegengesteld aan geloof. De meeste mensen proberen hun geloof op te bouwen en te vermeerderen, maar doen niets aan hun hoeveelheid ongeloof. Zij begrijpen maar niet dat geloof en ongeloof tegengestelde krachten zijn.

Jezus zei in Mattheüs 17:20 dat een hoeveelheid geloof ter grootte van een mosterdzaad alles is wat wij nodig hebben om iets te doen, zelfs om een berg in de zee geworpen te zien worden.

Wij hebben geen geloofsprobleem. Wat wij in werkelijkheid hebben is een ongeloofsprobleem. Wij stellen onszelf bloot aan allerlei gedachten, opvattingen, gevoelens en emoties die strijd voeren tegen ons geloof. Om een sterk geloof te hebben, moeten wij de hoeveelheid ongeloof in ons

leven verminderen door onze focus af te wenden van de wereld en van alles wat Gods Woord tegenspreekt, vooral op het gebied van genezing.

Wij moeten ophouden met het luisteren naar alle negatieve verslagen en ons focussen op het Woord van God. Als al onze gedachten geestelijk gericht zijn, dan zal het enige wat wij krijgen leven en vrede zijn.

Want het bedenken van het vlees is de dood, maar het bedenken van de Geest is leven en vrede.

Romeinen 8:6

bestendiG en a lom vattend

Het Koninkrijk van God - met inbegrip van geloof - werkt volgens een wet. Het begrijpen van deze waarheid is essentieel om in goddelijke ge-zondheid te wandelen. Ik ga dieper en grondiger in op deze waarheid in het boek ‘Je hebt het al’! Je zult daarin ontdekken hoe je dit in het bijzonder kunt toepassen op genezing. Ik moedig je aan dit boek aan te schaffen.

Een wet is consequent en universeel - bestendig, alomvattend en wereldwijd. Hij is altijd hetzelfde, en variëert nooit, waar je ook naartoe gaat. Alles wat niet voldoet aan die kenmerken is geen wet, maar een verschijnsel. Neem bijvoorbeeld de zwaartekracht. De zwaartekracht is een wet. Wij noemen het de wet van de zwaartekracht. Deze wet is altijd hetzelfde. Deze wet werkt altijd. Deze wet is altijd en overal hetzelfde, maakt niet uit waar je naartoe gaat. Als de zwaartekracht alleen werkte in de Verenigde Staten, terwijl er in Europa, Afrika, of Azië gewichtloosheid was, dan zou het een verschijnsel zijn en geen wet. Als de zwaartekracht zich alleen zo nu en dan zou manifesteren, terwijl er verder gewichtsloosheid zou zijn, zou het een verschijnsel zijn. Maar wanneer iets consequent en universeel is, is er sprake van een wet.

God schiep deze wereld en de wetten die haar regeren. Behalve de zwaartekracht, zijn er ook wetten die bijvoorbeeld zulk soort dingen als elektriciteit en traagheid betreffen. De wet van de traagheid zegt ons dat

als een voorwerp eenmaal in beweging is, het geneigd is in beweging te blijven. Als traagheid zich eenmaal opgebouwd heeft, is er tijd en inspanning voor nodig om het te beteugelen, in bedwang te houden.

Daarom moet je de rem gebruiken om een rijdende auto tot stilstand te brengen. Hoe lang het duurt om te stoppen hangt af van de snelheid, de afmeting en de massa van het voertuig. Dit is de wet van de traagheid.

Het werkt ook als je stil zit. Traagheid werkt tegen je, en er is tijd voor nodig om te versnellen en om een auto in beweging te brengen vanuit stilstaande positie. Maar wanneer hij eenmaal beweegt, kun je zonder gas te geven een heel stuk doorrijden. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de verschillende wetten die van kracht zijn. God schiep deze wetten - zowel natuurlijke als geestelijke - en Hij doet ze geen geweld aan. Deze waarheid is rechtstreeks van toepassing op genezing.

bedoeld voor ons w elzijn

Ik spreek voortdurend met mensen die totaal niet begrijpen dat de gees-telijke wereld geregeerd wordt door wetten. Zij kijken totaal niet met de optiek dat het Koninkrijk van God geregeerd wordt door wetten. Zij denken werkelijk dat de Heer gewoon maar doet wat Hij wil. Veel men-sen nemen het God kwalijk als iemand uit hun familie sterft. Zij zeggen:

‘Waarom heeft God mijn oom of tante niet genezen? Als Hij het wilde, had Hij het kunnen doen.’ Maar zij begrijpen niet dat er wetten zijn die Zijn Koninkrijk regeren.

In de fysieke, natuurlijke, zichtbare wereld geldt de wet van de zwaartekracht zelfs voor de persoon die van de rand van een hoog gebouw afstapt. God wil niet dat die persoon sterft. Hij heeft de zwaartekracht feitelijk geschapen om een positieve kracht in ons leven te zijn. Op dit moment zit ik op een stoel. Ik hoef mijzelf niet vast te snoeren of naar beneden te houden. Ik hoef niet aan de grond vastgeklonken te worden, want de zwaartekracht werkt. Maar diezelfde wet, die bedoeld is voor ons welzijn, zal ons doden als wij van een gebouw van tien verdiepingen afstappen. God heeft de zwaartekracht niet geschapen om ons schade te berokkenen. Hij heeft hem gemaakt om ons hier op aarde te helpen functioneren. De hele wereld functioneert zo, en dat is goed. Maar als

iemand de wetten die God in het leven geroepen heeft, geweld aandoet - zoals het afstappen van een hoog gebouw - dan zal dezelfde kracht, die God bedoeld heeft voor ons welzijn, ons doden.

Sommige mensen betogen dat als de Heer het wilde, Hij dat gewoon even zou kunnen opheffen. Maar God verandert de wetten niet, dat is Zijn aard niet. Toen Hij deze wetten als onderdeel van de oorspronkelijke schepping schiep, zei Hij: ‘Het is heel goed’ (Genesis 1:31). Er is niets verkeerd aan de zwaartekracht. Het probleem zit niet in de wet. Het probleem zit in de mensen die deze wetten overtreden. Als God de wet van de zwaartekracht zou opschorten om één leven te redden, denk dan eens aan de onnoemelijke miljoenen andere levens die verloren zouden gaan door die opschorting. Mensen die afhankelijk zijn van de zwaartekracht om hun auto op de weg te houden terwijl zij aan het rijden zijn, zouden plotseling stuurloos op andere auto’s en gebouwen af denderen. Miljoenen mensen zouden sterven, alleen maar omdat Hij het leven van één persoon zou redden die bezig was van een gebouw te vallen. Zo werkt het niet.

Wetten zijn constant, zij zijn bestendig. Zij variëren niet. God doet de natuurwetten geen geweld aan. Hij doet ook geestelijke wetten geen geweld aan. Er zijn geestelijke wetten, en die zijn bedoeld voor ons welzijn. De Heer heeft het zo gemaakt dat het niet zomaar één of andere gril of een opwelling van Hem is dat mensen genezen worden. Er zijn wetten die geloof en genezing regeren. Er zijn redenen waarom dingen gebeuren zoals zij gebeuren. Onze onwetendheid over die wetten, en over de waarheid dat die wetten bestaan, is een reusachtige hindernis om genezing te ontvangen. Onwetendheid over wat die afzonderlijke wetten zijn, zal mensen hinderen bij het ontvangen van genezing, zelfs hen die begrijpen dat het Koninkrijk van God werkt mét - en geregeerd wordt dóór wetten.

elektr iciteit

Elektriciteit bestaat al sinds God de aarde schiep. Er is een magnetisch veld in de aarde en elektriciteit in de lucht. Je kunt dat vooral zien in koude, droge klimaten, wanneer je op een tapijt loopt en een deurklink beetpakt.

De statische elektriciteit zal je een schok geven. Dit soort dingen gebeurt al sinds de eerste dag dat God de aarde schiep. Ik heb iemand horen zeggen dat er in een gewone onweersbui genoeg energie zit om de stad New York een heel jaar van stroom te voorzien.

God koos er niet een paar honderd jaar geleden voor om de mens elektriciteit te geven. Nee, elektriciteit is er vanaf het begin geweest.

Het was de onwetendheid van de mens over elektriciteit, die hem ervan weerhield deze te gebruiken zoals wij vandaag de dag doen. God hield de mens niet tegen. Als de mens de wetten die de elektriciteit bestuurden, had begrepen en geleerd had om ermee samen te werken, hadden wij duizenden jaren geleden al van de voordelen van elektriciteit kunnen genieten. Dan zouden Jezus en Zijn discipelen al gebruik hebben kunnen maken van airconditioning, wasmachines en vaatwassers, zoals wij die vandaag de dag hebben. De mogelijkheid is al die tijd al voorhanden geweest. Het was alleen onze onwetendheid die ons ervan weerhield er gebruik van te maken.

Op gelijke wijze zijn er dingen, waar mensen op dit moment van dromen om ze uit te vinden. Veel van die ideeën klinken voor ons nu misschien wat vergezocht, maar zij zijn mogelijk. God houdt ons niet tegen. Het is onze onwetendheid aangaande die wetten. Wij zijn nog steeds bezig te ontdekken, en er zullen nog veel ingrijpende veranderingen komen.

Denk eens aan de enorme veranderingen in de telecommunicatie die alleen in de laatste paar jaar hebben plaatsgevonden. Vandaag heeft bijna iedereen een gsm. Er is geen enkele reden waarom mensen 2000 jaar geleden niet via gsm’s met elkaar hadden kunnen praten. Zowel de materialen om mobiele telefoons te maken als de natuurwetten die bepalen hoe ze werken, bestaan al vanaf het begin van de schepping hier op aarde. God hield ons niet tegen. Wij waren onwetend omtrent deze wetten. De mogelijkheid was er, maar wij moesten leren en begrijpen hoe wij ze moesten laten werken.

Er bestaat een natuurlijke angst voor dingen die wij niet begrijpen.

Jij begrijpt misschien hoe je een schakelaar moet omzetten en een lamp

kunt laten aangaan, maar jij kent niet alle wetten die het gebruik van elektriciteit bepalen. Elektriciteit kan doden, daarom zijn er mensen bang voor die eigenschappen, omdat ze de werking ervan niet begrijpen.

Persoonlijk begrijp ik elektriciteit niet helemaal. Wanneer ik aan de electriciteit werk, ga ik naar de meterkast en schakel alle zekeringen in het hele huis uit. Nu weet ik dat je dat niet hoeft te doen. Maar op een keer, toen ik maar één zekering uitzette, was het toevallig een naastgelegen zekering en niet diegene die verbonden was met de aansluiting waaraan ik aan het werken was. Ik kreeg een enorme schok en de elektriciteit sloeg mij plat op mijn rug!

Een andere keer was ik bezig om iemand te helpen zijn badkamer helemaal te renoveren. Daar was ik mee bezig en ik was van plan alle sanitair te gaan vervangen. Ik wilde net alle zekeringen gaan uitschakelen, toen er een man binnenkwam die vertelde: 'Het is niet nodig de zekeringen uit te schakelen.' Hij begon daarna te werken met de draden die onder stroom stonden. Wij hadden net de wastafel eruit gehaald, en er lag overal water op de vloer. Hij stond daar gewoon in het water met de draden te werken, en hij kreeg helemaal geen schok.

Sommige mensen denken: 'Dat kun je niet doen!' Dat kun je wel, als je maar weet wat je doet. Aangezien ik niet genoeg weet van elektriciteit en hoe het werkt om zoiets te doen, heb ik een natuurlijke angst vanwege mijn onkunde. Maar iemand die begrijpt waar hij mee bezig is, die kennis van zaken heeft, die kent die angst niet.

de w et va n Geloof

In de geestelijke wereld is het precies hetzelfde. Er zijn redenen waarom sommige mensen in staat zijn om in de kracht van God te wandelen, en anderen niet. Kortom, het is Gods Woord - Zijn handleiding - die ons vertelt wat die wetten zijn en hoe Zijn Koninkrijk werkt.

Waar is dan de roem? Hij is uitgesloten. Door welke wet? Van de werken?

Nee, maar door de wet van het geloof.

Romeinen 3:27

Ofschoon dit vers in de context eigenlijk spreekt over de spanning tussen genade en geloof, kunnen wij hier in de laatste zinsnede ook een belangrijk principe zien. Merk de terminologie op: ‘de wet van geloof’.

Geloof wordt bestuurd door een wet. Dus wanneer iemand genezing nodig heeft, is het niet een kwestie van God smeken, en dan, als Hij hem wil genezen, zal die persoon genezen worden. Nee, dat is het niet.

Er zijn wetten die regelen hoe genezing werkt. Het is voornamelijk onze onkunde over Gods wetten en hoe Zijn Koninkrijk werkt, die Zijn kracht verhindert te werken. De meeste mensen zien eenvoudig niet dat het Koninkrijk van God gebaseerd is op wetten. Wetten zijn consequent.

God verandert niet. Hij doet Zijn eigen wetten geen geweld aan, alleen maar omdat mensen dit niet begrijpen.

Veel mensen worden boos op God wanneer iemand sterft of wanneer een genezing zich niet manifesteert. Zij denken: Als Hij het wilde, had Hij mij kunnen genezen. God heeft zonder twijfel de macht, maar de kracht stroomt niet onafhankelijk van Zijn wetten. Er zijn geestelijke wetten die bepalen hoe geloof werkt en hoe de kracht van God stroomt.

Als wij dat niet begrijpen, dan stoppen wij de kracht van God en moeten het door onze onwetendheid zonder die kracht van God stellen.

Sommige mensen nemen hevig aanstoot wanneer zij voor het eerst deze waarheden horen. Zij zeggen: ‘Jij bekritiseert mij!’ Nou, dat klopt, maar op dezelfde manier als ik Leonardo da Vinci zou bekritiseren.

In zijn tijd werd da Vinci beschouwd als een genie. Hij vond eigenlijk veel dingen uit, honderden jaren voordat wij het vermogen hadden om ze te maken. Om een voorbeeld te noemen, mensen hebben moderne technologie toegepast die Leonardo niet had, zoals elektrische motoren en lichtere materialen. Daarmee bouwden zij op basis van zijn ontwerpen een functionerende helikopter. Ofschoon hij in de vijftiende eeuw leefde, was deze man zijn tijd ver vooruit.

Veel van da Vinci’s denkbeelden en plannen werkten toen niet omdat hij geen toegang had tot wat wij vandaag wel weten en hebben. Hij gebruikte geen elektriciteit. Hij had geen profijt van elektrische motoren en dergelijke. Toch was deze man een genie. Wanneer ik erop wijs dat

hij onbekend was met de wetten die elektriciteit regeren, zeg ik niet dat hij dom was. Ik zeg alleen dat het hem op bepaalde gebieden aan kennis ontbrak. Hij begreep sommige dingen niet, die wij vandaag de dag wel begrijpen en als vanzelfsprekend beschouwen.

noG steeds Groeiend

Ik bekritiseer niemand en probeer ook niemand neer te zetten wanneer ik zeg dat veel mensen onwetend zijn aangaande de wetten van God. Ik wijs eenvoudig op de waarheid dat ons van Godswege veel dingen ter beschikking staan, die wij niet ontvangen, omdat wij de wetten van Zijn Koninkrijk niet begrijpen en er daarom niet mee samenwerken.

Door studie van het Woord heb ik een aantal van deze wetten ontdekt, wetten die uitmaken hoe het Koninkrijk van God werkt. Maar ik ben ervan overtuigd dat er nog veel meer is, wat ik nog niet begrijp en nog niet ontdekt heb. Dat is de reden waarom dingen nog niet beter voor mij werken dan nu het geval is. Ofschoon ik niet alles weet, zou ik je waarschijnlijk minstens honderd verschillende wetten en principes aangaande genezing kunnen vertellen die ik ontdekt heb. Toch zijn er wetten die ik nog niet begrijp. Want wat is de reden, en hoe komt het dat ik niet iedereen genezen zie worden, terwijl ik al wel heel veel mensen genezen zie worden. Maar ik groei en werk hieraan.

d

e Geestelijke wereld

Het verslag van de bloedvloeiende vrouw is een levendige illustratie van verschillende geestelijke wetten aangaande genezing. Dit is geen alom-vattende lijst, maar het is een goede plek om te beginnen.

En een zekere vrouw, die al twaalf jaar bloedvloeiingen had, 26 en veel geleden had door toedoen van veel dokters, en alles wat zij had daaraan

En een zekere vrouw, die al twaalf jaar bloedvloeiingen had, 26 en veel geleden had door toedoen van veel dokters, en alles wat zij had daaraan

In document God wil dat je gezond bent (pagina 118-135)