• No results found

j ezus Genas Hen allen

In document God wil dat je gezond bent (pagina 78-84)

Genezing maakt deel uit van de verzoening van Christus.

Voorwaar, onze ziekten heeft Híj op Zich genomen, ons leed heeft Hij gedragen. Wíj hielden Hem echter voor een geplaagde, door God gesla-gen en verdrukt.5 Maar Hij is om onze overtredingen verwond, om onze ongerechtigheden verbrijzeld. De straf die ons de vrede aanbrengt, was op Hem, en door Zijn striemen is er voor ons genezing gekomen.

Jesaja 53:4-5

Genezing is niet toegevoegd aan redding, het is ook geen aanvulling naast redding. Het is een uitgemaakte zaak. Het is een vast beklonken zaak, er valt niet aan te tornen.

Die Zelf onze zonden in Zijn lichaam gedragen heeft op het hout, opdat wij, voor de zonden dood, voor de gerechtigheid zouden leven. Door Zijn striemen bent u genezen.

1 Petrus 2:24

Door Christus’ lijden, sterven en opstanding is al in genezing voorzien. Paulus’ doorn in het vlees was een demonische engel die vervolging aanwakkerde.

En opdat ik mij door het alles overtreffende karakter van de openbarin-gen niet zou verheffen, is mij een doorn in het vlees gegeven, een engel van de satan, om mij met vuisten te slaan, opdat ik mij niet zou verheffen.

2 Korinthiërs 12:7

Het was geen ziekte. De Heer legt heden ten dage geen ziekte of kwaal op mensen. Onder het Nieuwe Verbond zijn wij verlost van de vloek van de wet.

Christus heeft ons vrijgekocht van de vloek van de wet door voor ons een vloek te worden, want er staat geschreven: Vervloekt is ieder die aan een hout hangt, 14 opdat de zegen van Abraham in Christus Jezus tot de heidenen zou komen, en opdat wij de belofte van de Geest zouden ont-vangen door het geloof.

Galaten 3:13-14

Door geloof in Christus en wat Hij gedaan heeft, is elke zegen - met inbegrip van gezondheid - in Hem nu van ons.

Gezegend zij de God en Vader van onze Heere Jezus Christus, Die ons gezegend heeft met alle geestelijke zegen in de hemelse gewesten in Christus,

Efeziërs 1:3

Hopelijk ben je in overeenstemming gekomen met het Woord.

Als satan jou zover kan krijgen dat je gelooft dat God wil dat je ziek bent; dat jouw ziekte een doel heeft; dat de Heer een reden heeft voor jouw ziekte en die op één of andere manier gebruikt, dan is het voor jou onmogelijk om er echt tegen te strijden, want dan zou je tegen God strijden. Dus maakt het je passief.

Jakobus 4:7 zegt:

Onderwerp u dan aan God. Bied weerstand aan de duivel en hij zal van u wegvluchten.

Wij móeten weerstand bieden aan de duivel. Weerstand bieden betekent ‘er niet in meegaan’, ‘er tegenin gaan’. Als satan ons in een passieve positie kan krijgen waar wij zeggen: ‘Nou, wat God ook wil,’ of:

‘Zo de Here wil,’ en wij gaan niet actief tegen de duivel in, dan kan hij ons overwinnen met ziekte en kwalen. Wij moeten weten dat wanneer wij tegen ziekte strijden, dat wij dan Gods wil doen en dat wij niet tegen Hem strijden of opstandig zijn tegenover één of ander soort correctie of straf die Hij in ons leven heeft gezonden. In feite zegt hedendaagse religie dat ziekte van God komt, dat Hij het gebruikt om Zijn wil in ons leven uit te werken, en dat het verkeerd is geloof te hebben in genezing.

Deze onwaarheden moeten zowel uit ons hart als uit ons denken worden gewist, voordat wij echt kunnen geloven en wij onze genezing kunnen ontvangen. We moeten ervan overtuigd zijn dat het altijd Gods wil is dat we genezen. Dat is het fundament.

Welnu, als dat eenmaal in ons hart vast is komen te staan en iemand gelooft dat echt, dan betekent dat nog niet dat hij automatisch genezen wordt. Je moet wel degelijk geloven dat het Gods wil is, maar er zijn ook nog andere factoren bij betrokken voordat wij zien dat genezing zich manifesteert. Dat is wat wij in de nu volgende paar hoofdstukken gaan onderzoeken. Als het Gods wil is om te genezen, en als Hij niet Degene is die ziekte op ons legt, waarom wordt dan niet iedereen genezen?

jezus is niet v er a nder d

Allereerst, toen Jezus op deze aarde was, werd iedereen genezen die ermee instemde door Hem bediend te worden. Jezus genas hen allemaal, en Hij deed dat niet alleen maar één enkele keer. Hij deed het bij verschillende gelegenheden. Jezus was de exacte afdruk van de Vader. Hij zei: ‘Ik doe altijd die dingen die Ik mijn Vader zie doen.’ Het feit alleen al dat Jezus allen genas, nooit ook maar één persoon weigerde te genezen, en nooit ziekte op iemand legde, zou voldoende bewijs moeten zijn dat God niet de bewerker is van onze ziekte.

Alleen al in de Evangeliën staat zeventien keer, dat Jezus ‘alle’ zieken genas die aanwezig waren. Laten wij door het boek Mattheüs naar deze waarheid kijken, ofschoon Markus, Lukas en Johannes hier ook allemaal voorbeelden van hebben. Jezus genas hen inderdaad allemaal, en Hij is niet veranderd.

Jezus Christus is gisteren en heden Dezelfde en tot in eeuwigheid.

Hebreeën 13:8

Christus is niet Degene Die veranderd is, Zijn volgelingen zijn veranderd. Wij vertegenwoordigen Hem niet op de manier zoals Hij echt vertegenwoordigd zou willen worden. Het is niet God Die nu de zieken niet geneest, het zijn Zijn volgelingen. Op dit vlak hebben wij echt gefaald.

In Mattheüs 4:23-24 staat:

En Jezus trok rond in heel Galilea, gaf onderwijs in hun synagogen en predikte het evangelie van het Koninkrijk, en Hij genas elke ziekte en elke kwaal onder het volk. 24 En het gerucht over Hem verspreidde zich over heel Syrië; en zij brachten bij Hem allen die er slecht aan toe waren en door allerlei ziekten en pijnen bevangen waren, en die door demonen bezeten waren, en maanzieken en verlamden; en Hij genas hen.

Mensen met allerlei ziekten, kwalen en kwellingen werden naar Jezus gebracht en Hij genas hen. Hij genas er niet een paar, Hij genas hen allemaal!

elk e ziekte en elk e k wa a l

Toen het nu avond geworden was, brachten ze velen die door demonen bezeten waren, bij Hem, en Hij dreef de boze geesten uit met een enkel woord, en Hij genas allen die er slecht aan toe waren, 17 zodat vervuld werd wat gesproken was door de profeet Jesaja toen hij zei: Hij heeft onze zwakheden op Zich genomen, en onze ziekten gedragen.

Mattheüs 8:16-17

Dit vers zegt heel duidelijk dat Jezus allen die ziek waren, genas - niet zomaar een paar, maar allemaal.

En Jezus trok rond in al de steden en dorpen en gaf onderwijs in hun synagogen, en Hij predikte het evangelie van het Koninkrijk en genas

iedere ziekte en elke kwaal onder het volk.

Mattheüs 9:35

Wat een krachtige uitspraak! Jezus genas elke ziekte en elke kwaal onder het volk. Het betrof hier niet zomaar een paar mensen die genezing ontvingen, om dan anderen die nog steeds ziek waren stilletjes weg te laten gaan. Jezus genas hen allemaal.

Maar Jezus wist dat en vertrok vandaar, en veel menigten volgden Hem en Hij genas hen allen.

Mattheüs 12:15

Zelfs als de menigten heel erg groot waren, genas Hij hen allemaal.

Het is Gods wil dat jij gezond bent! Het leven en voorbeeld van Jezus is duidelijk: Hij genas hen allen. De Heer weigerde nooit om iemand te genezen. Er waren sommigen die weigerden genezing te ontvangen, dat zal ik later behandelen, maar Hij genas allen die bereid waren Zijn bediening te ontvangen.

En toen Jezus uit het schip ging, zag Hij een grote menigte, en Hij was innerlijk met ontferming bewogen over hen en genas hun zieken.

Mattheüs 14:14

En toen zij overgevaren waren, kwamen zij in het land Gennesaret. 35 En toen de mannen van die plaats Hem herkenden, stuurden ze bericht rond in heel die streek en brachten allen bij Hem die er slecht aan toe waren;

36 en zij smeekten Hem alleen maar de zoom van Zijn bovenkleed te mo-gen aanraken. En allen die Hem aanraakten, werden gezond.

Mattheüs 14:34-36

Glor ie a a n God, niet a a n de dui v el

En er kwam een grote menigte naar Hem toe en zij hadden kreupelen, blinden, mensen die niet konden spreken en verlamden bij zich, en vele anderen. En zij legden ze voor de voeten van Jezus en Hij genas hen, … Mattheüs 15:30

Nogmaals, dit houdt in dat Hij werkelijk een ieder van hen genas. Vers 31 toont de resultaten:

... zodat de menigte zich verwonderde, toen zij zagen dat zij die niet had-den kunnen spreken, konhad-den spreken, zij zagen dat de verlamhad-den gezond waren, dat de kreupelen konden lopen en de blinden konden zien; en zij verheerlijkten de God van Israël.

Iets wat glorie brengt aan God, is niet van de duivel. Als mensen zeggen dat het wonderbaarlijk genezen worden van mensen van de duivel is, dan is dat niets anders dan een uitvlucht. Het is een excuus voor hun eigen krachteloosheid. Het is een manier om zichzelf te rechtvaardigen, en om zichzelf te rechtvaardigen moeten zij hen die Jezus’ voorbeeld volgen, veroordelen.

En een grote menigte volgde Hem, en Hij genas hen daar.

Mattheüs 19:2

En er kwamen blinden en kreupelen bij Hem in de tempel en Hij genas hen.

Mattheüs 21:14

Dit zijn maar een paar van de zeventien afzonderlijke voorbeelden in de Evangeliën die ons aantonen dat Jezus allen genas die tot Hem kwamen (de overige worden opgesomd aan het eind van dit boek in het gedeelte dat heet: ‘Is het altijd Gods wil om te genezen?’). Jezus zei dat Hij altijd precies deed wat Hij de Vader zag doen. In Hebreeën 1:3 staat dat Jezus de afstraling was van de Vader. Dit laat ons duidelijk zien dat het Gods wil is om ons allemaal te genezen.

Waarom zien wij dan niet letterlijk iedereen genezen worden? Dat is een eenvoudige vraag, maar er is een complex antwoord, waarmee wij ons in de komende paar hoofdstukken bezig zullen houden.

In document God wil dat je gezond bent (pagina 78-84)