• No results found

A . DIVISIE ONDERWIJS

2 A. FRANSTALIG ONDERWIJS

II) ACTIVITEITEN EN AANTAL PERSONEELSLEDEN o KLEUTER EN LAGERE ONDERWIJS

7. VERVOER VAN LEERLINGEN - GEMEENTEBUSSEN

De gemeentebussen verzekerden, gedurende het schooljaar, het vervoer van de kinderen naar het Centrum van de promotie voor de gezondheid op school, het ADEPS Centrum van het Zoniënwoud en tijdens de vakanties, naar de openluchtstations.

d) Franstalige Pedagogische Dienst I . OPDRACHT

1° De coördinatie te verzekeren tussen de acties die door alle betrokkenen, inspecteurs en pedagogische adviseurs worden uitgevoerd;

Het verdedigen van het educatieve en pedagogische project van het organiserend gezag in Franstalige basisscholen.

De kwaliteit en het imago van het gemeentelijk onderwijs in Molenbeek garanderen.

Zorgen voor de uitvoering van de gemeenschappelijke richtlijnen.

Het vertegenwoordigen van het lokale onderwijs van Sint-Jans-Molenbeek voor de officiële instanties:

Fédération Wallonie-Bxl, CECP, ...

2° De instellingen te ondersteunen bij de bouw van hun schoolproject in samenhang met de educatieve en pedagogische projecten van de Franse Gemeenschap en dit overeenkomstig het decreet van 24 juli 1997 ("Missions"-decreet);

Het coördineren van interculturele projecten, artistieke projecten en de verschillende sportactiviteiten binnen de gemeente.

94

Om de contacten tussen scholen en de verschillende partners (verenigingen, CLES, DAS, ouders, Maison des Cultures ...) te vergemakkelijken.

3° Begeleidende groepen van leerkrachten die samen pedagogische benaderingen en instrumenten voor hun cursussen ontwikkelen;

4° Het deelnemen aan de analyse van de opleidingsbehoeften van de leerkrachten en het doen van suggesties voor de ontwikkeling van het collectieve en individuele opleidingsplan van de school;

5° Scholen en pedagogische teams helpen bij de zelfanalyse van de resultaten die hun leerlingen tijdens externe niet-certificaatgerechtelijke evaluaties hebben behaald.

II ACTIVITEITEN Pedagogische as

Ontvangst, opvolging en coaching van nieuwe aanwervingen: (beginners of niet)

Organisatie van een kennismakingsvergadering op 4 september 2019 (overhandiging van een dossier en portefeuilleadvies) en van een tussentijdse vergadering op 12 februari 2020 (terugkoppeling van praktijken en ondervonden moeilijkheden).

Vanwege de gezondheidscrisis bestond de voorgestelde steun uit twee klassenbezoeken en een schriftelijke mededeling aan de leerkrachten met het oog op het formuleren van verbeteringsdoelstellingen.

Dit jaar heeft de pedagogische eenheid, naast de evaluatiebezoeken, 45 bezoeken van nieuwe leerkrachten afgelegd, gevolgd door adviezen in de vorm van schriftelijke lijsten of mondelinge verslagen in aanwezigheid van de directeuren.

Ongeveer 20 evaluatiebezoeken voor het 2e en 3e jaar van de praktijk met schriftelijke verslagen.

Een evaluatieformulier voor de begeleiding werd aan de docenten voorgelegd.

Begeleiding van leerkrachten in hun klaslokaalpraktijk:

Naar aanleiding van de bevindingen of op verzoek heeft de pedagogische eenheid voorgesteld:

Pedagogisch overleg over de volgende thema's: differentiatie en "gelaagde" klassen.

een vergadering in elk team over het beheer van de opdrachten: reflectie voor een doeltreffende pedagogische continuïteit.

Evaluatie van de leerkrachten :

rapporten voor beginnende leerkrachten (einde 1ste jaar praktijk), dit jaar werden 21 mensen geëvalueerd om ze in hun eerste jaar te houden.

punctuele rapporten (in geval van problemen, of om een competentie op een hele graad of cyclus te evalueren,...) en op verzoek van het management of de hoofdonderzoeker.

Organisatie van de toekenning van de certificeringsbeoordelingen aan het einde van het 2e jaar.

Voorbereiding uitgevoerd in februari. De tests zijn geannuleerd als gevolg van de gezondheidscrisis.

Organisatie en begeleiding van de toetsing in het Nederlands De tests zijn geannuleerd als gevolg van de gezondheidscrisis.

Opzetten van pedagogische bijeenkomsten:

Oudercafé op school 11 met als thema huiswerk Organisatie van de 6/8-cyclus op school 17.

Voorbereiding en animatie van pedagogische opleidingen Verticale klassen (School 10)

Evaluatie van studenten (school 14) - geannuleerd vanwege de gezondheidscrisis.

95

Begeleiden van de aanwijzingen bij de uitwerking van hun schoolproject School 18

School 11 - proeflezen

Voorbereiding van 7 dagen van aanwijzingen - 4 zou kunnen worden gegeven:

de medezeggenschapsraad het opleidingsplan

schoolklimaat + docentenbeoordeling van de portefeuille samenwerking en lancering van het "Ecrit'Art"-project

een kader voor de evaluatie van probleemoplossing - geannuleerd de buitenklas (Ideeënnetwerk) - uitgesteld, dan geannuleerd

het pedagogische en educatieve project - uitgesteld tot volgend jaar.

Deelname aan de administratieve vergaderingen die door PF worden georganiseerd en bestemd zijn voor de directoraten

Zie IP-kalender

Deelname aan de participatieraden (zie kalender)

Er zij op gewezen dat de nieuwe verordeningen betreffende de medezeggenschapsraden voorzien in vier raden per jaar per instelling. Dit brengt het aantal te verdelen vergaderingen tussen de twee leden van de cel op 64.

Coördinatie van sportevenementen op scholen (F. Kaan).

Vaststelling van schema's (beschikbaarheid van kamers, vervoer, enz...).

Overeenstemming van de dienstregelingen FR / NL (kamers en vervoer)

Pedagogische begeleiding van speciale en psychomotorische leerkrachten en consultaties Ontmoeting met spec-meesters

B. KINDEROPVANG

I. OPDRACHTEN :

De Dienst Kinderopvang werkt in samenwerking met ONE en Kind & Gezin, zij is belast met de technische kant van het beheer van de verschillende gemeentelijke kinderdagverblijven en met de opvolging van de dossiers van de nieuwe kinderdagverblijven in aanbouw, de werfvergaderingen inbegrepen, enz…

De taken van de dienst omvatten eveneens het zoeken naar het verbeteren van de opvangkwaliteit van de kinderen in de gemeentelijke kinderdagverblijven en de controle van de privé kinderdagverblijven, de onthaalhuizen en onthaalmoeders.

De dienst werkt actief mee aan het opstellen van de kwaliteitsvergunningen van de verschillende franstalige kinderdagverblijven. Deze attesten worden door ONE afgeleverd en vormen de basis van het toekennen van de subsidies.

96

De dienst beheert alles wat het functioneren van de kinderdagverblijven betreft, het personeel, de schakel tussen de crèches en de verschillende gemeentediensten voor het onderhoud van de gebouwen, de herstellingen van allerlei machines via de Dienst Economaat en de privéfirma’s en staat in voor het omaken van de subsidiedossiers bij het ONE, Feder en de COCOF voor de nieuwe gebouwen.

De dienst stelt eveneens de gewone en buitengewone begrotingen op van de verschillende franstalige crèches wat de aankoop van materiaal betreft, dwz het opstellen van de technische fiches, de analyse van de offertes, de analyserapporten, … dit alles in nauwe samenwerking

met de Dienst Economaat.

II. ACTIVITEITEN